Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Οργανικές θέσεις εκπ/κών: Το τυρί το βλέπεις, τη φάκα την είδες;

Από τον Ιούλιο το έχει πει πολλές φορές ο Υπουργός Παιδείας, το επανέλαβε άλλη μια φορά σε συνέντευξη του στον Alpha 9.89, ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί αποκτούν οργανική θέση.

Την κατοχύρωση της οργανικής θέσης για κάθε εκπαιδευτικό, την εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας και στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δίνουμε τέλος σε αυτή την ανασφάλεια και κάθε εκπαιδευτικός θα έχει την οργανική του θέση», προαναγγέλλοντας ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στην Βουλή τις επόμενες ημέρες. «Κατοχυρώνουμε την ασφάλεια του εκπαιδευτικού. Πρόκειται για ένα αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και κατοχυρώνουμε την οργανική θέση όλων των καθηγητών και δασκάλων», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Τι όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος! Τι άλλο να ζητήσει ο εργαζόμενος από έναν Προϊστάμενο που τον νοιάζεται, τον σκέφτεται και ενεργεί για τα συμφέροντα του, πριν από αυτόν για αυτόν…

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Πριν λίγους μήνες ο συνάδελφος κ. Δημήτρης Τσιριγώτης είχε γράψει ένα καταπληκτικό άρθρο που αναδημοσιεύτηκε σε αρκετές εκπαιδευτικές σελίδες, με τίτλο : «Γιατί δεν θα γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών (ακόμη)». Αξίζει να το αναζητήσετε και να το διαβάσετε. Θα εξηγήσει πολλά από τη στάση και τις πράξεις της Κυβέρνησης και όλων αυτών που θα ακολουθήσουν. Σε γενικές γραμμές έλεγε ότι υπάρχουν τρεις τρόποι να τεθούν εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα :

1. Να καταργηθεί ο φορέας της οργανικής τους θέσης που στην προκειμένη περίπτωση των εκπαιδευτικών είναι το ΥΠΕΠΘ

2. Να καταργηθούν ορισμένες μόνο οργανικές θέσεις έπειτα από αξιολόγηση.

3. Να καταργηθεί ολόκληρος κλάδος ειδικότητας.

Δυστυχώς η πραγματικότητα ήρθε να τον επιβεβαιώσει επιλέγοντας τον τρίτο τρόπο

Ένα από τα συμπεράσματα ήταν ότι ΟΛΟΙ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν οργανική θέση συνταγματικά κατοχυρωμένη, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με την «οργανική» θέση στο σχολείο.

Με απλά λόγια είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι με οργανική στο Υπουργείο Παιδείας και όχι στο Γυμνάσιο Φαρκαδώνας, το ΓΕΛ Αρεόπολης ή το ΕΠΑΛ Θήρας. Για σκεφτείτε το λίγο. Όταν διορίστηκα η προκήρυξη του ΑΣΕΠ έκανε λόγο για 178 θέσεις ΠΕ17 στο Υπουργείο Παιδείας και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο σχολείο. Επίσης σε όλες τις διευθύνσεις υπάρχουν καθηγητές «στη διάθεση» χωρίς οργανική τοποθέτηση. Πιστεύετε ότι αν μπορούσαν να τους διώξουν δε θα το έκαναν; Τους έχετε για τόσο πονόψυχους; Ή μήπως είναι πιο συμφέρον να κρατάνε έναν μόνιμο αντί να προσλάβουν 2 ωρομίσθιους μέσω ΕΣΠΑ. Από τη μια συμπληρώνουν το νούμερο των απολύσεων από την άλλη προάγουν τις πελατειακές τους σχέσεις. Δεν μπορούν να το κάνουν, γιατί όσοι είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ έχουν οργανική στο Φορέα που λέγεται Υπουργείο Παιδείας. Βέβαια διατηρούν το δικαίωμα να σε μεταθέσουν όπου υπάρχει ανάγκη (δεν κρίνω αν είναι σωστό ή δίκαιο αλλά σίγουρα είναι θεμιτό για την υπηρεσία). Ακόμα και για τις υποχρεωτικές μετατάξεις (προσοχή όχι τις προαιρετικές) διατηρώ κάποιες αμφιβολίες αν μπορούν να γίνουν.

Τι θέλει να κάνει τώρα το Υπουργείο; Να δώσει σε όλους οργανικές θέσεις (λες και δεν έχουν!) συγχωνεύοντας ίσως τα οργανικά με τα λειτουργικά κενά, οι οποίες όμως θα είναι πλέον στα σχολεία και θα είναι πολύ πιθανόν και προσωποπαγείς. Αυτό θα σημαίνει ότι με μια ακόμα αύξηση του ωραρίου ή μια συγχώνευση σχολείων πάνε περίπατο οι οργανικές και αφού πλέον ο φορέας σου, δηλαδή το σχολείο στο οποίο θα έχεις οργανική δεν τη χρειάζεται, την καταργεί και εσύ πηγαίνεις σπίτι σου. Τόσο απλά!

Για αυτό  συνάδελφοι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά που θα μας σερβίρουν τις επόμενες μέρες. Επειδή από τη μια λόγω της μεγάλης συμμετοχής στην απεργία όλο και κάποια κίνηση καλής θέλησης περιμένω να γίνει από το Υπουργείο και από την άλλη δεν έχω καμία εμπιστοσύνη πλέον στην ΟΛΜΕ, θα πρέπει πέρα από το τυρί να βλέπουμε και τη φάκα. Μακάρι να είμαι φαντασιόπληκτος και να διαψευστώ πολεμώντας ανεμόμυλους.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: