Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Αντιλαϊκές αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις

Το Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό, με οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων, τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Δηλαδή αναγνωρίζει τη νομιμότητα των μνημονίων και τις βάρβαρες περικοπές τους.

Σε ένα ντελίριο συναλλαγής με τις κυβερνήσεις και αφού κράτησε στα συρτάρια του για δυο χρόνια την απόφαση του την εξέδωσε σήμερα, μην αναγνωρίζοντας την αναδρομικότητα των απαιτήσεων σε ότι έκρινε αντισυνταγματικό από την 31-12-2014. Όλα λοιπόν για το κρατικό ταμείο, να είναι εύρωστο, να πληρώνει τους δανειστές…

Το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, συνταγματικές τις διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις, διότι,

άκουσον-άκουσον, είχαν αναλογιστικές μελέτες. Ειδικότερα, είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια Αρχή και επίσης είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της (!!!) από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Θαρρείς και δεν ξέρει ο καθένας ότι μια αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι αξιόπιστη μόνο αν ξέρεις σε τι κρίσεις θα πέσει το σύστημα (που δεν ξέρεις) και βέβαια και σίγουρα ξέρεις ανάλογα με τις πολιτικές αποφάσεις που έχεις πάρει για το ποιος θα πληρώσει την λυπητερή. Το κεφάλαιο ή οι εργαζόμενοι.

Για τις επικουρικές, όμως, δεν υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες και έτσι οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ευτυχώς λοιπόν που οι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ, στη βιασύνη τους να υλοποιήσουν τις εντολές των δανειστών, δεν πρόλαβαν να κάνουν! Kατόπιν αυτών, για τις επικουρικές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, η πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει άμεσα εκ νέου.

Άρα, κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές και για παλιές και μελλοντικές.

Που στην πράξη σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ισχυρή αντίδραση από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όλα αυτή την φορά θα γίνουν παστρικά, νόμιμα και συνταγματικά…

Το δικαστήριο, επίσης, έκρινε στο θέμα αυτό ότι στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί ασφαλισμένοι, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται. Δηλαδή, δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων. Και αυτοί που έχουν συνεισφέρει τα μαλλιά της κεφαλής τους για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και αυτοί που η κυβέρνηση σχεδιάζει να είναι με μειωμένες εισφορές στον ίδιο ντορβά!

Αυτό, κρίθηκε στη λογική ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών και λοιπά. Μας δουλεύουν κανονικά δηλαδή.

Ευτυχώς που η μειοψηφία στο θέμα αυτό, που ήταν οριακή για μία ψήφο, εξέφρασε την άποψη ότι η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και διασώζει την υπόληψη και την τιμή τους αλλά και την κοινή λογική.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς.

Δηλαδή, έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6,67% για τους εργαζομένους και 13,33% για τους εργοδότες που υποχρεώθηκαν μετά από αγώνες να το καταβάλουν και τώρα ψαλιδίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σημείωση: Το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο στο 13,33%.

Σύμφωνα με την απόφαση η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας. Ωραία ισότητα θυμήθηκαν πάλι.

Κατά πλειοψηφία το δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Ειδικότερα, έκρινε ότι είναι σύμφωνος με το σύνταγμα, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κίνδυνους ( γήρας, ασθένειες, θάνατος).

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνει εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.

Στην απόφαση υπήρξε μειοψηφία σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που υποστήριξε ότι πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική τη διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων ειδικότερα κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300 γιατί αντίκειται στην αρχή αναλογικότητας και ισότητας.

1.300 υπολογίζονται ως μεικτά. Δηλαδή, κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά. Kαι εδώ, μετά την απόφαση του ΣτΕ η πολιτεία πρέπει άμεσα να νομοθετήσει.

Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό, κατά πλειοψηφία, το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια. Ειδικότερα, το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια εργασίας. Ενώ είναι δίκαιη η απόφαση φαίνεται για ακόμα μια φορά η μονομέρεια του ΣτΕ προς τους έχοντες τουλάχιστον το κάτι παραπάνω…

Τέλος,  το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης. Το θέμα βέβαια είναι ποιος ορίζει το πρόβλημα και την ανάγκη. Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις όπως και το ΣτΕ, στυλοβάτης μηχανισμός του αστικού κράτους, έδειξαν πολλάκις πως τα ορίζουν.

Εισηγητές των αποφάσεων αυτών ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας Σπ. Μαρκάτης, Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.

Επιμέλεια-σχολιασμός: Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: