Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Καλοκαιριάτικα ΓΙΟΥΧΑ...


  • Με αποδοκιμασίες από απλούς πολίτες συνοδεύτηκαν οι θερινές αποδράσεις των υπουργών
  • «Αν δεν λάβουμε μέτρα για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες» (ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - 4/6/2010)
Ήταν 4 Ιουνίου όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, από βήματος της Βουλής. έλεγε ότι «αν δεν λάβουμε μέτρα για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες». Δεν πέρασαν περισσότερες από 12 ώρες και ο πρωθυπουργός επιβεβαιώθηκε από την ίδια την πραγματικότητα στο Ηρώδειο. Από τις... αρχές Ιουνίου ως σήμερα, ελάχιστα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν έχουν υποστεί «γιουχάισμα» από πολίτες, ακόμη και στις διακοπές τους.

Το ίδιο βράδυ της «αποφράδας» για τον ίδιο Παρασκευής, πήγε στο Ηρώδειο για να ακούσει τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη. Όταν η ερμηνεύτρια τον χαιρέτησε από μικροφώνου, στην αρχή απλώθηκε ένα «μούδιασμα» στους 3 000 θεατές του Ηρωδείου. Και μετά άρχισε να ακούγεται ένα παρατεταμένο «ου», το οποίο η τέλεια ακουστική του ρωμαϊκού θεάτρου φρόντισε να πολλαπλασιάσει. Ο πρωθυπουργός έκατσε κουμπωμένος στο κάθισμα του, άκουσε τη συναυλία και μετά έφυγε προβληματισμένος. Μερικές ημέρες μετά, βρέθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας. Εργαζόμενοι του εργατικού κέντρου βρέθηκαν αίφνης μπροστά στην πρωθυπουργική πομπή και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης. Μάλιστα, οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν τόσο σφοδρές, που χρειάστηκε αστυνομική παρέμβαση. Ένας εκ των διαδηλωτών κατήγγειλε αργότερα ότι προπηλακίστηκε από αστυνομικούς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν και τρεις συλλήψεις.

Στο στόχαστρο

Όμως, και οι υπουργοί δεν πάνε πίσω. Η Άννα Διαμαντοπούλου θα έχει να θυμάται πολλά από το πρώτο καλοκαίρι της ως υπουργού Παιδείας Στις αρχές του καλοκαιριού, είχε αναγκαστεί να ακυρώσει τη συμμετοχή της σε εκδήλωση στην Πάτρα, καθώς μια σειρά από εκπαιδευτικούς συλλόγους της περιοχής είχαν κινητοποιηθεί και υπόσχονταν αξέχαστες συγκινήσεις στην υπουργό. Η κ. Διαμαντοπούλου έφυγε άρον άρον, αλλά η πραγματικότητα δεν την άφησε να ξεχάσει αυτό το περιστατικό. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 12 Ιουνίου, βρέθηκε στα Χανιά για τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Περιφερειακού Τύπου. Ήταν μαζί με τον τέως Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, όταν άκουσαν αποδοκιμασίες από τους παρευρισκόμενους και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν όπως όπως. Εξάλλου, μερικές εβδομάδες μετά, ο Δημήτρης Σιούφας είχε άλλη μια δυσάρεστη εμπειρία σε ταβέρνα της Πάρου, όταν πολίτες τού φώναξαν και ο πρώην Πρόεδρος αναγκάστηκε να φύγει από την ταβέρνα συνοδεία αστυνομικών, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Λεπτομέρεια: Όταν η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Δημήτρης Σιούφας αποχωρούσαν από την Κρήτη, τους πλησίασε ένας βρακοφόρος Κρητικός και τους είπε ότι «οι Κρητικοί δεν αστειεύονται». Φυσικά, οι Κρητικοί δεν αστειεύτηκαν ούτε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, στις αρχές Ιουλίου, που κατέβηκε στο νησί, στο Ηράκλειο συγκεκριμένα. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και ο «δεν υπάρχει σάλιο» Ανδρέας μετέβη στο χωριό Κούναβος για να παραδώσει 20 εργατικές κατοικίες. Πώς να φανταστεί ότι, ενώ πήγε κάπου για να κόψει κορδέλες, θα τον γιούχαραν οι παριστάμενοι! Όμως, οι Κρητικοί είχαν ακούσει την είδηση πως αναστέλλονται όλα τα προγράμματα εργατικής κατοικίας του ΟΕΚ και κατάλαβαν ότι οι 20 εργατικές κατοικίες στον Κούναβο θα ήταν και οι τελευταίες! Και επεφύλαξαν στον υπουργό Εργασίας τόσο θερμή υποδοχή, που φυγαδεύθηκε από τους αστυνομικούς σε μία εκ των εργατικών κατοικιών και στη συνέχεια στον ΟΑΕΔ Ηρακλείου, τον οποίο σκόπευε να… «επιθεωρήσει». Μάλιστα, εκεί, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Γιώργος Σκουλατάκης, δεν μάσησε τα δόντια του και τον κατηγόρησε ότι «τους τα πήρε όλα και αυτός και η κυβέρνηση του».

Τα «ξανάκουσε»

Μισή ώρα αργότερα, ο υπουργός κατευθύνθηκε στο νέο κτίριο του ΙΚΑ στην πόλη και τα «ξανάκουσε» από περαστικούς. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και ο Λοβέρδος αναγκάστηκε να φύγει από την πίσω πόρτα του ΙΚΑ, αφού πρώτα ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα πέρασε ξυστά πάνω από το κεφάλι του! Και δεν ήταν το μόνο μπουκάλι που γλίτωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προ δέκα ημερών, τρώγοντας σε ταβέρνα του Πηλίου, όπου πήγε για ολιγοήμερες διακοπές, ένα μπουκάλι νερό προσγειώθηκε στο τραπέζι του, αφού πρώτα επίσης πέρασε από πάνω του!

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νίκος Σηφουνάκης, αφού πρώτα βγήκε στα κανάλια ως αρμόδιος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ως προς την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ., πήγε να ξαποστάσει στο νησί του, τη Λέσβο. Εκεί, στην Ερεσσό, ήρθε αντιμέτωπος με τις έντονες αποδοκιμασίες πολιτών και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει άρον άρον την πόλη, πριν οι αποδοκιμασίες πάρουν διαστάσεις γιούχας.

Τις αντιδράσεις του κόσμου δοκίμασε και ο -άγνωστος στο ευρύ κοινό, είναι η αλήθεια- υφυπουργός Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης που πήγε στο θέατρο Λυκαβηττού, στη βραδιά εορτασμού των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη. «Είναι μαζί μας και ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης», είπε με τη χαρακτηριστική φωνή του ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, Αλέξης Κωστάλας. «Ουου», ήταν η απάντηση πολλών θεατών, με αποτέλεσμα να σηκωθεί και να φύγει εκνευρισμένος ο κ. Νικητιάδης.

Στον ίδιο χώρο, εξάλλου, στις αρχές Αυγούστου, αποδοκιμάστηκαν επίσης ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Όμως, ο κ. Δρούτσας είχε την τιμητική του το προηγούμενο Σάββατο, 14 Αυγούστου, στα Κύθηρα. Ήταν όταν αποφάσισε να αφήσει στην Αθήνα τα καλογυαλισμένα ριγέ κοστούμια του και να πάει με «κάζουαλ» εμφάνιση για να δει πώς προχωρά το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Οι Τσιριγώτες, όμως, δεν είδαν με καλό μάτι το γεγονός ότι ο ΑΝΥΠΕΞ φωτογραφιζόταν με την πυροσβεστική μάνικα στο χέρι και φρόντισαν να του το δείξουν αρμοδίως! Ευτυχώς -για τον ίδιο- η παρουσία του δημάρχου Κυθήρων δίπλα του τον έσωσε από τα χειρότερα

Ούτε η Μεγαλόχαρη δεν τον έσωσε

ΤΟ ΠΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ περιστατικό έντονης αποδοκιμασίας βίωσε ανήμερα της Παναγίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στο ναό της Παναγίας, στην Τήνο. Όταν βγήκε για να ακολουθήσει τη λιτανεία της εικόνας, ένας πολίτης κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του. «Μας πήρατε τα λεφτά, το ΠΑΣΟΚ μας πήρε τα λεφτά», φώναζε φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από τον κ. Πάγκαλο. Τότε, αστυνομικοί αναγκάστηκαν να τον απομακρύνουν, πετώντας τον στο έδαφος. Ο Θ. Πάγκαλος εκνευρίστηκε και έκατσε στην άκρη. «Εκεί θα κάτσεις; Τι θα κάνεις; Θα μας βγάλεις και Λόγο; Τι θα μας πεις;», του είπε απειλητικά ένας άλλος παρευρισκόμενος. Ο κ. Πάγκαλος, τότε, ζήτησε από τους αστυνομικούς «να τον πάρουν από εκεί» και, σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε γρήγορα από το νησί με ελικόπτερο…

(Ε.Τ. – ΝΙΚΟΣ ΔΑΒΙΛΑΣ)

staratalogia

Δεν υπάρχουν σχόλια: