Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ψέριμος – Αρκιοί: Καταδίκασαν στην αμάθεια τα παιδιά των ακριτικών νησιών (vids)

Στιγμιότυπο 2015-06-01, 8.58.06 μ.μ.Είναι μόλις 11 ετών και ανακαλύπτει από αυτή την τρυφερή ηλικία ότι οι επιλογές στον επίγειο παράδεισο που γεννήθηκε και μεγαλώνει είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες.
Ο μικρός Παναγιώτης είναι ο μοναδικός μαθητής στους ακριτικούς Αρκιούς, ένα μικρό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου με μόλις 40 μόνιμους κατοίκους.

Πηγαίνει στην 5η τάξη του Δημοτικού και γνωρίζει καλά ότι σε περίπου ένα χρόνο ή θα πρέπει να μετακομίσει μόνιμα με τους γονείς του στη Λέρο για να συνεχίσει το σχολείο ή θα πρέπει να το σταματήσει οριστικά.
Το μικρό εισόδημα της οικογένειας της, το πρόβλημα στις μετακινήσεις αλλά και οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην Ψέριμο, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν επέτρεψαν στην 16χρονη Μαρία να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Σταμάτησε το σχολείο στο Δημοτικό, γιατί στο νησί δεν υπήρχε Γυμνάσιο και Λύκειο.


Σήμερα στο νησί της δεν λειτουργεί πλέον ούτε το Δημοτικό!
Η έρευνα της εκπομπής του ALPHA, «Πρωινή Ενημέρωση» για τα καταδικασμένα στην αμάθεια παιδιά των ακριτικών νησιών της χώρας μας σοκάρει…
Ο Σπύρος Χαριτάτος συνάντησε τους μικρούς ήρωες, στους οποίους η Πολιτεία γύρισε – εδώ και χρόνια – την πλάτη και τους στέρησε – βίαια – τη δυνατότητα να ονειρεύονται και να κάνουν σχέδια για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: