Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Το υπουργείο για αποσπάσεις, αμοιβές για την αξιολόγηση και ρύθμιση για τους αναπληρωτές

Υπουργείο παιδείαςΑνακαλείται (;) η υπουργική απόφαση για τις πληρωμές των στελεχών για την αξιολόγηση, καταργείται διάταξη για τους αναπληρωτές

Η υπουργική απόφαση του Α. Λοβέρδου για τις αμοιβές των στελεχών για την αξιολόγηση καταργείται και μόνον οι αμοιβές των εκπαιδευτικών που παρείχαν αποδεδειγμένα υπηρεσίες εκτός του ωραρίου εργασίας τους, θα διασφαλιστούν, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Επίσης:

Α. Καταργείται η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που περιγράφεται στο άρθρο 72 του νόμου 4316/2014, σύμφωνα με την οποία μεταξύ εκπαιδευτικών που απέκτησαν το πτυχίο τους στην ίδια εξεταστική περίοδο προηγούνται, στους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όσοι έχουν υψηλότερο βαθμό πτυχίου,

Β. Σχετικά με τις αποσπάσεις ελάχιστες εξαιρέσεις μπορούν να ικανοποιηθούν μόνον για πολύ σοβαρούς λόγους υγείας.

Ειδικότερα από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν τα εξής:

1. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αναφορικά με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει ότι πολλοί εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους για απόσπαση. Ωστόσο, η παρούσα χρονική περίοδος είναι πολύ δύσκολη για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά κενά. Ελάχιστες εξαιρέσεις μπορούν να υπάρξουν μόνον για πολύ σοβαρούς λόγους υγείας

2. ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ

Σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι τρέχουσες διαδικασίες αξιολόγησης στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση αναστέλλονται, καθώς και οι όποιες πειθαρχικές ή προαγωγικές συνέπειές τους, προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε την Παρασκευή 14/2/2014 τη διαδικτυακή πύλη ανάρτησης των εκθέσεων αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Στο ίδιο πλαίσιο η Υπουργική Απόφαση της 26/1/2015 (ΑΔΑ: Ω4Π89-8ΑΘ (Φ354.11/18/13595/Ε3) με θέμα «Έγκριση παροχής υπηρεσιών των στελεχών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την υποστήριξη και υλοποίηση των επιμορφωτικών δράσεων στο πλαίσιο της Πράξης ‘Προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης’ με Κωδικό ΟΠΣ 453588 – Οριζόντια Πράξη» ανακαλείται.

Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών που παρείχαν αποδεδειγμένα υπηρεσίες στο πλαίσιο της Πράξης ‘Προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης’ με Κωδικό ΟΠΣ 453588 – Οριζόντια Πράξη, εκτός του ωραρίου εργασίας τους, θα διασφαλιστούν, κατόπιν διερεύνησης, με νέα υπουργική απόφαση και για το διάστημα από 15/3/2014 έως 25/1/2015.

3. ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που περιγράφεται στο άρθρο 72 του νόμου 4316/2014, σύμφωνα με την οποία μεταξύ εκπαιδευτικών που απέκτησαν το πτυχίο τους στην ίδια εξεταστική περίοδο προηγούνται, στους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όσοι έχουν υψηλότερο βαθμό πτυχίου, δεν βρίσκει σύμφωνη τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία και προτίθεται να την καταργήσει, μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικότερης επανεξέτασης του τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών. Εντούτοις, επειδή η αναίρεση της παραπάνω ρύθμισης απαιτεί, για νομοτεχνικούς λόγους, ένα εύλογο χρονικό διάστημα που μπορεί και να υπερβαίνει το δίμηνο, το Υπουργείο Παιδείας προέβη άμεσα στο διορισμό αναπληρωτών από τον πρόσφατα αναμορφωμένο πίνακα κατ’ εξαίρεση και μόνον για την τρέχουσα σχολική χρονιά, προκρίνοντας ως κατεπείγουσες τις ανάγκες κάλυψης των κενών στα σχολεία.

4. Για όλα τα συναφή θέματα θα αποσταλούν πολύ σύντομα διευκρινιστικές εγκύκλιοι.

πηγή

«Φάσκει και αντιφάσκει» το Υπουργείο Παιδείας με την πληρωμή των αξιολογητών!

Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Για μια ακόμα φορά το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να πελαγοδρομεί με το θέμα της αξιολόγησης.

Από τη  μια κατεβάζει την πλατφόρμα αξιολόγησης και την παγώνει, χωρίς όμως να την καταργεί, από την άλλη πληρώνει τους  αξιολογητές εφόσον προσέφεραν υπηρεσία εκτός ωραρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε απόψε αναφέρει:

«Σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι τρέχουσες διαδικασίες αξιολόγησης στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση αναστέλλονται, καθώς και οι όποιες πειθαρχικές ή προαγωγικές συνέπειές τους, προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε την Παρασκευή 14/2/2014 τη διαδικτυακή πύλη ανάρτησης των εκθέσεων αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Στο ίδιο πλαίσιο η Υπουργική Απόφαση της 26/1/2015 (ΑΔΑ: Ω4Π89-8ΑΘ (Φ354.11/18/13595/Ε3) με θέμα «Έγκριση παροχής υπηρεσιών των στελεχών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την υποστήριξη και υλοποίηση των επιμορφωτικών δράσεων στο πλαίσιο της Πράξης ‘Προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης’ με Κωδικό ΟΠΣ 453588 – Οριζόντια Πράξη»ανακαλείται.

Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών που παρείχαν αποδεδειγμένα υπηρεσίες στο πλαίσιο της Πράξης ‘Προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης’ με Κωδικό ΟΠΣ 453588 – Οριζόντια Πράξη, εκτός του ωραρίου εργασίας τους, θα διασφαλιστούν, κατόπιν διερεύνησης, με νέα υπουργική απόφαση και για το διάστημα από 15/3/2014 έως 25/1/2015».

Συνάδελφοι,

Το υπουργείο παγώνει μεν τα χρήματα της αξιολόγησης, αλλά ψάχνει να βρει ποιοι δούλεψαν απογεύματα για να πληρωθούν…

Αλήθεια, έψαξε ποτέ ποίοι εκπαιδευτικοί ή διευθυντές ή προϊστάμενοι σχολείων δούλεψαν και δουλεύουν απογεύματα ή Σαββατοκύριακα για το σχολείο τους, για την τάξη τους, για τους μαθητές τους;

Αθόρυβα, χωρίς ποτέ να έχουν ζητήσει ένα ευρώ ή μία υπερωρία…

Συνάδελφοι,

Η αξιολόγηση πλήγωσε τον κλάδο των εκπαιδευτικών, δημιούργησε αναταραχές στα σχολεία μας, αποτέλεσε τροχοπέδη σε πολλά εκπαιδευτικά θέματα.

Δυο χρόνια τώρα οι σχολικοί σύμβουλοι ασχολούνται με την αξιολόγηση. Επιμορφώσεις και κόντρα επιμορφώσεις, ενώ έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει το ρόλο τους.

Αλήθεια, πόσες υποδειγματικές διδασκαλίες έκαναν στα σχολεία μας τα τελευταία δυο χρόνια;

Δίδαξαν σε τάξεις και τους παρακολούθησαν συνάδελφοι;

Συνάδελφοι,

Το γράφω και ας με στήσουν και πάλι στον «τοίχο» με τα ανώνυμα δημοσιεύματά τους. «Ο θεσμός του σχολικού συμβούλου έκλεισε τον κύκλο του. Καιρός ο κλάδος να ψάξει για άλλου είδους παιδαγωγική καθοδήγηση…»!

Δεσμεύστε τα κονδύλια της αξιολόγησης και δώστε τα να μπουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας έστω και τώρα!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: