Η μόρφωση είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά
Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν προσλήψεις εκπαιδευτικών για τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση παιδιών Προσφύγων (ΔΥΕΠ) που λειτουργούν ανά την Ελλάδα. Στη Σάμο, έχουν ιδρυθεί ΔΥΕΠ απ’ το ίδιο το Υπουργείο τον Οκτώβριο του 2019 (ΔΣ Βαθέος, 3ο ΔΣ, 1ο Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο, Νηπιαγωγείο στις Δομές Φιλοξενίας) για τις οποίες απαιτούνται περίπου 10 εκπαιδευτικοί. Στο Βόρειο Αιγαίο ανακοινώθηκαν συνολικά 43 προσλήψεις για τις ΔΥΕΠ που λειτουργούν στα νησιά αλλά σ’ αυτές, δεν περιλαμβάνεται καμία πρόσληψη εκπαιδευτικού για τις ΔΥΕΠ της Σάμου.
Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση για το γεγονός αυτό αλλά και συνολικά για την απαράδεκτη πολιτική τους σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Χιλιάδες παιδιά βρίσκονται σήμερα εκτός εκπαίδευσης και τώρα αρνούνται ακόμη κι αυτό το ελάχιστο που θα μπορούσαν να κάνουν για κάποια απ’ αυτά τα παιδιά.
Οι ΔΥΕΠ ξεκινούν στο Βόρειο Αιγαίο το Φεβρουάριο και καλύπτουν ένα ελάχιστο μέρος του συνόλου των παιδιών των προσφύγων. Οι δομές, ακόμη κι όταν λειτουργούν, είναι υποστελεχωμένες, όπως και οι Τάξεις Υποδοχής (με εκπαιδευτικούς να προσλαμβάνονται ακόμα μέσα στον Γενάρη). Δεν υποστηρίζονται, επίσης, από μεταφραστές, ψυχολόγους ή κοινωνικούς λειτουργούς και δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ασφαλή μεταφορά τους.
Όλα αυτά τα προβλήματα, βέβαια, αποτελούν συνέχεια και των αντίστοιχων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο εδώ και χρόνια, με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων να έχουν φέρει σε απόγνωση εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
Αποτελούν, όμως και συνέχεια της αντιπροσφυγικής πολιτικής και του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών στα νησιά και στη χώρα,σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και χωρίς να τους αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα, πόσο μάλλον το να ζήσουν ανθρώπινα, ως ελεύθεροι και ίσοι πολίτες, είτε στην Ελλάδα, είτε όπου αλλού αυτοί επιθυμούν.
Γεννά πολλά ερωτηματικά, επίσης, γιατί μόνο στη Σάμο, των 2.500 περίπου παιδιών προσφύγων – μεταναστών,το Υπουργείο δεν προσέλαβε κανέναν εκπαιδευτικό για όλα αυτά τα παιδιά. Τα ερωτήματα, επίσης, γίνονται ακόμη πιο έντονα αν σκεφτεί κανείς και τα γεγονότα με την αγωγή που ασκήθηκε πέρυσι στη δασκάλα του Δ.Σ. Βαθέος και που απαιτήσαμε και απαιτούμε ως ΝΤ της ΑΔΕΔΥ να αποσυρθεί. Την παρούσα στιγμή, μόνο 35 απ’ τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο νησί, τα οποία φιλοξενούνται απ’ το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ή σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, έχουν πρόσβαση στην τυπική εκπαίδευση. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά, με ευθύνη και επιλογή της κυβέρνησης, αφήνονται στις ΜΚΟ, αφήνονται στην τύχη τους…
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού στη μόρφωση και απαιτούμε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες προσλήψεις και για τη Σάμο.
Διεκδικούμε να μη μένει κανένα προσφυγόπουλο εκτός σχολείου και να λειτουργήσουν με πλήρη στελέχωση σε εκπαιδευτικούς και ειδικό επιστημονικό προσωπικό όλες οι απαραίτητες δομές.
Δεν ανεχόμαστε τα κέντρα – φυλακές και τον απάνθρωπο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών σ’ αυτά.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ | |
Ο πρόεδρος Σταμάτης Φιλιππής | Ο Γεν. Γραμματέας Μανώλης Παχυμανώλης |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου