Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Σημαντική ανακάλυψη: Βρέθηκε το παλαιότερο θηλαστικό που έχει ζήσει στον πλανήτη – Μοιάζει με ποντίκι

Ένα πλάσμα που έμοιαζε με ποντικό και έζησε πριν από 225 εκατομμύρια χρόνια είναι το παλαιότερο θηλαστικό που έχει ταυτοποιηθεί από τους επιστήμονες.

Το παλαιότερο θηλαστικό του κόσμου ταυτοποιήθηκε με την ανάλυση στοιχείων από την οδοντοστοιχία  και τα οστά του και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «πολύ σημαντική» εξέλιξη, αφού μέχρι τώρα το παλαιότερο θηλαστικό που γνωρίζαμε υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια νεότερο.

Το είδος Brasilodon quadrangularis ήταν περίπου σαν ποντίκι, είχε μήκος 20 εκατοστών και έζησε στον πλανήτη πριν από 225 εκατομμύρια

χρόνια, δηλαδή στην ίδια περίοδο με τους παλαιότερους δεινόσαυρους. Η ταυτοποίησή του ρίχνει φως στην εξέλιξη των σύγχρονων θηλαστικών, σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους και Βρετανούς επιστήμονες που έκαναν την έρευνα.

Η ανακάλυψη και ανάλυση των οστών του θηλαστικού έγινε από ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, του King’s College και του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε δο Σουλ, στο Πόρτο Αλέγρε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρώτα θηλαστικά στον πλανήτη ζούσαν πολύ περισσότερο χρόνο από τα σύγχρονα. Το είδος  αυτό  εξαφανίστηκε κατά την Πέρμιο-Τριασική Περίοδο, όταν χάθηκαν από τον πλανήτη το 90% των ωκεάνιων ειδών και το 70% των ζώων που ζούσαν στην ξηρά.

Οι έρευνες έγιναν με την ανάλυση απολιθωμένων οστών και δοντιών του θηλαστικού. Το συγκεκριμένο ζώο ζούσε στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η νότια Βραζιλία, στη σκιά των δεινοσαύρων που κυριαρχούσαν στον πλανήτη.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων, ύστερα από  πέντε χρόνια ερευνών, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Ανατομίας. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται σημαντική γιατί «συμβάλλει στην κατανόηση του περιβάλλοντος της περιόδου και της εξέλιξης των σύγχρονων θηλαστικών», όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Μάρθα Ρίχτερ, επιστημονική συνεργάτιδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και εκ των συντακτών της μελέτης δήλωσε στο CNN ότι το είδος Brasilodon quadrangularis αρχικώς θεωρείτο ως «προηγμένο ερπετό», αλλά οι νέες αναλύσεις της οδοντοστοιχίας του οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν θηλαστικό. Ο Brasilodon είχε δύο διαδοχικές σειρές δοντιών, καθώς διατηρούσε τα βρεφικά δόντια και την οδοντοστοιχία που αναπτυσσόταν με την ενηλικίωση, φαινόμενο που αποκαλείται «διφύοδος».

Μέχρι τώρα ως πρώτο θηλαστικό στον πλανήτη θεωρείτο το είδος Morganucodon, που έζησε περίπου πριν από 205 εκατομμύρια έτη. Το συγκεκριμένο είδος ήταν σαν γερβίλος, δηλαδή ένα μικρό τρωκτικό, με μακρύ πρόσωπο που θυμίζει την σημερινή μοσχογαλή.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: