Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Να ανοίξει άμεσα το νηπιαγωγείο της Λέκκας

σχολείο ΛέκκαςΣτις 12 Σεπτεμβρίου 2013 ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, αρχικά με τηλεφωνική εντολή και μετά από 15 ημέρες με έγγραφη εντολή 2μηνης απόσπασης στη νηπιαγωγό Λέκκας, η οποία έχει οργανική θέση στο νηπιαγωγείο , κλείνει το νηπιαγωγείο Λέκκας για να ανοίξει το 3ο νηπιαγωγείο Καρλοβάσου.

Σημειωτέον ότι το 3ο νηπιαγωγείο Καρλοβάσου ήταν γνωστό από τον προγραμματισμό του Ιουνίου 2013-2014 , ότι από της 3 οργανικές θέσεις που διαθέτει, οι 2 ήταν κενές. Αρχές Σεπτέμβρη αδειάζει και η 3η οργανική θέση.

Έτσι λοιπόν πριν τις 11 Σεπτεμβρίου (αγιασμός των σχολείων) ήξεραν όλοι οι αρμόδιοι ότι το 3ο νηπιαγωγείο Καρλοβάσου είναι ουσιαστικά άδειο από προσωπικό. Μετά από διερεύνηση των σχετικών νόμων με την λειτουργία των νηπιαγωγείων , καταλήξαμε: ο νόμος 3517/2006 και ο λίγο νεότερος 3518/2006, άρθρο 73, παράγραφος 1 αναφέρει ρητά ότι: η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι διετής και δεν διαχωρίζει τα νήπια από τα προνήπια. Αναφέρει ως νήπια, μαθητές 4 έως 5 ετών. Ο ίδιος νόμος παραπέμπει στον νόμο 1566/85, άρθρο 2, παράγραφος 3: όποιος έχει την επιμέλεια του νηπίου δεν πρέπει να παραλείψει την εγγραφή στο νηπιαγωγείο έστω ένα χρόνο πριν πάει στο Δημοτικό Σχολείο, σύμφωνα με το άρθρο 458 του ποινικού κώδικα.

Δηλαδή με λίγα λόγια, η υποχρέωση που έχει ο γονιός από τον νόμο να εγγράψει το παιδί του τουλάχιστον 1 χρόνο πριν την φοίτηση του στο Δημοτικό Σχολείο, δεν απαλλάσσει την πολιτεία από την υποχρέωση της να παρέχει δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον νόμο 1566/85 η κατάργηση, η συγχώνευση , ο υποβιβασμός νηπιαγωγείων γίνονται μόνο με απόφαση Υπουργού Παιδείας .

Επίσης, σε περιοχές που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης νηπιαγωγείου ( ακριτικές , ορεινές, νησιωτικές) μπορεί να ιδρυθεί νηπιαγωγείο με απόφαση Υπουργού Παιδείας.

Σε καμιά περίπτωση δεν αναγράφεται πουθενά πως μπορεί πολύ εύκολα να κλείσει ένα νηπιαγωγείο που ήδη υφίσταται , ακόμα και αν δεν έχει το απαιτούμενο αριθμό μαθητών.

Επίσης ο Διευθυντής Εκπαίδευσης έχει δικαίωμα να αποσπάσει νηπιαγωγό σε άλλο νηπιαγωγείο, κλείνοντας το προηγούμενο;

Δεν θα ήταν προτιμότερο να αποσπάσει νηπιαγωγούς απο νηπιαγωγεία που έχουν περισσότερο προσωπικό έτσι ώστε να μην κλείσει κανένα;

Και να εξηγήσουμε τι εννοούμε: στο νηπιαγωγείο Μεσαίου και Όρμου Καρλοβάσου φοιτούν κανονικά όλα τα νήπια 4-5 ετών και λειτουργούν κανονικά τμήματα κλασικά και ολοήμερα. Επειδή έγινε παράλειψη από τους αρμόδιους να διορίσουν εκπαιδευτικούς (μόνιμους ή αναπληρωματικούς) στο 3ο νηπιαγωγείο Καρλοβάσου, που ήταν γνωστό ότι δεν είχε νηπιαγωγούς, έχουν δικαίωμα να κλείσουν το νηπιαγωγείο της Λέκκας που πληρεί τις προϋποθέσεις να λειτουργεί (11 μαθητές);

(Το νηπιαγωγείο Λέκκας καλύπτει και μαθητές από παραπλήσια χωριά που δεν έχουν σχολεία!). Και αφού έκλεισαν οι αρμόδιοι το νηπιαγωγείο, παρέλειψαν να αντικαταστήσουν την εκπαιδευτικό που απέσπασαν.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω η αναστολή λειτουργίας του νηπιαγωγείου Λέκκας είναι άδικη και παράνομη.

Σας παρακαλούμε πολύ , να γίνει άρση της απόσπασης της νηπιαγωγού του νηπιαγωγείου Λέκκας άμεσα, ώστε να λειτουργήσει το νηπιαγωγείο, διότι οι μαθητές εδώ και 1 μήνα απέχουν άθελά τους από την εκπαιδευτική διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των μαθητών.

Σας επισυνάπτουμε τους σχετικούς νόμους.

Με σεβασμό

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγ. και Δημ. Σχολείου Λέκκας Σάμου

Ο πρόεδρος του Διοικ. Συμβουλίου

Κων/νος Βασιλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: