Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020: ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020: ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΠρόταση προς το Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί για ψήφιση σχέδιο νόμου για ένα «νέο» Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό σύστημα, που ακολουθεί το δόγμα και τους στόχους των προκατόχων του, για συρρίκνωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, με κατεύθυνση να δοθούν στο μέλλον βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη αλλά αφορά όλη τη ζωή μας: την υγεία, την πρόνοια, την περίθαλψη, τις άδειες, το δικαίωμα στη μητρότητα, τα ΑμεΑ, τις παροχές. Αφορά κάθε εκπαιδευτικό, είτε μόνιμο είτε αναπληρωτή. Ιδιαίτερα οι αναπληρωτές συνάδελφοι, εάν συνεχιστεί η πολιτική των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της αδιοριστίας, δεν θα συμπληρώσουν ποτέ 40 χρόνια υπηρεσίας. Η νέα καταλήστευση-ενσωμάτωση των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων στον ΕΦΚΑ ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση – κατάργηση της επικουρικής και του εφάπαξ. Ταυτόχρονα, όχι μόνο βάζει ταφόπλακα στις προσδοκίες για αυξήσεις, αλλά παραπέμπει σε μειώσεις των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων μέχρι το 2060.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν καταργεί όπως εξήγγειλε, αλλά αντίθετα θωρακίζει και επεκτείνει το ν. Κατρούγκαλου, διατηρώντας όλες τις  αντιασφαλιστικές διατάξεις.

Συγκεκριμένα:

· Επιβεβαιώνει τη διχοτόμηση της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

· Διατηρεί τα εξοντωτικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον ν.4336/15

· Διατηρεί τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.

· Ενσωματώνει το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) στον ΕΦΚΑ ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή πλήρη κατάργησή του, ενώ εντάσσονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά του.

· Διατηρεί και επεκτείνει τη λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία (80 δις ευρώ) χωρίς καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων.

· Διατηρεί τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας. Η αύξηση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης επικεντρώνεται ιδιαίτερα από τα 30 έτη ασφάλισης (1,98%) μέχρι τα 40 έτη ασφάλισης (2,55%), κάτι το οποίο είναι προσαρμογή στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (που η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να πράξει), με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού. Τα ποσά αυτά σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν, ούτε στο ελάχιστο, τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου αλλά και τους προηγούμενους μνημονιακούς, αντιασφαλιστικούς νόμους.

· Καταργεί οριστικά τη 13η και 14η σύνταξη, που περικόπηκαν με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010 – 2012.

· Οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ των ιδιωτικών αλυσίδων μέσα από τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών.

Απέναντι στην αντιασφαλιστική επίθεση, είναι ανάγκη να οργανωθεί ένα αγωνιστικό σχέδιο που θα στοχεύει όχι απλώς στη διαμαρτυρία αλλά στην ανατροπή του νομοσχεδίου και σε κατακτήσεις προς όφελος των εργαζομένων.

Δεν εκχωρούμε τους κόπους μιας ζωής στο κράτος, τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, την εργοδοσία.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Αγωνιζόμαστε, απαιτούμε, διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  • Επαναφορά του 13ου μισθού και της 13ης σύνταξης.
  • Άμεση αποκατάσταση των απωλειών της προηγούμενης δεκαετίας.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – πίσω τα κλεμμένα.
  • Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία την Τρίτη 18 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10:00 π.μ.

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Δάλλη Μαρία

μέλος του Δ.Σ. Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, αναπληρώτρια αιρετή ΠΥΣΠΕ

Κακαγιάννης Αντώνης

μέλος του Δ.Σ. Δ/Ν Σάμου, αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: