Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Τάκης Διαμαντίδης: Ντόπιοι και πρόσφυγες έχουμε τον ίδιο εχθρό

«Πρόκειται για μια φυλακή για ανθρώπους που το αδίκημά τους είναι ότι προσπαθούν να ζήσουν. Για ανθρώπους που στην προσπάθειά τους να φύγουν από τον πόλεμο και την οικονομική εξαθλίωση ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, με τραγικά, πολλές φορές, αποτελέσματα», σημειώνει στο Πριν, σχετικά με τη δημιουργία κλειστής δομής στο νησί, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τάκης Διαμαντίδης.

Τα φώτα της δημοσιότητας γύρω από το προσφυγικό/μεταναστευτικό έχουν «πέσει» περισσότερο σε Λέσβο και Μόρια. Αλήθεια, πώς έχει η κατάσταση στη Σάμο;

Η Σάμος σήμερα φιλοξενεί περίπου 10.000 πρόσφυγες/μετανάστες, ενώ οι δυνατότητες του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) δεν ξεπερνούν τις 1.500. Οι υπόλοιποι στεγάζονται σε σκηνές και αυτοσχέδια καταλύματα, που ελάχιστα τους προστατεύουν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι από υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες και είναι συχνά τα ατυχήματα που προκαλούνται στην προσπάθειά τους να μαγειρέψουν ή να ζεσταθούν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση με την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο πευκοδάσος στο οποίο βρίσκονται οι σκηνές, με ταυτόχρονες εκρήξεις φιαλών υγραερίου, από τις οποίες απειλήθηκε η ζωή τους. Η διατροφή τους είναι υποβαθμισμένη, καθώς και ο ιματισμός τους. Είναι αρκετές οι μέρες με βροχή και κρύο που τους βλέπουμε να κυκλοφορούν με ανοιξιάτικα ή και καλοκαιρινά ρούχα.

Ποια επιπλέον προβλήματα προκύπτουν από τις υπάρχουσες συνθήκες για ντόπιους και πρόσφυγες;

Με τέτοιες συνθήκες διαβίωσης είναι αναμενόμενο να παρατηρούνται αρκετά κρούσματα ασθενειών, τα οποία κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζονται από το Νοσοκομείο Σάμου, αφού η περίθαλψη στο ΚΥΤ είναι υποτυπώδης. Ένα νοσοκομείο υποστελεχωμένο, χτυπημένο από την πολυετή κρίση, που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα περιστατικά των ντόπιων κατοίκων παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ προβλέπονται τρεις θέσεις παιδιάτρων, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας και σε κάποια διαστήματα κανένας παιδίατρος. Παράλληλα, η απουσία υποδομών στους δήμους είναι λογικό να γίνεται πιο έντονη όταν στον μόνιμο πληθυσμό προστίθενται άλλοι 10.000 άνθρωποι.

Πρόσφατα η ΕΛΜΕ Σάμου έκανε λόγο για «έγκλημα» σε ότι αφορά την μόρφωση των προσφυγόπουλων. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Στο ΚΥΤ υπάρχουν περίπου 1.500 παιδιά. Μέχρι πέρυσι τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα για την εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα απευθύνονταν σε 100 περίπου παιδιά. Φέτος, στα μέσα Φλεβάρη, δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη αναπληρωτή σε καμιά βαθμίδα. Ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο έγιναν κάποιες προσλήψεις, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, στη Σάμο οι διευθύνσεις εκπαίδευσης ακόμα και σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα αντίστοιχα κενά. Φαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας, συμμεριζόμενο τις περσινές ξενοφοβικές αντιδράσεις κάποιων γονιών, αποφάσισε να στερήσει από τα προσφυγόπουλα την πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η Σάμος σήμερα φιλοξενεί περίπου 10.000 πρόσφυγες/μετανάστες, ενώ οι δυνατότητες του ΚΥΤ δεν ξεπερνούν τις 1.500. Οι υπόλοιποι στεγάζονται σε σκηνές
Παράλληλα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία του νησιού, μαθητές και καθηγητές;

Όπως σε όλη την Ελλάδα, όπου ακόμα και σήμερα υπάρχουν περίπου 700 κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έτσι και στη Σάμο έχουμε σχολεία όπου δεν διδάσκονται όλα τα μαθήματα, επειδή λείπει προσωπικό. Κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ταυτόχρονα, πολλοί εκπαιδευτικοί είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε τέσσερα και πέντε σχολειά για να συμπληρώσουν το ωράριό τους σε ένα δύσκολο οδικό δίκτυο. Από την άλλη, και ιδιαίτερα με το σπάσιμο του δήμου Σάμου σε δύο δήμους, υπάρχει καθυστέρηση με τη συγκρότηση των αντίστοιχων επιτροπών και την εκταμίευση των χρημάτων που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία κλειστής δομής στο νησί. Σας βρίσκει σύμφωνο μια τέτοια εξέλιξη;

Η νέα υποδομή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπεται να γίνει στη θέση Ζερβού, που απέχει 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμου. Τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης αναφέρονταν σε στέγαση 1.200 ανθρώπων, ενώ οι εξαγγελίες της σημερινής μιλούν για 5.000 και περισσότερους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρόκειται για μια κλειστή δομή, ένα στρατόπεδο δηλαδή με φυλακισμένους. Μια φυλακή για ανθρώπους που το αδίκημά τους είναι ότι προσπαθούν να ζήσουν. Για ανθρώπους που στην προσπάθειά τους να φύγουν από τον πόλεμο και την οικονομική εξαθλίωση ταξίδεψαν χιλιόμετρα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι με τέτοια «κέντρα υποδοχής».

Ποια θέση έχουν πάρει οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα;

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος και των απόψεων που εκφράζονται σήμερα έπαιξαν οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι περισσότεροι επικεφαλής των ψηφοδελτίων υπερθεματίζοντας, παρουσίαζαν τον εαυτό τους ως τον δυναμικό ηγέτη που θα λύσει το πρόβλημα, καλλιεργώντας προσδοκίες οι οποίες σήμερα διαψεύδονται. Εδώ υπάρχει μια ποικιλία απόψεων αλλά με κοινό παρανομαστή. Όλοι μιλούν για τον «απεγκλωβισμό» των προσφύγων/μεταναστών, έχοντας διαφορετικά πράγματα στο μυαλό τους.
Στην πλευρά ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, χωρίς να γίνεται καμιά αναφορά στις αιτίες της προσφυγιάς, ακούγονται φωνές για μουσουλμανοποίηση της Σάμου, εποικισμό, υποβάθμιση και μετατροπή της πόλης σε τριτοκοσμική περιοχή. Οπότε η λύση είναι να φύγουν και να πάνε οπουδήποτε αλλού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένος στην υπεράσπιση της προηγούμενης κυβερνητικής πολιτικής δεν πολυασχολείται με τις αιτίες ούτε με τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες με την ΕΕ. Δηλώνει τη συμπαράστασή του περισσότερο με κινήσεις φιλανθρωπίας, στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας, «υποκύπτοντας» στις απόψεις που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως πρόβλημα, από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της δημοτικής του παράταξης συμμετείχαν στην τελευταία κινητοποίηση της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Το ΚΚΕ, ενώ αναδεικνύει τις αιτίες του φαινομένου και δηλώνει την αλληλεγγύη του, αρνείται πεισματικά να πάρει θέση στη δυνατότητα όσων προσφύγων το επιθυμούν να εγκατασταθούν και να δουλέψουν στην Ελλάδα και στη Σάμο με τα αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα, λέγοντας ότι κανένας από αυτούς δεν το επιθυμεί. Γενικότερα δεν αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες/μετανάστες ως κοινωνικούς συμμάχους

Τέλος, το αίτημα να κλείσουν τα hot spot ακούγεται από πολλές μεριές, με τελείως διαφορετικές «αποχρώσεις». Ποια είναι η δική σας θέση;

Το ζητούμενο δεν είναι να κλείσει το ΚΥΤ Σάμου και να ανοίξουν άλλα. Με τους πρόσφυγες/μετανάστες έχουμε πολλά κοινά. Έχουμε τους ίδιους καταπιεστές, τους ίδιους εκμεταλλευτές, τους ίδιους αντιπάλους. Έχουμε κάθε λόγο να επιδιώξουμε να δώσουμε μαζί τους τον αγώνα μας. Για να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα, για να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, για να έχουμε όλοι το δικαίωμα στη δουλειά, την υγεία και την παιδεία. Για έναν κόσμο με ειρήνη, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: