Τρίτη 21 Μαΐου 2019

13ος και 14ος μισθός: Οργή και αγανάκτηση σε 600.000 Δημόσιους Υπαλλήλους – Δελτίο Τύπου ΑΔΕΔΥ

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους 600.000 Δημοσίους Υπαλλήλους της χώρας μας, με αφορμή την απόφαση της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ του ΣτΕ, για το 13ο και 14ο μισθό των Δημοσίων Υπαλλήλων, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, κρίνει συνταγματικές τις περικοπές!!!

Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣτΕ κατέληξε σε αυτή την απόφαση, όταν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει με ευρύτατη πλειοψηφία (6-1) αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 4093/12, που εξαφάνισαν εντελώς τα δώρα των Δημοσίων Υπαλλήλων. Εξαιτίας, δε, αυτής της απόφασης (του ΣΤ΄ Τμήματος) εκατοντάδες χιλιάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν με αγωγές τον 13ο και 14ο μισθό, αφού ως γνωστό οι αποφάσεις του ΣτΕ, πλέον, δεν έχουν αναδρομική ισχύ, παρά μόνο για όσους έχουν ασκήσει ένδικα μέσα.

Βέβαια, έχουμε συνηθίσει στις απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ, στις προσφυγές που η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταθέτει. Επισημαίνουμε ότι όλες μας οι προσφυγές για τις περικοπές των μνημονίων απορρίφθηκαν. Όπως, επίσης, απορρίφθηκε και η προσφυγή μας για τα όρια ηλικίας, που αυξήθηκαν μέχρι και 17 χρόνια, με το τρίτο μνημόνιο (Ν. 4336/15), ενώ εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2017!!! η δημοσίευση της απόφασης για την συνταγματικότητα ή μη του Νόμου Κατρούγκαλου!!! Παρότι τίποτα δεν μας ξενίζει πια, θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης. Πώς, δηλαδή, ανετράπη η απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος.

Βαρύτατες ευθύνες για την όλη κατάσταση φέρει η Κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε να χορηγήσει με πολιτική της απόφαση τον 13ο και 14ο μισθό. Από τη μία ισχυρίζεται ότι δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια και από την άλλη αρνείται να ακυρώσει έστω και κατ’ ελάχιστο τις περικοπές των μνημονίων.

Ο κ. Τσακαλώτος, στη συνάντηση που είχε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. τον περασμένο Μάρτη μαζί του, αρνήθηκε κατηγορηματικά τη χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού των Δημοσίων Υπαλλήλων, με πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, οδηγώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο 600.000 Δημοσίους Υπαλλήλους στα δικηγορικά γραφεία και στα δικαστήρια.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει σε όλους τους τόνους πως η απόφαση του ΣτΕ, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα του τύπου, δεν την πτοεί. Θα συνεχίσει να διεκδικεί με όλα τα συνδικαλιστικά μέσα τη χορήγηση των δώρων και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Κυβέρνηση με πολιτική της απόφαση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να τα επανανομοθετήσει. Και όταν λέμε 13ο και 14ο μισθό εννοούμε έναν πλήρη μισθό ως Δώρο Χριστουγέννων και έναν μισθό ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας (όπως ίσχυαν πριν τις περικοπές) και όχι τα επιδόματα που χορηγεί η Κυβέρνηση στους συνταξιούχους, πριν τις εκλογές, τα οποία «βαπτίζει» 13ο μισθό. Επειδή, όμως, το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για τους 600.000 Δημοσίους Υπαλλήλους, που υπέστησαν μειώσεις έως και 40% στους μισθούς τους από τις περικοπές των μνημονίων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα -η οποία ήταν στην Κυβέρνηση όταν περικόπηκαν τα δώρα- καθώς και των άλλων κομμάτων.

Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επιμένει ότι ο μοναδικός δρόμος για την επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και την καταβολή των αναδρομικών είναι ο διαρκής και συντονισμένος αγώνας των εργαζόμενων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

ΤΟΥ 13ου ΚΑΙ 14ου ΜΙΣΘΟΥ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δελτίο Τύπου – με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό των Δημοσίων Υπαλλήλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: