Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κυβέρνηση και Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζουν κι εντείνουν το έργο κατηγοριοποίησης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου προχωρώντας στην ολοκλήρωση εφαρμογής του ν.4823/21 με την υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Έτσι λοιπόν, αιφνιδιαστικά και σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, ψήφισαν τροπολογία εφαρμογής της διαδικασίας της ατομικής αξιολόγησης. Σαν τον κλέφτη το Υ.ΠΑΙ.Θ., κατέθεσε τροπολογίες για την τμηματική τοποθέτηση των σχολικών συμβούλων με στόχο να ξεκινήσει την ατομική αξιολόγηση από τις περιοχές που θα τοποθετηθούν. Προχωρά μάλιστα, σε ταχύρρυθμο πρόγραμμα ενημερώσεων Διευθυντών Εκπαίδευσης, Περιφερειακών Διευθυντών και Σχολικών Συμβούλων, έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρησης των στοιχείων των αξιολογικών φακέλων, ώστε άμεσα να ξεκινήσει η ατομική αξιολόγηση των νεοδιόριστων του 2020-2021-2022.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με διαδικασίες fast track, πριν τη λήξη της θητείας της, να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των..

νεοδιόριστων, έστω κάποιων περιοχών, ώστε να εμπεδωθεί και να κατοχυρωθεί στη συνέχεια ως καθεστώς σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας μελλοντικές δεσμεύσεις.

Το ΦΕΚ για την ατομική αξιολόγηση περιλαμβάνει μια σειρά από δείκτες και οδηγίες αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των εργαζομένων που περιγράφουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το δυσοίωνο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Συνοπτικά η ατομική αξιολόγηση θα γίνει από τον σύμβουλο της σχολικής μονάδας, από την διευθύντρια/η της σχολικής μονάδας και από τον σύμβουλο του κλάδου για τις ειδικότητες/καθηγητές.

Εκτός από το ηλεκτρονικό φάκελο που θα γεμίζουμε με κάθε λογής ατελείωτα χαρτιά που θα μαζεύουμε, περιλαμβάνει εξωδιδακτικές συναντήσεις με τους αξιολογητές, στις οποίες προβλέπεται να συζητηθούν τα πλάνα και ο προγραμματισμός της διδασκαλίας. Στη συνέχεια οι αξιολογητές-«επιθεωρητές» θα μπουν στις τάξεις μας δύο φορές να ελέγξουν και να κατηγοριοποιήσουν την διδασκαλία μας. Το τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης υπολογίζεται σε τετράβαθμη κλίμακα με την οποία το έργο μας διαβαθμίζεται σε εξαιρετικό, πολύ καλό, ικανοποιητικό ή μη ικανοποιητικό! Όλα αυτά φυσικά με τους δείκτες του Υπουργείου που καμία σχέση δεν έχουν με την παιδαγωγική και με οποιαδήποτε έννοια εκπαίδευσης. Οι «επιθεωρητές» θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα 31/01 και θα επιδιώξουν με ταχύτατους ρυθμούς να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στο τωρινό και σε οποιοδήποτε μελλοντικό Υπουργείο.

Σε λίγες μέρες οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι, νεοδιόριστες/οι στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, τα νησιά του Νότιου και Βόρειου Αιγαίου θα βρεθούν αντιμέτωπες/οι με τους αξιολογητές τους (Σχολικούς Συμβούλους και Διευθυντ(ρι)ες). Θα καλεστούν ο καθένας και η καθεμιά ατομικά, σε συνάντηση με τον Σχολικό της/του Σύμβουλο για να καθοριστεί το πλαίσιο της αξιολόγησης (καθήκον σε εξωδιδακτικό χρόνο) και να καθοριστούν οι δυο διδακτικές ώρες που ο/η Σχολικός Σύμβουλος θα μπει για να παρακολουθήσει το μάθημά του/της.

Η απόφαση για κήρυξη Απεργίας-Αποχής από τη ατομική αξιολόγηση θωρακίζει την/τον εκπαιδευτικό να αρνηθεί τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που απορρέουν από αυτή και η στάση εργασίας από την παρακολούθηση του μαθήματός του. Γι’ αυτό είναι επείγον το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει ΤΩΡΑ απόφαση να καλύψει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που βρίσκονται αντιμέτωπες/οι με την ατομική τους αξιολόγηση.

Η επίσημη έναρξη της λεγόμενης αξιολόγησης των εκπαιδευτικών πρέπει να βρει όλο τον κλάδο σε θέση μάχης! Είναι αιτία πολέμου για όλους/όλες τους/τις συναδέλφους!

Καλούμε τη ΔΟΕ χωρίς άλλες καθυστερήσεις και χρονοτριβή να κηρύξει ΑΜΕΣΑ:

· Απεργία-Αποχή από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες του 4823/21 (αυτοαξιολόγηση και ατομική αξιολόγηση) και άμεσα για τους Συλλόγους της Πελοποννήσου, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όπου η αξιολόγηση των νεοδιόριστων του 2020 αρχίζει τώρα.

· Στάσεις εργασίας, για να μην μπει κανένας επιθεωρητής στην τάξη.

· Πρόγραμμα κινητοποιήσεων για μπλοκάρισμα της αξιολόγησης σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

· Αξιοποίηση όλων των νομικών μέσων, π.χ. εξώδικα και προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, όπου έχουν γίνει ανακλήσεις μονιμοποίησης συναδέλφων, για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων/ ισσών.

· Κάλεσμα να μην συμπληρώσει κανείς τον ηλεκτρονικό του φάκελο αξιολόγησης.

· Απεργιακή κινητοποίηση μαζί με την ΟΛΜΕ για την ακύρωση της αξιολόγησης, για αυξήσεις στους μισθούς μας, για μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων, για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

· Επίσης καλούμε το Δ.Σ της ΔΟΕ να συγκαλέσει Ολομέλεια Προέδρων ΑΜΕΣΑ, πριν τις 20/2 στην Αθήνα. Να μην δώσουμε άλλο χρόνο στην Κυβέρνηση να προχωρήσει την ατομική αξιολόγηση ΠΟΥΘΕΝΑ!

Ο Σύλλογός μας μέχρι την κήρυξη της Απεργίας-Αποχής από τη ΔΟΕ θα πρέπει να προχωρήσει με:

· κυλιόμενες στάσεις εργασίας (1-2 ή 3 ώρες) για να καλυφθούν οι συνάδελφοι/ ισσες και να μην συμμετέχουν στις διαδικασίες της αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοι/ισσες να επικοινωνούν με το Δ.Σ του Συλλόγου όταν ενημερώνονται ότι οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα εμφανιστούν στο σχολείο τους. 

Σταματάμε τους νέους Επιθεωρητές σε ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΛΟΙ/ΕΣ ΜΑΖΙ!!

· Απεργία-Αποχή από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες του 4823/21 (αυτοαξιολόγηση και ατομική αξιολόγηση).

· Κάλεσμα των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε όλης της χώρας να προχωρήσουμε ενωτικά και αποφασιστικά με παρόμοιες αποφάσεις.

· Ενημέρωση των Συλλόγων Διδασκόντων στα σχολεία για τη σκληρή ατομική αξιολόγηση που ξεκινάει από τους νεοδιόριστους συναδέλφους του 2020, 2021, 2022.

· Κάλεσμα των συναδέλφων να μην συμπληρώσουν τον ηλεκτρονικό τους φάκελο αξιολόγησης.

ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ!

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ!!!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: