Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Η ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ (Ν)ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ο μέγας ευεργέτης των σχολαρχών Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ξαναχτύπησε. Με νέα τροπολογία τελειώνει επί της ουσίας την κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια) και ακυρώνει τη συνταγματική επιταγή για έλεγχο της πολιτείας επ’ αυτής.
Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ παρουσίασε σήμερα στην κοινή συνεδρίαση των ΔΣ ΟΙΕΛΕ και ΣΙΕΛ τις συνέπειες της ψήφισης της τροπολογίας. Συγκεκριμένα:

  • Με το άρθρο 5, παρ. 1 της τροπολογίας, απελευθερώνονται οι χρήσεις των ιδιωτικών σχολείων και μετά το πέρας του ωραρίου (εκτός διδακτικού ωραρίου κι εκτός διδακτικών ημερών) θα μπορούν να κάνουν εκτός προγράμματος κάθε είδους δραστηριότητα – εκπαιδευτική, ψυχαγωγική, και αθλητική - και να εκμεταλλεύονται όπως αυτά θέλουν τις εγκαταστάσεις τους). Σε συνδυασμό όμως με την κατάργηση του άρθρου 20 Υ.Α. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 («Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων των διδασκόντων») αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων θα επιτρέπεται ανεξέλεγκτα, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, χωρίς να έχει δικαίωμα ελέγχου ο διευθυντής εκπαίδευσης.Όπως γίνεται αντιληπτό και μετά από την πρόσφατη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά μας οι εκβιαζόμενοι  ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί-είλωτες θα κληθούν να δουλεύουν πέραν του διδακτικού προγράμματος, συχνά έως τη νύχτα, πέραν του διδακτικού έτους (το καλοκαίρι)  και μέσα σε αργίες, χωρίς δυνατότητα ελέγχου από την πολιτεία  και χωρίς, φυσικά, να πληρώνονται για  δήθεν παιδαγωγικές δραστηριότητες που θα στήσουν οι επιτήδειοι σχολάρχες, οι οποίοι απαλλαγμένοι από το περιττό «εργασιακό κόστος» θα εισπράττουν «μαύρα» εκατομμύρια ευρώ από τους ανυποψίαστους γονείς.
  • Με το Άρθρο 5, παράγραφος 2, εδάφιο ζ, καταργούνται το άρθρο 20 και η παράγραφος 30 του άρθρου 24 της Υ.Α. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002. Οι καταργήσεις αυτές έχουν τις ακόλουθες συνέπειες:
  1. Τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν πλέον εκτός επίσημου διδακτικού ωραρίου (απογεύματα-βράδια) χωρίς να μπορεί να παρέμβει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης.
  2. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν εγκρίνουν πλέον ούτε τους διορισμούς, αλλά ούτε και τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
  3. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν είναι πια οι πειθαρχικοί και διοικητικοί προϊστάμενοι των ιδιωτικών σχολείων.
  4. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν θα μπορούν πλέον να εποπτεύουν τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων (ωρολόγια προγράμματα, απουσιολόγια, κ.λπ.)

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει αναδρομική ημερομηνία ισχύος τη 12η Νοεμβρίου 2012, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για σοβαρότατες υποθέσεις που εκκρεμούν και αφορούν εργασιακά ζητήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

  • Με την παράγραφο 3 ολοκληρώνεται ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών. Τα ιδιωτικά σχολεία που εδώ και 4 μήνες λειτουργούν χωρίς άδεια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν παράνομα μέχρι την 15η Ιουλίου! Πέραν της προφανούς σκόπευσης της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. να αποφύγουν οι σχολάρχες την καταβολή χρεών στα δημόσια ταμεία (καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των περίπου 70 ιδιωτικών σχολείων δεν έχουν εξασφαλίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) τίθεται το τεράστιο ηθικό, νομικό και πολιτικό ζήτημα της αναγνώρισης τίτλων σπουδών και συμμετοχής των μαθητών των σχολείων αυτών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς τα παράνομα σχολεία έχουν προσωπικό και ωρολόγιο πρόγραμμα που δεν ελέγχεται πλέον από την Πολιτεία. Για τις υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. τα ιδιωτικά σχολεία χωρίς άδεια είναι ως μη παρόντα!

Η νέα τροπολογία Αρβανιτόπουλου αποτελεί, μαζί με τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, το μεγαλύτερο δώρο που έχει κάνει ποτέ Υπουργός Παιδείας σε σχολάρχες. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη θανάτου των ιδιωτικών σχολείων ως παρόχων δημόσιου αγαθού και είναι μια προδήλως αντισυνταγματική πράξη που ναρκοθετεί ολόκληρο το εκπαιδευτικό οικοδόμημα στη χώρα με κατακλυσμιαίες συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία.

Η απάντηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στις εκτρωματικές πράξεις του Υπουργού Παιδείας θα δοθεί στη μεγάλη απεργία στις 14/5 και στη συγκέντρωση-σταθμό στο Θέατρο ΑΛΦΑ. Σύντομα θα έλθει και η απάντηση-κόλαφος της ελληνικής κοινωνίας.

πηγή

Διαβάστε επίσης:

Και με τη βούλα μπακάλικα τα ιδιωτικά σχολεία με τις νέες ρυθμίσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: