Νομοσχέδιο-«σκούπα» με αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων προωθείται στη Βουλή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι αλλαγές εντάσσονται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και της αύξησης της παραγωγικότητας.
Από τη μία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση της χορήγησης αναρρωτικών και εκπαιδευτικών αδειών, ενώ καταργείται η μηχανογραφική άδεια έξι ημερών τον χρόνο (χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών).
Από τη άλλη υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να μπορεί ο πατέρας δημόσιος υπάλληλος να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας να ζητούν αναστολή της αργίας με αίτησή τους. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των μη διορισθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ).
Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», το οποίο ετέθη σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Δημοσίου. Βάζουμε τέλος σε αναχρονιστικές πρακτικές που κρατούσαν δέσμιο τον δημόσιο τομέα και δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις του με τον πολίτη» επισήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και συμπλήρωσε: «Ταυτόχρονα αποκαθιστούμε -όπως οφείλουμε- αδικίες ετών απέναντι σε συμπολίτες μας. Δέσμευσή μου η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δημοσίου, το οποίο θα 'χτίσουμε με τους άξιους και ικανούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και μαζί με τους πολίτες».
Οι αλλαγές στις άδειες
Ως προς τις άδειες που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι προβλέπονται οι εξής αλλαγές:
Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών τον χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο, οδηγεί σε εξοικονόμηση περίπου 1,8 εκατ. εργατοωρών στον δημόσιο τομέα.
Οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες τον χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες.
Οι άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές δημοσίους υπαλλήλους μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μία ημέρα αντί δύο που ισχύει σήμερα.
Για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής τους στο εσωτερικό χορηγείται εκπαιδευτική άδεια έως τρεις μέρες την εβδομάδα αντί τριών και τεσσάρων ετών που ισχύει σήμερα.
Σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κτλ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας τριών μηνών, με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.
Για τους πειθαρχικούς ελέγχους
Όσον αφορά στο ζήτημα των πειθαρχικώς ελεγχόμενων υπαλλήλων στο Δημόσιο αποσαφηνίζεται, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε ύστερα από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.
Ταυτόχρονα επιταχύνονται η πειθαρχική διαδικασία, καθώς και η έκδοση αποφάσεων του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ' Τμήματός του.
Ρύθμιση για επιτυχόντες ΑΣΕΠ
Τέλος, υπάρχει ρύθμιση που δίνει λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα, η οποία αφορούσε τους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ. Βασικό κριτήριο της πρόβλεψης αποτελεί, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, η ανάγκη αποκατάστασης επιτυχόντων ως προς τη νόμιμη προσδοκία διορισμού τους στο φορέα για τον οποίο διαγωνίστηκαν και η ενίσχυση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το απαραίτητο προσωπικό».
Έτσι αίρεται η αδικία που υφίσταντο οι εναπομείναντες μη διορισθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008 μέσω της πρόσληψής τους στο ΙΚΑ-ETAM, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ).
Άλλες προβλέψεις
Πάντως, στο σχέδιο νόμου το οποίο αποτελείται από 46 άρθρα περιλαμβάνονται διατάξεις για ποικίλα θέματα.
Υπάρχει ρύθμιση (άρθρο 19) στην οποία ορίζεται ότι οι διορισμοί των επιτυχόντων προστατευομένων ατόμων του Ν. 2643/98 κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) και ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, σε θέσεις ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού δύνανται να πραγματοποιηθούν σε κενές θέσεις άλλων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου στους νομούς που αυτοί έχουν τοποθετηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και τα προσόντα των διοριστέων, κατόπιν έκδοσης απόφασης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Το άρθρο 18 αναφέρεται στους μόνιμους υπαλλήλους του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Για εκείνους που έχουν εξαντλήσει την κατά το νόμο υποχρέωση πενταετούς παραμονής στα οικεία ΚΕΠ ορίζεται ότι από τη δημοσίευση του νόμου και για διάστημα τριών ετών είναι επιτρεπτή μόνο:
η διενέργεια εκούσιων αμοιβαίων μετατάξεων - μεταφορών ή αμοιβαίων αποσπάσεων και με υπαλλήλους άλλων κλάδων ύστερα από προηγούμενη έγκριση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης
η διενέργεια μετατάξεων - μεταφορών ή αποσπάσεων σε άλλο ΚΕΠ της επιλογής τους, χωρίς την προϋπόθεση της αμοιβαιότητας, εφόσον πέραν των άλλων προϋποθέσεων βεβαιώνεται από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο ότι είναι επαρκής η απομένουσα στελέχωση του οικείου ΚΕΠ και από την υπηρεσία προορισμού ότι έχει ανάγκη επιπλέον προσωπικού. Η μετάταξη ή μεταφορά ή απόσπαση γίνεται με την ίδια σχέση εργασίας σε κενή θέση της ίδιας κατηγορίας ή με μεταφορά της θέσης που κατέχει ο μετατασσόμενος - μεταφερόμενος - αποσπασμένος, με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
διατάξεις περί αποσπάσεων για λόγους συνυπηρέτησης, όπως, ενδεικτικά, με σύζυγο στρατιωτικό ή εκπαιδευτικό, καθώς και η διάταξη του άρθρου 53 του Ν. 3979/2011 δεν θίγονται με τις νέες διατάξεις.
Επίσης, υπάρχουν διατάξεις για τον περιφερειακό Τύπο (άρθρο 41) αλλά για ραδιοφωνικούς σταθμούς σχετικά με παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησής τους ώστε να εγκριθεί χρήση δευτερευουσών θέσεων εκπομπής (άρθρο 44).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου