Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Με το... σταγονόμετρο οι προσλήψεις εκπαιδευτικών

Προσλήψεις με το...  σταγονόμετρο, οι οποίες αναμένεται να είναι οι λιγότερες των τελευταίων ετών, προαναγγέλλει το υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2011-12. Σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου, το επόμενο σχολικό έτος οι προσλήψεις θα είναι λιγότερες συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και θα διαμορφωθούν στη λογική της μίας πρόσληψης προς πέντε αποχωρήσεις.

Αξίζει να επισημανθεί ότι την περσινή χρονιά, οπότε και υπήρχε τεράστιο «κύμα» φυγής εκπαιδευτικών από τα σχολεία υπό τον φόβο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, η αναλογία των προσλήψεων προς τις αποχωρήσεις ήταν για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια 1 προς 4. Συγκεκριμένα είχαν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση 11.446 δάσκαλοι και καθηγητές, την ώρα που οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό δεν ξεπέρασαν τις 2.825.

Σε πιο άσχημη μοίρα ήταν οι καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς γι' αυτούς εφαρμόστηκε ήδη από πέρυσι η αναλογία της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Ειδικότερα, 7.536 ήταν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση, ενώ οι προσλήψεις ανήλθαν στις 1.425.

Μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης καταγράφηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνταξιοδοτήσεις έφτασαν τις 3.930 και οι προσλήψεις τις 1.400 (1 προς 2,8).

Πάντως, αν οι φετινές αποχωρήσεις εκπαιδευτικών κυμανθούν στα επίπεδα του 2009 (συνολικά 4.355), οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό δεν θα ξεπεράσουν τις 870.

Κατά τα λοιπά, η κ. Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε πως «πρόθεση του υπουργείου είναι να «τελειώνει» με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν όσον αφορά τους διορισμούς των διαφόρων κατηγοριών εκπαιδευτικών, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν οι διορισμοί του 2011 θα συμπεριλάβουν τον συνολικό αριθμό των εκπαιδευτικών τούς οποίους το υπουργείο οφείλει να διορίσει».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: