Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το Σάββατο, 2–3-2012 στα Προπύλαια

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/2/2013, στα γραφεία της ΔΟΕ, ύστερα από κάλεσμα συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ  σύσκεψη συντονισμού στην οποία συμμετείχαν με εκπροσώπους τους οι Σύλλογοι Π.Ε. Α’ Αθήνας, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων–Ζεφυρίου–Φυλής, «ο Αριστοτέλης», Δυτικής Αττικής, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Νίκαιας-Πειραιά, Παρθενώνας, Ν. Σμύρνης, Πειραιά «η Πρόοδος», και οι ΕΛΜΕ Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής(Ελευσίνας), Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής(Περιστερίου), Β΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας και ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής.

Στη συζήτηση υπήρξαν κοινές εκτιμήσεις για την περίοδο στο πνεύμα και των προηγούμενων συσκέψεων και των αντίστοιχων αποφάσεων των εκπαιδευτικών σωματείων :

·        Για την ένταση και το ξεδίπλωμα της κυβερνητικής επίθεσης στην εκπαίδευση με τις πειθαρχικές διώξεις, τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα, το αντιδραστικό σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση, τις εξαγγελίες για αύξηση του διδακτικού ωραρίου και δραστική μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών, τα χιλιάδες λειτουργικά κενά και την υποχρηματοδότηση των σχολείων.

·        Για το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και την επέλαση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και κυβερνητικών μέτρων με την εφαρμογή των πολιτικών του ΔΝΤ και της ΕΕ, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις απολύσεις, τη φτωχοποίηση της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

·        Για το ιδιόμορφο καθεστώς κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού που επιδιώκεται να επιβληθεί με την επιστράτευση και επίταξη κάθε μαχητικής απεργίας, την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής απέναντι σε κάθε κοινωνικό αγώνα, την ενίσχυση των νεοναζιστικών συμμοριών στο πλευρό των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών.

·        Για την ανάγκη να ξεδιπλωθεί ένας μαζικός παλλαϊκός αγώνας διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής που προωθούν Τρόϊκα - ΕΕ - ΔΝΤ.

Στα πλαίσια του αγωνιστικού σχεδιασμού που συζητήθηκε στις προηγούμενες συσκέψεις και καταγράφηκε σε αντίστοιχα δελτία τύπου, οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ προωθούν τη διοργάνωση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, το Σάββατο 2 Μάρτη στις 12μμ στα Προπύλαια. Μέχρι στιγμής 26 Σύλλογοι Π.Ε., 10 ΕΛΜΕ και 4 εκπαιδευτικοί φορείς έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, ενώ προωθείται κοινή διακήρυξη και δυο αφίσες με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Για την καλύτερη διοργάνωση του συλλαλητηρίου και το γενικότερο ξεδίπλωμα του αγωνιστικού σχεδιασμού προτείνεται :

·        Να απευθύνουμε κάλεσμα για συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ), στους φορείς του γονεϊκού κινήματος (ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Συλλόγους Γονέων), στους φοιτητικούς συλλόγους, τις μαθητικές συλλογικότητες και τα πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικάτα. Να επιδιώξουμε τη μαζική συλλογή υπογραφών στη διακήρυξη ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συσπείρωση Συλλόγων ΠΕ, ΕΛΜΕ, φορέων, γονιών, σωματείων για τα ζητήματα της παιδείας.

·        Να διοργανωθεί αμέσως μετά τη διαδήλωση συναυλία με μαθητικά και εκπαιδευτικά μουσικά σχήματα στο Σύνταγμα.

·        Να οργανωθεί μια πλατιά μαζική σύσκεψη – συνέλευση των εκπαιδευτικών σωματείων μετά τις 2 Μάρτη για να καθορίσουμε τις επόμενες αγωνιστικές δράσεις.

·        Να προχωρήσουμε σε κοινό κείμενο ενάντια στην αξιολόγηση με στόχο την υπογραφή του μαζικά από τους συναδέλφους στα πλαίσια του συνολικού αγώνα για να μην περάσει η αξιολόγηση.

·        Να ξεδιπλώσουμε όλα τα ζητήματα που ανοίγει η διακήρυξη με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως η διεκδίκηση συσσιτίων και οι επιτροπές αλληλεγγύης.

·        Να οργανωθούν δυο εκδηλώσεις για την αξιολόγηση και για την αντιρατσιστική παρέμβαση στα σχολεία.

Επίσης, στη σύσκεψη μεταξύ άλλων προτάθηκε ομόφωνα από όλους να προστεθεί στη διακήρυξη η παρακάτω παράγραφος ώστε να συμπεριληφθεί και η τριτοβάθμια στο μέτωπο: "Παλεύουμε για την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά» που προχωρά σε καταργήσεις τμημάτων, οδηγεί σε διάλυση το πανεπιστήμιο εναρμονίζοντάς το με τις ανάγκες της αγοράς και ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του". Ο τίτλος ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ να γίνει ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Τα σωματεία που μέχρι στιγμής συμμετέχουν στις 2 Μάρτη με αποφάσεις τους είναι τα παρακάτω:
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.: Α΄ Αθηνών, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνδρου – Κέας – Κύθνου – Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης», Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής,  Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», «Αριστοτέλης», «Δ. Γληνός», Δυτικής Αττικής, Ικαρίας και Φούρνων, Καλλιθέας – Μοσχάτου, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κορίνθου, «Κ. Σωτηρίου», Λαγκαδά, Λακεδαίμονος «ο Πλήθων», Μολάων «Γ. Ρίτσος»,  Ν. Αργοσαρωνικού,  Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», Νίκαιας, Ν. Σμύρνης, «Παρθενώνας», Πειραιά «η Πρόοδος», Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Χαϊδαρίου, Χανίων

ΕΛΜΕ: Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνας), Α΄ Δυτικής Αττικής (Περιστερίου), Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου – Φυλής, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ε΄ Ανατολικής Αττικής, Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, Λάρισας, Ν. Αθήνας

Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, Συντονιστικό Ωρομισθίων και Αναπληρωτών, Συντονιστικό Νηπιαγωγών

(η διακήρυξη αναμένεται να υπογραφεί και από άλλα σωματεία και φορείς)

Αθήνα, 20-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: