Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Συνεχίζουμε τον αγώνα – οι συγχωνεύσεις δεν θα περάσουν – Όλοι στην πανεκπαιδευτική συγκέντρωση την Τρίτη 27/5 στο ΥΠΑΙΘ

Όπως είναι γνωστό, οι συγχωνεύσεις «διέρρευσαν» με μορφή κρατικού εγγράφου με ημερομηνία 12/5. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν εγκριθεί ούτε έχουν πάρει αριθμό ΦΕΚ.
s1
Αμέσως, ο Σύλλογός μας προχώρησε σε ανακοινώσεις και συγκεκριμένα βήματα κινητοποιήσεων και δράσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο καθώς ήταν σαφές ότι οι συγχωνεύσεις προωθούνται με διαδικασίες ταχύτατες :
  1. Η καθολική συμμετοχή των συναδέλφων των υπό συγχώνευση σχολείων στην απεργιακή κινητοποίηση (ποσοστό συμμετοχής στην απεργία 99%), η μαζική συμμετοχή γονέων στις συσκέψεις, οι αποφάσεις Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων καθώς και η απόφαση (της έκτακτης συνεδρίασης στις 21/5) του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου που ζητά την άμεση ανάκληση των συγχωνεύσεων, καταδεικνύουν ότι οι σχολικές κοινότητες στο σύνολό τους αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, δηλώνουν την κάθετη αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις. Καμιά συναίνεση και καμιά κοινωνική νομιμοποίηση δεν έχουν αυτά τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.s2
  2. Καταγγέλουμε την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, που αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων εκπαιδευτικών και γονέων. Ανεξάρτητα από τη σκοπιμότητα αυτής της συμπεριφοράς, αν δηλαδή απέφυγαν επιμελώς να τοποθετηθούν για τα άθλια σχέδιά τους ή προετοιμάζουν μεγαλύτερο κύμα συγχωνεύσεων, αποδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία είναι δομικό στοιχείο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Απέναντι σε αυτή την πολιτική της αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού, είναι φανερό ότι δεν χωρούν αυταπάτες για «καλύτερη διαχείριση», για μεμονωμένες διευθετήσεις ανά σχολική μονάδα ή «για μια περισσότερο λειτουργική εκδοχή» των συγχωνεύσεων. Η απάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ξεκάθαρη : οι συγχωνεύσεις πρέπει να ανακληθούν άμεσα !
  3. Όπως αποκαλύφθηκε, το ΥΠΑΙΘ αγνόησε τη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο και παρέκαμψε τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Για παράδειγμα, καμιά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας δεν αναφέρεται σε αυτό το έγγραφο. Επιπλέον, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που επικαλείται το έγγραφο καμιά σχέση δεν έχουν με τις συγχωνεύσεις. Για παράδειγμα, η υπουργική απόφαση όπως καταγγέλθηκε από το Δήμο Ζωγράφου, «επικαλείται κακώς και ψευδώς την υπ. αριθμ 447/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου σύμφωνα με την οποία, πάντοτε κατά το ΥΠΕΠΘ, ο Δήμος Ζωγράφου συναίνεσε στην απόφαση συγχώνευσης σχολικών μονάδων της πόλης !Η εν λόγω απόφαση, η 447/2013 ουδεμία σχέση έχει με το θέμα και αφορά σε μείωση προσαυξήσεων ποσού 6,17 € από χρηματικό κατάλογο υπέρ δημότη μας». Αυτό σημαίνει ανάμεσα στα άλλα ότι το υπουργείο επιχειρεί να επιβάλλει ντε φάκτο ένα αυταρχικό πλαίσιο όπου ο εκάστοτε υπουργός παιδείας με μια μονοκοντυλιά θα σβήνει από το σχολικό χάρτη όποιο σχολείο κρίνει μέσα σε μια νύχτα. Τα δημοτικά συμβούλια αλλά και το ΔΣ της ΔΟΕ οφείλουν να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό, να διερευνήσουν και να αποκαλύψουν την αυθαιρεσία με κάθε απαραίτητο μέσο.s3
  4. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται 1676 συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Επομένως οι συγχωνεύσεις που «διέρρευσαν» αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδίου, μέρος της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που προωθείται από κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ με στόχο την αποδόμηση του δημόσιου δωρεάν σχολείου και την προώθηση του «νέου σχολείου» της αγοράς, της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση προωθούν το μοντέλο του πολυθέσιου σχολείου, από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο, με διευθυντή μάνατζερ, με κατακερματισμό της γνώσης, με πολλές και διαφορετικές ταχύτητες και τύπους προγραμμάτων σπουδών. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και η ένταση των ταξικών φραγμών, με την τράπεζα θεμάτων και το νέο σκληρό εξεταστικό πλέγμα στην Α΄ Λυκείου.
  5. Τις επόμενες ημέρες συνεχίζουμε στις σχολικές μονάδες σε κοινές εκδηλώσεις, συσκέψεις και δράσεις με τους συλλόγους γονέων. Προχωράμε σε πλατιά ενημέρωση των γονιών για τις επιπτώσεις των συγχωνεύσεων.
  6. Καλούμε σε νέα συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ, την Τρίτη 27/5, στις 14.30 μαζί με την ΑΣΓΜΕ, την ΟΛΜΕ και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς.
    ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ !
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: