Χαστούκι στην κυβέρνηση για την απόφασή της να ανοίξει άρον άρον τα σχολεία, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις (επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα με μαζικά μοριακά τεστ και τεστ αντισωμάτων), αποτελεί η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (8/5) να μη διεξαχθούν οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου εν μέσω πανδημίας με φυσική παρουσία φοιτητών και πανεπιστημιακών.
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν «εξ αποστάσεως».
Οι πανεπιστημιακοί δεν είναι άσχετοι, έχουν γνώση του τι σημαίνει επάρκεια πραγματικών επιστημονικών δεδομένων (βασισμένων σε τεστ μοριακής διάγνωσης με τεχνική PCR), έχουν γνώση των αντίστοιχων σοβαρών μελετών που έχουν διεξαχθεί στη βάση αυτών των δεδομένων. Οταν, λοιπόν, έχουν το περιθώριο, δρώντας στο «δικό τους, εντός των τειχών, έδαφος» να πάρουν αποφάσεις χωρίς την άμεση ανάγκη να λειτουργήσουν ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι, τότε μπορούν να σκεφτούν ως επιστήμονες.
Πολλές φορές, βέβαια, το πανεπιστημιακό κατεστημένο αναλαμβάνει να παίξει τα παιχνίδια της εξουσίας, δικαιώνοντας το ρόλο του ως θεσμού του αστικού συστήματος. Η παραπάνω απόφαση, όμως, δεν είναι για ένα θέμα «παίξε γέλασε». Αφορά πρωτίστως τη δική του διασφάλιση της υγείας, το κύρος της επιστημοσύνης του και της ακαδημαϊκότητάς του ως συνόλου. Γι’ αυτό και επέλεξε σε αυτήν τη φάση να πάει κόντρα στην κυβερνητική απόφαση.
Η απόφαση της Συγκλήτου σημειώνει, μεταξύ άλλων:
«1. Η υγεία και η ασφάλεια των φοιτητών/φοιτητριών και του προσωπικού είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν μπορεί παρά να αποτελούν το πρώτιστο μέλημα για την ακαδημαϊκή κοινότητα.
2. Οι σημερινές συνθήκες και οι περιορισμοί που επιβάλλουν δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων με φυσική παρουσία, όπως εύλογα θα απαιτούσε η ακαδημαϊκή παράδοση.
3. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η ακαδημαϊκή διαδικασία κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν “εξ αποστάσεως“ με κατάλληλες μεθόδους και πρακτικές, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές και όλες τις φοιτήτριες να λάβουν μέρος σ’ αυτές με συνθήκες ισονομίας, χωρίς κινδύνους για την υγεία τη δική τους, του οικείου περιβάλλοντός τους, αλλά και του προσωπικού του πανεπιστημίου.
4. Για την ομαλή διεξαγωγή των “εξ αποστάσεως“ εξετάσεων, θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας, της εγκυρότητας και της αντικειμενικότητας της όλης διαδικασίας...
... Τέλος, η Σύγκλητος επιθυμεί να διακηρύξει ότι η πραγματοποίηση των μαθημάτων και των εξετάσεων “εξ αποστάσεως“ αποτελεί πρακτική έκτακτης ανάγκης και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκαταστήσει στο μέλλον τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία» (οι εμφάσεις δικές μας).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου