Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Γενική Συνέλευση Δ/Ν Σάμου: ΨΗΦΙΣΜΑ για τα ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΠΟΣΑ της ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου

Ψήφισμα που κατατέθηκε από την “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ” και ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου

Η Γ.Σ. Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου διαμαρτύρεται έντονα για την αδιαφάνεια και την καθυστέρηση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην κατανομή των λειτουργικών δαπανών από τη Σχολική Επιτροπή Σάμου και απαιτεί την άμεση απόδοση στα σχολεία όλων των αδιάθετων ποσών. Τα ποσά αυτά μέχρι και το 2017 άγγιζαν το ποσό των 120 χιλιάδων ευρώ και πιθανόν σήμερα το ποσό αυτό να είναι ακόμη μεγαλύτερο (σύμφωνα με έγγραφο της ίδιας της σχολικής επιτροπής που κοινοποιήθηκε μετά από καθυστέρηση δύο χρόνων).

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα δεν εξέδιδε συγκεντρωτικά στοιχεία για τις κατανομές σε όλα τα σχολεία της Σάμου (γεγονός που συμβαίνει μέχρι σήμερα), ώστε να φαίνεται αν αυτές είχαν γίνει με βάση τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος και μάλιστα δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες αποφάσεις κατανομής ούτε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Τα κριτήρια αυτά -σύμφωνα με το νόμο- σχετίζονται με τον αριθμό μαθητών, τον αριθμό τμημάτων, τον αριθμό αιθουσών διδασκαλίας, τη λειτουργία γυμναστηρίων, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, εργαστηρίων, βιβλιοθηκών κ.λπ., την παλαιότητα των κτιρίων, καθώς και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων» (άρθρο 2 της Υ.Α. 8440/24-2-2011).

Ο νόμος ουσιαστικά ορίζει τη σχολική επιτροπή ως διαμεσολαβητή για την κατανομή των πόρων που αναλογούν σε κάθε σχολική μονάδα και σε καμία περίπτωση δεν της δίνει το δικαίωμα να μοιράζει χρήματα κατά το δοκούν.

Το καθεστώς αδιαφάνειας που έχει επιλέξει ο Δήμος Σάμου για την κατανομή των πιστώσεων και τη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής εντάσσεται στη λογική των πελατειακών σχέσεων που δημιουργούν σχολεία ευνοούμενα και μη, α’ και β’ κατηγορίας, με τους εκπαιδευτικούς να εκλιπαρούν για τα χρήματα που αναλογούν στη σχολική τους μονάδα και που είναι απαραίτητα για τη στοιχειώδη λειτουργία της και την επίτευξη του εκπαιδευτικού της έργου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΙΑΘΕΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: