Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Επιχείρηση… στρίβειν διά των μαύρων προβλέψεων

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:
  • Παραδέχεται μεγαλύτερα κενά στα σχολεία. Ελπίζει σε ανασχηματισμό
  • Επιστρατεύει τους «λοχαγούς-διευθυντές εκπαίδευσης» για να... επιβάλει το νόμο
  • Τροφοδοτεί η ίδια την κοινή γνώμη με μαύρα προγνωστικά για τη νέα σχολική χρονιά
Στον ανασχηματισμό που… δεν θα γίνει στην κορυφή του υπουργείου Παιδείας αποδίδουν αναλυτές το γεγονός ότι αίφνης τις τελευταίες μέρες η Άννα Διαμαντοπούλου τροφοδοτεί η ίδια την κοινή γνώμη με... μαύρα προγνωστικά για τη νέα σχολική χρονιά. 

Μετά την προχθεσινή δήλωση-σοκ για τη δυσκολότερη σχολική χρονιά της Μεταπολίτευσης, χθες η υπουργός Παιδείας επανήλθε με τηλεοπτικές δηλώσεις της (ΣΚΑΪ), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα πράγματα να γίνουν ακόμη χειρότερα από όσο έδειχναν τα νούμερα στο χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Ε.Τ.». 

Σύμφωνα με την υπουργό, το κύμα φυγής των εκπαιδευτικών που εγκατέλειψαν άρον άρον φέτος τα σχολεία υπό την πίεση των ανατροπών στο ασφαλιστικό μπορεί να καταλήξει μεγαλύτερο των 11.500 αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχαν καταμετρηθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Η κ. Διαμαντοπούλου διάνθισε τις μαύρες προγνώσεις της με μία παραδοξότητα που άφησε άναυδο το ακροατήριό της, καθώς ισχυρίστηκε ότι μέρος του προβλήματος οφείλεται στην άρνηση πολλών εκπαιδευτικών να… αποδεχθούν είτε μόνιμο διορισμό είτε θέση αναπληρωτή. Ήταν η δεύτερη παραδοξότητα που εκστόμισε σε διάστημα 24 ωρών η υπουργός Παιδείας, η οποία στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας απηύθυνε έκκληση στους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αφήνοντας και πάλι άναυδο το ακροατήριό της, καθώς με εξαίρεση τις κοινότητες των Ρομά και κάποια ορεινά χωριά της Κρήτης, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα γονείς που αμελούν να στείλουν τα παιδιά τους στην Α’ Δημοτικού.

Στις υπόλοιπες τάξεις οι εγγραφές διεκπεραιώνονται υπηρεσιακά.

Η απότομη στροφή της κ. Διαμαντοπούλου, η οποία μέχρι την περασμένη εβδομάδα κρατούσε χαμηλούς τόνους για τα προβλήματα της νέας χρονιάς, συσχετίστηκε με το κλείδωμα της παραμονής της στην ηλεκτρική καρέκλα της υπουργού Παιδείας, γεγονός που τη φέρνει αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, την οποία δεν ελπίζει πια να αποφύγει.

Ως εκ τούτου, προετοιμάζει την κοινή γνώμη για τα χειρότερα που έρχονται αποκαλύπτοντάς της «ένοχους παράγοντες» εκτός του πολιτικού ελέγχου της, όπως είναι οι παλιοί εκπαιδευτικοί που φεύγουν κατά κύματα και οι καινούργιοι που αρνούνται να διοριστούν. Οι παραπάνω εκτιμήσεις συνδυάστηκαν με χθεσινή δήλωση της υπουργού, η οποία ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη ότι δεν επιθυμεί να φύγει από το πόστο της, καθώς το αντιλαμβάνεται ως αποστολή.

Αξίζει να επισημανθεί εδώ ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από την προχθεσινή -εξόχως πολιτική, γεμάτη από Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Παπανούτσο- ομιλία της προς τους νέους διευθυντές εκπαίδευσης, τους επονομαζόμενους και «λοχαγούς της Άννας», τους οποίους κάλεσε να προσέλθουν στη μάχη του Σεπτεμβρίου κουβαλώντας «πάθος και αντίσταση στην ανομία».

Και Γαβριηλίδη...

Από γραπτό του Βλάση Γαβριηλίδη στην «Ακρόπολη» του 1894 είπε: «Η επίδειξη ύφους ή λεβέντικης επιθετικής συμπεριφοράς δεν αποτελεί παρά το προπέτασμα για να καλυφθεί το γεγονός ότι ο κατ’ αυτόν τον τρόπο συμπεριφερόμενος δεν ξέρει και δεν θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του».

Πάντως, σε ερώτηση για το μέγεθος που θα πάρουν φέτος τα τμήματα των μαθητών, με δεδομένο το όριο των 25 στα δημοτικά και των 30 στα γυμνάσια, η κ. Διαμαντοπούλου παραδέχθηκε ότι οι 25 στα δημοτικά θα γίνουν 28, ενώ για τους 30 των γυμνασίων δεν είπε τίποτα.

(Ε.Τ. – ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ)
(Σ.Λ.)

staratalogia 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ απορώ που βρισκονται όλες αυτες οι σκυλες και μας τις στελνουν υπουργους...