Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Το νέο ασφαλιστικό για το δημόσιο


Κατατέθηκε, προς ψήφιση στη Βουλή, από το Υπ. Οικονομίας το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων και το ασφαλιστικό για τους στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με το "Εθνος" οι αλλαγές δεν αγγίζουν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης φέτος. Μέχρι και 15 χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος. Από το 2011 η ένταξη των νέων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας στον δημόσιο τομέα ξεκινά το 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2013, ενώ από τις αλλαγές εξαιρούνται όσοι θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα συνταξιοδότησης. Από το 2015 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, που θα είναι ενιαίος στον δημόσιο τομέα και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία (βασική και αναλογική σύνταξη).

Οι κυριότερες διατάξεις, που αφορούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, είναι οι ακόλουθες:

Το νέο ασφαλιστικό για το δημόσιο

* Αυξάνονται από το 2011 σταδιακά από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω. Καταργείται στην περίπτωση αυτή η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλαδή να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.

* Επέρχεται εξομοίωση των ανδρών και των γυναικών στρατιωτικών ως προς τα έτη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη).

* Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 θεσπίζονται, σταδιακά, τα ακόλουθα όρια ηλικίας:

* Το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή θα γίνει εντός τριετίας, δηλαδή από το 2011 έως και το 2013.

* Το 50ό έτος για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία), μειώνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών αυτής της περίπτωσης.

* Το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά ή έχουν διοριστεί από 1ης Ιανουαρίου 1983 και μετά. Η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας.

* Εξισώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη.

* Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το όριο αυτό ορίζεται στο 56ο το έτος 2011, στο 58ο έτος το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.

* Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου η επιβολή εισφοράς από 3% έως 10% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Επιπλέον υπάρχουν ρυθμίσεις για τις χήρες (πρέπει να έχουν πέντε έτη έγγαμου βίου), για τους συνταξιούχους που εργάζονται (αναστέλλεται ή μειώνεται η σύνταξή τους) και τις άγαμες θυγατέρες.

Στρατιωτικοί

Στην κατάθεση τροπολογίας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τη συνταξιοδότηση των στρατιωτικών συμφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί κ. Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης και Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται συνταξιοδότηση στα 35 χρόνια για τους στρατιωτικούς και τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα εξαγοράς έως και 5 πλασματικών χρόνων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: