«Πράσινο φως» για να μπορούν να διεκδικούν μεγαλύτερες αποζημιώσεις σε βάθος χρόνου 5ετίας (και όχι 2ετίας) από το Δημόσιο, ανάβει δικαστική εισήγηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και για όσους διεκδικούν αποζημιώσεις για οποιαδήποτε παράνομη πράξη ή παράλειψη οργάνων του κράτους ή από... αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Το θέμα της ευνοϊκής 5ετούς παραγραφής για τους δημόσιους υπαλλήλους και πολλούς άλλους πολίτες, ανακινείται ύστερα από βαρυσήμαντη δικαστική εισήγηση που καταφέρνει να παρακάμψει την απόφαση-λαιμητόμο, που εξέδωσε το περασμένο καλοκαίρι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), όταν με ψήφους 7-6 δέχθηκε ότι οι αξιώσεις των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) μπορούν να αφορούν μία μόνο 2ετία.
Ο Σύμβουλος Επικρατείας Κ. Ευστρατίου, πέρα από την αντισυνταγματικότητα της βραχυχρόνιας και προνομιακής για το Δημόσιο 2ετούς παραγραφής των αξιώσεων σε βάρος του, υποστήριξε ότι έτσι προσβάλλεται το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα. Εάν υιοθετηθεί η άποψη αυτή θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της οριακής πλειοψηφίας του ΑΕΔ .
Η χθεσινή δικαστική εξέλιξη (σε συνδυασμό με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τάχθηκε υπέρ της 5ετίας κατά της προνομιακής μεταχείρισης του Δημοσίου) προκάλεσε αναστάτωση στην πλευρά του Δημοσίου και ο εκπρόσωπός του ζήτησε από την Ολομέλεια ΣτΕ να δεχθεί τη 2ετή παραγραφή, όπως έκανε το ΑΕΔ. Προσέθεσε δε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν μπορούν να καταργήσουν ούτε την εθνική νομοθεσία ούτε τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων.
Ετσι, παρόλο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (όπως είχε κάνει και το ΣτΕ) αποδοκίμασε την προνομιακή μεταχείριση του Δημοσίου και τη δυσμενή μεταχείριση των εργαζομένων, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου αναζήτησε χθες σανίδα σωτηρίας στην οριακή πλειοψηφία του ΑΕΔ και στην έωλη (και κατά το Ευρωδικαστήριο του Στρασβούργου) επιχειρηματολογία για την ανάγκη να επιλύονται ταχύτατα οι δικαστικές διαφορές με το Δημόσιο για εργασιακές υποθέσεις.
http://fimotro.blogspot.com/2009/12/5_05.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου