Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Ένοχος χωρίς ελαφρυντικό ο «πονηρός» μαθηματικός

Ένοχος χωρίς ελαφρυντικό ο «πονηρός» μαθηματικόςΜισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και ύστερα από μια ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε είκοσι ώρες, το Εφετείο Αιγαίου έκρινε ομόφωνα ένοχο για προσβολή της αιδούς μαθητριών με σεξουαλικά υπονοούμενα τον 49χρονο μαθηματικό που το 2012 δίδασκε στο Γενικό Λύκειο Μαραθόκαμπου και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 26 μηνών με τριετή αναστολή.

Η καταδικαστική απόφαση έγινε δεκτή με ανακούφιση από μαθητές και γονείς που είδαν να δικαιώνεται ο επταετής δικαστικός αγώνας τους.

Το αδίκημα κινδύνευε να παραγραφεί: στις 3 Ιουλίου 2017 ο κατηγορούμενος Γ.Δ. κρίθηκε ένοχος σε πρώτο βαθμό και έκανε έφεση, η οποία προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 16 Απριλίου 2019.

Ωστόσο, επικαλέστηκε κώλυμα και η δίκη αναβλήθηκε για τις 22 Οκτωβρίου 2019, μέρα που η υπόθεση δεν εκδικάστηκε λόγω απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων και η έδρα διεμήνυσε ότι η δίκη θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου 2020 χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο άλλης αναβολής.

Ωστόσο, προχθές ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο και μάρτυρες υπεράσπισης και κατέθεσε νέο αίτημα αναβολής με το επιχείρημα ότι ο νέος δικηγόρος του έλειπε στο εξωτερικό.

Η έδρα απέρριψε το αίτημα, αλλά ο κατηγορούμενος επέμεινε υποβάλλοντας νέο αίτημα, αυτή τη φορά διακοπής της δίκης για την επόμενη μέρα, το οποίο επίσης απορρίφθηκε, καθώς μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου είχαν άλλες δίκες. Το επόμενο αίτημά του αφορούσε την κλήτευση των μαρτύρων του, για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Ψυχολογική κακοποίηση

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση μαθήτριας που περιγράφει την ψυχολογική κακοποίηση που υπέστη από τον κατηγορούμενο, ο οποίος μεταξύ άλλων την είχε ρωτήσει γιατί είναι τόσο λεπτή και αν, αφού δεν γυμνάζεται, «κάνει άλλες καύσεις».

Η μαθήτρια λέει, επίσης, ότι ο μαθηματικός είχε ρωτήσει συμμαθητή της αν του αρέσουν «οι στραβές ή οι ίσιες» μπανάνες. Μη έχοντας εκπροσώπηση από δικηγόρο, ο κατηγορούμενος υποβάλλει εκείνος ερωτήσεις στην πρώην μαθήτριά του και τη ρωτάει αν τον κατηγορεί επειδή έβαζε αυστηρούς βαθμούς.

«Σας φοβόμουν γι' αυτά που μου κάνατε, που με προσβάλλατε όταν με σηκώνατε στον πίνακα και ένιωθα ντροπή», απαντάει η μαθήτρια. Ακολουθεί η κατάθεση του διευθυντή του σχολείου, που περιγράφει τις καταγγελίες των μαθητών οι οποίοι του μετέφεραν τα σεξιστικά σχόλια του εκπαιδευτικού («γιατί δεν έρχεσαι στο τουρνουά πινγκ πονγκ αφού ξέρεις να παίζεις τα μπαλάκια...», «Εγώ δεν σου κάνω για συνοδός; Θα περάσουμε πολύ ωραία μαζί...», «Πέος θα σηκωθεί στον πίνακα;»).

Διακοπές

Η κατάθεση του εκπαιδευτικού διακόπτεται για λίγο όταν ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Αλ. Κούγιας στέλνει με fax αίτημα εξαίρεσης όλων των δικαστών και του εισαγγελέα, το οποίο εξετάζεται ως επί το πλείστον από έτερους δικαστές, αλλά η σύνθεση του δικαστηρίου το απορρίπτει ως αβάσιμο και καταχρηστικό.

Λίγη ώρα αργότερα ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι έχει πονοκέφαλο, ύστερα ότι τον πονάει το νεφρό και η δίκη διακόπτεται για μισή ώρα. Ομως ο μαθηματικός επιμένει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει και ζητάει να μεταφερθεί για εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Η έδρα διακόπτει για άλλη μία ώρα, αλλά τέσσερις ώρες αργότερα ο κατηγορούμενος δεν έχει ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας του. Με παρέμβαση του εισαγγελέα το νοσοκομείο γνωστοποιεί ότι δεν έχει γίνει εισαγωγή του ασθενούς, απλώς υποβάλλεται σε εξετάσεις και η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς εκείνον.

Ακόμη δύο μαθητές καταθέτουν την τραυματική εμπειρία τους και πέντε γονείς περιγράφουν την ντροπή που ένιωθαν οι μαθητές και το διχαστικό κλίμα που επικράτησε στο σχολείο, όταν διαταράχθηκαν φιλίες ετών.

Η πρόταση του εισαγγελέα είναι καταπέλτης: «Δεν χωράει αμφιβολία αν τα περιστατικά έγιναν ή όχι. Αυτό που έπρεπε να διερευνήσει το δικαστήριο -και το ερεύνησε ενδελεχώς- είναι αν τα σχόλια ήταν σεξιστικά ή είχαν χαρακτήρα αστεϊσμού. Αλλά αυτό έγινε σαφές από τα αισθήματα ντροπής και φόβου των μαθητών».

Το δικαστήριο κηρύσσει ένοχο τον κατηγορούμενο και η υπόθεση αναμένεται να κριθεί αμετάκλητα στον Αρειο Πάγο. Ο καθηγητής έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 2013.

Φιλιώ Μακρή, μάρτυρας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων στο Λύκειο Μαραθόκαμπου το 2012-2013

Η συγκεκριμένη δίκη είναι πολύ σημαντική γιατί στέλνει μήνυμα στην κοινωνία ότι οι μαθητές πρέπει να μη σιωπούν, αλλά να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να μοιράζονται τα προβλήματά τους έχοντας τους Συλλόγους Γονέων αρωγούς στις διεκδικήσεις τους. Ειδικά σε κλειστές κοινωνίες, όπως είναι στην επαρχία, η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή και θα πρέπει κάθε ζήτημα που αφορά παιδιά να αντιμετωπίζεται με προσοχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να προλαμβάνονται τα χειρότερα.

Καταλυτική για τη διαλεύκανση της υπόθεσης υπήρξε η συμβολή του διευθυντή του σχολείου, αλλά και το πρόγραμμα «Ξεστραβώσου. Μάθε τα δικαιώματά σου», που διοργάνωσε η ομάδα Schooligans υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Οι μαθητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα στην Αθήνα γύρισαν στο νησί αποφασισμένοι να μην ανεχτούν άλλο την ανάρμοστη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού. Ας έχουμε όλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, ανοιχτά μάτια και αυτιά για τα παιδιά μας.

Γιώτα Τέσση

Δεν υπάρχουν σχόλια: