Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΩΤΗ συμμετοχή στο Διαγωνισμό για το σύστημα επιλογής εκπαιδευτικού δυναμικού και στελεχών εκπαίδευσης



Μετά την προκήρυξη διαγωνισμού που έκανε το Υπουργείο Παιδείας αξίας 96.000 ευρώ, για επιλογή εταιρίας, η οποία θα αναλάβει την Κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για το σύστημα επιλογής του εκπαιδευτικού δυναμικού και των στελεχών της Εκπαίδευσης, έχουμε και την πρώτη συμμετοχή από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Βόνιτσας, ο οποίος αναφέρει:

Αναγνωρίζοντας τα ενδημικά άτοπα που κυριαρχούν και διαμορφώνουν τις εξελίξεις στη χώρα μας και συναισθανόμενος το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί ως εξακτινομένος φορέας –άμεσα ή έμμεσα– του νέου Υπουργείου Παιδείας της νέας Υπουργού, αποφάσισε να συμμετάσχει ως εταιρεία «λαϊκής βάσης» στο διαγωνισμό για την εκτέλεση έργου με τίτλο «Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση του συστήματος επιλογής του εκπαιδευτικού δυναμικού και των στελεχών εκπαίδευσης», που προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας και Δια βίου Μάθησης και δημοσιεύτηκε με το υπ.αριθ.18908/17-12-09 έγγραφο του.

Διαγωνισμός ο οποίος αναφέρεται στην υποβολή προτάσεων από ιδιώτες ή εταιρείες κι αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών και συνάδει όπως είναι φανερό, με το Δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Με τη συμμετοχή μας στηρίζουμε την Πρωτοπόρο και Καινοτόμο Υπουργό μας –δυστυχώς για αυτήν την Αμερική πρόλαβε και την ανακάλυψε άλλος- στο εγχείρημα της ανάθεσης σε ιδιώτες της νομοπαρασκευαστικής λειτουργίας του κράτους.

Εάν επιλεχθεί η πρόταση μας, αρνούμαστε κατηγορηματικά την είσπραξη της αμοιβής των 96.000 ευρώ, την οποία όμως θα τη διαθέσουμε ως εξής:

Α. το ποσό των 50.000 ευρώ για την αναβάθμιση του λογισμικού του Υπουργείου, αφού με τόσες διαβουλεύσεις, μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Β. το ποσό των 46.000 θα διατεθεί για την ψυχανάλυση-ψυχοθεραπεία των επιτελών του νέου Υπουργείου Παιδείας, γιατί σύμφωνα με την επιστήμη της Ψυχολογίας για να επιλύσεις τα προβλήματα των άλλων ,πρέπει πρώτα να τακτοποιήσεις τα δικά σου.

Στηρίζοντας μάλιστα δημοκρατικές διαδικασίες όπως αυτή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δημοσιοποιούμε μέρος των προτάσεων μας.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:
Παύση των διορισμών κι επαναφορά της αλληλοδιδακτικής μεθόδου με το βάρος της διδασκαλίας να μεταφέρεται στους πρωτόσχολους. Αρχική αναλογία εκπαιδευτικών – μαθητών 1/50, μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος που είναι 1/150. Η υπάρχουσα κτιριακή υποδομή είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην άμεση εφαρμογή της.

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ – Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ:
Άρση του δικαιώματος μετάθεσης. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στις θέσεις τους εφ΄όρου ζωής. Εξαιρούνται οι μεταθέσεις στη Μεθόριο. Τυχών οικογενειακά προβλήματα που θα προκύψουν είναι σίγουρο ότι θα λυθούν από τους παχυλούς μισθούς μας. Έμπνευσή μας για αυτό το σημείο της πρότασης μας αποτέλεσε η Κυρά της Ρω.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ:
Καταργούνται οι αποσπάσεις, με εξαίρεση αυτές που πραγματοποιούνται σε γραφεία Βουλευτών, γιατί είναι γνωστό ότι κάθε Βουλευτής θέλει το Δάσκαλό του.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ:
«….…Δεν αρκεί να λέμε εμείς ότι η Παιδεία πρέπει να γίνει πρώτη εθνική προτεραιότητα. Πρέπει, ταυτόχρονα, αυτός ο στόχος να γίνει υπόθεση όλων. Της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας, του κάθε γονιού και του κάθε υπεύθυνου…».

Με εφαλτήριο τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας όταν αυτός ήταν Υπουργός Παιδείας το 1995 και με δεδομένο ότι η αποκέντρωση είναι άκρως κοινωνική διαδικασία, προτείνουμε την επαναφορά του συστήματος του Δημοδιδάσκαλου. Σύστημα που θα είναι δημοσυντήρητο. Οι Δήμοι συνεπικουρούμενοι από τους γονείς θα αναλάβουν το κόστος μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών, ενώ η ασφάλιση θα γίνεται σύμφωνα με το προοδευτικό κι οικονομικά ωφέλιμο πρόγραμμα των STAGE.

ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:
Θα επιλέγονται αυτοί που δεν έχουν κανένα τυπικό προσόν π.χ διδακτορικά, μεταπτυχιακά, αλλά μόνο ουσιαστικά προσόντα, όπως η κομματική ταυτότητα. Έτσι κι αλλιώς τα στελέχη της εκπαίδευσης δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι γραμματειακοί υποτελείς του εκάστοτε Υπουργού και της κουστωδίας του.

ΑΣΕΠ:
Διακοπή λειτουργίας των Παιδαγωγικών Τμημάτων ,αφού το πτυχίο που απονέμουν, δεν κατοχυρώνει την επιστημονική γνώση κι επάρκεια, η οποία διασφαλίζεται μόνο με τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς 2ωρης διάρκειας, που δεν έχουν σχέση με τα οράματα και τις επιδιώξεις του εκπαιδευτικού κόσμου.

Οι παραπάνω προτάσεις τίθονται προς διαβούλευση μέχρι τις 31-12-2009 κι ώρα 00:00, με την ευχή το νέο έτος να δυναμώσει τα μυαλά όλων αυτών, που με τις αποφάσεις τους προκαλούν τον οίκτο μας κι ενισχύουν την πεποίθηση μας ότι κινήματα ανάλογα με αυτό του 2006, δε θα χρειαστούν 10 χρόνια για να επαναληφθούν.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Λάμπρος Βέλλιος

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αλεξάνδρα Φούζα

Δείτε την προκήρυξη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: