Στο ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, στο νομό Σάμου, αυτή την στιγμή υπάρχουν τρία ιατρεία, δύο «Πολυδύναμα Περιφερειακά» στους Φούρνους και στη Θύμαινα και ένα «Περιφερειακό ιατρείο» στη Χρυσομηλιά.
Υπό αυτή την μορφή τα ιατρεία θα έπρεπε να είναι στελεχωμένα ως εξής:
Το δε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) στους Φούρνους με δύο αγροτικούς ιατρούς, ένα μόνιμο ιατρό Γενικής Ιατρικής, μια νοσηλεύτρια Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και μια μαία.
Το ΠΠΙ Θύμαινας από έναν αγροτικό ιατρό, μια νοσηλεύτρια και μια μαία.
Το Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Χρυσομηλιάς με έναν αγροτικό ιατρό και μια νοσηλεύτρια.
Συνολικά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων θα έπρεπε να υπηρετούν αυτή την στιγμή τέσσερις αγροτικοί ιατροί, ένας ειδικευμένος Γενικής Ιατρικής, τρεις νοσηλεύτριες και δύο μαίες.
Ωστόσο σήμερα το ΠΙ Χρυσομηλιάς παραμένει κλειστό εδώ και δυο χρόνια από τότε που έφυγε ο τελευταίος αγροτικός γιατρός, ενώ νοσηλεύτρια δεν τοποθετήθηκε ποτέ. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να καλύψουν άμεσα και έγκαιρα τις ανάγκες τους σε ιατρική περίθαλψη ενώ να σημειωθεί ότι στην περιοχή κατοικούν μόνιμα και κλινήρεις παραπληγικοί ασθενείς.
Στη Θύμαινα το Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο παραμένει κλειστό εδώ και περίπου τρία χρόνια μιας και έληξε η θητεία του αγροτικού ιατρού και η μαία που είναι τοποθετημένη οργανικά εκεί, βρίσκεται με απόσπαση στο ΓΝ –ΚΥ Ικαρίας, ενώ δεν υπάρχει νοσηλεύτρια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως παρουσιάζεται στο υποστελεχωμένο ΠΠΙ Φούρνων το οποίο καλύπτει πλέον όλα τα υπόλοιπα. Εκεί υπηρετούν:
Ένας αγροτικός ιατρός (από τους δύο που προβλέπεται), ο οποίος βρίσκεται σε παράταση θητείας, έχοντας ενημερώσει για την επερχόμενη παραίτησή του, μία γενική ιατρός (ανέλαβε υπηρεσία στις 27-4-2015), η οποία όμως από 24-9-2015 δεν συμμετέχει στο ημερήσιο πρόγραμμα του ιατρείου (τώρα τελεί υπό αναστολή καθηκόντων), μια μαία ΤΕ και μια νοσηλεύτρια ΔΕ, αποσπασμένη από το Γ.Ν. Σάμου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται γίνεται σαφές ότι οι κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων δεν έχουν την αρμόζουσα ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, ενώ λόγω γεωγραφικής θέσης είναι εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη η έγκαιρη μεταφορά τους στη Σάμο ή την Ικαρία. Συχνά δε οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταφερθούν με ιδιωτικά μισθωμένα σκάφη στα άλλα νησιά του νομού και αυτό όχι μόνο τους επιβαρύνει οικονομικά αλλά καθίσταται και αδύνατο όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Να σημειωθεί τέλος ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή δύναται να διευκολύνει την παραμονή των γιατρών με πρόσθετες παροχές.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να στελεχωθούν επαρκώς οι ιατρικές δομές στο ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων;
2) Θα υπάρξει άμεσα, νομικά θεσμισμένη μέριμνα συνεργασίας των ιατρικών δομών και υπηρεσιών που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας με αυτές που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να καλυφθούν τα κενά στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στα ακριτικά νησιά και ειδικότερα στο νομό Σάμου;
3) Ποια κίνητρα θα δοθούν άμεσα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να στελεχώσουν τις ιατρικές δομές στα απομακρυσμένα νησιά και να παραμείνουν επί μακρόν σε αυτά, προσφέροντας τις απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες τους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Σεβαστάκης Δημήτριος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου