Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Τα παιδιά στα ειδικά σχολεία της Σάμου έχουν δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

Εδώ και πολλά χρόνια η κατάσταση στα ειδικά σχολεία της Σάμου (Ειδικό Δημοτικό και ΕΕΕΕΚ) είναι απαράδεκτη. Τα σχολεία ουσιαστικά δεν έχουν μόνιμο προσωπικό και η στελέχωσή τους με αναπληρωτές γίνεται πάντα με καθυστέρηση πολλών μηνών και είναι ελλιπής.

Από την άλλη η προβληματικότητα στην κατασκευή του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται και η απουσία συντήρησης όλα αυτά τα χρόνια έχουν συσσωρεύσει πλήθος προβλημάτων. Προβλήματα που διαπιστώνονται και στην έκθεση (1-4- 2015) του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού ελέγχου της Περιφερειακής ενότητας Σάμου :

· Ύπαρξη ρωγμών, μούχλας, έντονης υγρασίας και φθορών (πεσμένοι σοβάδες, τρύπες σε οροφές, τοίχους και πατώματα κλπ.)

· Πλημμελής συντήρηση και καθαρισμός των αγωγών θέρμανσης.

· Πληθώρα περιττωμάτων ποντικιών.

· Έντονη δυσοσμία σε όλους τους χώρους του σχολείου λόγω υγρασίας και ύπαρξης τρωκτικών.

Στο τέλος δε της έκθεσης υπάρχει η εκτίμηση ότι η κατάσταση αυτή είναι “ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία του προσωπικού και των παιδιών και γενικότερα για τη δημόσια υγεία”, γίνεται έκκληση για επείγουσα παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών καθώς και υπόμνηση των ποινικών ευθυνών παντός υπευθύνου.

Νομίζουμε ότι η λειτουργία και των δύο σχολείων έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Είναι απαράδεκτο ο Δήμος Σάμου να μην έχει παρέμβει ώστε να δώσει άμεση λύση στο θέμα του κτιρίου. Οι προϊστάμενοι Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν την άμεση ευθύνη του κτιρίου αλλά δεν μπορούν να αδιαφορούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν τα σχολεία.

Καταδικάζουμε τη στάση της ΔΙΔΕ Σάμου, η οποία με έγγραφο του αναπληρωτή διευθυντή της προς τη διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Σάμου στις 7 – 4 – 2015, μεταθέτει την ευθύνη για όλα τα παραπάνω στην ίδια και στο προσωπικό του σχολείου.

ΖΗΤΑΜΕ

1. Εύρεση νέου κτιρίου κατάλληλου για να φιλοξενήσει τα σχολεία, εντός της πόλης ώστε να ευνοείται η κοινωνικοποίηση των παιδιών.

2. Άμεση επίλυση των προβλημάτων του υπάρχοντος κτιρίου που αναφέρονται στην έκθεση της υγειονομικής επιτροπής, από τη Δημοτική αρχή της Σάμου. Το ότι το υπάρχον κτίριο δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία. Ο Δήμος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της στέγασης των σχολείων και των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτή πραγματοποιείται και δεν μπορεί να αποποιείται των ευθυνών του.

3. Στελέχωση και των δύο σχολείων με το μόνιμο προσωπικό που απαιτείται, από την αρχή της κάθε σχολικής χρονιάς. Είναι αδιανόητο τα παιδιά να μένουν για αρκετές βδομάδες στα σπίτια τους ή να μην υπάρχει ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός καθημερινά και στα δύο σχολεία.

Τη Δευτέρα που μας πέρασε συναντηθήκαμε με τους αρμόδιους φορείς και θέσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους. Δεν πρόκειται να μείνουμε εδώ. Δεν επαναπαυόμαστε.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση και το δικαίωμά τους αυτό θα το στηρίξουμε με κάθε πρόσφορο μέσο.

Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων Ειδικού Δημοτικού και ΕΕΕΕΚ Σάμου

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

ΕΛΜΕ Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: