Σήμερα, με άλλοθι τους εμβολιασμούς, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και στο όνομα του εμβολιασμού απορρίπτεται κάθε μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας.
Η χρεοκοπία αυτής της «συνταγής» όμως είναι προδιαγεγραμμένη. Γιατί ακόμα κι αν κάποια στιγμή επιτευχθεί το 80% των εμβολιασμών, ακόμα κι αν δεν υπάρξουν μεταλλάξεις που διαταράσσουν το «τείχος ανοσίας», το ερώτημα παραμένει: Αν δεν ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, τι ακριβώς θα γίνει διαφορετικά σε μια επόμενη πανδημία; Πάλι τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πίεση, πάλι θα μετατρέπονται τα νοσοκομεία σε μιας νόσου, με τα γνωστά αποτελέσματα, πάλι lockdown
Τι δεν μπορεί λοιπόν να κρύψει η συζήτηση γύρω από τον πράγματι αναγκαίο γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού; Το γεγονός ότι στα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να λείπουν τουλάχιστον 6.500 μόνιμοι γιατροί, πάνω από 20.000 μόνιμοι νοσηλευτές, χιλιάδες τραυματιοφορείς, βοηθητικό προσωπικό κ.ά. (σύμφωνα με τα ανεπαρκή οργανογράμματα). Εξακολουθούν να λείπουν πάνω από 2.500 δημόσια κρεβάτια εντατικής θεραπείας κι εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ τα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ Εγκαυμάτων μετριούνται στα δύο χέρια. Κι αυτές οι ελλείψεις έχουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων, της υποχρηματοδότησης και της λειτουργίας με «επιχειρηματικούς όρους».
Θυμίζουμε ότι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, χιλιάδες κρεβάτια έκλεισαν και μετατράπηκαν σε Covid. Τα ράντζα κατακλύζουν Τμήματα Επειγόντων, Παθολογικές κλινικές κ.ά. Διαγνώσεις, εξετάσεις, χειρουργεία, θεραπείες είναι στον πάγο εδώ κι ενάμιση χρόνο. Μόνο στο ΚΑΤ, από 16/7/2019 μέχρι και 21/7/2021 είναι σε λίστα αναμονής 9.757 χειρουργεία! Στο Θριάσιο Νοσοκομείο η λίστα αναμονής για χειρουργεία ξεπερνά τα δύο χρόνια. Μεταξύ Φλεβάρη και Νοέμβρη 2020 χάθηκαν πάνω από 110.000 χειρουργεία στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των ετών 2017 - 2019. Οι επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των ογκολογικών νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 40%, οι δε νοσηλείες κατά 9%. Εδώ κι ενάμιση χρόνο, το 49% των καρκινοπαθών υποχρεώθηκαν σε επιπλέον δαπάνες, το 50% δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον γιατρό του, το 35% ήρθε αντιμέτωπο με την ακύρωση ραντεβού κι επαναληπτικές εξετάσεις.
Εξαιτίας του πολύμηνου αποκλεισμού από το δημόσιο σύστημα Υγείας, χιλιάδες τακτικά χειρουργεία πλέον έχουν γίνει επείγοντα, η βαριά νοσηρότητα έχει εκτοξευθεί, η «πλεονάζουσα» θνητότητα για το 2020 αυξήθηκε κατά 8%.
Που οδηγούν τους απελπισμένους ασθενείς όλα αυτά; Μα φυσικά στους φίλους και υποστηρικτές της κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα υγείας που βρίσκει ευκαιρία να θησαυρίσει.
Την ίδια στιγμή, το προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι εξουθενωμένο, έχοντας να αντιμετωπίσει τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, διώξεις, απειλές και «τρικλοποδιές». Η όποια «ενίσχυση» γίνεται με μπαλώματα και ανακύκλωση προσωπικού, σε βάρος όλων των ασθενειών, με την αναλογία γιατρών και νοσηλευτών ανά κρεβάτι να είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας.
«Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως έχει κουραστεί να ακούει για προσλήψεις υγειονομικών, δασκάλων, πυροσβεστών. Γιατί για προσλήψεις ειδικών φρουρών στα πανεπιστήμια δεν τον έχω ακούσει να έχει κουραστεί, όπως δεν έχει κουραστεί για διορισμούς διάφορων αργόμισθων σε αρχιδιοικητικές θέσεις. Έχουμε σοβαρά κενά, σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που τη βλέπουμε διαρκώς μπροστά μας - και σε επίπεδο τεχνικού προσωπικού. Ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργεί με ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό», δήλωσε Στο Κόκκινο ο νευροχειρουργός του Γενικού Κρατικού Νίκαιας και γ.γ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Πάνος Παπανικολάου.
Ο κ. Παπανικολάου κατήγγειλε μιλώντας στον Γιώργο Τραπεζιώτη, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που έθεσαν εκτός λειτουργίας το σύστημα κλιματισμού-αερισμού των χειρουργείων, με την γεννήτρια να μην μπορεί να το «σηκώσει», ενώ οι διακοπές ρεύματος είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή χειρουργικής επέμβασης που ήταν σε εξέλιξη. Υπογράμμισε μάλιστα πως τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα η διοίκηση να αναζητά πόρους μέσω των περικοπών.
Και συνεχίζουν οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών με ανακοινώσεις τους:
Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς. συναλλαγής ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος «ον εργαζομένων. Ο καθολικός, σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις, μαζικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσει στους υγειονομικούς και το λαό τις δικές της ευθύνες για την τραγική διαχείριση της πανδημίας, την κάκιστη ενημέρωση, τα αντιφατικά μηνύματα, την καθυστέρηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Η ανάγκη για μαζικό, οργανωμένο εμβολιασμό απαιτεί ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό. Απαιτεί εμβολιαστική εκστρατεία με εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα (ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση). Η κυβέρνηση ας δει τις δικές της ευθύνες στις παλινωδίες με τα πρωτόκολλα του τουρισμού (και όχι της επιστήμης), το στοίβαγμα σε ΜΜΜ και χώρους δουλειάς (εκεί δεν κολλάει;), την ανεπάρκεια εμβολίων τους πρώτους κρίσιμους μήνες του χρόνου λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού φαρμακοβιομηχανιών και κρατών, τη μη ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την προκλητική στήριξη του ιδιωτικού τομέα.
Απλά τα πράγματα. Απλή και η απάντηση στο αρχικό ερώτημα: Και εμβόλιο και ΕΣΥ αναβαθμισμένο, δυνατό και έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση.
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου