Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Σε ιδιώτες η μισθοδοσία!

thumbΑνάστατοι είναι οι εκπαιδευτι­κοί στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Αγ. Ευστράτιο, ύστερα από από­φαση του προϊσταμένου της Διεύθυν­σης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λέσβου να αναθέσει τη μισθοδοσία τους σε ιδιώτη, για την αμοιβή του οποί­ου ζητήθηκε από τους διευθυντές των σχολείων η παρακράτηση προμήθειας 1,70 ευρώ από τους μισθούς των εκπαι­δευτικών. Εν ολίγοις, προκειμένου να πληρωθούν τον μισθό τους, τους ζητεί­ται πρώτα να πληρώσουν!

Αν και η μισθοδοσία των εκπαιδευτι­κών των δημόσιων σχολείων είναι προ­φανώς υποχρέωση της δημόσιας διοίκη­σης, το κενό που δημιουργήθηκε κατά τη μετάβαση από το προηγούμενο πρό­γραμμα έκδοσης καταστάσεων μισθοδο­σίας στο νέο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών οδήγησε τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Ν. Λέσβου, Β. Κοντάρα, στην αναζήτηση λύσης εκ των... έξω.

Αφορμή, ότι το μέχρι τότε λογισμικό που χρησιμοποιούσε το στελεχωμένο από ένα άτομο γραφείο μισθοδοσίας δεν ήταν συμβατό με τα νέα δεδομένα.
Ο δε αποσπασμένος υπάλληλος που το χειριζόταν... πήρε το μυστικό μαζί του, καθώς το είχε διαμορφώσει ο ίδιος, με αποτέλεσμα κανένας άλλος να μην το γνωρίζει όταν αυτός έφυγε από την υπηρεσία.
Για το ζήτημα της ανάθεσης της μι­σθοδοσίας σε ιδιώτη, ο οποίος σημει­ωτέον δεν φαίνεται να είναι σχετικός με το αντικείμενο, καθώς φέρεται να έχει στην Αθήνα εταιρεία που πουλάει μπαλόνια για γάμους, βαφτίσεις, πάρτι κ.λπ., δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, αντιθέ­τως, βρέθηκαν προ τετελεσμένων.

Τους έπιασαν στον ύπνο

Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί από τους συλλόγους καθηγητών γυμνα­σίων και λυκείων του νομού, το ζήτημα έγινε γνωστό κατά αιφνιδιαστικό τρόπο όταν τέσσερις μέρες πριν από τις γιορ­τές των Χριστουγέννων διακινήθηκε στους διευθυντές των σχολείων και στη συνέχεια γνωστοποιήθηκε στους ίδι­ους, e- mail με τους αριθμούς λογαρια­σμών του ιδιώτη για την καταβολή των ποσών που θα συγκεντρώνονταν από τις παρακρατήσεις.

Λόγω και της χρονικής στιγμής της ενημέρωσης οι αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών ήρθαν μετά τις γιορτές, όταν άρχισαν να συνειδητο­ποιούν τι γίνεται και να ζητούν επίσημη ενημέρωση, ενώ ήδη είχε κυλήσει ένας μήνας όπου η μισθοδοσία είχε γίνει με τα νέα δεδομένα.

Η επίσημη ενημέρωση τελικώς ήρθε έναν μήνα μετά την ψυχρολουσία του e-mail, και αφού υπήρξαν και οι πρώ­τες επίσημες αντιδράσεις από την ΕΛΜΕ Λέσβου, η οποία χαρακτηρίζει «παρά­νομη» την παρακράτηση και καλεί την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση του γραφεί­ου μισθοδοσίας της Β/θμιας. Έντονη εί­ναι η αντίδραση και της ΕΛΜΕ Λήμνου, η οποία επιβεβαιώνει την απουσία επίση­μης ενημέρωσης.

Με έγγραφο που κοινοποιείται στις σχολικές μονάδες του νομού και τις αρμόδιες διευθύνσεις, στις 21.1.2011 ο δι­ευθυντής αναφέρει ότι η «επιβάρυνση είναι προσωρινή, διάρκειας δύο ή τριών μηνών», υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι «θα δοθεί σύντομα λύση από τους διοικητικά προϊσταμένους μας». Ωστό­σο, τέτοια λύση δεν φαίνεται να επιδιώ­χθηκε εκ των προτέρων, αντιθέτως αυ­τό που παρουσιάζεται με το παραπάνω έγγραφο είναι μια επείγουσα κατάστα­ση από την οποία ανέκυπτε το δίλημμα «ή ιδιώτης ή πάγωμα της μισθοδοσίας».

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, λύσεις υπάρχουν μέσα από τα προγράμ­ματα του υπουργείου Παιδείας ή ακόμα και με τις δυνατότητες που προσφέρει το ελεύθερο λογισμικό. Από την άλλη, ο διευθυντής Β. Κονταράς επικαλείται έλλειψη προσωπικού, αλλά σύμφωνα με τους καθηγητές προσωπικό υπάρ­χει μεταξύ των αποσπασμένων στη Δι­εύθυνση.

Επίσης ο διευθυντής δικαιολογεί την απουσία επίσημης ενημέρωσης αποδίδοντάς την σε «λανθασμένη εκτίμηση» για την επάρκεια της προφορικής ενη­μέρωσης και την έκταση που θα έπαιρ­νε το θέμα, την οποία αποδίδει σε «εκμετάλλευση» του ζητήματος για συνδι­καλιστικούς λόγους και όχι στο κενό νο­μιμότητας των χειρισμών του.

Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί βρίσκο­νται σχεδόν υπό διωγμό εξαιτίας της κυ­βερνητικής πολιτικής υλοποίησης του μνημονίου, έρχεται ένα ακόμη κερασά­κι να προστεθεί στην «τούρτα».
Έτσι, σήμερα, στο πλαίσιο της τρίω­ρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ με αιχμή τις συγχωνεύσεις σχο­λείων, στον νομό η κινητοποίηση επε­κτείνεται σε απεργία, με αίτημα, μετα­ξύ άλλων, να διευθετηθεί η εν λόγω δι­οικητική αυθαιρεσία με δημόσια μέσα χωρίς την επιβάρυνση των καθηγητών. Διαφορετικά η ΕΛΜΕ Λέσβου, όπως αναφέρει σε απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης, ετοιμάζει εξώδικο...

Κινητοποιήσεις για τις συγχωνεύσεις

Σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφέρειες προχωρούν σή­μερα οι τοπικές Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ μετά την απόφαση της Γ.Σ. των ΕΛΜΕ για τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 2 - 5 μ.μ.). Για την Αθήνα το ραντεβού είναι στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Σταδίου 31) στη 1 μ.μ. Οι εκπαιδευτικοί, όπως όλα δείχνουν, εντείνουν τις αντιδράσεις τους στις προωθούμενες συγχωνεύσεις σχολείων που θα σημάνουν την κατάργηση ολόκληρων εκπαιδευτικών μονάδων. Αυτό προ­καλεί φόβους για κατάργηση οργανικών θέσεων, όσων δεν είναι δυνατό να μεταταχθούν, ενώ από την άλλη αναμένεται το πλήρες ξεχαρβάλωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από τη δημιουργία υπερσυνωστισμένων τμημάτων στα σχολεία.

Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ σε συντονισμό έχουν ήδη εξαγγείλει 48ωρη πανελλα­δική απεργία στις 22 και 23 Φεβρουαρίου και στο μεταξύ ανοίγουν βημα­τισμό στις ενέργειές τους. Η ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ σε επαγρύπνηση και συγκεκριμένα τις παρακινεί να προβούν σε διαμαρτυρίες και στους καλλικρατικούς δημάρχους σε χρόνο που θα καθορίσουν οι ίδιες, καθώς και σε ενημέρωση - αναφορικά με τις συνέπειες των συγχωνεύσεων - των γονέων αλλά και των ίδιων των μαθητών κι ευρύτερα των τοπικών κοινω­νιών μέσα από συνεντεύξεις Τύπου για τα τοπικά μέσα, εκδηλώσεις κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: