Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Διεθνείς σκακιστές κάνουν ματ στην Ικαρία... από 13 μέχρι 21 Ιουλίου


Η Ικαρία ήταν πάντα γνωστή για τα ιαματικά της λουτρά, τους αγώνες για την ανεξαρτησία της («Ελευθέρα Πολιτεία», το 1912), για τις προοδευτικές ιδέες των κατοίκων της και τα τελευταία χρόνια για τη μακροζωία των Iκάριων και για το σκάκι!

Σκακιστές και σκακίστριες από όλο τον κόσμο συρρέουν κάθε καλοκαίρι στο αιγαιοπελαγίτικο νησί για να συμμετάσχουν στο διεθνές τουρνουά «Iκαρος» και παράλληλα να απολαύσουν την καθαρή θάλασσα, τις ήσυχες απόμακρες παραλίες, να γευτούν παραδοσιακά φαγητά, συνοδευόμενα από το ικαριώτικο κρασί, τον περίφημο από τα oμηρικά έπη «Πράμνειο Οίνο» και να συνδυάσουν αρμονικά τη σκληρή πνευματική δοκιμασία με τις ανέμελες διακοπές!

Ο πρώτος «Iκαρος»

Η αρχή έγινε το 1978. Στο πρώτο τουρνουά «Iκαρος» συμμετείχαν 4 ντόπιοι σκακιστές, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη δημιουργία σκακιστικής κίνησης και έβαλαν τα θεμέλια για την ίδρυση του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας. Hταν με τη σειρά που τερμάτισαν ο Νίκος Ξενάκης, ο Κοσμάς Κέφαλος, ο Γιώργος Ελευθερουδάκης και ο αείμνηστος Ντίνος Βασίλαρος, ο πρώτος πρόεδρος του ομίλου.

Εκείνη την εποχή κανείς δεν φανταζόταν την εξέλιξη. Yστερα από τρεις δεκαετίες ο αριθμός των συμμετοχών έχει σχεδόν πενηνταπλασιαστεί, ενώ ο Σ.Ο. Ικαρίας έχει κατακτήσει πολλά πρωταθλήματα και κύπελλα Αιγαίου, έχει φτάσει στο Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας και αγωνίζεται στην Α’ Εθνική κατηγορία!

Μεταξύ των δεκάδων γκραν μετρ (ο υψηλότερος ισόβιος τίτλος στο σκάκι), διεθνών μετρ και άλλων τιτλούχων που αγωνίστηκαν στην Ικαρία θα σταθούμε στη Ρωσίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια Αλεξάνδρα Κόστενιουκ, η οποία πήρε μέρος στο ανοιχτό διεθνές τουρνουά «Ικαρος ‘98».

Ηταν μόλις 14 ετών, όχι πολύ γνωστή στο ευρύ σκακιστικό κοινό, αλλά ήδη με τίτλο διεθνή μετρ γυναικών.

Νίκη από 14χρονη

Η συμμετοχή της παρουσίαζε ενδιαφέρον, ωστόσο κανείς δεν περίμενε πως θα γινόταν πρώτο θέμα στον σκακιστικό Τύπο της εποχής, από την πρώτη κιόλας αγωνιστική ημέρα.

Αντιμετώπισε το πρώτο όνομα του τουρνουά, τον γκραν μετρ Γιάννη Νικολαΐδη (πρωταθλητής Ελλάδας, επί σειρά ετών μέλος και σήμερα προπονητής της Εθνικής ομάδας), τον οποίο νίκησε ύστερα από σκληρή αναμέτρηση 72 κινήσεων.

Η Κόστενιουκ σημείωσε και άλλες 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες (από τον νικητή των αγώνων Μπανίκα και τον Αν. Τζερμιαδιανό) και ισοβάθμησε στην 4η θέση με 6,5 βαθμούς σε 9 αγώνες, αρκετά πάνω από την αρχική της κατάταξη, σύμφωνα με τους διεθνείς αξιολόγησης.

ΙΚΑΡΙΩΤΕΣ
Ζεστή η φιλοξενία τους

Αν αναζητήσει κάποιος το μυστικό της επιτυχίας των ικαριακών τουρνουά και κυρίως τις όλο και περισσότερες συμμετοχές, δεν θα πρέπει να ψάξει ούτε στα έπαθλα (που παραμένουν σχετικά χαμηλά), ούτε στην τουριστική υποδομή νησιού, ούτε σε άλλες ανέσεις ή παροχές. Το μυστικό είναι η αγάπη που δείχνουν οι διοργανωτές και γενικότερα ο ντόπιος πληθυσμός προς του σκακιστές. Οσοι αγωνίζονται κάθε καλοκαίρι στην Ικαρία νιώθουν αυτή τη φροντίδα, αισθάνονται μέλη μιας μεγάλης σκακιστικής οικογένειας και εκείνο που λένε την ώρα της αναχώρησης είναι: «του χρόνου πάλι εδώ»!

ΤΑ ΑΠΡΟΟΠΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
«Μάχες»... όταν χαράζει στο Αιγαίο

Οι διοργανωτές των τουρνουά της Ικαρίας ακολουθούν πιστά τους διεθνείς κανονισμούς, φροντίζουν να υπάρχουν όσο το δυνατόν καλύτεροι όροι διεξαγωγής και να τηρείται με ακρίβεια το πρόγραμμα. Ωστόσο, το απρόοπτο περιμένει πάντοτε στη γωνία: Το 1995 μια σειρά γεγονότων (άφιξη πλοίου αργά το απόγευμα, κάποια μπερδέματα στις δηλώσεις συμμετοχής κ.ά.), είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει ο πρώτος γύρος σχεδόν μεσάνυχτα και η τελευταία παρτίδα να λήξει το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας.

Οταν έφευγαν οι τελευταίοι από τον αγωνιστικό χώρο, απολάμβαναν την ανατολή του ήλιου! Σε ένα νησί που φημίζεται για τη νυκτερινή δραστηριότητα (σε κάποια χωριά ακόμα και οι φούρνοι και τα μπακάλικα ανοίγουν το βράδυ και κλείνουν το πρωί!), οι μεταμεσονύχτιες παρτίδες δεν θα μπορούσαν να αποτελούν παράδοξο!

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΗΛΙΚΙΩΝ
Παίκτες από 6 έως 80 ετών

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των ικαριακών αγώνων είναι το μεγάλο φάσμα ηλικιών. Κάθε καλοκαίρι αγωνίζονται στην Ικαρία παίχτες ηλικίας 80 ετών ή και περισσότερο, όπως ο Αχιλλέας Μητσάκος και ο Στέλιος Ευκαρπίδης (ο μεγαλύτερος ήταν ο Κύπριος Γιώργος Κλεώπας, ο οποίος την τελευταία χρονιά που έπαιξε στην Ικαρία πλησίαζε τα 90!), αλλά και αγόρια και κορίτσια 8, 7 ακόμα και 6 ετών!

Οταν, μάλιστα, τυχαίνει να συναντηθούν βετεράνοι με μικρά παιδιά, οι θεατές αφήνουν τις πρώτες σκακιέρες και συνωστίζονται σε αυτές τις αναμετρήσεις, ενώ τα φλας των φωτογραφικών μηχανών αστράφτουν διαρκώς!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Αγωνίστηκαν 27 πρωταθλητές Ελλάδας

Σε αυτά τα 33 χρόνια, σε τουρνουά και ματς που έγιναν στην Ικαρία, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, πάντα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ικαρος», αγωνίστηκαν οι πρωταθλητές Ελλάδας (αναφέρονται κατά χρονολογική σειρά απόκτησης τίτλου) Τριαντάφυλλος Σιαπέρας (επρόκειτο, μάλιστα, για την τελευταία επαφή με το αγωνιστικό σκάκι του αείμνηστου συγγραφέα, δημοσιογράφου του «Εθνους» και σκακιστή), Χρήστος Κόκκορης, Αριστείδης Παϊδούσης, Μιλτιάδης Γρηγορίου, Παναγιώτης Μπαλάσκας, Νίκος Σκαλκώτας, Στράτος Γρίβας, Βασίλης Κοτρωνιάς, Γιάννης Νικολαΐδης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Χρήστος Μπανίκας, καθώς και οι πρωταθλήτριες Ελλάδας Μάγια Πετράκη, Εύα Κόντου, Φρόσω Κασιούρα, Μαρίνα Μακροπούλου, Ασπασία Γιαϊτζή, Μαρία Κουβάτσου και Βέρα Παπαδοπούλου.

Εάν σε αυτούς προσθέσουμε τους 7 πρωταθλητές (Ν. Καλέσης, Π. Φρεντζάς, Αν. Τζερμιαδιανός, Θ. Μαστροβασίλης, Αλ. Τσιλίδης, Δ. Μαστροβασίλης, Στ. Χαλκιάς) και τις 2 πρωταθλήτριες (Τρ. Παπαδοπούλου, Αλ. Στείρη) των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων Ελλάδας, ο συνολικός αριθμός φθάνει στο 27, που πλησιάζει το σύνολο των σκακιστών και σκακιστριών με πανελλήνιο τίτλο!

Το Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Ικαρος 2010» θα διεξαχθεί από 13 μέχρι 21 Ιουλίου στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου και θα συμπεριλάβει 4 σπουδαίες επιμέρους διοργανώσεις: το 20ό Πανελλήνιο Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα, το 13ο Πανελλήνιο Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου 2010 και το Ομαδικό Μεσογειακό Ράπιντ (θα διεξαχθεί στις 17 Ιουλίου, ημέρα που εορτάζεται η Απελευθέρωση της Ικαρίας).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από το Διαδίκτυο (site: http://www.chess.gr/ikaros, blog: http://ikariachess.blogspot.com, e-mail: ikaroschess@gmail.com, facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=128845783815289 - η τεχνολογία στην υπηρεσία της παράδοσης) ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Καπαγιαννίδη (6947-829772) ή την Αντζελα Σιάκα (6977-730286).

Ενθερμος υποστηρικτής όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Δήμος Αγίου Κηρύκου, ο οποίος βλέπει ότι οι σκακιστικές εκδηλώσεις, πέρα από τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και διάδοση του πνευματικού αθλήματος, συμβάλλουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και τονώνουν την τοπική οικονομία. Η έλευση περίπου 200 ανθρώπων και η παραμονή τους για 10 ημέρες, σε μια περίοδο μάλιστα εκτός τουριστικής αιχμής, είναι ένα σημαντικό γεγονός που το περιμένουν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι φίλοι του σκακιού.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το «κερασάκι στην τούρτα» αποτελούσαν πάντοτε οι ποικίλες και ορισμένες φορές εξαιρετικά πρωτότυπες παράλληλες εκδηλώσεις: Υπαίθριες επιδείξεις σιμουλτανέ (ταυτόχρονο παίξιμο ενός με πολλούς αντιπάλους), τουρνουά γρήγορου σκακιού, αλλά και αγώνες μπλάιντ (τυφλό σκάκι) είναι μερικές από τις πολλές εκδηλώσεις που δραστηριοποίησαν μεγάλο αριθμό σκακιστών και προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά στο μπλάιντ έχουν οργανωθεί ατομικά και ομαδικά τουρνουά, ματς, αλλά και επιδείξεις σιμουλτανέ - μπλάιντ.

Ενας από τους πρωταγωνιστές αυτών των εκδηλώσεων ήταν ο διεθνής μετρ Τάκης Πανταβός, ο οποίος το 1990 αντιμετώπισε οκταμελή ομάδα τυφλών σκακιστών (η εκδήλωση είχε προβληθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA CHANEL) και το 1991 αναμετρήθηκε με 12 Ικάριους, κυρίως νεαρούς σκακιστές, δημιουργώντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ!

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: