Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Οι άδειες που δικαιούνται δημόσιοι υπάλληλοι για τις εκλογές

Οι άδειες που δικαιούνται δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ειδική άδεια, από μία έως τρεις ημέρες, δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου και στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές στις 2 Ιουνίου.

Σε σχετική εγκύκλιο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου διευκρινίζεται ότι ο χρόνος της άδειας αυτής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Οι υπάλληλοι για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας δικαιούνται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας αν μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, δύο ημέρες δικαιούνται όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 200 – 400 χιλιόμετρα, ενώ για αποστάσεις άνω των 400 χιλιομέτρων οδικώς προβλέπεται τριήμερη άδεια. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για τους υπαλλήλους (ανήκουν και οι εκπαιδευτικοί) για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας εάν μετακινηθούν σε απόσταση από 200 – 400 χιλιόμετρα, δύο ημερών όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και πάνω, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, ενώ όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι στις υπηρεσίες στις οποίες, λόγω της αποστολής και λειτουργίας τους, δύνανται να υπάρξουν ιδιαίτερες δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών του κοινωνικού συνόλου (π.χ. νοσηλευτικά ιδρύματα, λιμένες κτλ) η χρήση της παρεχόμενης εκλογικής άδειας θα πρέπει να γίνει με απόλυτη φειδώ, όσον αφορά τον αριθμό των ημερών αδείας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: