Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ολονύχτια αγωνία για το Norman Atlantic- Nεκρός ένας Έλληνας (Video+Photos)

Ο Γιώργος Δούλης είναι ο άτυχος άνδρας που εγκλωβίστηκε στον καταπέλτη του Norman Atlantic, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Mπρίντιζι. Εκεί μεταφέρθηκε σώα και η σύζυγός του Θεοδώρα Δούλη, που είχε εγκλωβιστεί μαζί του.

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής από το «Νorman Αtlantic» είχαν, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, διασωθεί 190 άτομα.

Πολλοι από τους διασωθέντες επιβιβάστηκαν στο πλοίο Σαν Τζόρτζιο, του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και στο επιβατηγό οχηματαγωγό Spirit of Piraeus με προορισμό το Mπρίντιζι.

Περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Λέτσε προκειμένου να παραλάβει Έλληνες ναυαγούς.

Θρίλερ με τη ρυμούλκηση

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, πρόβλημα παρουσιάστηκε στην προσπάθεια ρυμούλκυσης του Norman Atlantic.
Τα ατσάλινα νήματα του ρυμουλκού που είχαν γαντζώσει το πλοίο έσπασαν και αντικαταστάθηκαν με καινούρια, σε μια νέα προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου.
Σύμφωνα επίσης, με την ιταλική τηλεόραση στην επέκταση της πυρκαγιάς φέρονται να συνέβαλαν και σαράντα μεγάλα μπιτόνια λάδι, τα οποία μετέφερε φορτηγό, στο γκαράζ του Norman Atlantic.


«Ζήσαμε στιγμές χειρότερες από τον Τιτανικό», δήλωσαν νεαρές κοπέλες οι οποίες συγκαταλέγονταν στους επιβάτες του πλοίου και μεταφέρθηκαν στην Κάτω Ιταλία από ελικόπτερα της ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκο Λαγκαδιανό, νωρίτερα, απο τους διασωθέντες επιβάτες , 51 βρίσκονται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Cruise Europa", 39 στο "Aby Jeannette" και 49 στο πλοίο Spirit of Piraeus.

O εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού έκανε γνωστό αργά το βράδυ της Κυριακής πως το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA ανέφερε ότι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Spirit of Piraeus" αποδεσμεύτηκε από την επιχείρηση διάσωσης του "Norman Atlantic" και μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες κατευθύνεται προς το λιμάνι Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των υπολοίπων επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο συνεχίζεται από τα εναέρια μέσα κανονικά ανέφερε ο εκπρόσωπος του λιμενικού και δήλωσε ότι σε αυτήν συμμετέχουν ένα ελικόπτερο super puma της πολεμικής αεροπορίας και τρία ιταλικά, ενώ παραμένουν δεσμευμένα στη θαλάσσια περιοχή, 9 παραπλέοντα πλοία.

Ο κ.Λαγκαδιανός ανέφερε επίσης ότι 9 άτομα έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε της Ιταλίας.

Σε επιφυλακή τα ελληνικά εναέρια μέσα

Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται σύσσωμη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Άμυνας απ' όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου. Από ελληνικής πλευράς στην επιχείρηση συμμετέχει ένα Σουπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας που ενεργεί από το Λέτσε.

Όπως έγινε γνωστό, με το πρώτο φως της ημέρας τα δυο μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 του Στρατού Ξηράς που έχουν μετασταθμεύσει στο Άκτιο θα μετακινηθούν στην Κέρκυρα αναμένοντας εντολές για συμμετοχή τους στην επιχείρηση απεγκλωβισμού. Στο νησί θα προσγειωθούν και τα 2 ελικόπτερα Σινούκ του Στρατού Ξηράς που έχουν μετασταθμεύσει στον 'Αραξο για τον ίδιο σκοπό.

Στην Κέρκυρα παραμένουν σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στην επιχείρηση, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, και λάβουν σχετική εντολή από τις ιταλικές αρχές, τα 2 ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και άλλο ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο νησί βρίσκονται επίσης άλλα 3 ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Πρέβεζα έχει προσγειωθεί αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέροντας τα πληρώματα αντικαταστάσεως των μελών των ελικοπτέρων. Τα ξημερώματα αναμένονται στην περιοχή η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ και η πυραυλάκατος ΔΑΝΔΟΛΟΣ στην οποία επιβαίνει ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το χρονικό

Η φωτιά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, «Νorman Αtlantic» ξέσπασε στο γκαράζ του, τα ξημερώματα της Κυριακής από αδιευκρίνιστη αιτία, και ενώ έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

Το πλοίο είχε ναυλώσει από ιταλικό όμιλο η ΑΝΕΚ για να κάνει το δρομολόγιο Ηγουμεντίτσα – Μπρίντιζι. Στο Norman Atlantic επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

Δείτε εδώ αναλυτικά το χρονικό της πυρκαγιάς.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: