Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ/ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΣΑΜΟΥ - ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ & ΜΕΝΤΟΡΕΣ

Ευχόμαστε σε όλες τις συναδέλφισσες και σε όλους τους συναδέλφους καλή σχολική χρονιά, υγεία και δύναμη.

Συγχαρητήρια και καλή σταδιοδρομία σε όλες/όλους τις/τους συναδέλφους που διορίστηκαν μόνιμα στη γενική και ειδική αγωγή!

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά τον αποκλεισμό των αιρετών του ΠΥΣΠΕ και αντικατάσταση από τους δοτούς αιρετούς από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά, καθώς οι χειρισμοί της διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου παραβιάζουν κάθε αρχή διαφάνειας, ισοτιμίας, ελέγχου και αντικειμενικότητας διαμορφώνοντας κατάλληλο έδαφος για «διευκολύνσεις», «εξυπηρετήσεις» και πελατειακές σχέσεις!

Συγκεκριμένα η Δ/νση Π.Ε. Σάμου:

  • προέβη στις τοποθετήσεις των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών δημοσιοποιώντας τον πίνακα κατάταξης, χωρίς όμως να υπολογισθούν τα μόρια από την συνολική προϋπηρεσία τους που ορίζουν τα προεδρικά διατάγματα 50/96 και 144/97. Είναι υποχρέωση της Δ/νσης να υπολογίσει τη μοριοδότηση των συναδέλφων από την συνολική προϋπηρεσία τους καθώς αυτό το κριτήριο ορίζει ο νόμος για περιπτώσεις ισοβαθμίας σε οικογενειακά κριτήρια, εντοπιότητα, συνυπηρέτηση και όχι τη σειρά του πίνακα.
  • Αντίστοιχα στην παράλληλη στήριξη αποκρύφθηκε το σύνολο των κενών, καθώς δόθηκαν ακριβώς τόσα όσες και οι προσλήψεις, καθώς η διεύθυνση ακολούθησε την πάγια τακτική προτεραιοποίησης των αναγκών και ισομοιρασμού των εκπαιδευτικών στα σχολεία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ δικαιούται πλήρη στήριξη από ΕΝΑΝ/ΜΙΑ εκπαιδευτικό.
  • Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα νομιμοποιήσουμε την αντιεκπαιδευτική λογική τους που έχει οδηγήσει ορισμένα παιδιά να μοιράζονται τον εκπαιδευτικό ή να μην είχαν ποτέ παράλληλη στήριξη, οδηγώντας τις οικογένειες τους σε αναζήτηση άλλων λύσεων, να καταφεύγουν στην ιδιωτική στήριξη, πληρώνοντας από την τσέπη τους για παροχές που όφειλε να προσφέρει δωρεάν το κράτος

  • Τοποθετήθηκαν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους, αλλά παραμένουν ακόμη εκπαιδευτικοί στη διάθεση, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί.
  • Δεν αποδέχθηκαν αίτηση βελτίωσης μόνιμου εκπαιδευτικού, η οποία προηγείται, πριν γίνουν οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών.
  • Τοποθέτησαν δύο διαφορετικούς εκπαιδευτικούς Γαλλικής Γλώσσας σε Δημοτικό σχολείο από μία ώρα στον καθένα για το μάθημα της Γαλλικής Γλώσσας. Πέρα ότι είναι αντιπαιδαγωγικό το να έχουν δύο διαφορετικούς εκπαιδευτικούς για το ίδιο μάθημα οι μαθητές, δεν προβλέπεται από πουθενά. 

  • Επίσης, η διαδικασία τοποθέτησης των αναπληρωτ(ρι)ων εκπαιδευτικών μέσω του ΟΠΣΥΔ για ακόμη μια φορά αποτέλεσε διαδικασία παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, μια διαδικασία αδιαφανής με την οποία επιδιώκουν να κόψουν τη δυνατότητα ελέγχου των κενών που δηλώνονται από τα σωματεία! 

    Επιπλέον, την ίδια στιγμή που ο ΓΓ γραμματέας κ. Κόπτσης δημόσια δήλωνε ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών για τα σχολεία με διευρυμένο ωράριο στο ολοήμερο θα ακολουθήσει στην Β΄ φάση προσλήψεων από ξεχωριστό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, διαπιστώθηκε ότι για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ70 και ΠΕ60 πολλά από τα κενά που τους/τις δόθηκαν αφορούν στην κάλυψη κενών στα ολοήμερα! Μάλιστα χωρίς καν να γνωρίζουν ποια και πόσα είναι αυτά τα κενά, σε ποια σχολεία και χωρίς καν να τους/τις δίνεται η δυνατότητα ξεχωριστής δήλωσης αυτών των κενών, ώστε να μπορούν να επιλέξουν τη σειρά που θα επιθυμούσαν να τοποθετηθούν με βάση αυτό το διαχωρισμό!

    Φαίνεται ότι πρέπει να υπενθυμίζουμε διαρκώς ότι όλοι/όλες οι συνάδελφοι/συναδέλφισσες είτε είναι αναπληρωτε(ριε)ς, είτε υπεράριθμοι, είτε νεοδιοριζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την αρχή της ισοτιμίας. Ιδιαίτερα, η πλειοψηφία των αναπληρωτών μετακινείται πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αγωνιούν για την τοποθέτησή τους ώστε να φροντίσουν για τη διαμονή τους, ενώ την ίδια στιγμή υποχρεώνονται να μετακινούνται σε 3-4 ή και σε πέντε (5) σχολεία! Έχουν εργασιακά δικαιώματα και θα παλέψουμε για αυτά μέχρι τέλους! Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν το μπαλάκι της αναλγησίας διαχρονικά του ΥΠΑΙΘ και των οδηγιών που καταπατούν τα δικαιώματά τους και διαλύουν την λειτουργία του δημόσιου σχολείου!

    Απαιτούμε:

  • Η ανάληψη υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου.
  • Να ιδρυθούν νέες οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών και στα τμήματα ένταξης.
  • Να δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.
  • Έκτακτη και επαρκή χρηματοδότηση από το ΥΠΑΙΘ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων λόγω αυξήσεων στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
  • Όσον αφορά τους ενδοσχολικούς συντονιστές και μέντορες  η ΔΟΕ καλεί τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια και το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του προς τους εκπαιδευτικούς.

    Ο δρόμος του αγώνα μέσα από την δυναμική παρουσία του κόσμου της εκπαίδευσης με τη στήριξη των πρωτοβάθμιων σωματείων καταφέρνει νίκες κόντρα σε κάθε αυθαιρεσία!

    * Την Παρασκευή 09/09/22 και ώρα 13:30 το Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου θα πραγματοποιήσει  παράσταση στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης για τα ζητήματα των κενών στα σχολεία (γενικής αγωγής-ειδικής αγωγής, παράλληλης στήριξης, ειδικοτήτων), για άλλα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΠΥΣΠΕ (πχ βελτιώσεις θέσεων), επιδιώκοντας να υπάρχει  όσο το δυνατό πληρέστερη εικόνα πριν την έναρξη των μαθημάτων και διεκδικώντας την κάλυψη των κενών.

    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

    Κακαγιάννης Αντώνης,

    π. Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

    antoniskak18@gmail.com - 6944271826/6940556436

    Δάλλη Μαρία,

    π. αναπληρώτρια Αιρετή ΠΥΣΠΕ

    dalllimar@yahoo.com - 6974476651

    Δεν υπάρχουν σχόλια: