Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

O Xαρδούβελης ισοπεδώνει το... e-mail Χαρδούβελη και το σαμαρικό success story!

Ποιο success story; Ποια διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Σαμαρά με τους δανειστές; Ο μόνος τρόπος για το κλείσιμο της αξιολόγησης ήταν η αποδοχή τεράστιων πλεονασμάτων (δηλαδή η υποχρέωση για νέα σκληρά μέτρα)! Και αυτό δε τα λέμε εμείς, τα είπε ο ίδιος ο Χαρδούβελης!

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM και τους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη, ο Χαρδούβελης που έγινε γνωστός για το περιβόητο... e-mail του, oμολογεί χωρίς περιστροφές ότι ο μόνος δρόμος για να έκλεινε η αξιολόγηση ήταν η παραδοχή ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ πλενοασμάτων ύψους 4.5% του ΑΕΠ!

Δηλαδή; ΤΕΡΑΣΤΙΑ μέτρα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ (που θυμίζουμε ότι για το 2016 πέτυχε να συμφωνήσει για πλεόνασμα 0,5%). Καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας, κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε τι σημαίνει 4% περισσότερο και με τους Σαμαρά, Μητσοτάκη, Άδωνι στην εξουσία!

Ακούστε με τα ΑΥΤΙΑ σας:

Δείτε με τα ΜΑΤΙΑ σας την ωμή παραδοχή του ίδιου του Χαρδούβελη: «Πράγματι ήταν αρκετά αυστηρό το πλαίσιο του 2014. Μιλούσε το 2016 να έχουμε ένα πλεόνασμα 4,5%. Στόχος μας ήταν τότε να κλείσουμε την αξιολόγηση. Δεν θέλαμε να το φέρουμε στο τραπέζι από τότε. Θέλαμε να το μειώσουμε από 4,5%, να το φέρουμε στο 3%. Πιστεύαμε ότι ένα 3% θα μπορούσε να το αντέξει η οικονομία με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θέλαμε να έχουμε»!

Τι λέει, δηλαδή ο Χαρδούβελης; Οτι η κυβέρνηση Σαμαρά ΠΑΛΕΥΕ για να κλείσει συμφωνία με πλεόνασμα 4,5% και ούτε αυτό δεν κατάφερε. Το επιχείρημα ότι πρώτα θα συμφωνούσαν σε 4,5% και μετά θα το... έριχναν στο 3% είναι ασχολίαστο... 

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν: "μα θα το δεχόντουσαν αυτό οι δανειστές;" Θαυμάστε απάντηση: «Θα το δεχόντουσαν. Δεν μπορούσαμε να το βάλουμε στο τραπέζι το 2014, διότι θα χάναμε αξιοπιστία. Επρεπε πρώτα να κλείσουμε την αξιολόγηση. Είχαμε το ΔΝΤ με το μέρος μας. Θα το φέρναμε με το μέρος μας και θα το δεχόντουσαν, πιστεύω».

Φοβερό επιχείρημα, έτσι; Η χώρα θα συμφωνούσε να φτάσει σε πλεόνασμα 4,5% (για να γίνει αυτό είναι κατανοητό ότι θα έρχονταν μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας) αλλά μετά και ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ οι δανειστές θα δέχονταν να πάμε στο 3% γιατί έτσι... πιστεύει ο Χαρδούβελης!

Όπως σημειώνει και η Εφημερίδα των Συντακτών, με τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Χαρδούβελης αποκάλυψε:

1. Οτι η κυβέρνησή του ήταν έτοιμη να δεχτεί εν γνώσει της πλεονάσματα που δεν ήταν σε θέσει να πραγματοποιήσει, με αντίτιμο την υπογραφή της αξιολόγησης.
2. Οτι μετέθετε τη διαπραγμάτευση για τη μείωση του πλεονάσματος μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αλλά για ποιο λόγο θα υποχωρούσαν τότε οι δανειστές;
3. Οτι δεν έβαλαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων για να μην χάσουν «αξιοπιστία». Αλλά αν το έκαναν εκ των υστέρων, πώς θα διατηρούσαν την «αξιοπιστία» τους;
4. Οτι θεωρούσε πως θα επιτύχει την υποχώρηση των δανειστών με τη βοήθεια του ΔΝΤ. Μάλιστα στην ίδια φράση λέει ότι «είχαμε το ΔΝΤ με το μέρος μας» και ότι «θα φέρναμε το ΔΝΤ με το μέρος μας». Αλλά γνωρίζουμε όλοι ότι σ' αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ θα συνόδευε τη «βοήθειά» του με τον εξαναγκασμό σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.
5. Και όλα αυτά, τέλος, συνοδεύονται με τη φράση «πιστεύω πως θα δεχόντουσαν». Αυτή την «πίστη» του ο κ. Χαρδούβελης δεν την τεκμηριώνει πουθενά. Αλλά είναι ενδεικτική για την αφελή (ή τυχοδιωκτική) ερμηνεία εκείνης της κρίσιμης περιόδου.

Ο κ. Χαρδούβελης με την τοποθέτησή του αυτή ουσιαστικά δικαίωσε την επιλογή της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει νέα διαπραγμάτευση ως μόνη διέξοδο στην ολέθρια συμφωνία που ετοίμαζε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Μπορεί τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης να μην ήταν τα επιδιωκόμενα, αλλά όπως αποδεικνύεται σήμερα είχε προηγηθεί η πολύ χειρότερη «αυταπάτη» των Χαρδούβελη-Σαμαρά-Βενιζέλου, ότι τάχα οι δανειστές θα μας λυπηθούν και θα υποχωρήσουν, μετά την υπογραφή της αξιολόγησης.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι η εξαιρετικά σημαντική αυτή ομολογία του κ. Χαρδούβελη εξαφανίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης και αντίθετα αναπαράχθηκαν μόνο οι αναμενόμενες επικριτικές δηλώσεις του για τη σημερινή κυβέρνηση.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Μέσα σε ελάχιστες λέξεις, ο Γ. Χαρδούβελης κατέρριψε τον μύθο του success story της προηγούμενης κυβέρνησης που καλλιεργούσε συστηματικά ο Αντώνης Σαμαράς και συνεχίζει να καλλιεργεί ο Κ.Μητσοτάκης» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Βήμα FM, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η συμφωνία που διαπραγματευόταν η τότε κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου δεν έβγαινε!

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε πως, παρόλο που το πλεόνασμα 4,5% που ζητούσαν οι δανειστές για το 2016 ήταν αδύνατον να επιτευχθεί, η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν έτοιμη να το αποδεχτεί, φέρνοντας ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ώστε να κλείσει την αξιολόγηση.

«Η κυνική ομολογία του Γ. Χαρδούβελη είναι ενδεικτική της πολιτικής που εφάρμοσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υποταγή στις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, βάρβαρα μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι «αυτά τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα της κυβέρνησης Σαμαρά πέτυχε και μείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνοντας 20 δισ. μέτρα, μέσα από μια σκληρή και επίμονη διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα της χώρας».

Και τώρα πείτε μας: Το ΧΩΝΙ σας έλεγε τόσο καιρό την αλήθεια ή τα συστημικά παπαγαλάκια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: