Την Δευτέρα 25/2/2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συνάντηση των αιρετών ΠΥΣΠΕ –ΑΠΥΣΠΕ – ΚΥΣΠΕ, η οποία γίνεται κάθε δύο χρόνια με την έναρξη της θητείας των νέων αιρετών.
Η διαδικασία που είχε συμφωνηθεί στο Δ.Σ. της ΔΟΕ ήταν:
· Ενημέρωση από το Δ.Σ. της ΔΟΕ
· Ενημέρωση από τους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ
· Τοποθετήσεις (3λεπτες) από τους αιρετούς
· Τοποθετήσεις (10λεπτες) από τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε και
· Κλείσιμο της ολομέλειας από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε
Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΔΟΕ, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το νόμο 4093/12 στην εκπαίδευση με τα πειθαρχικά και τις διώξεις των εκπαιδευτικών σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και στη δίωξη του υπηρεσιακού συμβουλίου επιλογής στην Καρδίτσα.
Η Δ.Ο.Ε. είπε ότι θα καλύψει όλους τους αιρετούς που θα διωχθούν και αν δεν καταργηθεί ο νόμος για τις πειθαρχικές διώξεις (ήδη έχει ζητηθεί από 35 βουλευτές με επερώτηση στη Βουλή) να παραιτηθούν όλοι οι αιρετοί από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Για την αξιολόγηση δήλωσε ότι η ΔΟΕ δε συμμετέχει στο διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με άλλες ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ) και είναι αντίθετη, γιατί συνδέεται με το βαθμολόγιο-μισθολόγιο.
Θα γίνουν συναντήσεις κατά τόπους με τα Δ.Σ. των Συλλόγων, τους Δ/ντές σχολείων, τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Δ/ντές Εκπ/σης και θα ζητηθεί από όλα τα Στελέχη της Εκπ/σης (Δ/ντές Σχολείων, Σχολικοί Σύμβουλοι και Δ/ντές Εκπ/σης) να υπογράψουν κείμενο που θα δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι με την αξιολόγηση. Στην τοποθέτησή μου ζήτησα από τη ΔΟΕ πέρα από τις υπογραφές να καλύψει και τους Δ/ντές που δεν θέλουν να αξιολογήσουν. Τέλος, θα γίνει συνάντηση και με το Δ.Σ. των σχολικών Συμβούλων.
Αναφέρθηκε ότι προγραμματίζεται ημερίδα της Δ.Ο.Ε. για το Πειθαρχικό στις 13/3/2013 στη Δυτική Ελλάδα (μάλλον στην Πάτρα) και δεσμεύθηκε μετά από πρόταση αιρετών ότι θα γίνει και στη Β. Ελλάδα. Επίσης, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ συμμετέχουν στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 2/3/2013.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα εξής:
1. Ότι το νέο Πειθαρχικό μας γυρίζει αιώνες πίσω και είναι αντισυνταγματικό. Με την παραμικρή καταγγελία εναντίον των αιρετών και όχι μόνο και σε περίπτωση παραπομπής τους σε πειθαρχικό θα τίθενται σε αργία. Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται κατάφορα το «τεκμήριο της αθωότητας»
2. Είναι αρνητικό για τον Κλάδο ότι στα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια δεν υπάρχει η συμμετοχή αιρετών. Έχουν συγκροτηθεί ήδη τα 13 πειθαρχικά Συμβούλια που αποτελούνται από δύο (2) δικαστικούς και έναν (1) Διευθυντή Εκπαίδευσης με κλήρωση.
3. Καθυστέρησαν φέτος οι αιτήσεις των μεταθέσεων λόγω κατάργησης της διετίας και χρειάζονται αλλαγές στους νόμους για τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις.
4. Θα έχουμε μηδενικούς διορισμούς και ελάχιστους αναπληρωτές για το 2012-13, περίπου 2.500!!!
5. Φέτος διορίστηκαν 8.500 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου και 430 μειωμένου – δηλαδή 10.000 λιγότεροι.
6. Δεν λειτουργούν τα Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης από το Δεκέμβρη του 2011 και των Σχολικών Συμβούλων από το Νοέμβρη του 2012.
7. Για να εφαρμοσθεί η αύξηση του ωραρίου χρειάζεται ψήφιση νόμου.
Στις τοποθετήσεις των αιρετών οι περισσότεροι έκαναν κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης και αναφέρθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κατά τόπους ΠΥΣΠΕ, για την αξιολόγηση και τις πειθαρχικές διατάξεις. Υπήρξε έντονος προβληματισμός ότι με το παραμικρό θα τίθενται οι εκπαιδευτικοί σε αργία και ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά στα σχολεία.
Στην τοποθέτησή μου ανέφερα ότι ζούμε σε μια εποχή ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Η συγκυβέρνηση μέσω των μνημονίων προσπαθεί να τσακίσει όλους τους εργαζόμενους. Τους έχει εξαθλιώσει οικονομικά, έχει καταργήσει την ιατρική περίθαλψη (στη Σάμο δεν υπάρχει κανένας γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΠΥ) με αποτέλεσμα να πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους και τέλος ότι θέλει να καταργήσει και το δικαίωμα στην απεργία.
Ειδικά στην εκπ/ση έχουμε υποχρηματοδότηση των σχολείων, τα λειτουργικά έξοδα δεν επαρκούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες, οι γονείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα βιβλία, εκτός και αν δεν τα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές, νέες συγχωνεύσεις σχολείων και αύξηση του ωραρίου. Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι αν χρειασθεί οι εκπαιδευτικοί θα βάλουν πλάτη και θα δουλέψουν 1-2 ώρες παραπάνω.
Έχουμε ένα αντιδημοκρατικό πειθαρχικό πλαίσιο, που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει ο κάθε εκπαιδευτικός να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Με την αξιολόγηση θέλουν ένα εκπαιδευτικό χειραγωγημένο, τρομοκρατημένο, χωρίς δικαίωμα λόγου, που θα εξαρτάται από τον κάθε γονέα, από τον κάθε Δ/ντή σχολείου και από τον κάθε Σχολικό Σύμβουλο, το αν θα κριθεί επαρκής ή ανεπαρκής και απολυθεί.
Τέλος, ζήτησα να ξεκινήσει η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων.
Από τους εκπροσώπους των παρατάξεων στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (ένας από κάθε παράταξη) έγιναν τοποθετήσεις ανάλογα με το πολιτικό πλαίσιο που υποστηρίζει η κάθε παράταξη.
Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση. Σε όλη τη χώρα ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετά κενά. Γενικά κυριαρχεί ο προβληματισμός στους εκπαιδευτικούς ότι με το παραμικρό θα τίθενται σε αργία και δημιουργείται και ένα κλίμα τρομοκράτησης στις σχολικές μονάδες και στην εκπαίδευση γενικότερα.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συσπειρωθούμε όλοι μαζί γύρω από το Σύλλογό μας και να συμμετέχουμε στις συνελεύσεις, στις συζητήσεις, στις δράσεις και στις κινητοποιήσεις, για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτή τη βάρβαρη πολιτική.
Κακαγιάννης Αντώνης
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου