Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΣΑΜΟΥ : ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΑΜΟΥ

Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σάμου στη συνεδρίαση της 28ης Νοέμβρη 2010, συζήτησε την κλήση σε απολογία των αιρετών του ΠΥΣΠΕ Σάμου από το Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου, για τη μη συμμετοχή τους στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου (γεγονός για το οποίο βρέθηκαν κατηγορούμενοι πειθαρχικού παραπτώματος), επειδή ζήτησαν το αυτονόητο : την εύρυθμη λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου, ήτοι α) ενημέρωση των αιρετών πριν από τη συνεδρίαση, β) οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών να γίνονται μετά τη συζήτησή τους κατά τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ και όχι από πριν, γ) συχνότερες συνεδριάσεις με λογικό αριθμό θεμάτων.
Μετά από διαλογική συζήτηση κατέληξε στα εξής:
  1. Τα τελευταία χρόνια σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός γύρω από τη Δημόσια Εκπαίδευση, τις παροχές και τη λειτουργία της. Η πρωτοφανής υποχρηματοδότηση της Παιδείας στο φετινό προϋπολογισμό, τα κενά που υπάρχουν ακόμη σε σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης, η έξαρση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και η συνολική επίθεση στα μισθολογικά – ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε. και του μνημονίου, που στόχο έχουν να παραδώσουν το αγαθό της Παιδείας βορά στην αγορά και τις επιχειρήσεις και απεικονίζουν με μελανά χρώματα το ζοφερό παρόν και μέλλον της εκπαίδευσης.
  2. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα εργασιακής ανασφάλειας, έρχονται να προστεθούν και οι αυθαιρεσίες της Διοίκησης που σκοπό έχουν να εκμηδενίσουν τις αντιστάσεις του κλάδου και να κάμψουν το φρόνημα και τη δύναμη που απορρέουν από τις συλλογικές ενέργειες και τους θεσμούς των πρωτοβάθμιων σωματείων, εφαρμόζοντας ευκολότερα την αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου. Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης συμπεριφέρονται με την αλαζονεία βασιλιάδων άλλων εποχών, όπως φαίνεται από την επιδεικτική και κραυγαλέα απαξίωση τόσο των προσώπων όσο και των δημοκρατικών θεσμών, που θα μπορούσαν να μετριάσουν την εξουσία τους.
  3. Η πράξη του Διευθυντή Α/βάθμιας Εκπ/σης Σάμου -εξόφθαλμα προκλητική- καταδεικνύει ξεκάθαρα αυτό το πρόσωπο της Διοίκησης. Η ενέργειά του στερεί από δεκάδες εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης το δικαίωμα στη διαφάνεια και την ίση μεταχείριση και -αν μη τι άλλο- το δικαίωμα να έχουν παρόντες στα υπηρεσιακά συμβούλια τους αιρετούς τους, τους οποίους εξέλεξαν δημοκρατικά ως δικλείδα ασφαλείας και ελέγχου για τη νομιμότητα και το δίκαιο αυτών των διαδικασιών.

    Αρνούμενος την αυτονόητη διαδικασία της πρότερης ενημέρωσης των αιρετών για τα θέματα του ΠΥΣΠΕ, προσπαθεί στο πρόσωπό τους να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς και να τους μετατρέψει σε εύκολα χειραγωγήσιμη μάζα απαξιώνοντας προκλητικά τους κερδισμένους με αγώνες θεσμούς του κλάδου.

    Φαίνεται ότι στις μέρες μας ενοχλούν ιδιαίτερα οι διαφορετικές φωνές -που δε «συμφέρει» να ακούγονται και πρέπει με κάθε μέσο να χειραγωγηθούν- ώστε μόνα τους πλέον τα ορισμένα από το Υπουργείο μέλη (ως πλειοψηφία στα υπηρεσιακά συμβούλια) να τοποθετούν τους Δημοσίους Υπαλλήλους κατά το δοκούν…
Μετά από αυτά το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Σάμου καταγγέλλει ομόφωνα ως απαράδεκτες τις ενέργειες του Δ/ντή Εκπαίδευσης Σάμου προς τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ και ζητά:

1. την ανάκληση της έγγραφης απολογίας των αιρετών από το Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου
2. τη συνεχή ενημέρωσή τους πάνω στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, ώστε να διαφυλάσσεται η διαφάνεια στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο
3. συχνότερες συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ, ώστε να αποφεύγεται η υπερσυσσώρευση θεμάτων

Για το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: