Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΜΕ Σάμου: Κάλεσμα σε μαζικό παρατεταμένο απεργιακό αγώνα!

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη είναι κρίσιμη. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο σκληρή ταξική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών.

Τα απανωτά μνημόνια που προετοιμάζουν τα σφαγεία του ΔΝΤ και της ΕΕ τα σφίγγει πρόθυμα η κυβέρνηση –με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ- σα θηλιά στους εργαζόμενους της χώρας ανατρέποντας τις πιο βασικές και θεμελιώδεις συνθήκες ζωής τους. Τα δικαιώματα στη δουλειά, στο ωράριο, στο εισόδημα, στην ασφάλιση, στην περίθαλψη, στο συνδικαλισμό, στις συλλογικές συμβάσεις, στην απεργία, στη διαδήλωση είναι όλα στον αέρα. Η χώρα και οι εργαζόμενοι παραδίδονται δεμένοι χειροπόδαρα στις πιο βάρβαρες επιδιώξεις του κεφάλαιου και του ιμπεριαλισμού.
Μετά τις Καλλικράτειες εκλογές κλιμακώνουν κι άλλο την επίθεσή τους. Ετοιμάζονται για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και στην εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή διαλύουν το δημόσιο σχολείο που ασφυκτιά κάτω από τις περικοπές του μνημονίου του ΔΝΤ της ΕΕ και της κυβέρνησης. Οι ανατροπές που εξελίσσονται στις μέρες μας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες αποτελούν το πιο συνολικό και αντιδραστικό πακέτο μέτρων από αυτά που κατά καιρούς έχουν προωθηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δραματικό ιστορικό πισωγύρισμα που αλλάζει τους όρους και τις υποχρεώσεις του κράτους να παρέχουν ένα μίνιμουμ  όρων κρατικής παροχής στη νεολαία συνθηκών που να κάνουν εφικτή τη συμμετοχή της στην εκπαιδευτική διαδικασία.  Βασικό εργαλείο προώθησης αυτής της  κατεύθυνσης  είναι οι συμπτύξεις τμημάτων και οι συγχωνεύσεις σχολείων, προανάκρουσμα αυτής της πολιτικής των περικοπών και της διάλυσης των εργασιακών είναι και το αίσχος των ημερομίσθιων συμβάσεων και η υπαγωγή των αναπληρωτών στο ΕΣΠΑ.
Παράλληλα με όλα αυτά  το «νέο σχολείο» περιλαμβάνει  την  όρθωση κάθε μορφής ταξικών φραγμών -τυπικών και ουσιαστικών- στη μόρφωση της νεολαίας.

Θα προχωρήσουμε!
Μέσα σε αυτή την ωμότητα οι αυταπάτες συνεννόησης με την κυβέρνηση, οι λογικές της ταξικής συνεργασίας -που στην πραγματικότητα ήταν υποταγή στην κυρίαρχη τάξη- τα εικονικά «κινήματα» δεν μπορούν να σταθούν.
Η πρωτοφανής αντιδραστική επέλαση των δυνάμεων του συστήματος κάτω από την ομπρέλα του μνημονίου του ΔΝΤ, της ΕΕ και της κυβέρνησης θέτει στην πραγματικότητα στην «από δω όχθη» τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο αγώνας για τα βασικά δικαιώματα της ζωής, που αυτή η κοινωνία δε θέλει και δεν μπορεί να καλύψει, μπορεί να συσπειρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, των ανέργων, των εργατών, της νεολαίας.
Εκεί είναι η πραγματική δύναμη! Δεν είναι ούτε στα τραπέζια των «διαπραγματεύσεων» ούτε στην αηδία των δελτίων των οκτώ.
Σε αυτή την πραγματική δύναμη πρέπει να επενδύσουμε!
Να ξεκινήσει άμεσα μαζικός παρατεταμένος απεργιακός αγώνας στην εκπαίδευση και συνολικά στο δημόσιο τομέα. Προτείνουμε στη Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ της 27/11/10, να αποφασίσει απεργιακό πρόγραμμα πάλης από τις αρχές του Δεκέμβρη.  Η γενική απεργία της 15 Δεκέμβρη πρέπει να αποτελέσει σημαντικό σταθμό, αλλά όχι την αρχή και το τέλος του αγώνα!
  •   Ανατροπή του μνημονίου – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις – Ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων – Ασφάλιση και περίθαλψη για όλους – Δημόσια Δωρεάν παιδεία για όλους – Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες
  •  Όχι στο «νέο σχολείο» της φτώχειας, της αμορφωσιάς και των ταξικών φραγμών
 ·      Μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί από το Υπουργείο Παιδείας
·      Οργανικές θέσεις για κάθε εκπαιδευτικό  
·      Πλήρη και ενιαία εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς
·      Όχι στο αίσχος των ημερομίσθιων συμβάσεων
·      Ένταξη των συμβάσεων στον κρατικό προϋπολογισμό - άμεση καταβολή των δεδουλευμένων-πληρωμή κάθε μήνα
·      Έξω τα ευρωπαϊκά προγράμματα από το δημόσιο σχολείο
 ·      Καμία επιμόρφωση έξω από την περίοδο και το ωράριο εργασίας-καμία επιμόρφωση στοιχείο αξιολόγησης ή όρος μονιμοποίησης
·      Παροχή κάθε είδους διευκόλυνσης (άδειες, άμεση οικονομική αποζημίωση κτλ) στους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν τα ΠΕΚ

 Προτείνουμε στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ να συζητήσουν   και να αποφασίσουν στην κατεύθυνση ενός τέτοιου αγώνα.

 Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ
Σάμος 18-11-10

Δεν υπάρχουν σχόλια: