Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Έκτακτη Γ.Σ. για την ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 17:30 στο 1ο Δ.Σ. Σάμου

ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Εν μέσω απόλυτης φτωχοποίησης των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων που βλέπουν τους μισθούς τους να εξανεμίζονται από το κύμα ακρίβειας, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι με τροπολογία προχωρά στην άμεση έναρξη της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών! Η Υπουργός Παιδείας νομίζει ότι θα δημιουργήσει τετελεσμένο λίγο  πριν τις εκλογές και θα επιβάλει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική στην οποία το εκπαιδευτικό κίνημα έχει αντιδράσει σθεναρά τα τελευταία χρόνια. Να το ξεχάσει!

Με το αποκαλυπτικό δελτίο τύπου, με τίτλο: «Μετά από 41 χρόνια, καθολική εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών!» το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει ότι η αξιολόγηση δεν είναι παρά η επαναφορά του θεσμού του επιθεωρητή που καταργήθηκε πριν 41 χρόνια, η επιβολή κλίματος αυταρχισμού και αυθαιρεσίας στα σχολεία, η κατάργηση κάθε έννοιας...

παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στα σχολεία, ώστε άβουλοι οι εκπαιδευτικοί να υποκύπτουμε σε κάθε αντιεκπαιδευτικό μέτρο.

Όταν το Υπουργείο, ανακοίνωνε ότι δεν θα προχωρήσουν οι μονιμοποιήσεις των συναδέλφων που διορίστηκαν από το 2020 και μετά, καθιστούσε σαφές ότι η αξιολόγηση έρχεται να χτυπήσει τη μόνιμη και σταθερή εργασία στο δημόσιο σχολείο, αίροντας, ουσιαστικά, το καθεστώς της μονιμότητας. Αντίστοιχα, οι δηλώσεις για νέο μισθολόγιο και αυξήσεις μόνο μετά από αξιολόγηση, παραπέμπουν ευθέως στα περίφημα μπόνους και πριμ παραγωγικότητας, δηλαδή, στην κατάργηση της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης, στην απόλυτη διάσπαση του εκπαιδευτικού σώματος σε άτομα που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για ψίχουλα και θα αδυνατούν να διεκδικήσουν συλλογικά έναν μισθό αξιοπρέπειας. Οι δηλώσεις περί «βελτιωτικής αξιολόγησης» στοχεύουν μόνο στο να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς και σε τίποτα άλλο.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι η ατομική αξιολόγηση να ξεκινήσει άμεσα και τμηματικά: όπου ολοκληρώνονται οι κρίσεις συμβούλων από τα γαλάζια συμβούλια, η διαδικασία θα ξεκινάει αυτόματα. Στόχος είναι να αρχίσει η αξιολόγηση από κάποιες περιοχές της επαρχίας όπου η Κυβέρνηση εκτιμά ότι οι αντιδράσεις θα είναι μικρότερες. Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι κατακερματίζοντας την επιβολή της αξιολόγησης, ξεκινώντας από τους νεοδιόριστους συναδέλφους και από περιοχές μακριά από το κέντρο θα κάμψει τις αντιδράσεις, ώστε να περάσει πιο εύκολα η αξιολόγηση και στη συνέχεια να εδραιωθεί σε όλη την επικράτεια. Ο εκβιασμός στους νεοδιόριστους είναι ωμός, κυνικός και έχει βάθος χρόνου που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Σκοπός του ΥΠΑΙΘ είναι να ξεκινήσει την αξιολογική τους διαδικασία ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένο. Η ολοκλήρωση αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας (στην οποία αξιολογούνται και από τον Σύμβουλο και από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας) και το τελικό της αποτέλεσμα έχει αρκετό χρονικό ορίζοντα μπροστά της και, εκ των πραγμάτων, θα πάει για την επόμενη σχολική χρονιά! Μην ξεχνάμε ότι, όπως προβλέπει ο ν. 4823, «Αν το έργο του εκπαιδευτικού χαρακτηριστεί ως «μη ικανοποιητικό» ο εκπαιδευτικός δεν μονιμοποιείται αλλά μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία τα αμέσως επόμενα δύο (2) έτη». Η μόνη απάντηση επομένως, είναι ο ανυποχώρητος αγώνας για την ακώλυτη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των νεοδιόριστων ΤΩΡΑ!

Το σχέδιο διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, όμως, έχει και συνέχεια. Πλάι στην αξιολόγηση και την ομηρία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, το ΥΠΑΙΘ ετοιμάζει νέο σύστημα προσλήψεων που θα συμπεριλαμβάνει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ώστε να εμπεδωθεί πλήρως και απολύτως το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας που καθιερώνει το αέναο κυνήγι προσόντων, μορίων, σεμιναρίων που άνοιξε το προσοντολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώνει ο ΑΣΕΠ και η αξιολόγηση.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση τονίζει ότι η «ελληνική PISA», που θα χρησιμοποιηθεί για την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, θα εφαρμοστεί κανονικά και καθολικά φέτος. Υλοποιεί σταδιακά όλες τις κεντρικές κατευθύνσεις της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ, που έχουν στόχο το ξεθεμελίωμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τη δημιουργία ενός ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείου, το οποίο θα εντείνει τους αποκλεισμούς της νεολαίας από τη μόρφωση και θα διαμορφώσει μια νέα γενιά εργαζομένων με μειωμένες προσδοκίες.

Απέναντι σε μια κυβέρνηση που μας απειλεί και μας στέλνει στα σχολεία επιθεωρητές και μας τάζει αυξήσεις για μετά τις εκλογές, οι εκπαιδευτικοί θα δώσουμε την απάντηση μας στον δρόμο, με τον αγώνα μας.

 • Καλούμε ΟΛΟΥΣ/ΕΣ στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, στις 5.30 μ.μ. στο 1ο Δ.Σ. Σάμου, ώστε να υπάρχει απαρτία και να πάρουμε αποφάσεις.
 • Η απεργία-αποχή (Α/Α) από τις διαδικασίες μεντόρων και σχολικών συντονιστών ισχύει. Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ/ΕΣ στην Α/Α και δεν συνεργαζόμαστε με μέντορες και σχολικούς συντονιστές. 
 • Η αντίσταση στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας συνεχίζεται με τα ενιαία κείμενα και με την Α/Α από το Σύλλογό μας.
 • Συνεργασία μαζί με την ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Γονέων της περιοχής μας. Ενημέρωση των γονέων για τις θέσεις μας και για την οργάνωση της ακύρωσης στην πράξη της «ελληνικής PISA».

Tο χρονοδιάγραμμα και η απόφαση της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, Αυτόνομο Δίκτυο, ΑΣΕ-ΠΑΜΕ, ΔΗΣΥ) είναι εκτός τόπου και χρόνου, αφού ενώ η πλειοψηφία γνωρίζει ότι πρέπει να δράσει και να βγάλει αγωνιστικό σχέδιο κατεπειγόντως, καλεί σε ΓΣ και ολομέλεια προέδρων με ορίζοντα τις 20 Φεβρουαρίου!!! Δε χωράει καμία αδράνεια! Άμεσα η ΔΟΕ να επισπεύσει τις διαδικασίες και να διεκδικήσει:

 • Άμεσα Γενικές Συνελεύσεις και ολομέλεια προέδρων με στόχο τη λήψη όλων των μέτρων αποτροπής της ατομικής αξιολόγησης,
 • Κήρυξη κλαδικής και πανεργατικής απεργίας για το σύνολο των εκπαιδευτικών αιτημάτων με ιδιαίτερη αιχμή το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και επαναφορά του χαμένου Μ.Κ.– μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για τα ζητήματα των μονιμοποιήσεων των νεοδιόριστων, τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το προσοντολόγιο, για μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, για τη μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων, για τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα.
 • Κανένας-καμία να μην καταχωρήσει στοιχεία στον ηλεκτρονικό φάκελο αξιολόγησης.
 • Πολύμορφες δράσεις με αποκλεισμούς Διευθύνσεων, καταλήψεις, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων.
 • Κήρυξη νέας Απεργίας – Αποχής από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες του 4823/21 (αυτοαξιολόγηση και ατομική αξιολόγηση).
 • Κήρυξη στάσεων εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, για να μην μπει κανένας επιθεωρητής στην τάξη.
 • Κάλεσμα για κινητοποιήσεις και μπλοκάρισμα όλων των διαδικασιών σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Η συμμετοχή και η παρουσία όλων αναγκαία!

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ – ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ – ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ &ΥΠΑΙΘ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: