Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Νέο «χαστούκι» για το άσυλο

.
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Οι άθλιες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, η απάνθρωπη και αναιτιολόγητα σκληρή συμπεριφορά των διωκτικών οργάνων και η στυγνή γραφειοκρατία, που τους εμποδίζει να πληροφορηθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, καταδικάστηκαν χθες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, με μια απόφαση-χαστούκι στο κατ' επίφαση «ανθρώπινο πρόσωπο» της χώρας.
Αφορμή γι' αυτή την καταδίκη, όπου η Ελλάδα κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και που προασπίζουν το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, έδωσε η προσφυγή του 32χρονου Παλαιστίνιου Α.Α.Β., που ζει σήμερα στα Χανιά της Κρήτης.

Δραπετεύοντας από έναν προσφυγικό καταυλισμό στον Λίβανο, ο Α.Α.Β. συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων όταν το πλοίο με το οποίο επιχειρούσε να φτάσει στη Σάμο ναυάγησε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε και τα οποία έγιναν πλήρως αποδεκτά από το δικαστήριο, κατά τη σύλληψή του προπηλακίστηκε άγρια από τις αστυνομικές αρχές και μέχρι τις 9 Μαΐου του 2008, όταν η εισαγγελική αρχή διέταξε την απέλασή του στη χώρα καταγωγής του, κρατήθηκε επί τρίμηνο στο κέντρο υποδοχής προσφύγων της Σάμου, όπου υποχρεώθηκε, μαζί με άλλους 190 κρατουμένους, να τρώει στο... δάπεδο αμφίβολης υγιεινής τρόφιμα, να κοιμάται πάνω σε σωρούς σκουπιδιών, να μην έχει δυνατότητα να κάνει ντους με ζεστό νερό, να μην μπορεί να τηλεφωνήσει, να μην του διαθέτουν δικηγόρο και διερμηνέα και να ζει σε παράπηγμα όπου τα παράθυρα ήταν φραγμένα με... ξύλινες σανίδες.

Οι ελληνικές Αρχές, με διάφορα προσκόμματα, αρνήθηκαν δύο φορές να καταχωρίσουν την αίτησή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου και χάρη στο ενδιαφέρον που επέδειξε μια ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν αιμόπτυση, σπασμένα πλευρά, αδυναμία, πονοκεφάλους και δερματικά προβλήματα.

Πολιτικό άσυλο του δόθηκε τον Αύγουστο του 2008, αλλά από τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους ο Α.Α.Β. είχε προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας χθες υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι η προσφυγή του Α.Α.Β. στο ΕΔΑΔ ήταν παράνομη διότι δεν είχε εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα.

Στο σκεπτικό της απόφασής του το δικαστήριο λοιδορεί τις ελληνικές Αρχές, σημειώνοντας ότι χωρίς δικηγόρο και δίχως διερμηνέα ήταν αδύνατο για τον Α.Α.Β. να ασκήσει ένδικα μέσα στην Ελλάδα και διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανεξάρτητος μηχανισμός για την εποπτεία των εγκαταστάσεων κράτησης ή για τη διερεύνηση των καταγγελιών κατά των αστυνομικών από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Δικαιώνοντας χθες τον Α.Α.Β., το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να του καταβάλει 15.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία και να πληρώσει και 8.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Νίκος Ρούσσης

Πηγή: enet.gr

Ανεξάρτητη Επικοινωνία: Να πούμε συμπληρωματικά ότι σήμερα μπορεί το Κέντρο Υποδοχής (!) Μεταναστών να έχει αλλάξει πλέον χώρο στέγασης, ωστόσο δεν παύει επίσης να παρουσιάζει την εικόνα φυλακής υψίστης ασφαλείας, που δεν λείπουν συχνά τα "παρατράγουδα" εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας του χώρου...  Εξ΄ ου και τα πρόσφατα παριστατικά γενικευμένης απεργίας πείνας από τους κρτούμενους πρόσφυγες. Οι ξαφνικές μεταγωγές-απελάσεις δε λείπουν, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό που στις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας ήρθαν να προστεθούν και αυτές της Frontex...
Το τραγικό είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται λίγο πολύ ως εγκληματίες, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν γυναίκες και παιδιά ή μητέρες με βρέφη και ανήλικοι... Κι αναρωτιέται εύλογα κάποιος: αν οι χώρες τους δεν μετατρέπονταν σε μαγαζάκια ξεπουλήματος όπλων, αν η Αμερική δεν επιθυμούσε διακαώς την οικονομική διείσδυση στις περιοχές τους, θα βρίσκονταν εδώ όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Θα εγκατέλειπαν πατρίδα και γονείς και ό,τι άλλο ανθρώπινο φέρει ακόμη αυτός ο κόσμος, για να ζητήσουν "άσυλο" σε μια εχθρική τελικά χώρα, που τη φιλοξενία τη χρησιμοποιεί μόνο στους τουριστικούς οδηγούς των δυτικών τουριστών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: