Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Στα αζήτητα... εκατομμύρια εμβόλια για τη γρίπη


Στην ακύρωση της παραγγελίας τουλάχιστον 8.000.000 δόσεων εμβολίων έναντι της πανδημικής γρίπης προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως επεσήμανε χθες η υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με τις φαρμακοβιομηχανίες όσον αφορά τις σχετικές παραγγελίες και διερευνάται η νομική βάση των σχετικών συμβολαίων. Απώτερος σκοπός είναι η χώρα μας να παραλάβει έναν «λογικό», για τις ανάγκες της, αριθμό δόσεων πανδημικού εμβολίου.

Συνολικά έχουν παραγγελθεί, σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, 16.000.000 δόσεις, όταν ακόμα οι ειδικοί ερευνητές ανέφεραν ότι απαιτούνται δύο δόσεις για κάθε εμβολιαζόμενο.

Αρχικά είχε αποφασιστεί η προμήθεια 8.000.000 δόσεων -για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και εργαζόμενους σε κρατικές υπηρεσίες- και είχαν προχωρήσει και οι σχετικές παραγγελίες (3.000.000 δόσεις από την εταιρεία Νοvartis, 2.000.000 από την GlaxoSmithKline και 3.000.000 από τη Sanofi Pasteur), με κόστος 7-8 ευρώ η κάθε δόση. Όπως μάλιστα κατήγγειλε η υπουργός η παραγγελία των 8 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων δόθηκε δυο ημέρες πριν από τις εκλογές (!!!)

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου είχαν εμβολιασθεί στη χώρα μας 319.188 άνθρωποι (πόσοι από αυτούς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πόσοι στον υγιή πληθυσμό δεν διευκρινίστηκε). Η χώρα μας έχει μέχρι στιγμής παραλάβει 3.636.700 δόσεις εμβολίων. Ακόμα και αυτή η πολύ μεγάλη ποσότητα εμβολίων είναι μικρό τμήμα της αρχικής παραγγελίας των 16 εκατομμυρίων δόσεων τις οποίες παρήγγειλε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Σημαντική η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου υγείας της Πολωνίας «Ζητήσαμε από τις εταιρείες να εγγυηθούν την ασφάλεια του εμβολίου και να αναλάβουν πλήρη ευθύνη για σοβαρές παρενέργειες. Κάτι που δεν θέλουν να κάνουν» έτσι η Πολωνία δεν είχε προμηθευτεί ούτε μια δόση εμβολίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: