Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Το σχόλιο της Δευτέρας: Κύριε Μητσοτάκη, η συγγνώμη σας μυρίζει καμένα

του Χρήστου Επαμ. Κυργιάκη,

– Συγγνώμη, κύριε Μητσοτάκη, αλλά η «συγγνώμη» σας μυρίζει καμένα. Ζητήσατε συγγνώμη, αλλά δεν μας είπατε τι κάνατε λάθος. Δεν μας είπατε ποιος πολιτικός ή επιχειρησιακός παράγοντας έφταιξε, ή μάλλον μας είπατε, για να μην σας αδικήσω κιόλας, ότι δεν έφταιξε κανένας από τους παραπάνω.

– Έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες καταστροφές να φταίει «ο στρατηγός άνεμος», «η μάγισσα άπνοια», «ο ναύαρχος καύσωνας», και διάφορα τέτοια μεταφυσικά.

– Στη συνέντευξή σας ακούσαμε κι αυτό: «Η φύση επιτίθεται». Φυσικά! Γι΄αυτό αγοράζει όλα αυτά τα χρόνια, φρεγάτες, και πολεμικά αεροπλάνα ραφάλ αντί για πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Είναι μοβόρα αυτή η φύση. Ετοίμαζε την επίθεσή της απέναντι στα δάση, στον εαυτό της δηλαδή, εδώ και δεκαετίες.

– Γι΄αυτό και άλλαζε, η φύση, τις χρήσεις γης με αποτέλεσμα τα δάση, μετά το κάψιμο, να γίνονται βοσκότοποι, οικόπεδα, αιολικά πάρκα και ό,τι άλλο αποφέρει κέρδος μεγάλο, γρήγορο και εύκολο. Μα και την έκταση στο Ελληνικό η φύση θέλει να την κάνει σίδερο, γυαλί και τσιμέντο. Ναι, θα έχει και ιονιστές για οξυγόνο και τέντες για σκίαση.

– Ώστε έτσι, κύριε πρωθυπουργέ! Η φύση φταίει για τις οικολογικές καταστροφές. Η φύση είναι που φυτεύει αυθαίρετες κατασκευές μέσα στα πεύκα και τα έλατα. Η φύση είναι που ξεκοιλιάζει τα βουνά σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα για να φτιαχτούν δρόμοι μεγάλοι ώστε να μπορούν να «ανθίσουν» ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα.

– Η φύση ήταν αυτή που δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 5.000 δασοπυροσβεστών, κύριε Μητσοτάκη; Η φύση δεν έκανε προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών, αλλά προτίμησε μόνιμους παπάδες και αστυνομικούς; Μήπως γιατί οι φωτιές σβήνουν με δεήσεις, προσευχές και ξύλο, αφού κι αυτό βγήκε, κατά πως λένε, από τον παράδεισο;

– Πριν δυο μήνες οι δύο πλέον αρμόδιοι δικοί σας υπουργοί, διαβεβαίωναν, κοκορεύονταν και πανηγύριζαν για το τέλειο σχέδιο προστασίας από τις πυρκαγιές που είχαν εκπονήσει. Τόσο τέλειο και καινοτόμο ήταν που η φύση το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να μείνει έκπληκτη. Ειδικά όταν ο ένας έκλαψε μπρος στις κάμερες και ο άλλος μας ενημέρωσε πως γύρναγε με μια μάνικα στον ώμο και έσβηνε φωτιές.

– Μα και για το οικολογικό έγκλημα στις Σκουριές η φύση φταίει πάλι. Και για τη μόλυνση των θαλασσών, τις πετρελαιοκηλίδες, την ανυπαρξία ελεύθερων παραλιών, την καταστροφή στο δάσος του Αμαζονίου, την κλιματική αλλαγή, συγγνώμη, «κλιματική κρίση» για να μην σας χαλάσω το γλωσσικό παιχνίδισμα, πάλι η φύση φταίει.

– Αυτό που κάνει η φύση, κύριε πρωθυπουργέ, είναι να αμύνεται και να βγάζει κραυγή αγωνίας, όχι μόνο για να σταματήσετε εσείς και τα συμφέροντα που πρεσβεύετε να την πληγώνετε αλλά για να αρχίσουμε κι εμείς, που δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα, να την προστατεύουμε.

– Ζεσταίνεται και ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες, όπως κάθε τι ζωντανό που αρρωσταίνει. Κρυώνει, όπως κάθε οργανισμός που είναι ξεσκέπαστος και μόνος. Ξεφυσάει τυφώνες όταν θυμώνει από τα χτυπήματα και αρχίζει να αντιδρά. Κλαίει βροχές και καταιγίδες που την αφήσαμε έρμαιο στα χέρια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

– Εσείς και το σινάφι σας, κύριε Μητσοτάκη και θείε του δημάρχου, ονειρεύεστε ιονιστές αντί για δέντρα και φοινικόδεντρα σε μεταλλικές ζαρντινιέρες. Σχεδιάζετε δενδροφυτεύσεις βραδύκαυστων φυτών (βλέπε καινοτομία) σε μέρη που πριν ήταν πεύκα. Μόνο μπανανιές δεν μας είπατε ότι θα φυτέψετε για να πηδάμε να πιάσουμε τις μπανάνες σαν τους πιθήκους γιατί, μάλλον, για πιθήκους μας περνάτε με αυτά που ακούμε στις συνεντεύξεις και τα διαγγέλματά σας.

– Για εσάς όλα τα δάση δεν έχουν την ίδια αξία γιατί τα πάντα τα μετράτε με βάση το κέρδος που μπορούν να επιφέρουν. Άλλωστε, όπως ομολογήσατε, τι να το κάνεις το δάσος, αφού αργά ή γρήγορα θα καεί; Τσιμέντο να γίνει λοιπόν.

– Και τώρα, μετά την καταστροφή, μιλάτε ξεδιάντροπα για «μεγάλη ευκαιρία». Πριν ακόμα σταματήσουν οι καπνοί να αναδύονται από τα καμένα και οι άνθρωποι να προσπαθούν να απαλύνουν τις πληγές, εσείς δώσατε το σύνθημα: «Βουρ για ανάπτυξη».

– Εσείς και το σινάφι σας, κύριε πρωθυπουργέ, έχετε την άποψη ότι η φύση πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του κέρδους και όποτε χρειάζεται να προκαλείται ακόμα και η καταστροφή της. Δημιουργείτε ανθρώπους ασεβείς που μετράνε την αξία τους με το πόσα πεύκα έχουν στην αυλή τους, πόσα πλατάνια στο σαλόνι τους και πόσες πηγές με γάργαρο νερό στην κουζίνα τους.

– Όλοι εμείς οι υπόλοιποι και ασύγκριτα περισσότεροι, πιστεύουμε πως η όποια ανθρώπινη δραστηριότητα θα πρέπει να προσαρμόζεται με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του φυσικού περιβάλλοντος και όχι κόντρα σε αυτές. Γνωρίζουμε πως είμαστε κομμάτι της φύσης και σε αυτήν οφείλουμε την ύπαρξή μας.

– Η φύση δεν επιτίθεται κύριε Μητσοτάκη. Μήνυμα σάς στέλνει ηχηρό, όπως αυτό που σας έστειλαν οι χιλιάδες διαδηλωτές πρόσφατα ενάντια στις καταστροφικές πυρκαγιές και την ακόμη πιο καταστροφική περιβαλλοντική πολιτική σας. Μήνυμα αντίστασης και προειδοποίησης όπως οι εκατοντάδες απλοί άνθρωποι, κυρίως νέοι, που έδωσαν μάχες για να σώσουν ανθρώπους και ζώα και χωριά ολόκληρα.

– Μπορεί να θέλετε να στήσετε επιχειρηματικό πλιάτσικο, όπως κάνετε μετά από κάθε καταστροφή, είδαμε να το προσπαθείτε στην υγεία και στην παιδεία, αλλά δεν θα σας περάσει. Πάλι θα αποτύχετε, πάλι θα φάτε τα μούτρα σας.

– Κύριε πρωθυπουργέ, συγγνώμη που θα σας χαλάσουμε τα σχέδια. Δεν θα το κάνουμε μόνο επειδή αντιπροσωπεύουμε τους εφιάλτες σας, αλλά επειδή χρωστάμε στα παιδιά μας να τους παραδώσουμε έναν πλανήτη όμορφο όπως και τα όνειρά τους.

– Πάντως, για να μην σας αδικήσουμε, νομίζω πως μετά την κούραση και το λούκι που τραβήξατε για την «ειλικρινή συγγνώμη», δικαιούστε να αποδράσετε για ένα τριήμερο. Να προσέχετε μόνο μην πάτε σε τίποτα καμένα γιατί θα μουτζουρωθείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: