Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Επίσκεψη του ΔΣ της ΔΟΕ και κλιμακίου της ΑΔΕΔΥ στη Σάμο στις 1& 2 Απρίλη 2019

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στις 1 και 2 Απριλίου 2019  του ΔΣ της ΔΟΕ και του διαπαραταξιακού κλιμακίου της ΑΔΕΔΥ στη Σάμο για τη στήριξη του αγώνα των εκπαιδευτικών για την πλήρη και ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο.
Να υπενθυμίσουμε ότι το κάλεσμα στο ΔΣ της ΔΟΕ είχε γίνει με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου στη συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου, όπου η «Ενωτική Δημοκρατική Κίνηση» (απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ) είχε προτείνει επίσκεψη μόνο του προεδρείου (αποκλεισμό δηλαδή των δύο παρατάξεων Παρεμβάσεων και ΠΑΜΕ). Εμείς, όπως και το ΠΑΜΕ, είχαμε αντιπροτείνει διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία, κάτι που έγινε τελικά ομόφωνα δεκτό.
Η πρόσκληση όμως στάλθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου στη ΔΟΕ με ΕΝΑ ΜΗΝΑ καθυστέρηση (13 Μαρτίου), στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεθόδευσης να αφήσει χώρο και χρόνο στους «επαναστάτες» γονείς.
Στο διάστημα αυτό προσπάθησαν, μεταξύ πολλών άλλων, να βάλουν εντελώς στον πάγο οποιαδήποτε διαδικασία του Συλλόγου, κυρίως αρνούμενοι τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, με το πρόσχημα ότι «είναι καλύτερα να γίνει όταν έρθει η ΔΟΕ». Τελικά όμως η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου έγινε μετά από πίεση των δύο παρατάξεων (Ανεξάρτητης Επικοινωνίας και ΑΣΕ). Αρνήθηκαν όμως την πρότασή μας, που καταθέσαμε, να καταγγελθούν και οι επιθέσεις γονέων σε συναδέλφους. Όχι μόνο  δεν τη στήριξαν, αλλά δεν την έβαλαν ούτε καν σε ψηφοφορία.
Η διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ ήρθε υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου (https://adedy.gr/cifismagsstirijiagwnaergazomenvnsamo/ ) που ελήφθη στις 19 Μαρτίου, μετά από εισήγηση του μέλους του Γενικού Συμβουλίου Φώτη Μαντζώρου και με ρητά διατυπωμένο στόχο «να στηρίξει με κάθε τρόπο των αγώνα των εκπαιδευτικών και των σωματείων για πλήρη και ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία».
Από τη ΔΟΕ ήρθαν 10 μέλη του ΔΣ, οι δύο αιρετοί του ΚΥΣΠΕ και από την ΑΔΕΔΥ οι: Μπράτης, Μακράκης, Σαββόπουλος και Γκότσης.
F     Η πρώτη μέρα άρχισε με επίσκεψη στο ΚΥΤ, συνάντηση με τη διοικήτρια και επίσκεψη στο νηπιαγωγείο που λειτουργεί εντός του ΚΥΤ. Το πρόγραμμα στη συνέχεια είχε επίσκεψη σε σχολεία από 3μελή κλιμάκια. Ζητήσαμε να υπάρχει διαπαραταξιακή εκπροσώπηση στο Δ.Σ. Βαθέος λόγω του ότι στο συγκεκριμένο σχολείο συνεχιζόταν η αποχή των μαθητών στο ολοήμερο, αλλά επίσης επειδή εκεί συνάδελφοι είχαν δεχθεί προπηλακισμούς από γονείς.
Εκεί, στη συνάντησή μας και στο διάλογο που πραγματοποιήθηκε με τους συναδέλφους, αποκαλύφθηκε εντελώς ο ρόλος και η συμπεριφορά του προέδρου του Συλλόγου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε επισκεφθεί το σχολείο «ως Γιάννης, χωρίς θεσμική ιδιότητα» και θεώρησε υποχρέωσή του να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό το τι συνέβαινε στο σχολείο αρνούμενος κάθε ενημέρωση του ΔΣ.
Οι συνάδελφοι όμως τον προσκάλεσαν ως πρόεδρο του Συλλόγου και περίμεναν τη στήριξη του Συλλόγου στις επιθέσεις των γονέων, κάτι που δεν έκανε. Η άρνησή του συνεχίστηκε ακόμη και  όταν ζητήσαμε επανειλημμένα να επισκεφθεί το Δ.Σ. το σχολείο και να στηριχθεί η πρότασή μας για στήριξη των συναδέλφων από τις επιθέσεις των γονέων.
Η αποκάλυψη αυτού του διαλόγου είχε σαν αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΔΟΕ να πάρει θέση δημόσια και να υπενθυμίσει στον πρόεδρο του συλλόγου ότι δεν μπορεί να αποποιείται το θεσμικό του ρόλο και να δώσει, επίσης δημόσια, στήριξη και πλήρη νομική και οικονομική κάλυψη στις συγκεκριμένες συναδέλφισσες και σε οποιονδήποτε άλλον την χρειαστεί.
F     Το απόγευμα έγινε ανοιχτή δημόσια σύσκεψη (παρουσία των τοπικών ΜΜΕ και με τηλεοπτική κάλυψη) των δύο κλιμακίων (ΔΟΕ-ΑΔΕΔΥ) με το ΔΣ του Συλλόγου, εκπροσώπους συλλόγων γονέων, τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ (που δεν είχε προσκληθεί και μετά από καταγγελία μας αναγκάστηκαν να τον καλέσουν), τη ΔΙΠΕ, τις Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων, τον Πρόεδρο του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, την Πρόεδρο του ΕΚΣ, τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ στο νησί (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) καθώς και τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονται στις εκπαιδευτικές δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με προσφυγόπουλα (2 ΔΥΕΠ στα δημοτικά Βαθέος και 3ου Σάμου και μία σε παράρτημα νηπιαγωγείου μέσα στο ΚΥΤ).
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής,  υπερασπίστηκε τις θέσεις του κλάδου και την απόφαση της 86ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ που προβλέπει:
·         Σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά για την ομαλή ένταξη των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών στα πρωινά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.
·         Τη λειτουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία.
·         Υποστηρικτικές δομές για όλα τα παιδιά.
·         Ορθολογική κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
·         Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς τους.
·         Επαρκή χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή των Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
όπως και από την ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης, που αναφέρθηκε στον στόχο της επίσκεψής τους.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι συνάδελφοι που εργάζονται στις ΔΥΕΠ των Δημοτικών Σχολείων, 3ου  Σάμου, όπου συνεχίζεται απρόσκοπτα η συμμετοχή των προσφυγόπουλων, και Βαθέος, αναφέροντας την εμπειρία τους που ήταν συγκλονιστική.
«Τα παιδιά ΔΥΕΠ του 3ου Δημοτικού Σχολείου συνυπάρχουν με τα παιδιά του ολοημέρου σχολείου, κάνουν παρέα, παίζουν μαζί. Η τάξη μου δεν είναι κάτι το διαφορετικό. Όλα τα παιδιά έρχονται φροντισμένα, πλυμένα και καθαρά. Δυσανασχετούν όταν δεν έχουμε σχολείο, λόγω των αργιών».
Από την άλλη μεριά, στο Δ.Σ. Βαθέος συνεχίζεται η αποχή στο ολοήμερο σχολείο και τα παιδιά της ΔΥΕΠ δεν συνυπάρχουν καθόλου με τα παιδιά του ολοημέρου (όσα δεν απέχουν), όπως ενημέρωσε ο εκπαιδευτικός της ΔΥΕΠ και μάλιστα στο τέλος είπε: «Το ότι δεν είμαστε πρόσφυγες κι εμείς, είναι καθαρά θέμα τύχης».
Το λόγο πήραν και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων που επέμειναν στις γνωστές τους θέσεις, ότι δηλαδή επιθυμούν η ΔΥΕΠ να λειτουργεί εκτός του σχολικού πλαισίου, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα δικά τους παιδιά και μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση της επίσκεψης της ΔΟΕ στη Σάμο. Την ευθύνη όμως της καθυστέρησης της ΔΟΕ να προσέλθει στη Σάμο την έχει αποκλειστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου και η παράταξή του που καθυστέρησε ένα μήνα να στείλει την πρόσκληση στο Δ.Σ. της ΔΟΕ.
Ενδιαφέρον είχε και η εμφάνιση της ομάδας γονέων «η άλλη άποψη» με συγκεκριμένη πρόταση που κατατέθηκε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των Γονέων και Κηδεμόνων, με την οποία ζητούν όλα τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο.
Δικαίωση για τους συναδέλφους που δέχτηκαν τις φραστικές επιθέσεις γονέων στο Βαθέος,  αποτέλεσε η δημόσια καταδίκη του γεγονότος από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, η οποία μάλιστα, στο κλείσιμό του, προκάλεσε και την αντίδραση (!) δημοσιογράφου που κάλυπτε την εκδήλωση. Στο κάλεσμα σε συνέντευξη τύπου την επόμενη μέρα, οι δημοσιογράφοι δήλωσαν αδυναμία παρουσίας οποιασδήποτε ώρα κι αν τους προτεινόταν (!).
Τέλος, η ΑΔΕΔΥ και η ΔΟΕ δήλωσαν ότι θα στηρίξουν συμβολικά την υλικοτεχνική υποδομή του ΔΥΕΠ  που λειτουργεί μέσα στο κέντρο υποδοχής.
F     Η δεύτερη μέρα είχε επισκέψεις σε σχολεία και Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων στις 13.30 με 3ωρες στάσεις εργασίας (!!!) για να συμμετάσχουν στην Γ.Σ., κάτι που για πρώτη φορά στα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος γίνεται και έληξε στις 15.00 για να προλάβουν οι επισκέπτες την αναχώρησή τους από τη Σάμο.
Υπήρξε σφοδρή κριτική από μας και από τους συναδέλφους, που δυστυχώς δεν ξεπέρασαν τους 20, για τη μεθόδευση από την πλειοψηφία του ΔΣ να μη γίνει η ΓΣ. Για μια ακόμη φορά αρνήθηκαν να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή μας να «καταδικαστεί απερίφραστα κάθε επιθετική συμπεριφορά απέναντι στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που έμπρακτα υπερασπίζονται τις θέσεις του κλάδου με κάθε τρόπο και κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής τους. Ακόμη περισσότερο θεωρεί αδιανόητη και καταγγέλλει χωρίς περιστροφές κάθε προσπάθεια «παρέμβασης» στο παιδαγωγικό έργο συναδέλφων και στοχοποίησής τους γιατί επιτελούν το λειτούργημα του δασκάλου
Καταθέσαμε και πάλι ολοκληρωμένη πρόταση απόφασης προς το Δ.Σ. του Συλλόγου.
Η αποτίμηση της επίσκεψης είναι θετική, γιατί έγινε σαφές προς όλες τις μεριές ότι όσοι και όσες στέκονται με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, αλλά και γενικά στο προσφυγικό ζήτημα, δεν είναι ούτε μόνοι ούτε «πονηροί συνδικαλιστές», αλλά υπερασπίζονται και υλοποιούν τις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και του ευρύτερου δημοσιοϋπαλληλικού και πάνω απ΄ όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και κυρίως των παιδιών, χωρίς καμιά διάκριση και εξαίρεση.
Συνεχίζουμε…
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΚΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: