Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Αντιπροσωπεία από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και το Δ.Σ. της ΔΟΕ στη Σάμο τη Δευτέρα 1 και την Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Τη Δευτέρα 1 και την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 αντιπροσωπεία από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και το Δ.Σ. της ΔΟΕ βρεθήκαμε στη Σάμο με αφορμή την απόφαση μερίδας γονέων να απέχουν οι μαθητές από τα μαθήματα του δημοτικού σχολείου, στο οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί δομή εκπαιδευτικής υποστήριξης προσφυγοπουλων (ΔΥΕΠ) με την αιτιολογία των συνθηκών υγιεινής στα κέντρα υποδοχής.

Βασικό τους αίτημα η ΔΥΕΠ να λειτουργεί εκτός του σχολικού πλαισίου, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα δικά τους παιδιά.  Με την παρουσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο νησί διαφάνηκε από τις μαρτυρίες των συναδέλφων εκπαιδευτικών που εργάζονται στα δημόσια σχολεία και στις επιμέρους δομές πως υπάρχουν και ακραίες και ξενοφοβικές αντιλήψεις μερίδας γονέων.

samos.jpg

Η επίσκεψη των κλιμακίων της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νησιού, όπου λειτουργούν δομές τμημάτων υποδοχής (ΖΕΠ) και ΔΥΕΠ, στην γενική συνέλευση του συλλόγου εκπαιδευτικών, αλλά και με την παρουσία μας στην ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (συλλόγους γονέων, διεύθυνση εκπαίδευσης, εργατικό κέντρο, νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικούς) αποτύπωσε ξεκάθαρα τη βασική αξιακη θέση της εκπαιδευτικής κοινότητας και του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για ένα ανοιχτό  δημόσιο σχολείο που χωράει όλα τα παιδιά.

Η φωνή για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, το χρώμα, το θρήσκευμα και η θέση για το δημοκρατικό σχολείο που επιδιώκει την  ομαλή ένταξη των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία κέρδισε το φόβο και την υποβόσκουσα ακραία αντίληψη ορισμένων που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση τα παιδιά των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία στις ξενοφοβικές απόψεις μερίδας γονέων. Η αλληλεγγύη, το παιχνίδι, η φιλία και η ειρηνική συνύπαρξη των ελληνόπουλων και των προσφυγόπουλων που επικρατεί στα σχολεία του νησιού είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στη μισαλλοδοξία.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ και η ΔΟΕ θα στηρίξουν συμβολικά την υλικοτεχνική υποδομή του ΔΥΕΠ  που λειτουργεί μέσα στο κέντρο υποδοχής.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: