ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠIΚΟΥ
Αν και δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί όλες οι πτυχές του, σταδιακά ξεδιπλώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για δραστική συρρίκνωση του προσωπικού, εκπαιδευτικού, ακαδημαϊκού και διοικητικού, και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν στόχο περαιτέρω μείωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού, που κυμαίνεται μεταξύ 10.000 – 15.000 μέχρι το 2015. Η μείωση θα επεκταθεί πιθανότατα και στο προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με το υπό διαθεσιμότητα διοικητικό προσωπικό να αποτελεί ένα πρώτο δείγμα γραφής…
Ειδικότερα, ενδεικτικές των προθέσεων του υπουργείου είναι οι αποφάσεις που εκδόθηκαν προ ημερών σχετικά με την αύξηση των μαθητών ανά τάξη και τους καθηγητές της πληροφορικής.
Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο, η πολιτική ηγεσία είχε καταθέσει μια αιφνιδιαστική τροπολογία, βάσει της οποίας ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη μπορεί να αυξηθεί κατά 10%.
Οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν οδήγησαν στην απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας. Προ ημερών, επίσης αιφνιδιαστικά και κρυφίως όπως το νέο μεταρρυθμιστικό πνεύμα ορίζει, εκδόθηκε από τον υπουργό Παιδείας απόφαση, με την οποία επανέρχεται στο επίμαχο θέμα, προχωρώντας στη θεσμοθέτηση του μέτρου που αφορά τόσο τα δημοτικά όσο και τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας. ΟΛΜ Ε και αντιπολίτευση αντέδρασαν. .
Το ίδιο ισχύει και για την έτερη απόφαση, με την οποία καταργείται μια παλαιότερη υπουργική απόφαση που προέβλεπε ότι για μια σειρά μαθημάτων που σχετίζονται με την πληροφορική και χαρακτηρίζονται εργαστηριακά απαιτούνται δύο καθηγητές, εάν οι μαθητές είναι πάνω από 22.
Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα μέχρι τώρα, καθώς, εάν συνυπολογισθεί το σύνολο των απωλειών, προσμετρώντας αναπληρωτές, συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις στην πρωτοβάθμια και διαθεσιμότητες στην τεχνική εκπαίδευση, η μείωση προσεγγίζει τους 20.000 εκπαιδευτικούς.
Το σημερινό εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας κυμαίνεται γύρω στους 70.000, όταν το 2010 ήταν 100.000. Συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους (μείωση πιστώσεων, κατάργηση αναπληρωτών από του χρόνου, συνταξιοδοτήσεις, πιθανές νέες διαθεσιμότητες από τις δεξαμενές των υπεραριθμιών που δημιουργούνται με διάφορα θεσμικά προσχήματα, όπως η αύξηση του ωραρίου, των μαθητών ανά τάξη, κ.λπ.), υπολογίζεται ότι το 2015 το εκπαιδευτικό δυναμικό της δευτεροβάθμιας θα συρρικνωθεί γύρω στους 60.000 καθηγητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου