Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Διώξεις από το παρελθόν!

Ποινές σε εκπαιδευτικούς για δημόσια κριτική • Kρούσματα αυθαιρεσίας από προϊσταμένους σε Λάρισα, Εύβοια, Θεσσαλονίκη και Κεφαλονιά

Διώξεις από το παρελθόν!Tον τελευταίο καιρό, πολύ εύκολα βαφτίζεται παράπτωμα η ίδια η συνδικαλιστική δράση και «ξεμυτίζουν» διώξεις εκπαιδευτικών. Πρόκειται για ποινικοποίηση των αποφάσεων σωματείων και αιρετών που δεν αρέσουν στη διοίκηση. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει πως το δόρυ του πειθαρχικού δικαίου και η ένταση του αυταρχισμού αρχίζουν επιχειρήσεις στην οργανωμένη εκπαιδευτική συνδικαλιστική δράση. Μιλάμε για προσπάθειες επιβολής του διοικητικού αυταρχισμού, όσο σφίγγει η μέγκενη των αντιλαϊκών πολιτικών.

Πρόστιμο σε δύο εκπαιδευτικούς επειδή άσκησαν δημόσια κριτική σε αποφάσεις του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Λάρισας επέβαλε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Λάρισας Ιωάννης Καψάλης. Πιο συγκεκριμένα,

ο κ. Καψάλης τιμώρησε με πρόστιμο ίσο με το 1/4 του μισθού (η ανώτερη ποινή που μπορεί να επιβάλει) τον διευθυντή του ΓΕΛ Συκουρίου και πρώην αντιπρόεδρο του ΠΥΣΔΕ, Δημήτρη Γεωργούση, επειδή άσκησε κριτική διά του Τύπου σε απόφαση του ΠΥΣΔΕ για τοποθέτηση διευθυντή με λανθασμένα μόρια σε σχολείο του νομού. Στην απόφασή του ο προϊστάμενος, αφού κάνει λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά δημοσίου υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας, για κακόβουλα σχόλια και για ψευδή στοιχεία, επιβάλλει στον κ. Γεωργούση το παραπάνω πρόστιμο που ισούται με το 1/4 του μισθού.

Με άλλη απόφασή του ο κ. Καψάλης επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το 1/8 του μισθού στον εκπαιδευτικό και μέλος του ΠΥΣΔΕ Λάρισας, Δ. Διονυσίου, επειδή προ τριμήνου περίπου, με κείμενό του στον Τύπο, είχε χαρακτηρίσει παράτυπη απόφαση του οργάνου στο οποίο συμμετέχει. Και στην περίπτωση του κ. Διονυσίου οι κατηγορίες είναι ανάλογες, αν και το πρόστιμο είναι μικρότερο.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ενέργεια της διοίκησης της Εκπαίδευσης, πέρα από το γεγονός ότι οι ποινές επιβλήθηκαν χωρίς να κληθούν οι τιμωρημένοι σε απολογία, όπως προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων που αναφέρει ότι «η πειθαρχική δίωξη αρχίζει είτε με την κλήση του υπαλλήλου σε απολογία από το μονομελές πειθαρχικό όργανο είτε με την παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο».

Παράλληλα, η απόφαση του προϊσταμένου δημιουργεί και σοβαρό πολιτικό ζήτημα που έχει να κάνει με το αν ένας δημόσιος υπάλληλος έχει δικαίωμα να ασκήσει κριτική σε πράξεις και αποφάσεις της διοίκησης, όπως άλλωστε προβλέπει ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, που στο άρθρο 45 αναφέρει:

«Η ελευθερία της έκφρασης των πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεών τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής».

Αυθαιρεσίας… το ανάγνωσμα

Πριν από περίπου έναν μήνα η καθηγήτρια και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας Χαρά Νίκα υπέστη νέα αυθαιρεσία και αυταρχισμό από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) κ. Κυριτσόπουλο. Η ΔΙΔΕ Ευβοίας απαγόρευσε στη διευθύντρια του σχολείου της προέδρου της ΕΛΜΕ να της δώσει το μειωμένο ωράριο που εκ της θέσης της δικαιούται και να καταχωρίσει το κενό στο myschool.

Προφανώς ο κ. Κυριτσόπουλος δεν μπόρεσε να χωνέψει ότι μετά τη γενική κατακραυγή που προκλήθηκε από την απαράδεκτη ΕΔΕ, που ο ίδιος μεθόδευσε κατά της Χαράς Νίκα («για κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής»), η υπόθεση έκλεισε πανηγυρικά χωρίς να προκύψει τίποτα το επιλήψιμο και επιβαρυντικό σε βάρος της.

Διώξεις για συνδικαλιστική δράση!

Λίγο πιο βόρεια, στη Θεσσαλονίκη, διώκονται 20 καθηγητές, μέλη της Δ’ ΕΛΜΕ του νομού, μετά από απανωτές καταγγελίες πρώην διευθύντριας. Παρά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου, την αθωωτική απόφαση για τους 20 από το Πρωτοδικείο και την άρνηση του Εφετείου να δεχτεί αίτηση έφεσης, η ΔΙΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι πρέπει να ταλαιπωρεί τους καθηγητές για 5η συνεχόμενη χρονιά με τη διενέργεια εκ νέου ΕΔΕ.

Εκτός των άλλων ανυπόστατων κατηγοριών, η πρώην διευθύντρια αμφισβητεί αποφάσεις δικαστηρίων και ζητάει την πειθαρχική δίωξη τόσο μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για υποκίνηση συναδέλφων τους εναντίον της αυτοαξιολόγησης όσο και μελών του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου για παράβαση καθήκοντος, μιας και οι καθηγητές εφάρμοσαν τη συνδικαλιστική απεργία-αποχή για κάθε μορφή αξιολόγησης που είχε αποφασίσει η ΟΛΜΕ τη συνδικαλιστική χρονιά 2013-2014. Η ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωσή της, απαιτεί από τη διοίκηση να σταματήσει άμεσα την πειθαρχική δίωξη των συναδέλφων και δηλώνει ότι δεν θα περάσει καμία προσπάθεια καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης.

Διώκεται αναδρομικά, ενώ έχει αθωωθεί!

Από το 2006 εγκαλείται πειθαρχικά από τη διοίκηση ο -συνταξιούχος πλέον- εκπαιδευτικός Νικόλας Γαλιατσάτος. Μάλιστα στοχοποιήθηκε και από τον τότε επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζή. Διατέλεσε για χρόνια μέλος του Δ.Σ., πρόεδρος και γραμματέας της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, αιρετός στο ΠΥΣΔΕ και μέλος του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος. Εδώ και 13 χρόνια εκκρεμεί υπόθεση σε βάρος του, η οποία θα εκδικαστεί για τρίτη φορά στις 23 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα.

Το 2006 νεοδιόριστη καθηγήτρια απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία και υπέβαλε την παραίτησή της. Στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, ο Γαλιατσάτος πρότεινε να γίνει δεκτή η παραίτησή της. H πλειοψηφία δεν δέχθηκε και την παρέπεμψε στο πειθαρχικό για απόλυση, όπου εκείνος ψήφισε παρών, γιατί είχε προτείνει άλλη διαδικασία κι επιπλέον ακολουθούσε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να μην ψηφίσει απόλυση. Η ΔΙΔΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης έστειλε την απόφαση στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή. Αυτός παρέπεμψε στο πειθαρχικό τον Γαλιατσάτο για παράβαση καθήκοντος, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δικαίωμα να ψηφίσει «παρών», αλλά μόνο κάποια ποινή.

Το ΑΠΥΣΔΕ το 2008 αθωώνει τον Γαλιατσάτο, όμως ο Λ. Ρακιτζής κάνει ένσταση και τον παραπέμπει στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ομόφωνα τον αθωώνει, αλλά ο Λ. Ρακιντζής και πάλι προσφεύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Το Εφετείο κρίνει εαυτόν αναρμόδιο και παραπέμπει την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, το οποίο θα την εκδικάσει στις 23 Οκτωβρίου 2019 στην Κέρκυρα. Ο συνταξιούχος Ν. Γαλιατσάτος διώκεται αναδρομικά, ενώ έχει αθωωθεί επανειλημμένα και πανηγυρικά.

Χρήστος Κάτσικας

Δεν υπάρχουν σχόλια: