Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

"Οι εργαζόμενοι δεν φοβούνται και θα μείνουν εδώ"

Συνεχίζεται και την Τρίτη η κατάληψη στο Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος της ΔΕΗ στην λεωφόρο Μεσογείων, ενώ από χτες Δευτέρα οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ κατέβασαν τους διακόπτες στο πληροφοριακό σύστημα της Επιχείρησης.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης o διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κ.Στεργώτης, υποστήριξε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρονικά (μέσω Διαδικτύου ή ΑΤΜ), όμως το κοινό μπορεί να εξυπηρετείται από τα κατά τόπους υποκαταστήματα της Επιχείρησης.

Ερωτηθείς για την εισαγγελική παρέμβαση μετά από σχετική μηνυτήρια αναφορά της διοίκησης της ΔΕΗ για τη συνεχιζόμενη κατάληψη, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν φοβούνται και θα παραμείνουν στο χώρο της κατάληψης.

Μάλιστα λίγο μετά τις 16:00 στο κέντρο πληροφορικής της ΔΕΗ στο Χολαργό έφτασε και ο Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έπειτα από αίτημα της ΔΕΗ για να δώσει τέλος στην κατάληψη του κέντρου διαχείρισης ρεύματος από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Δήλωσε πως τους έδωσε προθεσμία έως τις 20.00 για να φύγουν.

Διαφορετικά, αναφέρεται, θα διατάξει την εκκένωση του κτιρίου. Οι συνδικαλιστές δηλώνουν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν. Επί τόπου έσπευσε και η Α.Παπαρήγα.

Η κατάληψη στη λεωφόρο Μεσογείων προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ελένης Ράικου, η οποία διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη και ανέθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

Η εντολή της εισαγγελέως είναι να σχηματίζονται δικογραφίες με την διαδικασία του αυτοφώρου, με σύλληψη δηλαδή των υπαιτίων, για όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται η διάπραξη αδικημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα.

Νέες εξαιρέσεις από το χαράτσι


Οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών συνεχίζονται παρά τις νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ικανοποιηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός αιτημάτων ευπαθών ομάδων σε σχέση με την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, από την καταβολή του τέλους εξαιρούνται όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, καθώς και ασθενείς που τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη.

Επίσης, αποφασίστηκε η ΔΕΗ να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, αλλά να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά την δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν.

Σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.

Αποφασίστηκε, τέλος, πως εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις μετά από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητά την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές.

Ο έλεγχος θα διενεργείται από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: