Αφιέρωμα στους δασκάλους και ακτιβιστές του Ηρακλείου που ανέκοψαν την δράση της ΧΑ στην τοπική κοινωνία, κάνει η βρετανική εφημερίδα
Εκτενές ρεπορτάζ από το Ηράκλειο με τίτλο «Οι ιδεολογία τους δεν έχει θέση εδώ: Πώς η Κρήτη πέταξε έξω τη Χρυσή Αυγή» φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφερόμενη στη συντονισμένη δράση εκπαιδευτικών και ακτιβιστών στην Κρήτη, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των γραφείων του νεοναζιστικού μορφώματος τον περασμένο Μάιο.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ήταν οι δάσκαλοι που κατάλαβαν αρχικά την επιρροή της Χρυσής Αυγής. «Δύο από τους 13χρονους μαθητές μου είχαν οικογενειακά προβλήματα. Η Χρυσή Αυγή τους πλησίασε σε καφετέριες και το γυμναστήριο και παρουσιάστηκε ως οικογένεια και προστάτιδα. Τους πήγαν για καφέ και τους έκαναν μαθήματα ελληνικής ιστορίας», λέει στον Guardian η 50χρονη δασκάλα, Μαρία Οικονομάκη. Ακολούθησαν περιστατικά βίας, μεταξύ των οποίων μία επίθεση με μαχαίρια κατά πακιστανών εργατών. «Σκεφτόμουν, Θεέ μου, τι συμβαίνει σε αυτήν τη γειτονιά», ανέφερε η ίδια.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Reading, Δάφνη Χαλκιοπούλου, ειδική στη Χρυσή Αυγή, εξήγησε: «Επειδή είναι ένα κίνημα από τη βάση, η τοπική υποστήριξη είναι θεμελιώδης για την επιτυχία του. Στόχευσε περιοχές όπου ήξερε πως μπορούσε να χτίσει μία καλή παρουσία, και επεξέτεινε την οργάνωσή της σημαντικά».
Η περιοχή που επέλεξε το 2011 η Χρυσή Αυγή στο Ηράκλειο προκειμένου να ανοίξει τα γραφεία της ήταν η Νέα Αλικαρνασσός. Η γειτονιά ήταν μικροαστική και είχε μακρά ιστορία μετανάστευσης από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη. Πολλοί από τους κατοίκους εργάζονταν στις κατασκευές και μετά την οικονομική κρίση είχαν χάσει τις δουλειές τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αντιφασιστικό κίνημα της Κρήτης πάλευε να δώσει τη μάχη κατά της Χρυσής Αυγής. Ο Κωνσταντίνος, ακτιβιστής και αντιφασίστας που αρνήθηκε να δώσει το πραγματικό όνομα του μίλησε στη βρετανική εφημερίδα για τους αγώνες που έδωσαν στην Κρήτη.
«Η φιλοσοφία μας είναι ότι ποτέ δεν αφήνεις την ακροδεξιά να καταλάβει δημόσιο χώρο. Σε θερμότερες χώρες όπως η Ελλάδα, ο δημόσιος χώρος είναι εκεί που η μεσαία τάξη περνάει την ζωή της. Όπου βρίσκονται παρόντες φασίστες πρέπει να κάνεις αισθητή την παρουσία σου», λέει ο Κωνσταντίνος.
Αρχικά οι κάτοικοι έκαναν συνέλευση για το πώς θα λειτουργήσουν κόντρα στην Χρυσή Αυγή. «Υπήρχε μία γενική συγκατάθεση ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν την Χρυσή Αυγή στην περιοχή. Αλλά δεν ήρθαν αρκετοί προκειμένου να στηρίξουν την συνέλευση. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε παρουσία στην περιοχή κάθε στιγμή. Προσπαθούσαμε να τους προσέχουμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά», παραδέχεται ο Κωνσταντίνος.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο άνοιγμα των γραφείων της Χρυσής Αυγής το 2011 και στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις από κατοίκους, ενώ τονίζεται ότι «όλα άλλαξαν» τον Σεπτέμβριο του 2012, με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
«Πριν από αυτό, πολλοί είχαν τη στάση “δε φοβόμαστε τη Χρυσή Αυγή, πρέπει απλά να τους μορφώσουμε”», παρατήρησε ο 27χρονος αριστερός ακτιβιστής Χάρης Ζαφειρόπουλος, εξηγώντας ότι από εκεί και πέρα, οι ακτιβιστές ακολούθησαν μία νέα τακτική, με κατά πρόσωπο συζητήσεις με απλούς ανθρώπους για το τι είναι ο φασισμός και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Η Κρήτη υπέφερε πολύ από τους ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ολόκληρα χωριά κάηκαν ολοσχερώς. Προσπαθήσαμε να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους τι είχε συμβεί στο παρελθόν, και αυτό συμβαίνει τώρα», σημείωσε. «Κάθε Σαββατοκύριακο βγαίναμε στις γειτονιές και μιλούσαμε στους περαστικούς», πρόσθεσε.
Δράση ανέλαβαν παράλληλα στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί. «Ο τρόπος που οι φασίστες μπήκαν στη σχολική κοινότητα ήταν πολύ έξυπνος και ύπουλος, τόσο που αρχικά δεν αντιληφθήκαμε ότι υπήρχε πρόβλημα», επισημαίνει ο ιδρυτής της Κρητικής Ένωσης Αντιφασιστών Εκπαιδευτικών, Φώτης Μπιχάκης. Όπως εξηγεί ήταν εύκολο οι Χρυσαυγίτες να χειραγωγούν μικρούς μαθητές που ένιωθαν απογοητευμένοι και είχαν θυμό.
Οι δάσκαλοι σχεδίασαν μαθήματα στα οποία δίδασκαν την ιστορία με έναν λιγότερο εθνικιστικό τρόπο. Και την επόμενη άνοιξη 56 σχολεία συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του πρώτου αντιφασιστικού φεστιβάλ στο νησί, που τελικά έγινε ετήσιος θεσμός.
«Φέραμε σε επαφή όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, γονείς, μαθητές, φοιτητές, δασκάλους. Προσπαθήσαμε να δείξουμε στη Χρυσή Αυγή ότι οι ιδέες της δεν έχουν θέση στο νησί. Και έτσι κερδίσαμε», τόνισε ο κ. Μπιχάκης.
Οι δάσκαλοι δεν εγκατέλειψαν ούτε τα παιδιά που είχαν στρατολογηθεί από τη Χρυσή Αυγή, γράφει η Guardian. «Πάντα είχαμε πίστη ότι μπορεί να επιστρέψουν στα δημοκρατικά ιδεώδη. Όσο έβλεπαν όλο και περισσότερους συνομήλικους τους να συμμετέχουν στον αντιφασισμό τόσο άρχισαν να αμφισβητούν εάν είχαν παραπλανηθεί», αναφέρει ο Φώτης Μπιχάκης.
Από την πλευρά τους, ομάδες ακτιβιστών προχώρησαν σε λιγότερο ειρηνικές αντιδράσεις. Τον Απρίλιο του 2018, περίπου 70 αντιφασίστες – μεταξύ των οποίων και ο “Κωνσταντίνος” έκαναν νυχτερινή καταδρομική στα γραφεία της Χρυσής Αυγής όπου και κατέστρεψαν τα πάντα, κάτι που θεωρείται ότι ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην τοπική της οργάνωσης. Πράγματι, δύο εβδομάδες αργότερα, οι Χρυσαυγίτες μάζεψαν τα πράγματά τους και έφυγαν από τα γραφεία.
Την αντίδραση αυτή δεν ασπάστηκαν όλοι πάντως. Ο Χάρης Ζαφειρόπουλος τονίζει: «Είναι σημαντικό να μην παρουσιαζόμαστε ως η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος».
Διαφορετική είναι η άποψη του «Κωνσταντίνου», που όπως υποστηρίζει: «Απέδωσε! Μπορεί να μην καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα μέλη της ΧΑ από το να γίνονται celebrities στα media αλλά μπορούμε να τους σταματήσουμε από το να εξαπλώνουν τις ιδέες τους στην ελληνική κοινωνία. Η Κρήτη έγινε η πρώτη μεγάλη περιοχή της Ελλάδας που δεν υπάρχει η παρουσία της ΧΑ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου