Αφού μέσα σε μια νύκτα αντικατάστησε όλους τους Διευθυντές Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στελέχη της ΔΑΚΕ (με τροπολογία, εμβόλιμη στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, που κατέθεσε η κυβέρνηση και ψηφίστηκε στη Βουλή από Ν.Δ.- ΚΙΝ.ΑΛ.) το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη στα σκαριά το νομοσχέδιο με το οποίο μέσα στο 2021 θα κάνει τις κρίσεις επιλογές των Διευθυντών σχολικών μονάδων, των Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Διευθυντών, των Σχολικών Συμβούλων κλπ.
Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο και την εκπαιδευτική πολιτική που υλοποιούν τα στελέχη εκπαίδευσης. Κάθε φορά προσαρμόζονται και καλούνται να εφαρμόσουν την επίσημη κυβερνητική πολιτική και τη κυρίαρχη κρατική παιδαγωγική στο σχολείο.
Η θέση των Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι πολιτική θέση άσχετα με τον αν η κατάληψή της γίνεται με διορισμό, με «εκλογές», με ΑΣΕΠ, με προσόντα κ.λπ. Αναλαμβάνουν το ρόλο της προώθησης των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών στο χώρο ευθύνης τους και ποτέ ως τώρα δεν παρέβησαν τον ρόλο αυτό. Το ίδιο ακριβώς ανέλαβαν κι εκτέλεσαν οι προηγούμενοι Διευθυντές Εκπαίδευσης επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως κι επί ΠΑΣΟΚ παλαιότερα.
Με το νέο Σχέδιο Νόμου:
Α. Θεσμοθετείται η θέση Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, έργο του οποίου είναι η άσκηση επιστημονικής και παιδαγωγικής εποπτείας και η επίτευξη του βέλτιστου συντονισμού, σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του έργου των:
α) Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης,
β) Κ.Ε.Σ.Υ. και
γ) Κ.Ε.Α..
Β. Στην έδρα κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης συνιστάται Περιφερειακό Συμβούλιο Εποπτών (ΠΕ.Σ.ΕΠ.).
Γ. Σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνιστάται από μία θέση Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
Δ. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι μετονομάζονται “Σύμβουλοι Εκπαίδευσης”. Συνιστώνται επτακόσιες εβδομήντα (770) θέσεις Συμβούλων Εκπαίδευσης.
Ε. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί με, τουλάχιστον, δεκαπενταετή εκπαιδευτική και δεκαετή διδακτική υπηρεσία. Από τα ανωτέρω δέκα (10) έτη διδακτικής υπηρεσίας, τα οκτώ (8) τουλάχιστον πρέπει να αφορούν την άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης πρέπει να διαθέτουν γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2.
Ζ. Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και Ε.Κ., επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με τουλάχιστον, δωδεκαετή εκπαιδευτική και οκταετή διδακτική υπηρεσία.
Η. Τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)και οι θέσεις Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, των άρθρων 4 και 5 του ν. 4547/2018 αντίστοιχα, όπως ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται.
Θ. Κατά τις επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης, προηγείται η επιλογή και τοποθέτηση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και ακολουθούν κατά σειρά οι επιλογές και τοποθετήσεις των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και των Τοπικών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ., των Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων, των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Α, των Διευθυντών και των Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων και Ε.Κ. καθώς και των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και των υποδιευθυντών και υπεύθυνων τομέων Ε.Κ..
Ι. Από τα Συμβούλια Επιλογής καταργούνται οι αιρετοί ως μέλη αυτών.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Κεφάλαιο…
Τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4547/2018 (Α΄102)
Άρθρο…Τροποποίηση του άρθρου 2 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102)
Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Για την εφαρμογή του παρόντος Μέρους, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του:
α) Στελέχη της εκπαίδευσης:
αα) Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.
ββ) Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
γγ) Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
δδ) Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
εε) Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
στ)Σύμβουλος Εκπαίδευσης.
ζζ)Προϊστάμενος Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.).
ηη) Προϊστάμενος Κέντρου Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.).
θθ) Προϊστάμενος των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ιι) Προϊστάμενος Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.)
ιαια) Διευθυντής Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.).
ιβιβ) Διευθυντής Πρότυπου και Πειραματικού Γενικού Λυκείου.
ιγιγ) Διευθυντής Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.).
ιδιδ) Διευθυντής Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.).
ιειε) Διευθυντής Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.).
ιστιστ) Διευθυντής Λυκείου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.).
ιζιζ) Διευθυντής Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου ή Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου ή Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου.
ιηιη) Διευθυντής Γυμνασίου.
ιθιθ) Διευθυντής Πρότυπου και Πειραματικού Γυμνασίου.
κκ) Διευθυντής Γυμνασίων Ε.Α.Ε..
κακα) Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου.
κβκβ) Διευθυντής Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου.
κγκγ) Διευθυντής Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.
κδκδ) Προϊστάμενος Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.
κεκε) Προϊστάμενος διθέσιου και τριθέσιου Δημοτικού Σχολείου.
κστκστ) Προϊστάμενος διθέσιου και τριθέσιου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου.
κζκζ) Διευθυντής Νηπιαγωγείου.
κηκη) Προϊστάμενος Πειραματικού Νηπιαγωγείου.
κθκθ) Διευθυντής Ειδικού Νηπιαγωγείου.
λλ) Προϊστάμενος Ειδικού Νηπιαγωγείου.
λαλα) Προϊστάμενος διθέσιου και τριθέσιου Νηπιαγωγείου.
λβλβ) Διευθυντής Μουσικού Σχολείου.
λγλγ) Διευθυντής Καλλιτεχνικού Σχολείου.
λδλδ) Υποδιευθυντής Σχολικής Μονάδας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
λελε) Υποδιευθυντής Σχολικής Μονάδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
λστλστ) Υποδιευθυντής Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.)
λζλζ) Υπεύθυνος Τομέα Ε.Κ.
ληλη) Υποδιευθυντής Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
λθλθ) Υποδιευθυντής Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
μμ) Προϊστάμενος του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
β) Εκπαιδευτικοί: οι εκπαιδευτικοί των κλάδων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
γ) Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.): το προσωπικό του άρθρου 17του ν.3699/2008(Α` 199).
δ) Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.): το προσωπικό του άρθρου 18του ν.3699/2008,
ε) Εκπαιδευτική υπηρεσία:
αα) η υπηρεσία στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση,
ββ) η προϋπηρεσία με την ιδιότητα του προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομισθίου, η οποία υπολογίζεται με αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο με ανάλογη εφαρμογή της περίπτωσης α` της παραγράφου 4 του άρθρου 11 του ν. 4354/2015 (Α` 176) και
γγ) η προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008.
στ) Διδακτική υπηρεσία:
αα) η άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.), καθώς και στις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) που λειτουργούν στις μονάδες αυτές ή ως παραρτήματά τους,
ββ) οι πάσης φύσης άδειες σχετιζόμενες άμεσα με κύηση, λοχεία και ανατροφή τέκνων,
γγ) η άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) και σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.),
δδ) η άσκηση αυτόνομου διδακτικού έργου σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), με ετήσιες ή εξαμηνιαίες συμβάσεις, σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195), το άρθρο 4 του ν. 2552/1997 (Α΄ 266), το άρθρο 5 του π.δ. 407/1980 (Α΄ 112) ή το άρθρο 19 του ν.1404/1983 (Α΄ 173) ή με απόφαση Γενικής Συνέλευσης Τμήματος ή με απόφαση αρμόδιας επιτροπής ερευνών, σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών,
εε) η υπηρεσία με την ιδιότητα του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, του Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, του Συμβούλου Εκπαίδευσης, του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ή του Σχολικού Συμβούλου ή του Προϊσταμένου Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του Προϊσταμένου Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του Προϊσταμένου ή του μέλους του εκπαιδευτικού προσωπικού ή του Ε.Ε.Π. ή Κ.Ε.Σ.Υ. ή Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) ή Κέντρου Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.), του Προϊσταμένου ή του μέλους της Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Ε.Α. ή Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), του υπευθύνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ή Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού, του υπευθύνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή αγωγής υγείας ή πολιτιστικών θεμάτων ή σχολικών δραστηριοτήτων σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, του υπευθύνου ή του αποσπασμένου εκπαιδευτικού σε Ε.Κ.Φ.Ε., Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.), σε Γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.), σε Γραφείο Συμβουλευτικής (ΓΡΑ.ΣΥ.), σε Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), σε Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων (Σ.Σ.Ν.) και σε Κ.Π.Ε., του Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων (Σ.Ε.Π.), καθώς και του υπευθύνου σχολικών βιβλιοθηκών, οι οποίες λειτούργησαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.).
ζ) Εκπαιδευτική ή διδακτική υπηρεσία ή άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) ή Κ.Ε.Σ.Υ.: η εκπαιδευτική ή η διδακτική υπηρεσία ή η άσκηση διδακτικών καθηκόντων, αντίστοιχα, σε αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε., Κ.Ε.Σ.Υ., ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Κ.Δ.Α.Υ. , καθώς και σε Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.), σε προγράμματα παράλληλης στήριξης και σε προγράμματα διδασκαλίας μαθητών στο σπίτι.
η) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα: η άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα, καθώς και στις Δ.Υ.Ε.Π. που λειτουργούν στις μονάδες αυτές ή ως παραρτήματά τους ή στις υπηρεσίες της περίπτωσης ζ` ή σε Κ.Ε.Α. ή Κ.Π.Ε.
θ) Πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια: η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια που πιστοποιείται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019 (Α` 71).
ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτωση β` της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008,
ια) Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου: η συνεχής δυναμική και συμμετοχική διαδικασία έρευνας και ανάλυσης δεδομένων, σχεδιασμού, προγραμματισμού, οργάνωσης και λήψης αποφάσεων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού, καθώς και εντοπισμού, ανάλυσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων και των αναγκών του εκπαιδευτικού έργου, που αποβλέπει στη βελτίωση της εκπαιδευτικής λειτουργίας.
ιβ) Ενταξιακή εκπαίδευση: Η εκπαιδευτική προσέγγιση η οποία συνεκτιμά τις ανάγκες της ετερογένειας του μαθητικού πληθυσμού και αποσκοπεί στην άρση των φραγμών στη μάθηση, στην παροχή αντισταθμιστικής αγωγής και εκπαίδευσης και στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στο εκπαιδευτικό αγαθό όλων των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών με αναπηρία.»
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 4547/2018
1.Ηπαράγραφος 1του άρθρου 3 του ν. 4547/2018 αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που οργανώνουν και υποστηρίζουν την παροχή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το έργο των εκπαιδευτικών, είναι οι εξής:
α) οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που προβλέπονται στο άρθρο 49 του π.δ. 18/2018 (Α` 31), στις οργανικές μονάδες των οποίων περιλαμβάνονται οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προβλέπονται στην υποπερίπτωση ββ` της περίπτωσης δ` της παρ. 2 του άρθρου 49 του π.δ. 18/2018 και στα άρθρα 51 και 52 του ίδιου προεδρικού διατάγματος και τα Κ.Ε.Σ.Υ., που προβλέπονται στο άρθρο 6,
β) τα Κ.Ε.Α., που προβλέπονται στο άρθρο 12,
γ) τα Ε.Κ.Φ.Ε., που προβλέπονται στην παρ. 9 του άρθρου 52 του π.δ. 18/2018 και στο άρθρο 16,
δ) τα Ε.Κ. που προβλέπονται στο άρθρο 10 του ν. 1566/1985 (Α` 167), όπως έχουν μετονομαστεί με την παρ. 8 του άρθρου 46 του ν. 4186/ 2013 (Α` 193) και
ε) οι σχολικές μονάδες.»
3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υπάγονται στο Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ οι λοιπές υπηρεσίες της παραγράφου 1 υπάγονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπάγονται στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα Ε.Κ. και τα Ε.Κ.Φ.Ε. υπάγονται στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.»
Άρθρο… Αντικατάσταση του άρθρου 4 του ν. 4547/2018
Το άρθρο 4 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 4
Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
1.Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης συνιστάται μία θέση Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης. Η θέση Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης καταλαμβάνεται από Σύμβουλο Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο οποίος επιλέγεται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 25.
2. Ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης υπάγεται στον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και εποπτεύεται από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3. Έργο του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης είναι η άσκηση επιστημονικής και παιδαγωγικής εποπτείας και η επίτευξη του βέλτιστου συντονισμού, σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του έργου των:
α) Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης,
β) Κ.Ε.Σ.Υ. και
γ) Κ.Ε.Α..
4.Ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης ασκεί ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) μεριμνά για την εφαρμογή της πολιτικής για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και καθοδηγεί σχετικά τα όργανα και τις δομές της παραγράφου 3,
β)μεριμνά για την οργάνωση και υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων ή σεμιναρίων και εν γένει εκπαιδευτικών δράσεων σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π.και Ε.Β.Π.,με τη συμμετοχή των οργάνων και δομών της παραγράφου 3 και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), εφόσον πρόκειται για κεντρικά σχεδιασμένα επιμορφωτικά προγράμματα, ή με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), επιστημονικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για θέματα που προκύπτουν από την καταγραφή των αναγκών των σχολικών μονάδων και των Ε.Κ. της περιοχής αρμοδιότητάς του και ενημερώνει σχετικά τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης,
γ) μεριμνά για τη διάχυση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας και ίδιου ή διαφορετικών κλάδων σε παιδαγωγικά και επιστημονικά θέματα,
δ) εισηγείται προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης για την έγκριση μετακίνησης των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και των Συμβούλων Εκπαίδευσης, όταν πρόκειται για μετακίνηση σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, διαφορετική της έδρας τους,
ε) ενημερώνεται και παρακολουθεί, σε συνεργασία με τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, τις εκπαιδευτικές δράσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης,
στ) στο τέλος κάθε διδακτικού έτους επιλέγει και αναρτά στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ως καλές πρακτικές, εκπαιδευτικές δράσεις που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, καθώς και τα όργανα και οι δομές της παραγράφου 3 κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους,
ζ) μελετά συστηματικά τις εκθέσεις των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης για τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση της συμβολής τους στην αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, τις αποδελτιώνει και τις παρουσιάζει στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Εποπτών του άρθρου 4Α με σκοπό τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και την ανάληψη δράσεων,
η) μεριμνά, σε συνεργασία με τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τα Κ.Ε.Σ.Υ., για:
αα) την εφαρμογή αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση φαινομένων, όπως η σχολική αποτυχία, η διαρροή μαθητών και ο σχολικός εκφοβισμός,
ββ) την καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμού και διακρίσεων και την προώθηση της ενταξιακής εκπαίδευσης, ενισχύοντας και στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς με επιμορφώσεις,
γγ) την οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για γονείς, με στόχο την ενημέρωσή τους σε θέματα που αφορούν το γονεϊκό τους ρόλο και τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ή και με άλλες υποστηρικτικές δομές της τοπικής κοινότητας,
θ) υποστηρίζει, σε συνεργασία με τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τα Κ.Ε.Α., τη διοργάνωση καινοτόμων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων σε θέματα περιβάλλοντος, πολιτισμού και υγείας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής και τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και των Ε.Κ.,
ι) διαμορφώνει κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης την ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Εποπτών του άρθρου 4Α,
ια) συγκαλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Εποπτών κατά την έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους, καθώς και τουλάχιστον δύο φορές το μήνα ή και εκτάκτως, όποτε κρίνεται αναγκαίο, με συμμετοχή, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, των Προϊσταμένων των δομών της παραγράφου 3,
ιβ) ενημερώνει τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης για τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Εποπτών και μεριμνά για την υλοποίησή τους,
ιγ) αναλαμβάνει τη διευθέτηση θεμάτων επιστημονικής – παιδαγωγικής καθοδήγησης, που του αναθέτει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης,
ιδ) εισηγείται προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης για επιστημονικά – παιδαγωγικά θέματα,
ιε) ορίζει προσωρινό αναπληρωτή για Σύμβουλο Εκπαίδευσης, ο οποίος απουσιάζει ή κωλύεται, και ο οποίος έχει περιοχή ευθύνης μεγαλύτερη μιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή για Σύμβουλο Εκπαίδευσης, ο οποίος καλύπτει και τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης. Αναπληρωτής ορίζεται ένας από τους υπηρετούντες Συμβούλους Εκπαίδευσης της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
5. Ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης συντάσσει ανά έτος εκθέσεις για τον προγραμματισμό του έργου του, καθώς και για την αξιολόγηση της συμβολής του στην αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στην περιοχή αρμοδιότητάς του.
6. Ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης υποστηρίζεται στο έργο του α) από το Ι.Ε.Π., και β) από τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Τμήμα Επιμόρφωσης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και από τις κατά περίπτωση αρμόδιες λοιπές οργανικές μονάδες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ετήσιες εκθέσεις για τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση της συμβολής του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης στην αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στην περιοχή αρμοδιότητάς του υποβάλλονται στονΓενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κοινοποιούνται στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και το Ι.Ε.Π..
7.Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο είναι το Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) των παρ. 4 και 5 του άρθρου 1 του π.δ. 1/2003 (Α΄ 1) ή το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στην οποία υπηρετεί ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης, ανάλογα με τον κλάδο και τη βαθμίδα εκπαίδευσης από την οποία προέρχεται. Για την απαλλαγή των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης από την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 31, γνωμοδοτεί το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε. ή Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.) των παρ. 7 και 8 του άρθρου 1 του π.δ. 1/2003 ή το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) της περίπτωσης Β΄ της παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 82 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21), αντίστοιχα.
8.Η διοικητική υποστήριξη του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης παρέχεται από την Αυτοτελή Διεύθυνση Διοικητικής, Οικονομικής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης δύναται να ανατίθενται σε ένα (1) διοικητικό υπάλληλο ή αποσπασμένο εκπαιδευτικό της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
Άρθρο… Προσθήκη Άρθρου 4Α στο ν. 4547/2018
Στο νόμο 4547/2018 μετά το άρθρο 4 προστίθεται άρθρο 4Α ως εξής:
«Άρθρο 4Α
Περιφερειακό Συμβούλιο Εποπτών
1. Στην έδρα κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης συνιστάται Περιφερειακό Συμβούλιο Εποπτών (ΠΕ.Σ.ΕΠ.). Το ΠΕ.Σ.ΕΠ. συγκροτείται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, ως Πρόεδρο και τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ως μέλη. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Προέδρου ή των μελών του στις συνεδριάσεις του ΠΕ.Σ.ΕΠ. συμμετέχουν οι νόμιμοι αναπληρωτές τους. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται ως γραμματέας του Συμβουλίου, με τον αναπληρωτή του, διοικητικός υπάλληλος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή αποσπασμένος σε αυτή εκπαιδευτικός.
2. Το ΠΕ.Σ.ΕΠ. συγκαλείται κατά την έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους, καθώς και τουλάχιστον δύο φορές το μήνα ή και εκτάκτως, κατόπιν πρόσκλησης του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης. Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης καθορίζεται από τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ανάλογα με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μπορούν να καλούνται και οι Προϊστάμενοι των δομών της παραγράφου 3.
3. Το ΠΕ.Σ.ΕΠ. επιλαμβάνεται:
α)Σε επίπεδο εκπαιδευτικού συστήματος:
αα) θεμάτων προτεραιότητας της εκπαιδευτικής πολιτικής,
ββ) ζητημάτων εκπαιδευτικού σχεδιασμού σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, όπως η εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών, η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και η αξιοποίηση διδακτικού υλικού, έντυπου και ψηφιακού και
γγ) θεμάτων συνεργασίας με φορείς που εμπλέκονται στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως το Ι.Ε.Π. και η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.).
β)Σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης:
αα) θεμάτων στήριξης της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και Ε.Κ. και του εκπαιδευτικού τους έργου,
ββ) της διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων, της προώθηση της καινοτομίας και των συνεργασιών με Α.Ε.Ι. και ερευνητικά κέντρα-ινστιτούτα και
γγ) του συντονισμού και της συνεργασίας των δομών της παραγράφου 3.
γ) Σε επίπεδο σχολικών μονάδων και Ε.Κ.:
αα) της στήριξης των στελεχών, των εκπαιδευτικών και των μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στο έργο τους,
ββ) της στήριξης του συλλογικού προγραμματισμού και αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας ή του Ε.Κ. και
γγ) της υποστήριξης της επιμόρφωσης ποικίλης μορφής και θεματολογίας.
4. Οι μετακινήσεις των μελών του ΠΕ.Σ.Ε.Π., καθώς και όσων καλούνται να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του εγκρίνονται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Άρθρο… Αντικατάσταση του Άρθρου 5 του ν. 4547/2018
Το άρθρο 5 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 5
Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης
1.Σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνιστάται από μία θέση Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης. Οι ανωτέρω θέσεις καταλαμβάνονται από Συμβούλους Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιλέγονται σύμφωνα με την παράγραφο 1Α του άρθρου 25.
2. Ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης υπάγεται στον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εποπτεύεται από τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
3. Έργο των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης είναι η άσκηση επιστημονικής και παιδαγωγικής εποπτείας και η επίτευξη του βέλτιστου συντονισμού, σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του έργου των:
α) Συμβούλων Εκπαίδευσης,
β) Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών,
γ) Υπευθύνων Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού,
δ) Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε. και
ε) σχολικών μονάδων και Ε.Κ..
4.Στις αρμοδιότητες του Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης συγκαταλέγονται ιδίως οι ακόλουθες:
α) η προώθηση και εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, η εποπτεία, ο συντονισμός και η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου των δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων, καθώς και των Ε.Κ., με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου,
β) η οργάνωση και υλοποίηση, κατόπιν ενημέρωσης του Διευθυντή Εκπαίδευσης, επιμορφωτικών προγραμμάτων ή σεμιναρίων και εν γένει εκπαιδευτικών δράσεων, σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., με τη συμμετοχή των οργάνων της παραγράφου 3 και σε συνεργασία με Α.Ε.Ι., επιστημονικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης,
γ) ο συντονισμός του εκπαιδευτικού έργου των Συμβούλων Εκπαίδευσης,
δ) η εισαγωγή και υλοποίηση καινοτομιών και προγραμμάτων αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης,
ε) η εισήγηση προς το Διευθυντή Εκπαίδευσης για την έγκριση μετακίνησης των Συμβούλων Εκπαίδευσης εντός της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
στ) η χορήγηση αδειών προς τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, (Διευθυντή Εκπαίδευσης)
ζ) η εποπτεία και καθοδήγηση στον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης. Ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσηςπαρακολουθεί τον ετήσιο και τριμηνιαίο προγραμματισμό δραστηριοτήτων των Συμβούλων Εκπαίδευσης, της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και εποπτεύει τουλάχιστον ανά μήνα την εφαρμογή του.Στο πλαίσιο αυτό,ελέγχει τις μετακινήσεις, ενημερώνεται για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μεταφέρει τις οδηγίες του οικείου Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης,καθώς και των κατά περίπτωση αρμόδιων οργανικών μονάδων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,
η) η συστηματική μελέτη των εκθέσεων, που συντάσσουνοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης για τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση της συμβολής τους στην αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στην περιοχή αρμοδιότητάς τους. Ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσηςαποδελτιώνει και παρουσιάζει τις ανωτέρω εκθέσεις στο Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, με σκοπό τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και την ανάληψη δράσεων,
θ) η διευθέτηση θεμάτων επιστημονικής – παιδαγωγικής καθοδήγησης που του αναθέτει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης,
ι) η εισήγηση προς το Διευθυντή Εκπαίδευσης για επιστημονικά – παιδαγωγικά θέματα,
ια) η σύγκληση σε συνεδρίαση των Συμβούλων Εκπαίδευσης της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης με έδρα διαφορετική της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης δύνανται να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης,
ιβ) η συνεργασία και οι μηνιαίες συναντήσεις με διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ. ή οι από κοινού συναντήσεις με διευθυντές σχολικών μονάδων, που ανήκουν σε ομάδα όμορων σχολείων, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 48, της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, καθώς και οι προγραμματισμένες επισκέψεις σε σχολικές μονάδες και Ε.Κ.,
ιγ) η έγκριση των επιμορφωτικών ημερίδων και εν γένει των εκπαιδευτικών δράσεων που διοργανώνουν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης,
ιδ) ο ορισμός προσωρινού αναπληρωτή για Σύμβουλο Εκπαίδευσης, ο οποίος απουσιάζει ή κωλύεται, και του οποίου η περιοχή ευθύνης εκτείνεται εντός της ίδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Αναπληρωτής ορίζεται ένας από τους υπηρετούντες Συμβούλους Εκπαίδευσης της ίδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
5. Ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης συντάσσει εκθέσεις για τον τριμηνιαίο και ετήσιο προγραμματισμό του έργου του, οι οποίες εγκρίνονται από τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης και κοινοποιούνται στο Ι.Ε.Π. και αξιολογεί ετησίως τη συμβολή του στην αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στην περιοχή αρμοδιότητάς του.
6. Ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης υποστηρίζεται στο έργο του από α) τον οικείο Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης και το Ι.Ε.Π., στους οποίους υποβάλλει τις ετήσιες εκθέσεις για την αξιολόγηση της συμβολής του στην αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στην περιοχή αρμοδιότητάς του και β) τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιμόρφωσης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και τις κατά περίπτωση αρμόδιες λοιπές οργανικές μονάδες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και γ) Τις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Οι εκθέσεις προγραμματισμού και αξιολόγησης της παραγράφου 5 και της παρούσας παραγράφου κοινοποιούνται στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.
7. Σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα, κατά την έναρξη και τη λήξη του διδακτικού έτους, καθώς και τουλάχιστον μια φορά το τρίμηνο, ή και εκτάκτως, όποτε κριθεί αναγκαίο, κοινή συνεδρίαση του Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των οικείων Συμβούλων Εκπαίδευσης και των Συμβούλων Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, των οποίων η περιοχή ευθύνης εκτείνεται στη συγκεκριμένη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης με έδρα διαφορετική των συγκεκριμένων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης δύνανται να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Χρέη προέδρου στην κοινή συνεδρίαση ασκεί ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης Η συνεδρίαση πραγματεύεται θέματα, όπως α) ο ετήσιος προγραμματισμός των δράσεων των Συμβούλων Εκπαίδευσης στην αρχή του σχολικού έτους, με τη θέση συγκεκριμένων στόχων, β) η παρακολούθηση της υλοποίησης του προγραμματισμού, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, με σκοπό την επανεξέταση και ανατροφοδότηση του προγραμματισμού αυτού και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου και γ) η τελική αποτίμηση του ετήσιου προγραμματισμού, κατά τη λήξη του σχολικού έτους, με σκοπό την εκτίμηση του βαθμού επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί, τον εντοπισμό των δυσκολιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση του προγραμματισμού, καθώς και τη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης για το επόμενο σχολικό έτος. Για τη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης από τον πρόεδρο προηγείται σύσκεψη του Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης με τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης. Σε κάθε συνεδρίαση ορίζεται από τον πρόεδρο ένας Σύμβουλος Εκπαίδευσης για την τήρηση των πρακτικών. Οι αποφάσεις της συνεδρίασης κοινοποιούνται στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης και στον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης. Ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης μεριμνά για την υλοποίηση των αποφάσεων της συνεδρίασης και ενημερώνει σχετικά τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.
8.Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των Εποπτών Ποιότητας Εκπαίδευσης, αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο είναι το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του π.δ. 1/2003 ή το Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στην οποία υπηρετεί ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης, ανάλογα με τον κλάδο και τη βαθμίδα εκπαίδευσης από την οποία προέρχεται. Για την απαλλαγή των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης από την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 31, γνωμοδοτεί το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του π.δ. 1/2003 ή το Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π..
9.Η διοικητική υποστήριξη του Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης παρέχεται από τις οργανικές μονάδες της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης δύναται να ανατίθενται σε έναν (1) διοικητικό υπάλληλο ή αποσπασμένο εκπαιδευτικό της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης του Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
Άρθρο… Προσθήκη Άρθρου 5Α στο ν. 4547/2018
Στο νόμο 4547/2018 μετά το άρθρο 5προστίθεται άρθρο 5Α ως εξής:
«5Α
Κοινή Συνεδρίαση Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα, τουλάχιστον μια φορά το τρίμηνο, κοινή και για τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης συνεδρίαση των Εποπτών Ποιότητας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή των οικείων Συμβούλων Εκπαίδευσης και των Συμβούλων Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, των οποίων η περιοχή ευθύνης εκτείνεται στις συγκεκριμένες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης με έδρα διαφορετική των συγκεκριμένων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης δύνανται να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Χρέη προέδρου στην κοινή συνεδρίαση ασκεί ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης με τα περισσότερα έτη ως στέλεχος εκπαίδευσης και χρέη αντιπροέδρου ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης της άλλης βαθμίδας. Η κοινή συνεδρίαση πραγματοποιείται κατόπιν κοινής απόφασης του προέδρου και του αντιπροέδρου με θέματα, όπως α) ο συντονισμός εκπαιδευτικών δράσεων για την προετοιμασία και την υποδοχή των μαθητών κατά τη μετάβαση από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, β) η αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως η σχολική βία και ο εκφοβισμός, γ) η υποστήριξη δράσεων για την ανάπτυξη των οριζόντιων ικανοτήτων των μαθητών και άλλων εκπαιδευτικών καινοτομιών και δ) η συνεργασία με τα όργανα και τις δομές της παραγράφου 3 του άρθρου 5, τα Κ.Ε.Σ.Υ., τα Κ.Ε.Α., τις Επιτροπές Διεπιστημονικής, Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Ε.Δ.Ε.Α.Υ.) και τις ομάδες σχολείων. Για τη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο προηγείται σύσκεψη των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης με τους οικείους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Σε κάθε συνεδρίαση ορίζεται από τον πρόεδρο ένας Σύμβουλος Εκπαίδευσης για την τήρηση των πρακτικών. Οι αποφάσεις της κοινής συνεδρίασης κοινοποιούνται στους οικείους Διευθυντές Εκπαίδευσης και στον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης. Οι Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης μεριμνούν για την υλοποίηση των αποφάσεων της κοινής συνεδρίασης και ενημερώνουν σχετικά τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τους οικείους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Άρθρο… Προσθήκη Άρθρου 5Βστο ν. 4547/2018
Στο νόμο 4547/2018 μετά το άρθρο 5Α προστίθεται άρθρο 5Β ως εξής:
«Άρθρο 5Β
Σύμβουλοι Εκπαίδευσης
1.Συνιστώνται επτακόσιες εβδομήντα (770) θέσεις Συμβούλων Εκπαίδευσης, οι οποίες πληρούνται από εκπαιδευτικούς που επιλέγονται, σύμφωνα με τα άρθρα 21 έως 36 και κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
α) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): εβδομήντα (72) θέσεις.
β) Δασκάλων (ΠΕ70): διακόσιες ενενήντα οκτώ (298) θέσεις.
γ) Θεολόγων (ΠΕ01): δεκαπέντε (15)θέσεις.
δ) Φιλολόγων (ΠΕ02): εξήντα πέντε (65)θέσεις.
ε) Μαθηματικών (ΠΕ03): σαράντα μία (41)θέσεις.
στ) Φυσικών Επιστημών (ΠΕ04): σαράντα μία (41) θέσεις.
ζ) Γαλλικής (ΠΕ05): δέκα (10) θέσεις.
η) Αγγλικής (ΠΕ06): είκοσι πέντε (25) θέσεις.
θ) Γερμανικής (ΠΕ07):δέκα (10) θέσεις.
ι) Καλλιτεχνικών (ΠΕ08): οκτώ (8) θέσεις.
ια) Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11):είκοσι πέντε (25)θέσεις.
ιβ) Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ78): οκτώ (8)θέσεις.
ιγ) Μουσικής (ΠΕ79):δέκα (10) θέσεις.
ιδ) Οικονομίας (ΠΕ80): δεκατρείς (13) θέσεις.
ιε) Πολιτικών Μηχανικών-Αρχιτεκτόνων(ΠΕ81): τέσσερις (4)θέσεις.
ιστ) Μηχανολόγων (ΠΕ82): εννέα (9) θέσεις.
ιζ) Ηλεκτρολόγων (ΠΕ83): έξι (6) θέσεις.
ιη) Ηλεκτρονικών (ΠΕ84): τέσσερις (4) θέσεις.
ιθ) Πληροφορικής (ΠΕ86): είκοσι πέντε (25) θέσεις.
κ) Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας (ΠΕ87): επτά (7)θέσεις
κα) Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος (ΠΕ88): τέσσερις (4) θέσεις.
κβ) Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΠΕ89):δύο (2) θέσεις.
κγ) Θεατρικής Αγωγής (ΠΕ91): δύο (2) θέσεις.
κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: εξήντα (60) θέσεις.
κε) Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης (ΠΕ73): δύο (2) θέσεις.
κστ) Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης:δύο (2) θέσεις.
κζ) Μουσουλμανικής Θρησκείας: δύο (2)
Οι θέσεις των περιπτώσεων κε΄, κστ΄ και κζ΄ κατανέμονται στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ οι λοιπές θέσεις κατανέμονται στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας με την απόφαση της περίπτωσης ζ) της παραγράφου 1 του άρθρου 18.
2.Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης υπάγονται στο Διευθυντή Εκπαίδευσης και εποπτεύονται από τον Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κοινών ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάγονται στον Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης της βαθμίδας εκπαίδευσης, στην οποία έχουν την οργανική τους θέση. Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Μουσουλμανικής Θρησκείας υπάγονται στον οικείο Επόπτη Ποιότητας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
3.Έργο του Συμβούλου Εκπαίδευσης είναι η παιδαγωγική και επιστημονική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, η επιμόρφωση, η ενθάρρυνση και πολλαπλή στήριξη κάθε συστηματικής επιδίωξης για επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και η συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Ειδικότερα, έργο του Συμβούλου Εκπαίδευσης είναι η υποστήριξη για την κάλυψη των καθημερινών διδακτικών και εκπαιδευτικών αναγκών, η παρακολούθηση και υποστήριξη της λειτουργίας των σχολικών εργαστηρίων και βιβλιοθηκών, η υποστήριξη της αξιοποίησης του υλικού και του εξοπλισμού τους και η ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό τη βελτίωση της διδασκαλίας σε κάθε μάθημα, τη διασφάλιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και την εν γένει ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με το διδακτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους, τους διευθυντές και προϊσταμένους τους και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για κάθε θέμα που αφορά στην αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων.
4. α)Κάθε Σύμβουλος Εκπαίδευσης έχει την επιστημονική ευθύνη, για τα θέματα του κλάδου του, του συνόλου των σχολικών μονάδων και Ε.Κ. που υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αν στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπηρετούν περισσότεροι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης του ίδιου κλάδου, με απόφαση του οικείου Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, ανατίθεται σε κάθε Σύμβουλο Εκπαίδευσης η επιστημονική ευθύνη μίας ενότητας σχολικών μονάδων και Ε.Κ. Αν στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν προβλέπεται θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Σύμβουλος Εκπαίδευσης του ίδιου κλάδου άλλης Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, εάν ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης υπάγεται στην ίδια Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, εάν ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης υπάγεται σε διαφορετική Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Οι Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και οι Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης διατηρούν την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου τους.
β) Κάθε Σύμβουλος Εκπαίδευσης, πέραν της επιστημονικής ευθύνης της προηγούμενης περίπτωσης, έχει την παιδαγωγική ευθύνη μιας ενότητας σχολικών μονάδων και Ε.Κ. της περιοχής ευθύνης του. Η ανάθεση αυτή γίνεται με απόφαση του οικείου Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης. Οι Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και οι Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης δεν αναλαμβάνουν παιδαγωγική ευθύνη, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρούσας περίπτωσης.
5. Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης σχολικών μονάδων σύμφωνα με την παράγραφο4 γίνεται με βάση τις προτιμήσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης και τη σειρά τους στον πίνακα επιλογής της περίπτωσης δ) της παραγράφου 2του άρθρου 21. Η παιδαγωγική ευθύνη νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων ανατίθεται αποκλειστικά σε Συμβούλους Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70, αντίστοιχα, η παιδαγωγική ευθύνη των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συμβούλους Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, ενώ η παιδαγωγική ευθύνη των σχολικών μονάδων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των Ε.Κ. ανατίθεται κατά προτεραιότητα σε Συμβούλους Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ80 έως και ΠΕ89. Η επιστημονική ευθύνη του μειονοτικού προγράμματος των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατίθεται αποκλειστικά σε Συμβούλους Εκπαίδευσης Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης, αντίστοιχα. Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης έχουν την παιδαγωγική ευθύνη των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από κοινού με Συμβούλους Εκπαίδευσης του κλάδου ΠΕ70 και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης έχουν την παιδαγωγική ευθύνη των μειονοτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από κοινού με Συμβούλους Εκπαίδευσης των λοιπών κλάδων. Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Μουσουλμανικής Θρησκείας έχουν την επιστημονική ευθύνη των μαθημάτων μουσουλμανικής θρησκευτικής ειδίκευσης των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων, των μουσουλμανικών θρησκευτικών μαθημάτων στα μειονοτικά γυμνάσια – λύκεια και της διδασκαλίας του Κορανίου σε μαθητές – μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 3536/2007 (Α` 42) όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4115/2013 (Α` 24). Κατά τα λοιπά, η επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων ανατίθεται σε Συμβούλους Εκπαίδευσης των λοιπών κλάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
6. Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των Συμβούλων Εκπαίδευσης, αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο είναι το Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε. των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του π.δ. 1/2003 ή το Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία υπηρετεί ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης, ανάλογα με τον κλάδο και τη βαθμίδα εκπαίδευσης, από την οποία προέρχεται. Για την απαλλαγή των Συμβούλων Εκπαίδευσης από την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 31, γνωμοδοτεί το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του π.δ. 1/2003 ή το Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. αντίστοιχα.
7.Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συντάσσουν εκθέσεις για τον τριμηνιαίο και ετήσιο προγραμματισμό του έργου τους, οι οποίες εγκρίνονται από τον οικείο Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης και αξιολογούν ετησίως τη συμβολή τους στην αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στην περιοχή αρμοδιότητάς τους.
8. Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης υποστηρίζονται στο έργο τους από τον οικείο Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, στον οποίο υποβάλλουν τις εκθέσεις για την αξιολόγηση της συμβολής τους στην αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στην περιοχή αρμοδιότητάς τους. Οι εκθέσεις προγραμματισμού και αξιολόγησης της παραγράφου 7 και της παρούσας παραγράφου κοινοποιούνται στον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 7 του ν. 4547/3018
1.Η υποπερίπτωση γγ) της περίπτωσης δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«γγ) ο σχεδιασμός και η υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων, σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης ή τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της έδρας του Κ.Ε.Σ.Υ. και τα Κ.Ε.Α., κατόπιν έγκρισης του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, προς όφελος των μελών της σχολικής κοινότητας,»
2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 7 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. ασκούν τις αρμοδιότητες της προηγούμενης παραγράφου και χειρίζονται κάθε συναφές θέμα υπό το συντονισμό του οικείου Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με τις λοιπές περιφερειακές δομές διοίκησης και υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ., όπου αυτές λειτουργούν.»
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 8 του ν. 4547/2018
1.Ηπαράγραφος 2 του άρθρου 8 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Προϊστάμενος του Κ.Ε.Σ.Υ. επιλέγεται εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π., σύμφωνα με τα άρθρα 21 έως 36. Ο Προϊστάμενος ασκεί διοικητικά, επιστημονικά και παιδαγωγικά καθήκοντα, υπάγεται στον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και εποπτεύεται από τον Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παράγραφο 6»
2. Οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 8 του ν. 4547/2018 αντικαθίστανται ως εξής:
«5. Οι εκθέσεις του προγραμματισμού δράσης και της τελικής αποτίμησης του Κ.Ε.Σ.Υ. υποβάλλονται στον οικείο Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης. Στοιχεία των εκθέσεων αυτών καταχωρίζονται, με ευθύνη του Προϊσταμένου του Κ.Ε.Σ.Υ., στο ηλεκτρονικό σύστημα της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 3848/2010, σε ειδικά διαμορφωμένα για το σκοπό αυτόν πεδία.»
6. Για την παρακολούθηση της υλοποίησης του προγραμματισμού δράσης και την παιδαγωγική και επιστημονική εποπτεία του Κ.Ε.Σ.Υ. από τον οικείο Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης., συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της έδρας του Κ.Ε.Σ.Υ.,τριμελής επιτροπή παρακολούθησης, η οποία αποτελείται από έναν (1) Σύμβουλο Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, έναν (1) Σύμβουλο Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 και έναν (1) Σύμβουλο Εκπαίδευσης που προέρχεται από τους κλάδους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 12 του ν. 4547/2018
1.Η υποπερίπτωση ββ) της περίπτωσης α) της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«ββ) τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και σε τοπικά ή περιφερειακά, εθνικά και διεθνή δίκτυα σχετικά με την εκπαίδευση για την αειφορία, σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης ή τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της έδρας του Κ.Ε.Α., κατόπιν έγκρισης του Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης ή,»
2. Οι περιπτώσεις ζ) και θ) της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 4547/2018 αντικαθίστανται ως εξής:
«ζ) οργανώνουν επιμορφωτικά προγράμματα και παρέχουν επιμόρφωση σε εκπαιδευτικούς, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας ή Επόπτης ή τους Επόπτες Ποιότητας των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της έδρας του Κ.Ε.Α., κατόπιν έγκρισης του Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης,
θ) διοργανώνουν, σε συνεργασία με τον οικείο Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης ή τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της έδρας του Κ.Ε.Α. και τα Κ.Ε.Σ.Υ., κατόπιν έγκρισης του Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, ημερίδες, εκδηλώσεις και επιστημονικά συνέδρια και συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, καινοτόμες δράσεις και διεθνή συνέδρια με αναφορά θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση για την αειφορία,»
Άρθρο… Τροποποίηση του Άρθρου 13 του ν. 4547/2018
1.Η παράγραφος 2 του άρθρου 13 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Ο Προϊστάμενος κάθε Κ.Ε.Α. επιλέγεται μεταξύ των μελών της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 25. Ο Προϊστάμενος του Κ.Ε.Α. ασκεί διοικητικά, επιστημονικά και παιδαγωγικά καθήκοντα, υπάγεται στον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και εποπτεύεται από τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης. Ο Προϊστάμενος του Κ.Ε.Α. παρίσταται στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του οικείου Κ.Ε.Σ.Υ. που αφορούν στον προγραμματισμό της δράσης του τελευταίου, καθώς και όποτε καλείται στις συνεδριάσεις του ΠΕ.Σ.ΕΠ…»
2. Η περίπτωση γ) της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) την τελική αποτίμηση του ετήσιου προγραμματισμού δράσης, κατά τη λήξη του σχολικού έτους, με σκοπό την εκτίμηση του βαθμού επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί, τον εντοπισμό των δυσκολιών και προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση του προγραμματισμού, καθώς και τη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης για το επόμενο σχολικό έτος. Οι εκθέσεις του αρχικού προγραμματισμού δράσης και της τελικής αποτίμησης υποβάλλονται στον οικείο Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.»
3. Η παράγραφος 4 του άρθρου 13 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η παρακολούθηση της υλοποίησης του προγραμματισμού δράσης και γενικότερα η παιδαγωγική και επιστημονική εποπτεία του Κ.Ε.Α., ασκείται από τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.»
Άρθρο… Τροποποίηση του Άρθρου 14 του ν. 4547/2018
Η παράγραφος 3 του άρθρου 14 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών τοποθετούνται στα Τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, υπάγονται στους προϊσταμένους των Τμημάτων αυτών και υποστηρίζονται στην άσκηση του έργου τους από τον οικείο Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Σύμβουλο Εκπαίδευσης του κλάδου ΠΕ86,που έχει την επιστημονική ευθύνη των σχολικών μονάδων της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.»
Άρθρο… Τροποποίηση του Άρθρου 15 του ν. 457/2018
Η παράγραφος 3 του άρθρου 15 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι Υπεύθυνοι Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού τοποθετούνται στα Τμήματα Εκπαιδευτικών Θεμάτων των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, υπάγονται στους προϊσταμένους των Τμημάτων αυτών και υποστηρίζονται στην άσκηση του έργου τους από τον οικείο Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης του κλάδου ΠΕ11, που έχει την επιστημονική ευθύνη των σχολικών μονάδων της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.»
Άρθρο… Τροποποίηση του Άρθρου 16του ν. 4547/2018
Η παράγραφος 3 του άρθρου 16 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι Υπεύθυνοι Ε.Κ.Φ.Ε. υπάγονται στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υποστηρίζονται στο έργο τους από τον οικείο Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης του κλάδου ΠΕ04, που έχει την επιστημονική ευθύνη των σχολείων της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.»
Άρθρο… Τροποποίηση του Άρθρου 18 του ν. 4547/2018
Η περίπτωση α) της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων:
α) καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, του προϊσταμένου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, των Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των προϊσταμένων και των συλλόγων εκπαιδευτικού προσωπικού των Κ.Ε.Σ.Υ., καθώς και των εκπαιδευτικών, του Ε.Ε.Π. και του διοικητικού προσωπικού των Κέντρων αυτών, των προϊσταμένων και των μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κ.Ε.Α., των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και Ε.Κ.,των προϊσταμένων σχολικών μονάδων, των υπευθύνων τομέων Ε.Κ., καθώς και των εκπαιδευτικών, των σχολικών συμβουλίων και των συλλόγων των διδασκόντων,»
2. Η περίπτωση γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
γ) εκδίδονται ενιαίοι Κανονισμοί Λειτουργίας των Κ.Ε.Α. και των Κ.Ε.Σ.Υ., με τους οποίους καθορίζονται λεπτομερέστερα οι αρμοδιότητές τους και ρυθμίζονται εσωτερικά θέματα οργάνωσης και λειτουργίας τους,»
3. Η περίπτωση ζ) της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018αντικαθίσταται ως εξής:
«ζ) κατανέμονται οι θέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 5Βστις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και της παραγράφου 1 του άρθρου 9 στα Κ.Ε.Σ.Υ., ανάλογα με το πλήθος των σχολικών μονάδων και Ε.Κ., των μαθητών και των εκπαιδευτικών που υποστηρίζουν,»
4. Ηπαράγραφος 3 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών μπορεί να συνιστώνται νέα Κ.Ε.Σ.Υ., Κ.Ε.Α. ή Ε.Κ.Φ.Ε. Με όμοια απόφαση μπορεί να συνιστώνται νέες θέσεις προσωπικού των κλάδων της παραγράφου 1 του άρθρου 5Β και της παραγράφου 1 του άρθρου 9. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του οικείου Περιφερειακού ΔιευθυντήΕκπαίδευσηςμπορεί να συγχωνεύονται ή να καταργούνται οι δομές του πρώτου εδαφίου, καθώς και να μεταβάλλεται η έδρα τους.»
5. Η παράγραφος 5 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018καταργείται.
Άρθρο… Μισθολογικές Διατάξεις
Στο ν. 4547/2018, μετά το άρθρο 18 προστίθεται άρθρο 18Α, το οποίο έχει ως εξής:
Η περίπτωση β` της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/ 2015 (Α` 176), αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης:
αα) Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, εννιακόσια (900,00) ευρώ.
ββ) Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, … (600) ευρώ.
γγ) Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πεντακόσια πενήντα (550) ευρώ.
δδ) Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης…(400) ευρώ.
εε) Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, …(350) ευρώ.
στστ) Προϊστάμενοι των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) και Προϊστάμενος του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τριακόσια πενήντα (350) ευρώ.
ζζ) Διευθυντές Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων, Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων, Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων και Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Μουσικών Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις, τριακόσια (300) ευρώ ή, εφόσον τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια και τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Γυμνάσια με λυκειακές τάξεις διαθέτουν εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον μαθητές και οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) τριάντα (30) τουλάχιστον μαθητές, τριακόσια πενήντα (350) ευρώ.
ηη) Προϊστάμενοι των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τριακόσια (300) ευρώ.
θθ) Διευθυντές Γυμνασίων, Επαγγελματικών Σχολών, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), δημόσιων Ι.Ε.Κ., Ειδικών Γυμνασίων, Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, τετραθέσιων και άνω γενικών και ειδικών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, καθώς και Εργαστηριακών Κέντρων, διακόσια πενήντα (250) ευρώ ή, εφόσον τα σχολεία γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης διαθέτουν εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον μαθητές και οι Σ.Μ.Ε.Α.Ε. τριάντα (30) τουλάχιστον μαθητές, τριακόσια (300) ευρώ.
ιι) Υποδιευθυντές σχολικών μονάδων, Εργαστηριακών Κέντρων, Σ.Δ.Ε. και δημόσιων Ι.Ε.Κ., Υπεύθυνοι Τομέων Εργαστηριακών Κέντρων, Προϊστάμενοι των Κέντρων Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.), εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
κκ) Προϊστάμενοι μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, εκατόν πενήντα (150) ευρώ.».
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 21 του ν. 4547/2018
Το άρθρο 21 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 21
Πίνακες επιλογής στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
1. Για την πλήρωση των θέσεων των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί με βάση αξιολογικούς πίνακες επιλογής και προτάσεις, που καταρτίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου.
2. Για την επιλογή και τοποθέτηση στις παραπάνω θέσεις τα αρμόδια, σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 26, όργανα καταρτίζουν τους ακόλουθους αξιολογικούς πίνακες επιλογής, οι οποίοι ισχύουν από την κύρωσή τους έως την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί την κύρωσή τους:
α) Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.
β) Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
γ) Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
δ) Συμβούλων Εκπαίδευσης.
ε) Προϊσταμένων Κ.Ε.Σ.Υ.
στ) Διευθυντών Νηπιαγωγείων.
ζ) Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων.
η) Διευθυντών Γυμνασίων.
θ) Διευθυντών ΓΕ.Λ..
ι) Διευθυντών ΕΠΑ.Λ..
ια) Διευθυντών Ε.Κ..
ιβ) Διευθυντών Ειδικών Νηπιαγωγείων.
ιγ) Διευθυντών Ειδικών Δημοτικών Σχολείων.
ιδ) Διευθυντών Γυμνασίων Ε.Α.Ε..
ιε) Διευθυντών Λυκείων Ε.Α.Ε.
ιστ) Διευθυντών Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων ή Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων ή Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων.
ιζ) Διευθυντών Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων.
ιη) Διευθυντών Πρότυπων και Πειραματικών Γυμνασίων.
ιθ) Διευθυντών Πρότυπων και Πειραματικών ΓΕ.Λ..
κ) Διευθυντών Μουσικών Σχολείων.
κα) Διευθυντών Καλλιτεχνικών Σχολείων.
κβ) Διευθυντών Ε.Ε.Ε.ΕΚ..
3. Τα αρμόδια σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 26 όργανα καταρτίζουν προτάσεις για την επιλογή και τοποθέτηση των εξής στελεχών της εκπαίδευσης:
α) Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης,
β) Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης,
γ) Προϊσταμένων των Κ.Ε.Α.
δ) Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ε) Προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων Νηπιαγωγείων.
στ) Προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων Δημοτικών Σχολείων.
ζ) Προϊσταμένων Πειραματικών Νηπιαγωγείων.
η) Προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων ΠειραματικώνΔημοτικών Σχολείων.
θ) Προϊσταμένων Ειδικών Νηπιαγωγείων.
ι) Προϊσταμένων Ειδικών Δημοτικών Σχολείων.
ια) Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
ιβ) Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ιγ) Υποδιευθυντών Ε.Κ.
ιδ) Υπευθύνων τομέων Ε.Κ.
ιε) Υποδιευθυντών Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
ιστ) Υποδιευθυντών Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ιζ) Προϊστάμενου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
4. Οι πίνακες των περιπτώσεων α` έως ε` της παραγράφου 2 κυρώνονται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι λοιποί πίνακες της ίδιας παραγράφου κυρώνονται από τους οικείους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Άρθρο… Τροποποιήσεις του άρθρου 22 του ν. 4547/2018
1.Οι παράγραφοι 2 έως και 5 του άρθρου 22 του ν. 4547/2018 αντικαθίστανται ως εξής:
«2. Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί με, τουλάχιστον, δεκαπενταετή εκπαιδευτική και δεκαετή διδακτική υπηρεσία. Από τα ανωτέρω δέκα (10) έτη διδακτικής υπηρεσίας, τα οκτώ (8) τουλάχιστον πρέπει να αφορούν την άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης πρέπει να διαθέτουν γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2.
Πρόσθετη προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας για τις θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί η άσκηση καθηκόντων, για τέσσερα (4) και δύο (2) τουλάχιστον έτη αντίστοιχα, σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης της παραγράφου 2 του άρθρου 21, Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Προϊστάμενου Κ.Ε.Α., Προϊστάμενου Τμήματος Εκπαιδευτικών θεμάτων, Συντονιστή Εκπαίδευσης Εξωτερικού, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, Σχολικού Συμβούλου, Συμβούλου Α΄ ή Β΄ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)ή Παρέδρου επί θητεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.), Προϊστάμενου Γραφείου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊστάμενου ΚΔΑΥ, ΚΕΔΔΥ, διευθυντή Δ.Ι.Ε.Κ, Σ.Ε.Κ. ή Σ.Δ.Ε. ή Προϊσταμένου οργανικής μονάδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3. Σύμβουλοι Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης των οικείων κλάδων με, τουλάχιστον, δεκαπενταετή εκπαιδευτική και δεκαετή διδακτική υπηρεσία. Από τα ανωτέρω δέκα (10) έτη διδακτικής υπηρεσίας, τα οκτώ (8) έτη πρέπει να αφορούν την άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2 (καλή γνώση), η οποία τεκμαίρεται για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων για τους οποίους η γνώση ξένης γλώσσας αποτελεί προσόν διορισμού. Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε. ή στη σχολική ψυχολογία ή μέλη του Ε.Ε.Π. με πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα, με,τουλάχιστον, δεκαπενταετή εκπαιδευτική και δεκαετή διδακτική υπηρεσία. Από τα ανωτέρω δέκα (10) έτη διδακτικής υπηρεσίας, τα οκτώ έτη πρέπει να αφορούν την άσκηση διδακτικών καθηκόντων στο μειονοτικό πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων της αντίστοιχης βαθμίδας. Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Μουσουλμανικής Θρησκείας επιλέγονται εκπαιδευτικοί με,τουλάχιστον, δεκαπενταετή εκπαιδευτική και δεκαετή διδακτική υπηρεσία. Από τα ανωτέρω δέκα (10) έτη διδακτικής υπηρεσίας, τα οκτώ έτη πρέπει να αφορούν την άσκηση διδακτικών καθηκόντων στα μουσουλμανικά ιεροσπουδαστήρια σε μάθημα μουσουλμανικής θρησκευτικής ειδίκευσης. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις για τις θέσεις Συμβούλων Εκπαίδευσης Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή τις θέσεις Συμβούλων Εκπαίδευσης Μουσουλμανικής Θρησκείας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο εκπαιδευτικής ή διδακτικής υπηρεσίαςκαι άσκησης διδακτικών καθηκόντων ή χωρίς τη γνώση ξένης γλώσσας.
4. Προϊστάμενοι Κ.Ε.Σ.Υ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί ή Ε.Ε.Π. των κλάδων που προβλέπονται στις περιπτώσεις α` έως και γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 9, με,τουλάχιστον, δεκαπενταετή εκπαιδευτική και δεκαετή διδακτική υπηρεσία, οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα Κ.Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου. Από τα ανωτέρω δέκα (10) έτη τα οκτώ (8) πρέπει να αφορούν την άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα»
5. Προϊστάμενοι Κ.Ε.Α. επιλέγονται εκπαιδευτικοί με,τα ουλάχιστον, δεκαετή εκπαιδευτική και οκταετή διδακτική υπηρεσία. Από τα ανωτέρω οκτώ έτη τα έξι (6) έτη πρέπει να αφορούν την άσκηση διδακτικών σε σχολική μονάδα.»
2. Τα τρία πρώτα εδάφια της παραγράφου 6 του άρθρου 22 του ν. 4547/2018 αντικαθίστανται ως εξής:
«6. Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και Ε.Κ., επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με τουλάχιστον, δωδεκαετή εκπαιδευτική και οκταετή διδακτική υπηρεσία. Από τα ανωτέρω οκτώ έτη τα έξι (6) πρέπει να αφορούν την άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα. Από τα ανωτέρω έξι έτη άσκησης διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα, τα τρία (3) τουλάχιστον έτη πρέπει να έχουν διανυθεί σε σχολικές μονάδες της οικείας βαθμίδας εκπαίδευσης έχοντας συμπληρώσει σε αυτές το 50% του υποχρεωτικού τους ωραρίου. Για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., εκτός των εκπαιδευτικών, μπορεί να επιλέγονται ως διευθυντές και μέλη Ε.Ε.Π. με δώδεκα τουλάχιστον έτη εκπαιδευτικής υπηρεσίας σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Κ.Ε.Σ.Υ., από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη πρέπει να έχουν διανυθεί σε αντίστοιχη με την προς κάλυψη θέση Σ.Μ.Ε.Α.Ε. της οικείας βαθμίδας εκπαίδευσης.»
3.Η περίπτωση στ) της παραγράφου 6 του άρθρου 22 αντικαθίσταται ως εξής:
«στ) Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών των πρότυπων σχολείων (Π.Σ.) και των πειραματικών σχολείων (ΠΕΙ.Σ.) μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αα) από τα τρία (3) έτη άσκησης διδακτικών καθηκόντων του δευτέρου εδαφίου της παρούσας παραγράφου έχουν διανύσει μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2019-2020 δεκαοκτώ (18) τουλάχιστον μήνες προϋπηρεσία με οργανική θέση ή επί θητεία σεΠ.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. ή έχουν ολοκληρώσει μία μονοετή θητεία με θετική αξιολόγηση σύμφωνα με την παράγραφο … του άρθρου … του ν. … από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής και ββ)είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης.»
4.Η παράγραφος 7 του άρθρου 22 του ν. 4547/2018:
«7. Προϊστάμενοι διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, υποδιευθυντές δημοτικών σχολείων και υποδιευθυντές σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία, που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής σε οργανική θέση στη μονάδα την οποία αφορά η επιλογή, με εξαίρεση τις θέσεις προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων Πειραματικών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων και υποδιευθυντών των ΠΕΙ.Σ. πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις οποίες επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία, που υπηρετούν με θητεία κατά το χρόνο επιλογής στη μονάδα την οποία αφορά η επιλογή. Προϋπόθεση υποβολής υποψηφιότητας για τις θέσεις προϊσταμένων και υποδιευθυντών σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. είναι ο εναπομένων χρόνος θητείας των υποψηφίων ως εκπαιδευτικών στα οικεία Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. να μην υπολείπεται της θητείας στην οικεία θέση στελέχους. Στην περίπτωση, που δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που πληρούν την προϋπόθεση του προηγούμενου εδαφίου, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί των οποίων η θητεία ως εκπαιδευτικών υπολείπεται της θητείας στην οικεία θέση στελέχους. Στην περίπτωση αυτή η θητεία στη θέση στελέχους μειώνεται αντιστοίχως.
Οι υποψήφιοι υποδιευθυντές σχολικής μονάδας πρέπει να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο της θέσης του υποδιευθυντή στη σχολική μονάδα και να μην έχουν κριθεί υπεράριθμοι κατά το χρόνο της επιλογής, σύμφωνα με το άρθρο 14 του π.δ. 50/1996(Α`45). Υποδιευθυντές Ε.Κ. και υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία, οι οποίοι υπηρετούν σε σχολική μονάδα η οποία εξυπηρετείται από το Ε.Κ και συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο της θέσης του υποδιευθυντή ή υπεύθυνου τομέα στο οικείο Ε.Κ..
Ειδική προϋπόθεση για την επιλογή σε θέση υποδιευθυντή και υπευθύνου τομέα Ε.Κ. είναι ο εκπαιδευτικός να ανήκει σε κλάδο ή ειδικότητα που προβλέπεται για το Ε.Κ.
Υποδιευθυντές Ε.Κ., στα οποία ασκούνται διακόσιοι πενήντα (250) τουλάχιστον μαθητές και τα οποία εξυπηρετούν δύο (2) τουλάχιστον ΕΠΑ.Λ. που λειτουργούν σε διαφορετικό κύκλο λειτουργίας (πρωινό κύκλο, απογευματινό κύκλο, εσπερινό κύκλο), καθώς και υπεύθυνοι των τομέων τους, επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία, οι οποίοι υπηρετούν σε σχολική μονάδα, η οποία εξυπηρετείται από το Ε.Κ. και δεν έχουν κριθεί ως υπεράριθμοι κατά το χρόνο της επιλογής σύμφωνα με το άρθρο 14 του π.δ. 50/1996.
Για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ως υποδιευθυντές μπορεί να επιλέγονται, εκτός των εκπαιδευτικών, και μέλη Ε.Ε.Π. με οκταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής σε οργανική θέση στη Σ.Μ.Ε.Α.Ε. την οποία αφορά η επιλογή.
Αν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της οκταετούς διδακτικής υπηρεσίας ή της πιστοποιημένης γνώσης Τ.Π.Ε. Α` επιπέδου, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας ή χωρίς πιστοποιημένη γνώση Τ.Π.Ε., αντίστοιχα.»
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 23 του ν. 4547/2018
Η παράγραφος 1 του άρθρου 23 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι υποψήφιοι κατατάσσονται στους πίνακες της παρ. 2 του άρθρου 21 με βάση το άθροισμα των μονάδων τις οποίες συγκεντρώνουν, σύμφωνα με την κατά το άρθρο 24, 24Α και 24Β αποτίμηση των εξής κριτηρίων:
α) επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση,
β) διδακτική, συμβουλευτική, υποστηρικτική και διοικητική εμπειρία,
γ) αξιολόγηση στον διοικητικό και εκπαιδευτικό τομέα,
δ) προσωπικότητα και γενική συγκρότηση υποψηφίου.»
Άρθρο… Αντικατάσταση του άρθρου 24 του ν. 4547/2018
Το άρθρο 24 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 24
Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
1. Για την κατάταξη στους πίνακες επιλογής των περιπτώσεων α) έως γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 21, τα κριτήρια επιλογής αποτιμώνται με εκατό (100) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, σύμφωνα με τις ακόλουθες παραγράφους. Δεν μοριοδοτείται προσόν, που αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας σύμφωνα με το άρθρο 22.
2. Το κριτήριο της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης αξιολογείται με τριάντα (30) μονάδες κατ` ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Τίτλοι Σπουδών: 13 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) διδακτορικό δίπλωμα, αναγνωρισμένο ως συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4354/2015 (Α΄176): 8 μονάδες,
ββ) δεύτερο διδακτορικό δίπλωμα: 4 μονάδες,
γγ) μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, μετά από κύκλο σπουδών τεσσάρων (4) εξαμήνων (120 πιστωτικών μονάδων), αναγνωρισμένο ως συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4354/2015: 4 μονάδες,
δδ) μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, μετά από κύκλο σπουδών έως και τριών (3) εξαμήνων (έως και 90 πιστωτικών μονάδων), αναγνωρισμένο ως συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4354/2015: 3 μονάδες,
εε) τίτλος διδασκαλείου μετεκπαίδευσης: 3 μονάδες. Ο τίτλος διδασκαλείου προσμετράται μόνο για την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εξομοίωσης σύμφωνα με το π.δ. 130/1990(Α` 52),
στστ) δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, διάρκειας φοίτησης τεσσάρων (4) εξαμήνων (120 πιστωτικών μονάδων): 2 μονάδες,
ζζ) δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, διάρκειας φοίτησης έως και τριών (3) εξαμήνων (90 πιστωτικών μονάδων): 1,5 μονάδα,
ηη) δεύτερο πτυχίο Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής εκπαίδευσης τετραετούς φοίτησης: 3 μονάδες,
θθ) δεύτερο Πτυχίο τεχνολογικής εκπαίδευσης διάρκειας φοίτησης μικρότερης των τεσσάρων (4) ετών: 2 μονάδες,
ιι) επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης: 2 μονάδες και
κκ) τρίτο πτυχίο: 1 μονάδα.
Τίτλος σπουδών που αποτέλεσε προσόν διορισμού δεν μοριοδοτείται. Σε περίπτωση μετάταξης δεν μοριοδοτείται ο τίτλος σπουδών που αποτέλεσε προσόν για τη μετάταξη και μοριοδοτείται ο τίτλος που αποτέλεσε προσόν του αρχικού διορισμού.
Όλοι οι τίτλοι σπουδών, εφόσον προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.). Στις περιπτώσεις που ζητείται η δήλωση της διάρκειας φοίτησης, όπου αυτή δεν αποδεικνύεται, αποδίδεται η μικρότερη προβλεπόμενη μοριοδότηση.
β) Επιμόρφωση: 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) πιστοποιητικό ή βεβαίωση ετήσιας επιμόρφωσης Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.), Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Δ.Ε.), Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) ή Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.), εφόσον δεν αποτέλεσε προσόν διορισμού: 1 μονάδα,
ββ) πιστοποιητικό ή βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης ενός προγράμματος επιμόρφωσης Α.Ε.Ι. συνολικής διάρκειας τριακοσίων (300), τουλάχιστον, ωρών ή εννεάμηνης, τουλάχιστον, διάρκειας: 1 μονάδα,
γγ) βεβαίωση παρακολούθησης επιμορφωτικών προγραμμάτων των Περιφερειακών Επιμορφωτικών Κέντρων (Π.Ε.Κ.), του Ι.Ε.Π. ή του Π.Ι.: 0,1 μονάδεςανά 10 ώρες βάσει της βεβαίωσης και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο. Η εισαγωγική επιμόρφωση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών δεν μοριοδοτείται,
δδ) πιστοποιητικό ή βεβαίωση παρακολούθησης επιμορφωτικών προγραμμάτων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.): 0,1 μονάδες ανά 10 ώρες βάσει βεβαίωσης και έως 1 μονάδα κατά ανώτατο όριο,
εε) βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών με την ιδιότητα του επιμορφούμενου ή επιμορφωτή Α΄ ή Β΄: 1 μονάδα,
στστ) βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης θεματικών ενοτήτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.): 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο, η οποία κατανέμεται ως εξής: ααα) 1 μονάδα για την ολοκλήρωση ετήσιας θεματικής ενότητας και βββ) 0,50 μονάδες για την ολοκλήρωση εξαμηνιαίας θεματικής ενότητας.
Οι ανωτέρω βεβαιώσεις και πιστοποιητικά αξιολογούνται, εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό.
ζζ) πιστοποίηση επιμόρφωσης Β επιπέδου στις ΤΠΕ με την ιδιότητα του επιμορφούμενου ή επιμορφωτή: 1 μονάδα και
ηη) πιστοποίηση επιμόρφωσης Β1 επιπέδου στις ΤΠΕ: 0,50 μονάδες,
γ) Γνώση ξένων γλωσσών: 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) πιστοποιημένη γνώση πρώτης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Γ2: 3 μονάδες,
ββ) πιστοποιημένη γνώση πρώτης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Γ1: 2 μονάδες,
γγ) πιστοποιημένη γνώση πρώτης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου B2: 1 μονάδα,
δδ) πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Γ2: 3 μονάδες,
εε) πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Γ1: 2 μονάδες και
στστ) πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου B2: 1 μονάδα
Αν ο υποψήφιος κατέχει αποδεικτικά γνώσης της ίδιας ξένης γλώσσας διαφορετικού επιπέδου, μοριοδοτείται μόνο για το ανώτερο. Η γνώση ξένης γλώσσας αποδεικνύεται σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001(Α΄ 39). Η γνώση της ξένης γλώσσας που αποτέλεσε προσόν διορισμού για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ34 και ΠΕ40 δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης και δεν μοριοδοτείται.
δ) Συγγραφικό και ερευνητικό έργο επιστημονικού περιεχομένου σχετικού με τις επιστήμες της εκπαίδευσης και των διδασκόμενων μαθημάτων σύμφωνα με το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών: 8 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα): Βιβλία, συλλογικοί τόμοι, πρακτικά συνεδρίων, διδακτικό και επιμορφωτικό υλικό: 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
ααα) βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων με Διεθνή Μοναδικό Αριθμό Βιβλίου (InternationalStandardBookNumber – ISBN): 2 μονάδες ανά βιβλίο,
βββ) βιβλία ελληνικών εκδοτικών οίκων με ISBN: 1,5 μονάδα ανά βιβλίο,
γγγ) κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους διεθνών εκδοτικών οίκων με ISBN: 1 μονάδα ανά κεφάλαιο,
δδδ) κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους ελληνικών εκδοτικών οίκων με ISBN: 0,50 μονάδες ανά κεφάλαιο,
εεε) εισηγήσεις σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με έκδοση ISBN ή Διεθνή Μοναδικό Αριθμό Σειρών (International Standard Serial Number – ISSN): 0,50 μονάδες ανά εισήγηση,
στστστ) εισηγήσεις σε πρακτικά ελληνικών συνεδρίων με έκδοση ISBN ή ISSN : 0,25 μονάδες ανά εισήγηση,
ζζζ) συγγραφή σχολικού εγχειριδίου ή διδακτικού βιβλίου, το οποίο διανέμεται στους μαθητές ή εκπαιδευτικούς σε σχολικές μονάδες της δημόσιας εκπαίδευσης, ή συμμετοχή σε ομάδα σύνταξης Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών – Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών (Α.Π.Σ. – Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ή αναμόρφωσης – εξορθολογισμού Προγραμμάτων Σπουδών και διδακτικής ύλης του Ι.Ε.Π. ή του Π.Ι.: 0,50 μονάδες ανά περίπτωση.
ηηη) δημιουργία εκπαιδευτικού λογισμικού, πιστοποιημένου από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Ι.Ε.Π. ή το Π.Ι. ή με σφραγίδα ποιότητας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.) και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.): 0,25 μονάδες ανά λογισμικό,(που φιλοξενούνται στο φωτόδεντρο)
θθθ) δημιουργία επιμορφωτικού υλικού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ι.Ε.Π., του Π.Ι., εποπτευόμενων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων φορέων ή του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.: 0,25 μονάδες ανά πρόγραμμα.
Στην περίπτωση ομαδικής συγγραφής λαμβάνεται το ήμισυ της μοριοδότησης.
ββ) Άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά: 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
ααα) άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με ISSN και σύστημα κριτών: 1 ανά άρθρο,
βββ) άρθρα σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με ISSN και σύστημα κριτών: 0,50 ανά άρθρο και
γγγ) άρθρα σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά χωρίς σύστημα κριτών: 0,25 ανά άρθρο.
Στην περίπτωση ομαδικής συγγραφής λαμβάνεται το ήμισυ της μοριοδότησης.
ε) Διδακτικό έργο στην ανώτατη εκπαίδευση: 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο
άσκηση αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε Α.Ε.Ι. ή στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.: 0,50 μονάδες ανά εξάμηνο.
3. Το κριτήριο της διδακτικής, της συμβουλευτικής-υποστηρικτικής και της διοικητικής εμπειρίας, αποτιμάται με εικοσιπέντε (25) μονάδες κατ` ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Διδακτική υπηρεσία: 1 μονάδα ανά έτος διδακτικής υπηρεσίας και έως 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
Η άσκηση διδακτικής υπηρεσίας για χρονικό διάστημα βραχύτερο του έτους μοριοδοτείται με το ένα τέταρτο (1/4) της αντίστοιχης ετήσιας μοριοδότησης για κάθε τρίμηνο. Χρόνος μικρότερος του τριμήνου δεν υπολογίζεται.
Ή
Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα:
(αα) άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. ή δημόσια Ι.Ε.Κ.,: 1 μονάδα ανά διδακτικό έτος και έως 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.) εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν αξιολογηθεί: 0,50 μονάδες ανά διδακτικό έτος, το οποίο έχει αξιολογηθεί και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Η μοριοδότηση της παρούσας υποπερίπτωσης προσαυξάνει την μοριοδότηση της υποπερίπτωσης αα).)
β) Παροχή επιμορφωτικού έργου σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων του Ι.Ε.Π., του Π.Ι., των Π.Ε.Κ., του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: 0,1 ανά 10 ώρες βάσει βεβαιώσεων και έως 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Επιμορφωτικό έργο που αποτελεί υπηρεσιακό καθήκον του υποψηφίου δεν μοριοδοτείται.
γ) συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα:
αα) συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα του Ι.Ε.Π. ή του Π.Ι., επιτροπής ερευνών Α.Ε.Ι., εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ερευνητικών κέντρων-ινστιτούτων βάσει βεβαίωσης: 1 μονάδα ανά πρόγραμμα και έως 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο,
ββ) συμμετοχή σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα ή δράσεις χρηματοδοτούμενα εν όλω ή εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ή άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως Lingua, Σωκράτης, Comenius, Erasmus/Erasmus+, Leonardo da Vinci και eTwinning ή σε προαιρετικές δράσεις επαγγελματικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας σύμφωνα με το άρθρο …: 0,50 μονάδες ανά πρόγραμμα ή δράση και έως 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
δ) Συμβουλευτικό – υποστηρικτικό έργο υπό την ιδιότητα του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Συμβούλου Εκπαίδευσης, του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ή του Σχολικού Συμβούλου: 1 μονάδα ανά έτος και έως 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
Το ανώτατο όριο των αξιολογικών μονάδων για τις περιπτώσεις α) έως δ) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10.
ε) Διοικητική εμπειρία: 15 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) άσκηση καθηκόντων Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, Συντονιστή Εκπαίδευσης Εξωτερικού, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊσταμένου επιπέδου Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή εποπτευόμενου από αυτό φορέα, Συμβούλου Α΄ του Ι.Ε.Π. ή Παρέδρου επί θητεία του Π.Ι.: 1 μονάδα ανά έτος και έως 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο,
ββ) άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων, Προϊσταμένου Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ΠροϊσταμένουΕπιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ήΠροϊσταμένου Γραφείου Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κ.Ε.Σ.Υ., Κ.Δ.Α.Υ., ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Συμβούλου Β΄ του Ι.Ε.Π., (Διευθυντή και Υποδιευθυντή Π.Ε.Κ.,) διευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. ή Δ.Ι.Ε.Κ. ή Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Σ.Ε.Κ. ή Σ.Δ.Ε.: 0,75 μονάδες ανά έτος και έως 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
γγ) άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου νηπιαγωγείου ή ολιγοθέσιου δημοτικού σχολείου, υποδιευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. ή Δ.Ι.Ε.Κ. ή Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Σ.Ε.Κ. ή Σ.Δ.Ε. ή υπευθύνου τομέα Ε.Κ., ή Προϊσταμένου Κ.Ε.Α. ή Υπευθύνου Λειτουργίας Κ.Π.Ε. ή Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων, ή υπευθύνου Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευση,(η συμμετοχή εκπαιδευτικού στο Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής της παραγράφου 8 του άρθρου 26 ή στα υπηρεσιακά συμβούλια ή η συμμετοχή αιρετού εκπρόσωπου εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια): 0,50 μονάδες ανά έτοςκαι έως 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο(Παράλληλη συμμετοχή σε περισσότερα συμβούλια το ίδιο χρονικό διάστημα δεν μοριοδοτείται αθροιστικά. Για τη μοριοδότηση των αναπληρωματικών αιρετών μελών των συμβουλίων απαιτείται συμμετοχή τους σε πέντε (5) τουλάχιστον συνεδριάσεις ανά έτος),
δδ) άσκηση καθήκοντα υπευθύνου σχολικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων, Σ.Σ.Ν., ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., Ε.Κ.Φ.Ε., ΚΕ.ΣΥ.Π., ΓΡΑ.ΣΥ., ή ΓΡΑ.Σ.Ε.Π., του υπεύθυνου Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών ή Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού, σχολικών βιβλιοθηκών, οι οποίες είχαν λειτουργήσει στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» (Ε.Π.Ε.Α.Κ.),εκπαιδευτικού εμπιστοσύνης ή άσκηση διοικητικών καθηκόντων με απόσπαση σε υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: 0,25 ανά έτος και έως 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
Χρόνος διοικητικής εμπειρίας βραχύτερος του έτους μοριοδοτείται με το ένα τέταρτο (1/4) της αντίστοιχης ετήσιας μοριοδότησης για κάθε τρίμηνο. Χρόνος μικρότερος του τριμήνου δεν υπολογίζεται.
Σε περίπτωση που συντρέχει σωρευτικά στο πρόσωπο υποψηφίου διοικητική εμπειρία των περιπτώσεων αα) έως και γγ) ως προσόν, που αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας λογίζεται η διοικητική εμπειρία, που μοριοδοτείται λιγότερο σύμφωνα με την περίπτωση ε) της παρούσας παραγράφου.
4. Το κριτήριο της αξιολόγησης του υποψηφίου στον διοικητικό και παιδαγωγικό τομέα αποτιμάται με 25 μονάδες κατ` ανώτατο όριο βάσει των εκθέσεων αξιολόγησης του υποψηφίου.
5. Το κριτήριο της γενικής συγκρότησης του υποψηφίου αποτιμάται με είκοσι (20) μονάδες κατ` ανώτατο όριο. Για την αποτίμηση του εν λόγω κριτηρίου διενεργείται προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, η οποία μαγνητοφωνείται. Μέσω της συνέντευξης εκτιμώνται η συγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου, η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας, η συστηματική ενημέρωση στα εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς και οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης των εκπαιδευτικών δομών, ενώ συνεκτιμώνται τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας κάθε υποψηφίου.
Για τη διεξαγωγή της συνέντευξης, αξιοποιείται μελέτη περίπτωσης από τράπεζα θεμάτων, την οποία θα κληθεί να πραγματευτεί ο υποψήφιος. Υπεύθυνη για την προετοιμασία της τράπεζας θεμάτων είναι η Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε., η οποία επικουρείται από το Ι.Ε.Π.. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: α) προετοιμασία του υποψηφίου πάνω στη μελέτη περίπτωσης, την οποία επέλεξε τυχαία από ένα σύνολο μελετών περίπτωσης και β) παρουσίαση από τον ίδιο του θέματος της μελέτης περίπτωσης και ερωτήσεις των μελών του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής προς τον υποψήφιο. Κατά το χρόνο της προετοιμασίας του υποψηφίου πραγματοποιείται εισήγηση από μέλος του Συμβουλίου Επιλογής σχετικά με τον φάκελο του υποψηφίου.
Τα στοιχεία, τα οποία συνεκτιμώνται κατά τη συνέντευξη αποτιμώνται σε αξιολογικές μονάδες ως εξής:
αα) η συγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου: 5 μονάδες,
ββ) η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας:5 μονάδες και
γγ) οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης των εκπαιδευτικών δομών: 10μονάδες.
6. Το Συμβούλιο Επιλογής δύναται με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση να αποκλείσει από την περαιτέρω διαδικασία υποψήφιο που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης διαπιστώνεται ότι δεν είναι κατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων του στελέχους της εκπαίδευσης.
Μεταβατικές Διατάξεις
Άρθρο… Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Κατά την πρώτη επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα κριτήρια επιλογής αποτιμώνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4547/2018, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο … με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:
α) Το κριτήριο της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του ν. 4547/2018 αποτιμάται με σαράντα (45) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
αα) το υποκριτήριο των τίτλων σπουδών της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24του ν. 4547/2018αποτιμάται με 20μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) Το υποκριτήριο της επιμόρφωσης της περίπτωσης β) της παραγράφου 2 του άρθρου 24του ν. 4547/2018 αποτιμάται με 5μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
γγ) το υποκριτήριο του συγγραφικού και ερευνητικού έργου επιστημονικού περιεχομένου της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24του ν. 4547/2018 αποτιμάται με 12 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
δδ) το υποκριτήριο του διδακτικού έργου στην ανώτατη εκπαίδευση της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24του ν. 4547/2018 αποτιμάται με 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
β) Το κριτήριο της διδακτικής, της συμβουλευτικής – υποστηρικτικής και της διοικητικής εμπειρίας της παραγράφου 3 του άρθρου 24του ν. 4547/2018αποτιμάται με τριάντα (35) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
αα) το ανώτατο όριο των αξιολογικών μονάδων για τα υποκριτήριατων περιπτώσεων α) έως δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 24του ν. 4547/2018δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 16μονάδες.
ββ) το υποκριτήριο της διοικητικής εμπειρίας της περίπτωσης ε) της παραγράφου 3 του άρθρου 24του ν. 4547/2018αποτιμάται με 19μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
γ) η αξιολόγηση στον διοικητικό και παιδαγωγικό τομέα της παραγράφου 4 του άρθρου 24 του ν. 4547/2018, δεν λαμβάνεται υπόψηως μοριοδοτούμενο κριτήριο,.
δ) Το κριτήριο της γενικής συγκρότησης του υποψηφίουτης παραγράφου 5 του άρθρου 24 του ν. 4547/2018, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο …. του παρόντος νόμου, αποτιμάται με είκοσι (20)μονάδες κατ` ανώτατο όριο. Για την αποτίμηση του εν λόγω κριτηρίου διενεργείται προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, η οποία μαγνητοφωνείται.
Η συνέντευξη εστιάζει στην αυτοαξιολόγηση του υποψηφίου και τον σχεδιασμό του έργου του σε περίπτωση επιλογής του. Ο υποψήφιος καλείται να επιλέξει και να παρουσιάσει μια περίπτωση από τις αναφερόμενες στην αυτοαξιολόγησή του και μια περίπτωση από τις αναφερόμενες στο σχεδιασμό του έργου του. Το Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ρωτήσει ο,τιδήποτε σχετίζεται με τα θέματα αυτοαξιολόγησης και σχεδιασμού.
Μέσω της συνέντευξης εκτιμώνται η συγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου, η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας, η συστηματική ενημέρωση στα εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς και οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης των εκπαιδευτικών δομών, ενώ συνεκτιμώνται τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας κάθε υποψηφίου.
Τα στοιχεία, τα οποία συνεκτιμώνται κατά τη συνέντευξη αποτιμώνται σε αξιολογικές μονάδες ως εξής:
αα) η συγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου: 5 μονάδες,
ββ) η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας:5 μονάδες και
γγ) οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης των εκπαιδευτικών δομών: 10μονάδες.
Ή
Μεταβατικές Διατάξεις
Άρθρο… Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Κατά την πρώτη επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα κριτήρια επιλογής αποτιμώνται με εβδομήντα πέντε (75)κατ’ ανώτατο όριο μονάδες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4547/2018, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο … με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:
α)Το κριτήριο της αξιολόγησης του υποψηφίου στον διοικητικό και παιδαγωγικό τομέα της παραγράφου 4 του άρθρου 24 του ν. 4547/2018 δεν αξιολογείται.
β)Το κριτήριο της γενικής συγκρότησης του υποψηφίου της παραγράφου 5 του άρθρου 24 του ν. 4547/2018, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο …. του παρόντος νόμου, αποτιμάται με είκοσι (20) μονάδες κατ` ανώτατο όριο. Για την αποτίμηση του εν λόγω κριτηρίου διενεργείται προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, η οποία μαγνητοφωνείται.
Η συνέντευξη εστιάζει στην αυτοαξιολόγηση του υποψηφίου και τον σχεδιασμό του έργου του σε περίπτωση επιλογής του. Ο υποψήφιος καλείται να επιλέξει και να παρουσιάσει μια περίπτωση από τις αναφερόμενες στην αυτοαξιολόγησή του και μια περίπτωση από τις αναφερόμενες στο σχεδιασμό του έργου του. Το Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ρωτήσει ο,τιδήποτε σχετίζεται με τα θέματα αυτοαξιολόγησης και σχεδιασμού.
Μέσω της συνέντευξης εκτιμώνται η συγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου, η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας, η συστηματική ενημέρωση στα εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς και οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης των εκπαιδευτικών δομών, ενώ συνεκτιμώνται τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας κάθε υποψηφίου.
Τα στοιχεία, τα οποία συνεκτιμώνται κατά τη συνέντευξη αποτιμώνται σε αξιολογικές μονάδες ως εξής:
αα) η συγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου: 5 μονάδες,
ββ) η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας: 5 μονάδες και
γγ) οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης των εκπαιδευτικών δομών: 10μονάδες.
Άρθρο… Προσθήκη νέου άρθρου 24Α στον ν.4547/2018
Στο νόμο 4547/2018 ύστερα από το άρθρο 24 προστίθεται άρθρο 24Α, το οποίο έχει ως εξής:
«Άρθρο 24Α Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής των Συμβούλων Εκπαίδευσης και Προϊσταμένων Κ.Ε.Σ.Υ.
1. Για την κατάταξη στους πίνακες επιλογής της παραγράφου 2 του άρθρου 21, τα κριτήρια επιλογής των Συμβούλων Εκπαίδευσης αποτιμώνται με εκατό (100) κατ’ ανώτατο όριο μονάδες, σύμφωνα με τις ακόλουθες παραγράφους. Δεν μοριοδοτείται προσόν, που αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας σύμφωνα με το άρθρο 22.
2. Το κριτήριο της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης αξιολογείται με τριάντα (30) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Τίτλοι σπουδών: 13 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) διδακτορικό δίπλωμα, αναγνωρισμένο ως συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4354/2015: 8 μονάδες,
ββ) δεύτερο διδακτορικό δίπλωμα: 4 μονάδες,
γγ) μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, μετά από κύκλο σπουδών 4 εξαμήνων (120 πιστωτικών μονάδων), αναγνωρισμένος ως συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4354/2015: 4 μονάδες,
δδ) μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, μετά από κύκλο σπουδών έως και 3 εξαμήνων (έως και 90 πιστωτικών μονάδων), αναγνωρισμένος ως συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4354/2015: 3 μονάδες,
εε) δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, διάρκειας φοίτησης 4 εξαμήνων (120 πιστωτικών μονάδων): 2 μονάδες,
στστ) δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, διάρκειας φοίτησης έως και 3 εξαμήνων (90 πιστωτικών μονάδων): 1,5 μονάδα,
ζζ) τίτλος διδασκαλείου μετεκπαίδευσης: 3 μονάδες. Ο τίτλος διδασκαλείου προσμετράται υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εξομοίωσης σύμφωνα με το π.δ. 130/1990,
ηη) δεύτερο πτυχίο πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης 4ετούς φοίτησης: 3 μονάδες,
θθ) δεύτερο πτυχίο τεχνολογικής εκπαίδευσης διάρκειας φοίτησης μικρότερης των 4 ετών: 2 μονάδες,
ιι) επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης: 2 μονάδες και
κκ) τρίτο πτυχίο: 1 μονάδα.
Τίτλος σπουδών που αποτέλεσε προσόν διορισμού δεν μοριοδοτείται. Σε περίπτωση μετάταξης δεν μοριοδοτείται ο τίτλος σπουδών που αποτέλεσε προσόν για τη μετάταξη και μοριοδοτείται ο τίτλος που αποτέλεσε προσόν του αρχικού διορισμού.
Όλοι οι τίτλοι σπουδών, εφόσον προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.). Στις περιπτώσεις που ζητείται η δήλωση της διάρκειας φοίτησης, όπου αυτή δεν αποδεικνύεται, αποδίδεται η μικρότερη προβλεπόμενη μοριοδότηση.
β) Επιμόρφωση: 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) πιστοποιητικό ή βεβαίωση ετήσιας επιμόρφωσης Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.), Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Δ.Ε.), Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) ή Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.), εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκε ως προσόν διορισμού: 1 μονάδα,
ββ) πιστοποιητικό ή βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης ενός προγράμματος επιμόρφωσης Α.Ε.Ι. συνολικής διάρκειας τριακοσίων (300), τουλάχιστον, ωρών ή εννεάμηνης, τουλάχιστον, διάρκειας: 1 μονάδα,
γγ) βεβαίωση παρακολούθησης επιμορφωτικών προγραμμάτων των Π.Ε.Κ. του Ι.Ε.Π. ή του Π.Ι.: 0,1 μονάδες ανά 10 ώρες παρακολούθησης βάσει της βεβαίωσης και έως 1 μονάδα κατά ανώτατο όριο. εισαγωγική επιμόρφωση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών δεν μοριοδοτείται,
δδ) πιστοποιητικό ή βεβαίωση παρακολούθησης επιμορφωτικών προγραμμάτων Ε.Κ.Δ.Δ.Α.: 0,1 μονάδες ανά 10 ώρες παρακολούθησης βάσει της βεβαίωσης και έως 1 μονάδα κατά ανώτατο όριο,
εε) βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών με την ιδιότητα του επιμορφούμενου ή επιμορφωτή Α΄ ή Β: 1 μονάδα,
στστ) βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης θεματικών ενοτήτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.): 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο, η οποία κατανέμεται ως εξής: ααα) 1 μονάδα για την ολοκλήρωση ετήσιας θεματικής ενότητας και βββ) 0,50 μονάδες για την ολοκλήρωση εξαμηνιαίας θεματικής ενότητας.
Οι ανωτέρω βεβαιώσεις και πιστοποιητικά αξιολογούνται, εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό.
ζζ) πιστοποίηση επιμόρφωσης Β επιπέδου στις ΤΠΕ με την ιδιότητα του επιμορφούμενου ή επιμορφωτή: 1 μονάδα και
ηη) πιστοποίηση επιμόρφωσης Β1 επιπέδου στις ΤΠΕ: 0,50 μονάδες,
γ) Γνώση ξένων γλωσσών: 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) πιστοποιημένη γνώση πρώτης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Γ2: 3 μονάδες,
ββ) πιστοποιημένη γνώση πρώτης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Γ1: 2 μονάδες,
γγ) πιστοποιημένη γνώση πρώτης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου B2: 1 μονάδα,
δδ) πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Γ2: 3 μονάδες,
εε) πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Γ1: 2 μονάδες και
στστ) πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου B2: 1 μονάδα.
Αν ο υποψήφιος κατέχει αποδεικτικά γνώσης της ίδιας ξένης γλώσσας διαφορετικού επιπέδου, μοριοδοτείται μόνο για το ανώτερο. Η γνώση ξένης γλώσσας αποδεικνύεται σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001. Η γνώση της ξένης γλώσσας που αποτέλεσε προσόν διορισμού για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ34 και ΠΕ40 δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης και δεν μοριοδοτείται.
δ) Συγγραφικό και ερευνητικό έργο επιστημονικού περιεχομένου σχετικού με τις επιστήμες της εκπαίδευσης και των διδασκόμενων μαθημάτων σύμφωνα με το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών: 8 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα): Βιβλία, συλλογικοί τόμοι, πρακτικά συνεδρίων, διδακτικό και επιμορφωτικό υλικό: 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
ααα) βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων με ISBN: 2 μονάδες ανά βιβλίο,
βββ) βιβλία ελληνικών εκδοτικών οίκων με ISBN: 1,5 μονάδα ανά βιβλίο,
γγγ) κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους διεθνών εκδοτικών οίκων με ISBN: 1 μονάδα ανά κεφάλαιο,
δδδ) κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους ελληνικών εκδοτικών οίκων με ISBN: 0,50 μονάδες ανά κεφάλαιο,
εεε) εισηγήσεις σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με έκδοση ISBN ή ISSN: 0,50 μονάδες ανά εισήγηση,
στστστ) εισηγήσεις σε πρακτικά ελληνικών συνεδρίων με έκδοση ISBN ή ISSN: 0,25 μονάδες ανά εισήγηση,
ζζζ) συγγραφή σχολικού εγχειριδίου ή διδακτικού βιβλίου, το οποίο διανέμεται στους μαθητές ή εκπαιδευτικούς σε σχολικές μονάδες της δημόσιας εκπαίδευσης ή συμμετοχή σε ομάδα σύνταξης Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών – Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών (Α.Π.Σ. – Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ή αναμόρφωσης – εξορθολογισμού Προγραμμάτων Σπουδών και διδακτικής ύλης του Ι.Ε.Π. ή του Π.Ι.: 0,50 μονάδες ανά περίπτωση,
ηηη) δημιουργία εκπαιδευτικού λογισμικού, πιστοποιημένου από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Ι.Ε.Π. ή το Π.Ι. ή με σφραγίδα ποιότητας απότο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Ι.Ε.Π., το Ι.Τ.Υ.Ε., το Ε.Κ.Τ. και το Κ.Ε.Γ.: 0,25 μονάδες ανά λογισμικό,
θθθ) δημιουργία επιμορφωτικού υλικού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ι.Ε.Π. Π.Ι., εποπτευόμενων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων φορέων ή του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. : 0,25 μονάδες ανά πρόγραμμα.
Στην περίπτωση ομαδικής συγγραφής λαμβάνεται το ήμισυ της μοριοδότησης.
ββ) Άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά: 6 μονάδες κατ΄ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
ααα) Άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με ISSN και σύστημα κριτών: 1 μονάδα ανά άρθρο,
βββ) άρθρα σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με ISSN και σύστημα κριτών: 0,50 μονάδες ανά άρθρο και
γγγ) άρθρα σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά χωρίς σύστημα κριτών: 0,25 μονάδες ανά άρθρο.
Στην περίπτωση ομαδικής συγγραφής λαμβάνεται το ήμισυ της μοριοδότησης.
ε) Διδακτικό έργο στην ανώτατη εκπαίδευση: 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο
άσκηση αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε Α.Ε.Ι. ή στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.: 0,50 μονάδες ανά εξάμηνο.
3. Το κριτήριο της διδακτικής, της συμβουλευτικής-υποστηρικτικής και της διοικητικής εμπειρίας, αποτιμάται με εικοσιπέντε (25) μονάδες κατ` ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Διδακτικήυπηρεσία: 1 μονάδα ανά έτος διδακτικής υπηρεσίας και έως 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
Η άσκηση διδακτικής υπηρεσίας για χρονικό διάστημα βραχύτερο του έτους μοριοδοτείται με το ένα τέταρτο (1/4) της αντίστοιχης ετήσιας μοριοδότησης για κάθε τρίμηνο. Χρόνος μικρότερος του τριμήνου δεν μοριοδοτείται.
Ή
Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα:
αα) άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. ή δημόσια Ι.Ε.Κ.,: 1 μονάδα ανά διδακτικό έτοςκαι έως 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν αξιολογηθεί: 0,50 μονάδες ανά διδακτικό έτος, το οποίο έχει αξιολογηθεί και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Η μοριοδότηση της παρούσας υποπερίπτωσης προσαυξάνει την μοριοδότηση της υποπερίπτωσης αα).
β) Παροχή επιμορφωτικού έργου σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων του Ι.Ε.Π., του Π.Ι., των Π.Ε.Κ., του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: 0,1 ανά 10 ώρες βάσει βεβαίωσης και έως 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Επιμορφωτικό έργο που αποτελεί υπηρεσιακό καθήκον του υποψηφίου δεν μοριοδοτείται.
γ) συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα:
αα) συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα του Ι.Ε.Π. ή του Π.Ι., επιτροπής ερευνών Α.Ε.Ι., εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ερευνητικών κέντρων-ινστιτούτων βάσει βεβαίωσης: 1 μονάδα ανά πρόγραμμα και έως 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο,
ββ) συμμετοχή σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα ή δράσεις χρηματοδοτούμενα εν όλω ή εν μέρει από την Ε.Ε. ή άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως Lingua, Σωκράτης, Comenius, Erasmus/Erasmus+, Leonardo da Vinci και eTwinning ή σε προαιρετικές δράσεις επαγγελματικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας σύμφωνα με το άρθρο …: 0,50 μονάδες ανά πρόγραμμα ή δράση και έως 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
δ) Συμβουλευτικό – υποστηρικτικό έργο υπό την ιδιότητα τουΠεριφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Συμβούλου Εκπαίδευσης, του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ή του Σχολικού Συμβούλου ή του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου: 1 μονάδα ανά έτος και έως 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
Το ανώτατο όριο των αξιολογικών μονάδων για τις περιπτώσεις α) έως δ) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.
ε) Διοικητική εμπειρία: 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) άσκηση καθηκόντων Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, Συντονιστή Εκπαίδευσης Εξωτερικού, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊσταμένου επιπέδου Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή εποπτευόμενου από αυτό φορέα, Συμβούλου Α΄ του Ι.Ε.Π. ή Παρέδρου επί θητεία του Π.Ι.: 1 μονάδα ανά έτος και έως 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων,Προϊσταμένου Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,Προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ή Προϊσταμένου Γραφείου Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κ.Ε.Σ.Υ., Κ.Δ.Α.Υ., ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Συμβούλου Β΄ του Ι.Ε.Π.,(Διευθυντή και Υποδιευθυντή ΠΕΚ), διευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. ή Δ.Ι.Ε.Κ. ή Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Σ.Ε.Κ. ή Σ.Δ.Ε.: 0,75 μονάδες ανά έτοςκαι έως 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
γγ) άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου νηπιαγωγείου ή ολιγοθέσιου δημοτικού σχολείου, υποδιευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. ή Δ.Ι.Ε.Κ. ή Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Σ.Ε.Κ. ή Σ.Δ.Ε. ή υπευθύνου τομέα Ε.Κ., ή Προϊσταμένου Κ.Ε.Α. ή Υπευθύνου Λειτουργίας Κ.Π.Ε. ή Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων, ή υπευθύνου Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης(η συμμετοχή εκπαιδευτικού στο Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής της παραγράφου 1 του άρθρου 26 ή στα υπηρεσιακά συμβούλια ή η συμμετοχή αιρετού εκπρόσωπου εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια): 0,50 μονάδες ανά έτος και έως 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.(Παράλληλη συμμετοχή σε περισσότερα συμβούλια το ίδιο χρονικό διάστημα δεν μοριοδοτείται αθροιστικά. Για τη μοριοδότηση των αναπληρωματικών αιρετών μελών των συμβουλίων απαιτείται συμμετοχή τους σε πέντε (5) τουλάχιστον συνεδριάσεις ανά έτος),
δδ) άσκηση καθήκοντα υπευθύνου σχολικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων, Σ.Σ.Ν., ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., Ε.Κ.Φ.Ε., ΚΕ.ΣΥ.Π., ΓΡΑ.ΣΥ., ή ΓΡΑ.Σ.Ε.Π., του υπεύθυνου Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών ή Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού, σχολικών βιβλιοθηκών, οι οποίες είχαν λειτουργήσει στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» (Ε.Π.Ε.Α.Κ.), εκπαιδευτικού εμπιστοσύνηςή άσκηση διοικητικών καθηκόντων με απόσπαση σε υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: 0,25 ανά έτος και έως 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
Χρόνος διοικητικής εμπειρίας βραχύτερος του έτους μοριοδοτείται με το ένα τέταρτο (1/4) της αντίστοιχης ετήσιας μοριοδότησης για κάθε τρίμηνο. Χρόνος μικρότερος του τριμήνου δεν υπολογίζεται.
4. Το κριτήριο της αξιολόγησης του υποψηφίου στον διοικητικό και παιδαγωγικό τομέα του αποτιμάται με είκοσι πέντε (25) μονάδες κατ` ανώτατο όριο βάσει των εκθέσεων αξιολόγησης του υποψηφίου.
5.Το κριτήριο της γενικής συγκρότησης του υποψηφίου αποτιμάται με είκοσι(20) μονάδες κατ` ανώτατο όριο. Για την αποτίμηση του εν λόγω κριτηρίου διενεργείται προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, η οποία μαγνητοφωνείται. Μέσω της συνέντευξης εκτιμώνται ησυγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου, η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας,η συστηματική ενημέρωση στα εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς καιοι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου ως προς τη διαμόρφωση στάσεων, σχέσεων, ρόλων και δράσεων που μετασχηματίζουν τη μεν σχολική τάξη σε πλαίσιο ενεργού μάθησης και ενδυνάμωσης της φωνής των μαθητών, τη δε σχολική μονάδα σε κοινότητα επαγγελματικής μάθησης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Κατά τη συνέντευξη συνεκτιμώνται, επίσης, τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας κάθε υποψηφίου.
Για τη διεξαγωγή της συνέντευξης, αξιοποιείται μελέτη περίπτωσης από τράπεζα θεμάτων, την οποία θα κληθεί να πραγματευτεί ο υποψήφιος. Υπεύθυνη για την προετοιμασία της τράπεζας θεμάτων είναι η Α,ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε, η οποία επικουρείται από το Ι.Ε.Π.. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: α) προετοιμασία του υποψηφίου πάνω στη μελέτη περίπτωσης, την οποία επέλεξε τυχαία από ένα σύνολο μελετών περίπτωσης και β) παρουσίαση από τον ίδιο του θέματος της μελέτης περίπτωσης και ερωτήσεις των μελών του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής προς τον υποψήφιο. Κατά το χρόνο της προετοιμασίας του υποψηφίου πραγματοποιείται εισήγηση από μέλος του Συμβουλίου Επιλογής σχετικά με τον φάκελο του υποψηφίου.
Τα στοιχεία, τα οποία συνεκτιμώνται κατά τη συνέντευξη αποτιμώνται σε αξιολογικές μονάδες ως εξής:
αα) η συγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου: 5 μονάδες,
ββ) η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας:5 μονάδες και
γγ) οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου ως προς τη διαμόρφωση στάσεων, σχέσεων, ρόλων και δράσεων που μετασχηματίζουν τη μεν σχολική τάξη σε πλαίσιο ενεργού μάθησης και ενδυνάμωσης της φωνής των μαθητών, τη δε σχολική μονάδα σε κοινότητα επαγγελματικής μάθησης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών: 10μονάδες.
6. Το Συμβούλιο Επιλογής δύναται με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση να αποκλείσει από την περαιτέρω διαδικασία υποψήφιο που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης διαπιστώνεται ότι δεν είναι κατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων του Συμβούλου Εκπαίδευσης.»
Άρθρο…
Μεταβατικές διατάξεις
Κατά την πρώτη επιλογή Συμβούλων Εκπαίδευσηςτα κριτήρια επιλογής αποτιμώνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24Α του ν. 4547/2018με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:
α) Το κριτήριο της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης της παραγράφου 2 του άρθρου 24Aτου ν. 4547/2018αποτιμάται με σαράντα (45) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
αα) Το υποκριτήριο των τίτλων σπουδών της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24Aτου ν. 4547/2018αποτιμάταιμε 20μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) Το υποκριτήριο της επιμόρφωσης της περίπτωσης β) της παραγράφου 2 του άρθρου 24Ατου ν. 4547/2018 αποτιμάται με 5μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
γγ) Το υποκριτήριο του συγγραφικού και ερευνητικού έργου επιστημονικού περιεχομένου της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24Aτου ν. 4547/2018αποτιμάταιμε 12 μονάδες.
δδ) Το υποκριτήριο του διδακτικού έργου στην ανώτατη εκπαίδευση της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24Aτου ν. 4547/2018αποτιμάταιμε 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
β) Το κριτήριο της διδακτικής, της συμβουλευτικής – υποστηρικτικής και της διοικητικής εμπειρίας της παραγράφου 3του άρθρου 24Aτου ν. 4547/2018 αποτιμάταιμε τριάντα (35) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
αα) Το υποκριτήριο ββ΄ της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 24Aτου ν. 4547/2018αποτιμάταιμε 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
ββ)Το ανώτατο όριο των αξιολογικών μονάδων για τις περιπτώσεις α΄ έως δ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 24Aτου ν. 4547/2018δεν μπορεί να υπερβαίνει τις20 μονάδες.
γγ) Το κριτήριο της διοικητικής εμπειρίας της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 24Aτου ν. 4547/2018αποτιμάταιμε 15μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
γ) Το κριτήριο της αξιολόγησης του υποψηφίου στον διοικητικό και παιδαγωγικό τομέα της παραγράφου 4 του άρθρου 24Α του ν. 4547/2018 δε λαμβάνεται υπόψη ως μοριοδοτούμενο κριτήριο.
δ) Το κριτήριο της γενικής συγκρότησης του υποψηφίου της παραγράφου 5 του άρθρου 24Α του ν. 4547/2018 αποτιμάται με είκοσι (20) μονάδες κατ` ανώτατο όριο. Για την αποτίμηση του εν λόγω κριτηρίου διενεργείται προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, η οποία μαγνητοφωνείται.
Η συνέντευξη εστιάζει στην αυτοαξιολόγηση του υποψηφίου και τον σχεδιασμό του έργου του σε περίπτωση επιλογής του. Ο υποψήφιος καλείται να επιλέξει και να παρουσιάσει μια περίπτωση από τις αναφερόμενες στην αυτοαξιολόγησή του και μια περίπτωση από τις αναφερόμενες στο σχεδιασμό του έργου του. Το Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ρωτήσει ο,τιδήποτε σχετίζεται με τα θέματα αυτοαξιολόγησης και σχεδιασμού.
Μέσω της συνέντευξης εκτιμώνται ησυγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου, η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας, η συστηματική ενημέρωση στα εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς καιοι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου ως προς τη διαμόρφωση στάσεων, σχέσεων, ρόλων και δράσεων που μετασχηματίζουν τη μεν σχολική τάξη σε πλαίσιο ενεργού μάθησης και ενδυνάμωσης της φωνής των μαθητών, τη δε σχολική μονάδα σε κοινότητα επαγγελματικής μάθησης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Κατά τη συνέντευξη συνεκτιμώνται, επίσης, τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας κάθε υποψηφίου.
Τα στοιχεία, τα οποία συνεκτιμώνται κατά τη συνέντευξη αποτιμώνται σε αξιολογικές μονάδες ως εξής:
αα) η συγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου: 5 μονάδες,
ββ) η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας: 5 μονάδες και
γγ) οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου ως προς τη διαμόρφωση στάσεων, σχέσεων, ρόλων και δράσεων που μετασχηματίζουν τη μεν σχολική τάξη σε πλαίσιο ενεργού μάθησης και ενδυνάμωσης της φωνής των μαθητών, τη δε σχολική μονάδα σε κοινότητα επαγγελματικής μάθησης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών: 10 μονάδες.
Ή
Μεταβατικές Διατάξεις
Άρθρο… Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής των Συμβούλων Εκπαίδευσης
Κατά την πρώτη επιλογή Συμβούλων Εκπαίδευσης τα κριτήρια επιλογής αποτιμώνται με εβδομήντα πέντε (75) κατ’ ανώτατο όριο μονάδες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24Α του ν. 4547/2018 με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:
α) Το κριτήριο της αξιολόγησης του υποψηφίου στον διοικητικό και παιδαγωγικό τομέα της παραγράφου 4 του άρθρου 24Α του ν. 4547/2018 δε λαμβάνεται υπόψη ως μοριοδοτούμενο κριτήριο.
β) Το κριτήριο της γενικής συγκρότησης του υποψηφίου της παραγράφου 5 του άρθρου 24Α του ν. 4547/2018 αποτιμάται με είκοσι (20) μονάδες κατ` ανώτατο όριο. Για την αποτίμηση του εν λόγω κριτηρίου διενεργείται προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, η οποία μαγνητοφωνείται.
Η συνέντευξη εστιάζει στην αυτοαξιολόγηση του υποψηφίου και τον σχεδιασμό του έργου του σε περίπτωση επιλογής του. Ο υποψήφιος καλείται να επιλέξει και να παρουσιάσει μια περίπτωση από τις αναφερόμενες στην αυτοαξιολόγησή του και μια περίπτωση από τις αναφερόμενες στο σχεδιασμό του έργου του. Το Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ρωτήσει ο,τιδήποτε σχετίζεται με τα θέματα αυτοαξιολόγησης και σχεδιασμού.
Μέσω της συνέντευξης εκτιμώνται ησυγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου, η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας, η συστηματική ενημέρωση στα εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς καιοι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου ως προς τη διαμόρφωση στάσεων, σχέσεων, ρόλων και δράσεων που μετασχηματίζουν τη μεν σχολική τάξη σε πλαίσιο ενεργού μάθησης και ενδυνάμωσης της φωνής των μαθητών, τη δε σχολική μονάδα σε κοινότητα επαγγελματικής μάθησης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Κατά τη συνέντευξη συνεκτιμώνται, επίσης, τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας κάθε υποψηφίου.
Τα στοιχεία, τα οποία συνεκτιμώνται κατά τη συνέντευξη αποτιμώνται σε αξιολογικές μονάδες ως εξής:
αα) η συγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου: 5 μονάδες,
ββ) η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας: 5 μονάδες και
γγ) οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου ως προς τη διαμόρφωση στάσεων, σχέσεων, ρόλων και δράσεων που μετασχηματίζουν τη μεν σχολική τάξη σε πλαίσιο ενεργού μάθησης και ενδυνάμωσης της φωνής των μαθητών, τη δε σχολική μονάδα σε κοινότητα επαγγελματικής μάθησης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών: 10 μονάδες.
Άρθρο … Προσθήκη νέου άρθρου 24Β στον ν.4547/2018
Στο νόμο 4547/2018 ύστερα από το άρθρο 24Α προστίθεται άρθρο 24Β, το οποίο έχει ως εξής:
«Άρθρο 24Β
Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Ε.Κ.
Για την κατάταξη στους πίνακες επιλογής της παραγράφου 2 του άρθρου 21, τα κριτήρια επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Ε.Κ. αποτιμώνται με εκατό (100) κατ’ ανώτατο όριο αξιολογικές μονάδες. Για τα κριτήρια επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και την αποτίμησή τους σε αξιολογικές μονάδες εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 24 με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:
α)Διαφοροποιήσεις επί της παραγράφου 3 του άρθρου 24:
αα) το ανώτατο όριο των αξιολογικών μονάδων για τις περιπτώσεις α) έως δ) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 13,
ββ) το ανώτατο όριο των αξιολογικών μονάδων για την περίπτωση ε) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12,
β)Διαφοροποίηση επί της παραγράφου 5του άρθρου 24:
Το κριτήριο της γενικής συγκρότησης του υποψηφίου αποτιμάται με είκοσι (20) μονάδες κατ` ανώτατο όριο. Για την αποτίμηση του εν λόγω κριτηρίου διενεργείται προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, η οποία μαγνητοφωνείται. Η συνέντευξη εστιάζει στην αυτοαξιολόγηση του έργου του υποψηφίου και τον σχεδιασμό του έργου του σε περίπτωση επιλογής του. Ο υποψήφιος καλείται να επιλέξει και να παρουσιάσει μια περίπτωση από τις αναφερόμενες στην αυτοαξιολόγησή του έργου και μια περίπτωση από τις αναφερόμενες στο σχεδιασμό του έργου του. Το Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ρωτήσει ο,τιδήποτε σχετίζεται με τα θέματα αυτοαξιολόγησης και σχεδιασμού.
Μέσω της συνέντευξης εκτιμώνται η συγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου, η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας, η συστηματική ενημέρωση στα εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς και οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου σε θέματα διαμόρφωσης στάσεων, σχέσεων, ρόλων και δράσεων, που μετασχηματίζουν τη σχολική μονάδα σε πλαίσιο ενεργοποίησης και συλλογικής δράσης των εκπαιδευτικών με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας της. Κατά τη συνέντευξη συνεκτιμώνται, επίσης, τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας κάθε υποψηφίου.
Τα στοιχεία, τα οποία συνεκτιμώνται κατά τη συνέντευξη αποτιμώνται σε αξιολογικές μονάδες ως εξής:
αα) η συγκρότηση της σκέψης και του παιδαγωγικού λόγου: 5 μονάδες,
ββ) η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας:5 μονάδες και
γγ) οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου σε θέματα διαμόρφωσης στάσεων, σχέσεων, ρόλων και δράσεων, που μετασχηματίζουν τη σχολική μονάδα σε πλαίσιο ενεργοποίησης και συλλογικής δράσης των εκπαιδευτικών με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας της: 10 μονάδες.
Μεταβατικές Διατάξεις
Άρθρο… Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Ε.Κ.
Κατά την πρώτη επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Ε.Κ. εφαρμόζεται το άρθρο 24Β του ν. 4547/2018 με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:
α) Το κριτήριο της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης της παραγράφου 2 του άρθρου 24του ν. 4547/2018, η οποία εφαρμόζεται αναλόγως και για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων σύμφωνα με το άρθρο 24Β του ίδιου νόμου, αποτιμάται με σαράντα (45) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
αα) το υποκριτήριο των τίτλων σπουδών της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24του ν. 4547/2018 αποτιμάται με 20μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) το υποκριτήριο της επιμόρφωσης της περίπτωσης β) της παραγράφου 2 του άρθρου 24του ν. 4547/2018 αποτιμάται με 5μονάδες κατ’ ανώτατο όριο
γγ) το υποκριτήριο του συγγραφικού και ερευνητικού έργου επιστημονικού περιεχομένου της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του ν. 4547/2018 αποτιμάται με 12 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
δδ) το υποκριτήριο του διδακτικού έργου στην ανώτατη εκπαίδευση της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24του ν. 4547/2018 αποτιμάται με 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
β) Το κριτήριο της διδακτικής, της συμβουλευτικής – υποστηρικτικής και της διοικητικής εμπειρίας της παραγράφου 3 του άρθρου 24του ν. 4547/2018,η οποία εφαρμόζεται αναλόγως και για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων σύμφωνα με το άρθρο 24Β του ίδιου νόμου, αποτιμάται με τριάντα οκτώ (35) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
αα) το ανώτατο όριο των αξιολογικών μονάδων για τα υποκριτήριατων περιπτώσεων α) έως δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 24του ν. 4547/2018 δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 16μονάδες.
ββ) το υποκριτήριο της διοικητικής εμπειρίας της περίπτωσης ε) της παραγράφου 3 του άρθρου 24του ν. 4547/2018 αποτιμάται με 19μονάδες κατ’ ανώτατο όριο,
γ) Το κριτήριο της αξιολόγησης του υποψηφίου στον διοικητικό και παιδαγωγικό τομέα της παραγράφου 4 του άρθρου 24 του ν. 4547/2018,η οποία εφαρμόζεται αναλόγως και για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων σύμφωνα με το άρθρο 24Β του ίδιου νόμου, δεν αξιολογείται.
Ή
Μεταβατικές Διατάξεις
Άρθρο… Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής των Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ.
Κατά την πρώτη επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. τα κριτήρια επιλογής αποτιμώνται με εβδομήντα πέντε (75) κατ’ ανώτατο όριο μονάδες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24Β του ν. 4547/2018. Το κριτήριο της αξιολόγησης του υποψηφίου στον διοικητικό και παιδαγωγικό τομέα της παραγράφου 4 του άρθρου 24Β του ν. 4547/2018 δελαμβάνεται υπόψη ως μοριοδοτούμενο κριτήριο.
Άρθρο… Προσθήκη Άρθρου 24Γ στο ν. 4547/2018
Στο νόμο 4547/2018 μετά το άρθρο 24Β προστίθεται άρθρο 24Γ, το οποίο έχει ως εξής:
«Άρθρο 24Γ
Επιτροπές αποτίμησης του συγγραφικού έργου
Το συγγραφικό έργο των υποψήφιων στελεχών της εκπαίδευσης δύναται να αποτιμάται από τριμελείς επιτροπές, οι οποίες αποτελούνται από Συμβούλους Α΄ του Ι.Ε.Π. ή Επιστημονικούς Συμβούλους του Γραφείου Επιστημονικών Συμβούλων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι επιτροπές συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο αριθμός τους δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό των συμβουλίων επιλογής ανά κατηγορία στελεχών της εκπαίδευσης. Η επιτροπή αποτίμησης του συγγραφικού έργου εισηγείται στο αρμόδιο συμβούλιο επιλογής σχετικά με τις αξιολογικές μονάδες, που αντιστοιχούν στο κριτήριο της περίπτωσης δ) της παραγράφου 2 των άρθρων 24 και 24Α, όπως ισχύουν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, όπως ισχύουν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Για τη λειτουργία της εν λόγω επιτροπής αποτίμησης συγγραφικού έργου εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999).»
Άρθρο… Αντικατάσταση του άρθρου 25 του ν. 4547/2018
Το άρθρο 25 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 25
Αρμόδια όργανα και διαδικασία επιλογής
1.Οι Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής που συγκροτείται σύμφωνα με την παράγραφο4 του άρθρου 26. Στη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να συμμετάσχουν οι 5 πρώτοι υποψήφιοι από κάθε αξιολογικό πίνακα επιλογής.
1A.Οι Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 26. Η πρόσκληση εκδίδεται μετά το πέρας της διαδικασίας επιλογής Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παράγραφο 1. Στη διαδικασία του πρώτου εδαφίου μπορούν να συμμετάσχουν οι 10 πρώτοι υποψήφιοι από κάθε αξιολογικό πίνακα επιλογής.
2. Οι Προϊστάμενοι των Κ.Ε.Α. ορίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από πρόσκλησή του για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Επιλογής της έδρας του Κ.Ε.Α., που συγκροτείται σύμφωνα με την παράγραφο8 του άρθρου 26.
3. Οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από πρόσκλησή του για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρόταση του οικείου Τοπικού Συμβουλίου Επιλογής της παραγράφου 8 του άρθρου 26. Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ορίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από πρόσκλησή του για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρόταση του Δ΄ Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής της περίπτωσης δ) τηςπαραγράφου 2 του άρθρου 26.
4. Οι υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων, καθώς και οι υποδιευθυντές και οι υπεύθυνοι των τομέων Ε.Κ. επιλέγονται από το αρμόδιο, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 26, Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής, ύστερα από πρόταση του οικείου συλλόγου διδασκόντων, η οποία διατυπώνεται σε συνεδρίαση, στην οποία δεν συμμετέχουν τα μέλη που κωλύονται σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α` 45), καθώς και οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί. Η πρόταση, μαζί με το πρακτικό του συλλόγου των διδασκόντων, διαβιβάζονται από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του Ε.Κ. στο αρμόδιο Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής, το οποίο, ύστερα από έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων και της νομιμότητας της διαδικασίας διαμόρφωσης της πρότασης, προτείνει στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης την τοποθέτηση των υποδιευθυντών ή υπευθύνων τομέων Ε.Κ. Στην περίπτωση των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., η πρόταση, μαζί με το πρακτικό του συλλόγου των διδασκόντων, διαβιβάζονται από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας στο οικείο Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΠ.Ε.Σ.), σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρου 26, το οποίο, ύστερα από έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων και της νομιμότητας της διαδικασίας διαμόρφωσης της πρότασης, προτείνει στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης την τοποθέτηση των υποδιευθυντών.Αν σε σχολική μονάδα προβλέπεται και δεύτερος υποδιευθυντής, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 30, ο σύλλογος διδασκόντων προτείνει και τη σειρά τοποθέτησης των δύο υποδιευθυντών (υποδιευθυντής Α` και Β`). Αν ο σύλλογος διδασκόντων δεν διατυπώσει πρόταση για την επιλογή των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, καθώς και των υποδιευθυντών και των υπευθύνων Ε.Κ. ή για τη σειρά τοποθέτησης των υποδιευθυντών, αποφασίζει σχετικά το αρμόδιο Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής ή το οικείο ΕΠ.Ε.Σ., στην περίπτωση των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.. Στην περίπτωση που υποψήφιοι για τη θέση υποδιευθυντή σχολικής μονάδας είναι περισσότεροι από τις θέσεις που προβλέπονται, ο σύλλογος διδασκόντων και το Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής ή το οικείο ΕΠ.Ε.Σ., στην περίπτωση των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.,λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια της παραγράφου 2 του άρθρου 23 και ειδικότερα την ικανότητα του υποψηφίου να επιδεικνύει πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, συνέπεια και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.»
5. Τα λοιπά στελέχη επιλέγονται από το συμβούλιο που είναι αρμόδιο για την επιλογή, σύμφωνα με το άρθρο 26.»
Άρθρο…Αντικατάσταση του άρθρου 26 του ν. 4547/2018
Το άρθρο 26 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 26
Συμβούλια επιλογής
1. Στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων συνιστάται πενταμελές Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής και την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Το Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελείται από τα εξής μέλη:
α) ένα (1) μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ως Πρόεδρο, που υποδεικνύεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π.,
β) τρία (3) μέλη Δ.Ε.Π. ή ομότιμους καθηγητές Α.Ε.Ι., που ορίζονται, με τους αναπληρωτές τους, ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που εκδίδει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ένας (1) από τους οποίους έχει ειδίκευση σε αντικείμενο σχετικό με την προκηρυσσόμενη θέση και δύο (2) προέρχονται από συναφείς με την εκπαίδευση κλάδους, και
γ) έναν (1) προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατόπιν εισήγησης του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2.Για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής και την επιλογή των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνιστώνται Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής, ως εξής:
α) Α΄ Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής με έδρα την Αθήνα, το οποίο είναι αρμόδιο για τις θέσεις των στελεχών της παρούσας παραγράφου των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Αττικής και Στερεάς Ελλάδας,
β) Β΄ Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής με έδρα την Αθήνα, το οποίο είναι αρμόδιο για τις θέσεις των στελεχών της παρούσας παραγράφου των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης,
γ) Γ’ Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής με έδρα την Αθήνα, το οποίο είναι αρμόδιο για τις θέσεις των στελεχών της παρούσας παραγράφου των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Ιονίων Νήσων,
δ) Δ΄ Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι αρμόδιο για τις θέσεις των στελεχών της παρούσας παραγράφου των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.
3. Τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής της παραγράφου 2 είναι πενταμελή, συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελούνται από τα εξής μέλη:
α) ένα (1) μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ως Πρόεδρο, που υποδεικνύεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π.,
β) τρία (3) μέλη Δ.Ε.Π. ή ομότιμους καθηγητές Α.Ε.Ι., που ορίζονται, με τους αναπληρωτές τους, ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που εκδίδει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ένας (1) από τους οποίους έχειειδίκευση σε αντικείμενο σχετικό με την προκηρυσσόμενη θέση και δύο (2) προέρχονται από συναφείς με την εκπαίδευση κλάδους, και
γ) έναν (1) προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή έναν (1) Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής, οι οποίοι ορίζονται, με τους αναπληρωτές τους, από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατόπιν εισήγησης του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου ή του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου, κατά περίπτωση.
4. Για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής και την επιλογή των Συμβούλων Εκπαίδευσης συνιστώνται Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής, ως εξής:
α) Α΄ Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με έδρα την Αθήνα, το οποίο είναι αρμόδιο για τις θέσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης της οικείας βαθμίδας των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.
β) Β΄ Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με έδρα την Αθήνα, το οποίο είναι αρμόδιο για τις θέσεις Συμβούλων Εκπαίδευσης της οικείας βαθμίδας των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της περίπτωσης α).
γ) Γ’ Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι αρμόδιο για τις θέσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης της οικείας βαθμίδας των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και Βορείου Αιγαίου.
δ) Δ΄ Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι αρμόδιο για τις θέσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης της οικείας βαθμίδας των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της περίπτωσης γ).
5. Τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής της παραγράφου 4 είναι πενταμελή, συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελούνται από τα εξής μέλη:
α) τρία (3) μέλη Δ.Ε.Π. ή ομότιμους καθηγητές Α.Ε.Ι., που ορίζονται, με τους αναπληρωτές τους, ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που εκδίδει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι προέρχονται από συναφείς με την εκπαίδευση κλάδους,
β) έναν (1) Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής ή έναν μέλος του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. ή ένα μέλος του Συμβουλίου της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.,οι οποίοι ορίζονται, με τους αναπληρωτές τους, από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου ή του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. ή του Συμβουλίου της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε., κατά περίπτωση και
γ) έναν (1) Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Επιλογής, ο οποίος ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατόπιν εισήγησης του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Ή
έναν (1) Επιστημονικό Σύμβουλο του Γραφείου Επιστημονικών Συμβούλων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ή ένα εκπρόσωπο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., ο οποίος υποδεικνύεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..
Η κατάρτιση των πινάκων επιλογής και η επιλογή των Συμβούλων Εκπαίδευσης των κοινών κλάδων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ79, ΠΕ86, ΠΕ91) ανατίθεται στα συμβούλια των περιπτώσεων β) και δ) της παραγράφου 4, στα οποία συμμετέχουν επιπλέον ένας (1) Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του οικείου Συμβουλίου Επιλογής,ο οποίος ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατόπιν εισήγησης του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.Η κατάρτιση των πινάκων επιλογής και η επιλογή των ΣυμβούλωνΕκπαίδευσης για την Ειδική Αγωγή και Ενταξιακή Εκπαίδευση και των Προϊσταμένων Κ.ΕΣ.Υ. ανατίθεται στα συμβούλια των περιπτώσεων α) και γ)της παραγράφου 4, στα οποία συμμετέχουν επιπλέον ένας (1) Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του οικείου Συμβουλίου Επιλογής, ο οποίος ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατόπιν εισήγησης του του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση ορίζεται ο Πρόεδρόςτου Συμβουλίου,ο οποίοςπροέρχεται από τα μέλη της περίπτωσης α).
6. Με την απόφαση συγκρότησης των συμβουλίων των παραγράφων 1έως5 ορίζεται και ο γραμματέας τους με τον αναπληρωτή του. Γραμματέας ορίζεται διοικητικός υπάλληλος ή αποσπασμένος εκπαιδευτικός, που υπηρετείστο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της έδρας του Συμβουλίου.Με την ίδια απόφαση μπορεί να ανατίθεται μέχρι σε πέντε διοικητικούς υπαλλήλους ή αποσπασμένους εκπαιδευτικούς η γραμματειακή υποστήριξη των Συμβουλίων Επιλογής.
7. Η θητεία του προέδρου και των μελών των συμβουλίων των παραγράφων 1έως 5αρχίζει με τη συγκρότηση των Συμβουλίων Επιλογής και είναι τετραετής.
8. H κατάρτιση των πινάκων επιλογής και η επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ.καθώς και η επιλογή των προϊσταμένων σχολικών μονάδων, των υποδιευθυντών σχολικών μονάδωνκαι των υποδιευθυντών και υπευθύνων τομέων Ε.Κ., πραγματοποιείται από Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής, το οποίο συγκροτείται σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από τα εξής μέλη:
α) Τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, με το νόμιμο αναπληρωτή του ως Πρόεδρο,
β) δύο(2) Συμβούλους Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, κατά περίπτωσηκαι
γ) δύο (2) εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν δεκαπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία.
Τα μέλη των περιπτώσεων β) και γ) επιλέγονται με τους αναπληρωτές τους από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, αν ο πρόεδρος έχει κώλυμα συμμετοχής, προεδρεύει ο αναπληρωτής του και αν και αυτός έχει κώλυμα συμμετοχής, προεδρεύει μέλος του Συμβουλίου που έχει την ιδιότητα Συμβούλου Εκπαίδευσης, το οποίο ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις περί συλλογικών οργάνων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
9. Με την απόφαση συγκρότησης των συμβουλίων της παραγράφου 8 ορίζεται και ο γραμματέας τους με τον αναπληρωτή του. Γραμματέας ορίζεται διοικητικός υπάλληλος ή αποσπασμένος εκπαιδευτικός, που υπηρετεί στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της έδρας του Συμβουλίου. Με την ίδια απόφαση μπορεί να ανατίθεται μέχρι σε πέντε διοικητικούς υπαλλήλους ή αποσπασμένους εκπαιδευτικούς η γραμματειακή υποστήριξη των Συμβουλίων Επιλογής.
10. Η θητεία του Προέδρου και των μελών των Συμβουλίων της παραγράφου 8 αρχίζει με τη συγκρότηση των Συμβουλίων Επιλογής και διαρκεί μέχρι τη λήξη της θητείας του Προέδρου ως Διευθυντή Εκπαίδευσης.
11. H κατάρτιση των πινάκων επιλογής και η επιλογή των διευθυντών Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. και η επιλογή των προϊσταμένων ΠΕΙ.Σ. πραγματοποιείται από την οικεία Περιφερειακή Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Π.Ε.Π.Π.Σ.). Η επιλογή των υποδιευθυντών Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. πραγματοποιείται από τα οικεία ΕΠ.Ε.Σ., τα οποία στην περίπτωση αυτή συνεδριάζουν με τη συμμετοχή μόνο των μελών των περιπτώσεων α) έως γ) της παραγράφου 1 του άρθρου … του ν. …
12. Ο αριθμός των μελών των Συμβουλίων που ορίζονται από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό ίσο με το ένα τρίτο τουλάχιστον του συνόλου των οριζόμενων μελών.
13. Κάθε μέλος συμβουλίου επιλογής, με εξαίρεση τον πρόεδρο, αναλαμβάνει τη μελέτη συγκεκριμένου αριθμού αιτήσεων που του ανατίθενται από τον πρόεδρο και προετοιμάζει σχετική τεκμηριωμένη εισήγηση για κάθε υποψήφιο. Η κατανομή των αιτήσεων των υποψηφίων στα μέλη του συμβουλίου γίνεται κατά τυχαίο τρόπο.
14.Στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων των παραγράφων 1 έως 5, αν ο πρόεδρος έχει κώλυμα συμμετοχής, προεδρεύει ο αναπληρωτής του και αν και αυτός έχει κώλυμα συμμετοχής, προεδρεύει μέλος του Συμβουλίου που έχει την ιδιότητα μέλους Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι., το οποίο ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις περί συλλογικών οργάνων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
15. Στα μέλη των συμβουλίων δεν καταβάλλεται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτά, εκτός των οδοιπορικών τους. Οι συνεδριάσεις των συμβουλίων γίνονται με φυσική παρουσία των μελών τους.»
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 27 του ν. 4547/2018
1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 27 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου 25, για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης εκδίδεται προκήρυξη ως εξής:
α) από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις θέσεις των στελεχών που επιλέγονται από τα Συμβούλια Επιλογής των παραγράφων 1 έως 5 του άρθρου 26,
β) από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης για τις θέσεις των στελεχών που επιλέγονται από την Π.Ε.Π.Π.Σ., σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρου 26,
γ) από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις θέσεις των στελεχών που επιλέγονται από το Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 26 και από το ΕΠ.Ε.Σ. του οικείου Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παράγραφο11 του άρθρου 26.»
2.Η παράγραφος 3 του άρθρου 27 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής
«3. Οι υποψήφιοι για τις προκηρυσσόμενες θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης υποβάλλουν αίτηση και φάκελο υποψηφιότητας, όπου εμπεριέχονται τα απαραίτητα για την απόδειξη των τυπικών τους προσόντων δικαιολογητικά, σε πληροφοριακό σύστημα ή στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου έχουν οργανική θέση, ως εξής:
α) οι υποψήφιοι για τις θέσεις Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη θέση του Διευθυντή μίας μόνο Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
β) οι υποψήφιοι για τις θέσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις ενός μόνο κλάδου Συμβούλων Εκπαίδευσης δύο κατ` ανώτατο όριο Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μίας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
γ) οι υποψήφιοι για τις θέσεις των Προϊσταμένων Κ.Ε.Σ.Υ. μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. μίας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
δ) οι υποψήφιοι για τις θέσεις των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις δύο κατ` ανώτατο όριο Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
ε) οι υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις του συνόλου των σχολικών μονάδων και Ε.Κ., αντίστοιχα, μίας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει δύο συνεχόμενες θητείες πλήρων διδακτικών ετών που προηγούνται της επιλογής στην ίδια θέση διευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ., δεν επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση του διευθυντή του σχολείου ή Ε.Κ. όπου υπηρετούν, αλλά μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την επιλογή σε θέση διευθυντή οποιουδήποτε άλλου σχολείου ή Ε.Κ. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις μέχρι πέντε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι προς τοποθέτηση διευθυντές πρέπει να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο της θέσης του διευθυντή στη σχολική μονάδα ή το Ε.Κ., που δηλώνουν.
στ) οι υποψήφιοι για τις θέσεις προϊσταμένων Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη θέση μίας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
ζ) οι υποψήφιοι για τις θέσεις προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις των σχολικών μονάδων στις οποίες υπηρετούν με οργανική θέση. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων πειραματικών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις των σχολικών μονάδων στις οποίες υπηρετούν με θητεία. Προϋπόθεση υποβολής υποψηφιότητας για τις θέσεις προϊσταμένων σε ΠΕΙ.Σ. είναι ο εναπομένων χρόνος θητείας των υποψηφίων ως εκπαιδευτικών στα οικεία ΠΕΙ.Σ. να μην υπολείπεται της θητείας στη θέσηπροϊσταμένου.Στην περίπτωση, που δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που πληρούν την προϋπόθεση του προηγούμενου εδαφίου, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί των οποίων η θητεία ως εκπαιδευτικών υπολείπεται της θητείας στην οικεία θέση στελέχους. Στην περίπτωση αυτή η θητεία στη θέση στελέχους μειώνεται αντιστοίχως.
η) οι υποψήφιοι για τις θέσεις υποδιευθυντών σχολικών μονάδων μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις των σχολικών μονάδων όπου κατέχουν οργανική θέση. Εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει δύο συνεχόμενες θητείες πλήρων διδακτικών ετών που προηγούνται της επιλογής στη θέση του υποδιευθυντή της ίδιας σχολικής μονάδας, δεν επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις υποδιευθυντών σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., όπου υπηρετούν με θητεία κατά το χρόνο επιλογής. Προϋπόθεση υποβολής υποψηφιότητας για τις θέσεις υποδιευθυντών σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. είναι ο εναπομένων χρόνος θητείας των υποψηφίων ως εκπαιδευτικών στα οικεία Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. να μην υπολείπεται της θητείας στη θέση υποδιευθυντή. Στην περίπτωση, που δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που πληρούν την προϋπόθεση του προηγούμενου εδαφίου, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί των οποίων η θητεία ως εκπαιδευτικών υπολείπεται της θητείας στην οικεία θέση στελέχους. Στην περίπτωση αυτή η θητεία στη θέση στελέχους μειώνεται αντιστοίχως.
θ) οι υποψήφιοι για τις θέσεις υποδιευθυντών και υπευθύνων τομέων Ε.Κ. μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις αντίστοιχες θέσεις σε Ε.Κ., τα οποία εξυπηρετούν τις σχολικές μονάδες στις οποίες κατέχουν οργανική θέση και καλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο του υποδιευθυντή, με την προϋπόθεση να έχουν υπηρετήσει σε Ε.Κ. για δύο (2) τουλάχιστον σχολικά έτη, είτε ως στελέχη είτε ως εκπαιδευτικοί, με ωράριο οκτώ (8) τουλάχιστον διδακτικών ωρών την εβδομάδα. Εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει δύο (2) συνεχόμενες θητείες πλήρων διδακτικών ετών που προηγούνται της επιλογής στη θέση του υποδιευθυντή ή του υπευθύνου Τομέα Ε.Κ., δεν επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για την ίδια θέση,
ι) εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιοι για θέσεις υποδιευθυντών ΕΠΑ.Λ. και υποδιευθυντών ή υπευθύνων τομέων Ε.Κ., έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για μία μόνο θέση, είτε υποδιευθυντή ΕΠΑ.Λ. είτε υποδιευθυντή Ε.Κ. είτε υπευθύνου τομέα Ε.Κ.»
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4547/2018
1.Η παράγραφος 1 του άρθρου 28 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής, σε συνεδρίασή του που πραγματοποιείται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων που προβλέπεται στην προκήρυξη, επιλέγει τους υποψηφίους που έχουν τα τυπικά προσόντα για να γίνουν δεκτοί στη διαδικασία επιλογής και καταρτίζει σχετικούς πίνακες κατ` αλφαβητική σειρά. Το συμβούλιο κοινοποιεί τους πίνακες στο Τμήμα Στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή το Τμήμα Προσωπικού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανάλογα με το όργανο που είναι αρμόδιο για την προκήρυξη, η οποία τους αναρτά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ή της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, κατά περίπτωση. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν έγγραφη ένσταση κατά των πινάκων μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την επομένη της ανάρτησής τους.»
2.Η παράγραφος 3 του άρθρου 28 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
3. Το συμβούλιο επιλογής καταρτίζει πίνακες των υποψηφίων με αξιολογική σειρά, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής των περιπτώσεων α` έως γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 23. Οι πίνακες κοινοποιούνται και αναρτώνται στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1, ενώ οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν έγγραφες ενστάσεις σε προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από τηνεπομένη της ανάρτησήςτους. Το συμβούλιο αποφαίνεται αιτιολογημένα για τις ενστάσεις, αναπροσαρμόζει τους πίνακες και ενημερώνει σχετικά τους ενδιαφερομένους.»
3. Η παράγραφος 4 του άρθρου 28 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Στη συνέχεια, το συμβούλιο επιλογής ορίζει τις ημερομηνίες πρόσκλησης των υποψηφίων σε συνέντευξη. Στη συνέντευξη καλείται το 50% των συμπεριληφθέντων στους αξιολογικούς πίνακες της παραγράφου 3 υποψηφίων, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό αξιολογικών μονάδων και τουλάχιστον τριπλάσιος αριθμός υποψηφίων των προκηρυσσόμενων προς κάλυψη θέσεων. Για την αξιολόγηση χρησιμοποιούνται έντυπα υποδείγματα, που περιλαμβάνουν τα αξιολογούμενα στοιχεία και τη στάθμισή τους και υποχρεώνουν κάθε μέλος του συμβουλίου να δώσει ξεχωριστή και συνοπτικά αιτιολογημένη βαθμολογία. Στο πρακτικό, που συντάσσει το συμβούλιο επιλογής αναφέρεται το περιεχόμενο της συνέντευξης, με μνεία της παρουσίασης από τον υποψήφιο της μελέτης περίπτωσης ή περίπτωσης, καθώς και των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν από τα μέλη του συμβουλίου και των απαντήσεων που δόθηκαν από τον υποψήφιο. Περαιτέρω, στο πρακτικό καταγράφεται η βαθμολογία κάθε μέλους του συμβουλίου και η συνοπτικήαιτιολόγησή της, καθώς και η εξατομικευμένη κρίση του συμβουλίου για την αξιολόγηση της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης κάθε υποψηφίου.Τελικές αξιολογικές μονάδες κάθε υποψηφίου στο κριτήριο της περίπτωσης δ` της παραγράφου 1 του άρθρου 23 είναι για κάθε κριτήριο ο μέσος όρος των μονάδων με τις οποίες τον έχουν βαθμολογήσει τα παρόντα μέλη του συμβουλίου. Υποψήφιοι που δεν προσέρχονται στη συνέντευξη αποκλείονται από την επιλογή.»
4. Η παράγραφος 5 του άρθρου 28 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Μετά το τέλος της συνέντευξης των υποψηφίων της παραγράφου 4, το συμβούλιο επιλογής καταρτίζει με αξιολογική σειρά πίνακες επιλογής σε επίπεδο Επικράτειας ή ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, ανάλογα με την προκήρυξη, με βάση τις συνολικές μονάδες τωνανωτέρω υποψηφίων. Για την επιλογή Συμβούλων Εκπαίδευσης καταρτίζονται πίνακες επιλογής ανά κλάδο. Το σύνολο των μονάδων κάθε υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα όλων των μονάδων στα επιμέρους κριτήρια.»
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 29 του ν. 4547/2018
Οι παράγραφοι 2 έως 7 του άρθρου 29 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιλογής Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τοποθετούνται σε κενές και κενούμενες θέσεις, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογής της παραγράφου 1 του άρθρου 26 ή των Περιφερειακών Συμβουλίων Επιλογής της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου, κατά περίπτωση. Αν δεν συμπληρωθούν οι κενές και κενούμενες θέσεις Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης ή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου, καλούνται, με σχετική πρόσκληση του Υπουργού, οι εγγεγραμμένοι στους οικείους πίνακες επιλογής, που δεν έχουν τοποθετηθεί, να δηλώσουν ενδιαφέρον. Η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογήςή των Περιφερειακών Συμβουλίων Επιλογής, κατά περίπτωση.
3. Οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιλογής Συμβούλων Εκπαίδευσης τοποθετούνται σε κενές και κενούμενες θέσεις με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής της παραγράφου 4 του άρθρου 26. Αν δεν συμπληρωθούν οι κενές και κενούμενες θέσεις, καλούνται, με σχετική πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι λοιποί εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιλογήςτης οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσηςνα υποβάλουν νέα δήλωση προτίμησης για τις θέσεις που απομένουν κενές.Αν δεν συμπληρωθούν οι κενές και κενούμενες θέσεις με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου καλούνται, με σχετική πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτωνοι εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιλογήςτων λοιπών περιφερειακών διευθύνσεωννα υποβάλουν νέα δήλωση προτίμησης για τις θέσεις που απομένουν κενές. Η τοποθέτηση γίνεται κατά τη σειρά των συνολικών μονάδων αποτίμησης και με βάση τις νέες προτιμήσεις που έχουν δηλωθεί.
4. Οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιλογής Προϊσταμένων Κ.Ε.Σ.Υ. τοποθετούνται σε κενές και κενούμενες θέσεις, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογήςτης παραγράφου 4 του άρθρου 26.Αν δεν συμπληρωθούν οι κενές και κενούμενες θέσεις, με πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, καλούνται οι εγγεγραμμένοι στον πίνακα επιλογής για τις θέσεις των Προϊσταμένων Κ.Ε.Σ.Υ. της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, να υποβάλουν νέα δήλωση προτίμησης για τις θέσεις που απομένουν κενές.Η τοποθέτηση γίνεται κατά τη σειρά των συνολικών μονάδων αποτίμησης και με βάση τις νέες προτιμήσεις που έχουν δηλωθεί.
5. Η τοποθέτηση σε κενές και κενούμενες θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. γίνεται, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Τοπικού Συμβουλίου Επιλογής, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 26. Η τοποθέτηση σε κενές και κενούμενες θέσεις διευθυντών Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.γίνεται, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση της αρμόδιας Π.Ε.Π.Π.Σ., σύμφωνα με την παράγραφο11 του ίδιου άρθρου. Σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων για κάποιες σχολικές μονάδες, διευθυντές σε αυτές τοποθετούνται, εφόσον το δηλώσουν, υποψήφιοι που δεν έχουν τοποθετηθεί κατά τη σειρά κατάταξής τους στον πίνακα. Για το σκοπό αυτόν καλούνται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης ή, σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων για Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, να υποβάλουν νέα δήλωση προτίμησης. Αν μετά το τέλος της διαδικασίας του τρίτου εδαφίου, εξακολουθούν να παραμένουν κενές θέσεις, οι θέσεις αυτές επαναπροκηρύσσονται. Στην περίπτωση αυτή, μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας και άσκησης διδακτικών καθηκόντων από τον προβλεπόμενο στην παράγραφο 6 του άρθρου 22, ενώ δεν εφαρμόζεται ο περιορισμός του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης ε` της παραγράφου 3 του άρθρου 27.Επιπλέον, στην περίπτωση των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι που πληρούν την προϋπόθεση της υποπερίπτωσης αα) της περίπτωσης στ) της παραγράφου 6 του άρθρου 22, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν πληρούν την ανωτέρω προϋπόθεση.
6. Η τοποθέτηση των προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων νηπιαγωγείων ή δημοτικών σχολείων σε κενές και κενούμενες θέσεις πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Τοπικού Συμβουλίου Επιλογής, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 26. Η τοποθέτηση των προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων πειραματικών νηπιαγωγείων ή δημοτικών σχολείων σε κενές και κενούμενες θέσεις πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση της αρμόδιας Π.Ε.Π.Π.Σ., σύμφωνα με την παράγραφο 11του ίδιου άρθρου.
7. Η τοποθέτηση των υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων, καθώς και των υποδιευθυντών και των υπευθύνων τομέων Ε.Κ. πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Τοπικού Συμβουλίου Επιλογής,σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 26 ή ύστερα από πρόταση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ., εάν πρόκειται για Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παράγραφο 11 του ίδιου άρθρου. Αν δεν υποβληθούν υποψηφιότητες, οι θέσεις αυτές επαναπροκηρύσσονται και στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζονται οι περιορισμοί του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης η` και του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης θ` της παραγράφου 3 του άρθρου 27.»
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 30 του ν. 4547/2018
1.Η παράγραφος 1 του άρθρου 30 αντικαθίσταται ως εξής:
«1.Η επιλογή και τοποθέτηση των στελεχών της εκπαίδευσης γίνεται για τετραετή θητεία, η οποία ξεκινά με την τοποθέτησή τους και λήγει την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί την επιλογή τους. Η επιλογή και η τοποθέτηση στις κενούμενες θέσεις γίνεται για το υπόλοιπο της θητείας αυτής. Όσοι τοποθετούνται σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά τη λήξη της θητείας τους, μέχρι την ανάληψη της υπηρεσίας των νέων στελεχών.»
3. Με εξαίρεση την επιλογή σε θέσεις διευθυντών ή προϊσταμένων και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, καθώς και υποδιευθυντών και υπευθύνων τομέων Ε.Κ., και με την επιφύλαξη των περιπτώσεων ε΄, η΄ και θ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 27 και των παραγράφων 5 και 7 του άρθρου 29, δεν επιτρέπεται η επιλογή για τρίτη διαδοχική θητεία, ύστερα από την ολοκλήρωση δύο (2) συνεχόμενων θητειών πλήρων διδακτικών ετών, σε όμοια θέση στελέχους της εκπαίδευσης. Όμοιες θέσεις για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου νοούνται οι θέσεις των περιπτώσεων α΄ έως και ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 21, καθώς και οι θέσεις των περιπτώσεων α΄ έως και δ΄ της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου, ξεχωριστά για κάθε περίπτωση.
Η παράγραφος 4 του άρθρου 30 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Οι θέσεις διευθυντών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αφορούν σχολικές μονάδες οργανικότητας τεσσάρων (4) θέσεων και άνω. Ο διευθυντής σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της οποίας η λειτουργικότητα, μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο, διαμορφώνεται, με βάση τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών, σε κάτω των τεσσάρων τμημάτων, ορίζεται για το σχολικό έτος αυτό προσωρινά ως προϊστάμενος της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας. Ο ορισμός αυτός γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου Επιλογήςτηςπαραγράφου8 του άρθρου 26. Για τα ΠΕΙ.Σ. πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο ορισμός του προηγούμενου εδαφίου γίνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη της Π.Ε.Π.Π.Σ. της παραγράφου 11 του άρθρου 26. Από την έκδοση της ανωτέρω απόφασης και έως τη λήξη του σχολικού έτους το επίδομα, το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας και η μοριοδότηση της θέσης προσαρμόζονται ανάλογα.»
Η παράγραφος 5 του άρθρου 30 αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι θέσεις προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αφορούν σχολικές μονάδες οργανικότητας δύο και τριών θέσεων. Ο προϊστάμενος διθέσιας ή τριθέσιας σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της οποίας η λειτουργικότητα, μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο, διαμορφώνεται, με βάση τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών, σε τέσσερα τμήματα και άνω, ορίζεται για το σχολικό έτος αυτό προσωρινά ως αναπληρωτής διευθυντής της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα τρία τελευταία εδάφια της παραγράφου 4.»
Η παράγραφος 9 του άρθρου 30 αντικαθίσταται ως εξής:
«9. Προϊστάμενος διθέσιας ή τριθέσιας σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της οποίας η οργανικότητα διαμορφώνεται εντός της θητείας του άνω των (3) τριών θέσεων, εκπίπτει από τη θέση του Προϊσταμένου. Για την κάλυψη της κενής θέσης του Διευθυντή της εν λόγω σχολικής μονάδας, ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης ή για την περίπτωση των ΠΕΙ.Σ.ο οικείος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης καλεί τους υποψηφίους που δεν έχουν τοποθετηθεί κατά τη σειρά εγγραφής τους στον πίνακα, να υποβάλουν δήλωση τοποθέτησης. Αν μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας η θέση εξακολουθεί να παραμένει κενή, καλύπτεται με προκήρυξη της θέσης. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 5 του άρθρου 29.»
Άρθρο… Τροποποίηση του Άρθρου 32 του ν. 4547/2018
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 32 του ν. 4547/2018 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
Σε περίπτωση συγχώνευσης Ε.Κ. , ως υποδιευθυντής, υπεύθυνος τομέα ή εργαστηρίου του Ε.Κ. τοποθετείται ο αρχαιότερος από τους υποδιευθυντές, υπευθύνους τομέα ή εργαστηρίου των συγχωνευόμενων Ε.Κ. αντίστοιχα.
Άρθρο… Τροποποίηση του Άρθρου 33 του ν. 4547/2018
Το άρθρο 33 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 33
Αναπλήρωση
Τα ακόλουθα στελέχη της εκπαίδευσης, όταν δεν υπάρχουν, απουσιάζουν ή κωλύονται, αναπληρώνονται στα καθήκοντά τους ως εξής:
α) Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, από Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο οποίος ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
β) Οι Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, από Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο οποίος ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
γ) Οι Διευθυντές πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων και, όταν ο τελευταίος δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται, από διευθυντή σχολικής μονάδας της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο οποίος ορίζεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης.
δ) Οι Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, από Σύμβουλο Εκπαίδευσης της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο οποίος ορίζεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του οικείου Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
ε) Οι Προϊστάμενοι των Κ.Ε.Σ.Υ. από μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού και οι Προϊστάμενοι των Κ.Ε.Α. από μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας, που ορίζονται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή της Παιδαγωγικής Ομάδας, αντίστοιχα..
στ) Ο προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων, από διευθυντή σχολικής μονάδας της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ο διευθυντής σχολικής μονάδας αναπληρώνει τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων και στην περίπτωση που ο τελευταίος αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω άσκησης καθηκόντων αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης.»
Άρθρο 34
Η περίπτωση α) της παραγράφου 2 του άρθρου 34 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής νοείται το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων,στο οποίο δε συμμετέχουν αιρετοί?»
Άρθρο… Αντικατάσταση του άρθρου 35 του ν. 4547/2018
Το άρθρο 35 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 35
Εξουσιοδοτικές διατάξεις.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να καθορίζονται:
α) το περιεχόμενο και οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων και δηλώσεων ή επαναδηλώσεων προτίμησης, το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας με τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τις αιτήσεις των υποψηφίων, λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο κατάθεσης, καταχώρισης ή και επεξεργασίας των αιτήσεων, του φακέλου και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών από τα αρμόδια για την παραλαβή και επεξεργασία τους όργανα και εν γένει κάθε ειδικότερο θέμα που αφορά στη διαδικασία επιλογής έως και τοποθέτησης των στελεχών της εκπαίδευσης και
β) ο τύπος των έντυπων υποδειγμάτων που περιλαμβάνουν τα αξιολογούμενα στοιχεία και τη στάθμισή τους, ο τρόπος τήρησης των πρακτικών και τυχόν λεπτομέρειες της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων και του περιεχομένου των γνωμών, προτάσεων και εισηγήσεων που καταρτίζουν, τα σχετικά με τη διαδικασία της συνέντευξης, όπου αυτή προβλέπεται και ιδίως με τη μαγνητοφώνηση αυτής.»
Άρθρο… Προσθήκη Άρθρου 35Α στο ν. 4547/2018
Στο νόμο 4547/2018 ύστερα από το άρθρο 35 προστίθεται άρθρο 35Α ως εξής:
« Άρθρο 35 Α
Σειρά Επιλογής των Στελεχών της Εκπαίδευσης
Κατά τις επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης, προηγείται η επιλογή και τοποθέτηση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και ακολουθούν κατά σειρά οι επιλογές και τοποθετήσεις των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και των Τοπικών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ., των Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων, των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Α, των Διευθυντών και των Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων και Ε.Κ. καθώς και των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και των υποδιευθυντών και υπεύθυνων τομέων Ε.Κ..
Άρθρο… Αντικατάσταση του άρθρου 36 του ν. 4547/2018
Το άρθρο 36 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 36
Μεταβατικές διατάξεις
1. O περιορισμός της παραγράφου 3 του άρθρου 30 δεν εφαρμόζεται κατά την πρώτη επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου. Κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 30, θεωρούνται όμοιες οι θέσεις των Σχολικών Συμβούλων με τις θέσεις των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και των Συμβούλων Εκπαίδευσης, οι θέσεις των Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ. με τις θέσεις των Προϊσταμένων Κ.Ε.Σ.Υ. και οι θέσεις των Υπευθύνων Λειτουργίας Κ.Π.Ε. με τις θέσεις των Προϊσταμένων Κ.Ε.Α.
2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 20, καθώς και των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 30, τα στελέχη της εκπαίδευσης που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι τη λήξη της θητείας για την οποία έχουν επιλεγεί.»
Άρθρο… Τροποποιήσεις του άρθρου 38 του ν. 4547/2018
Η παράγραφος 1 του άρθρου 38 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα στελέχη της εκπαίδευσης αξιολογούνται από τους εξής αξιολογητές:
α) οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
β) οι Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,
γ)οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,
δ) οι Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον οικείο Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης,
ε) οι Προϊστάμενοι των Κ.Ε.Σ.Υ. και Κ.Ε.Α., από τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης,
στ) οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης από τον οικείο Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης. Στις περιπτώσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης κοινών κλάδων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςαρμόδιος είναι οΕπόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσηςτης βαθμίδας εκπαίδευσης,στην οποία έχουν την οργανική τους θέση,
ζ) οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης,
η)οι Διευθυντές ή Προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων και Ε.Κ., από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης που έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας ή του Ε.Κ. και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
θ) οι Διευθυντές των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.και οι Προϊστάμενοι των ΠΕΙ.Σ. από τα μέλη της οικείας Π.Ε.Π.Π.Σ.,
ι) οι υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων και Ε.Κ., καθώς και οι υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ., από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του Ε.Κ. και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης, που έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας ή του Ε.Κ και
ια) οι υποδιευθυντές των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. αξιολογούνται από τα μέλη των περιπτώσεων α) έως γ) της παραγράφου 1 του άρθρου …του ν. …. του οικείου ΕΠ.Ε.Σ.»
Άρθρο… Τροποποιήσεις του άρθρου 39 του ν. 4547/2018
1. Η περίπτωση γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 39 τουν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Αν ο αξιολογητής έχει ασκήσει καθήκοντα στην οικεία θέση για πέντε (5) τουλάχιστον μήνες αλλά η υπαλληλική σχέση του έχει λυθεί λόγω παραίτησης ή αυτοδίκαιης απόλυσης από την υπηρεσία, οι εκθέσεις αξιολόγησης συμπληρώνονται από αυτόν και υποβάλλονται, πριν από την αποχώρησή του, με μέριμνα του Τμήματος Προσωπικού της οικείας, σύμφωνα με τις περιπτώσεις β,γ`, ε` και θ της παραγράφου 1 του άρθρου 38, Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή της οικείας, σύμφωνα με τις περιπτώσεις δ΄, στ΄ έωςη`, ι΄και ια` της ίδιας παραγράφου, Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Κατ` εξαίρεση, όταν αξιολογητές είναι ο Υπουργός ή ο Διοικητικός Γραμματέας, μπορεί να συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών υπηρεσίας και σε περίπτωση που οι πιο πάνω αποχωρήσουν από τη θέση τους μπορεί να συντάσσονται εκθέσεις αξιολόγησης μέχρι και εξήντα (60) ημέρες μετά την αποχώρησή τους.»
2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 39 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Ο τελικός βαθμός της αξιολόγησης προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμολογιών των αξιολογητών.»
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 40 του ν. 4547/2018
1.Στην υποπερίπτωση ββ) της περίπτωσης γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 40 του ν. 4547/2018 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
Για την αξιολόγηση των στελεχών, που υπηρετούν στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. λαμβάνονται επίσης υπόψη οι εκθέσεις εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., οι οποίες προβλέπονται στις παραγράφους… και … του άρθρου … του ν. …»
2.Η παράγραφος 12 του άρθρου 40 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«12. Στην αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης λαμβάνεται υπόψη και βαθμολόγησή τους από το μόνιμο προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης που υπάγεται στα στελέχη αυτά, ως εξής:
α) οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης βαθμολογούνται από τους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους Προϊσταμένους των Κ.Ε.Σ.Υ., τους Προϊσταμένους των Κ.Ε.Α και τους λοιπούς άμεσα υφισταμένους τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
β) οι Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης βαθμολογούνται από τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, τους Προϊσταμένους των Κ.Ε.Σ.Υ. και τους Προϊσταμένους των Κ.Ε.Α., που υπάγονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης,
γ) οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βαθμολογούνται από τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, τους λοιπούς άμεσα υφισταμένους τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και τους διευθυντές ή προϊσταμένους των σχολικών μονάδων και Ε.Κ. που υπάγονται στην αρμοδιότητα της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
δ) οι Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης βαθμολογούνται από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
ε) οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης βαθμολογούνται από τους διευθυντές ή προϊσταμένους των σχολικών μονάδων και Ε.Κ. των οποίων έχουν την παιδαγωγική ευθύνη,
στ) ο Προϊστάμενος του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης βαθμολογούνται από τους άμεσα υφισταμένους τους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους,
ζ) οι Προϊστάμενοι των Κ.Ε.Σ.Υ. βαθμολογούνται από τους εκπαιδευτικούς και μέλη του Ε.Ε.Π., καθώς και τους διοικητικούς υπαλλήλους των οικείων Κ.Ε.Σ.Υ.,
η) οι Προϊστάμενοι των Κ.Ε.Α. βαθμολογούνται από τα μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων των οικείων Κ.Ε.Α.,
θ) οι διευθυντές ή προϊστάμενοι και οι υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ., καθώς και οι υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. βαθμολογούνται από τους εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. των οικείων σχολικών μονάδων ή Ε.Κ. ή των τομέων Ε.Κ.»
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 41 του ν. 4547/2018
Η παράγραφος 1 του άρθρου 41 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο πρώτος αξιολογητής καλεί τον αξιολογούμενο προκειμένου να εντοπίσουν από κοινού τα θετικά σημεία της απόδοσής του και να συζητήσουν τους τρόπους ενίσχυσης και περαιτέρω βελτίωσής τους, καθώς και γενικότερα τις δυνατότητες καλύτερης αξιοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του αξιολογουμένου προς όφελος τόσο του ιδίου, όσο και για τη λειτουργία και την απόδοση της δομής, στην οποία υπηρετεί. Πρώτος αξιολογητής νοείται ο πρώτος κατά τη σειρά που αναφέρεται σε κάθε περίπτωση της παραγράφου 1 του άρθρου 38. Για τα στελέχη των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. ως πρώτος αξιολογητής νοείται: α) για τους Διευθυντές των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. και τους Προϊσταμένους των ΠΕΙ.Σ. ο Σύμβουλος ΕκπαίδευσηςΠρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε.Π.Π.Σ. ανάλογα με τη βαθμίδα του σχολείου, στο οποίο υπηρετεί και β) για τους υποδιευθυντές των Π.Σ. ΠΕΙ.Σ. ο διευθυντής του οικείου Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. Η ημερομηνία της συμβουλευτικής συνέντευξης, καθώς και οι υπογραφές του αξιολογητή και του αξιολογουμένου σημειώνονται σε ειδικό χώρο του εντύπου αξιολόγησης, με επισημείωση αν ο αξιολογούμενος έχει ζητήσει προθεσμία για να υποβάλει τις απόψεις – αντιρρήσεις του, σύμφωνα με την παράγραφο 3.»
Άρθρο… Τροποποίηση του άρθρου 42 του ν. 4547/2018
Στην παράγραφο 4 του άρθρου 42 του ν. 4547/2018 προστίθεται τρίτο εδάφιο ως εξής
«Στις περιπτώσεις που αρμόδιες για τη εξέταση των ενστάσεων είναι η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και οι Π.Ε.Π.Π.Σ. οι αποφάσεις του προηγούμενου εδαφίου εκδίδονται μέσα σε προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την περιέλευση των ενστάσεων στα ανωτέρω συλλογικά όργανα.
Άρθρο… Τροποποιήσειςτου άρθρου 43 του ν. 4547/2018
1.Η περίπτωση α) της παραγράφου 1 του άρθρου 43 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«1.α) Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης συνιστάται Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία είναι αρμόδια για την εξέταση των ενστάσεων των διευθυντών ή προϊσταμένων και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ., καθώς και των υπευθύνων τομέων Ε.Κ. Αρμόδια για την εξέταση των ενστάσεων των διευθυντών των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. και των προϊσταμένων των ΠΕΙ.Σ. είναι η Δ.Ε.Π.Π.Σ.. Στην οικεία συνεδρίαση δεν συμμετέχει το μέλος της Δ.Ε.Π.Π.Σ. που είναι ταυτόχρονα μέλος της οικείας Π.Ε.Π.Π.Σ.. Αρμόδια για την εξέταση των ενστάσεων των υποδιευθυντών των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. είναι η οικεία Π.Ε.Π.Π.Σ.. Στην οικεία συνεδρίαση δεν συμμετέχει το μέλος της Π.Ε.Π.Π.Σ., που είναι ταυτόχρονα μέλος του οικείου Ε.Π.Ε.Σ..»
2.Η υποπερίπτωση ββ΄ της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 43 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«ββ τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, ο οποίος αναπληρώνεται από το νόμιμο αναπληρωτή του»
3. Η υποπερίπτωση δδ΄ της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 43 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«δδ) δύο Συμβούλους Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανάλογα με τη βαθμίδα από την οποία προέρχεται ο ενιστάμενος, της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιλέγονται με τους αναπληρωτές τους, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που εκδίδει ο Υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων.»
3. Η περίπτωση ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 43του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής :
«ε) Η θητεία του Προέδρου και των μελών των Περιφερειακών Ειδικών Επιτροπών Αξιολόγησης αρχίζει με τη συγκρότηση των ανωτέρωΕπιτροπών και διαρκεί μέχρι τη λήξη της θητείας του Προέδρου ως Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.»
Άρθρο… Ειδικές Ρυθμίσεις για τα στελέχη των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Στο νόμο 4547/2018 μετά το άρθρο 43 προστίθεται άρθρο 43Α, το οποίο έχει ως εξής:
«Άρθρο 43Α
Ειδικές Ρυθμίσεις για τα στελέχη των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
1. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι διευθυντές των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. και οιπροϊστάμενοι των ΠΕΙ.Σ., ο μέσος όρος βαθμολογίας των εκθέσεων αξιολόγησης των οποίων είναι τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75), δύνανται να υποβάλουν αίτηση αυτόματης ανανέωσης της θητείας τους για μία φοράστα οικείαΠ.Σ. και ΠΕΙ.Σ. για λόγους που σχετίζονται ιδίως με την ολοκλήρωση της υλοποίησης και την αποτίμηση ερευνητικών προγραμμάτων, πειραματικών δράσεων και συνεργασιών με Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ερευνητικούς φορείς και κοινωφελή ιδρύματα και τον πειραματισμό σε τρόπους λειτουργίας και διοίκησης της σχολικής μονάδας. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπου υπάγονται οι οικείες Π.Ε.Π.Π.Σ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργάσιμωνημερών από την επομένη της λήψης γνώσης της έκθεσης αξιολόγησης. Οι Π.Ε.Π.Π.Σ. αξιολογούν τις αιτήσεις και υποβάλλουν στους οικείους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης συγκεντρωτικούς πίνακες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους διευθυντέςτων Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. και τους προϊσταμένους τωνΠΕΙ.Σ., οι αιτήσεις των οποίων αξιολογήθηκαν θετικά. Σε περίπτωση άσκησης ένστασης η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Δ.Ε.Π.Π.Σ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ημερών από την επομένη της λήψης γνώσης της απόφασης αποδοχής της ένστασης. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ.αξιολογεί τις αιτήσεις και υποβάλλει στους οικείους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης πίνακες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους διευθυντέςτων Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. και τους προϊσταμένους των ΠΕΙ.Σ.,οι αιτήσεις των οποίων αξιολογήθηκαν θετικά. Η ανανέωση της θητείας γίνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, που εκδίδεται μετά από πρόταση τηςΠ.Ε.Π.Π.Σ. ή της Δ.Ε.Π.Π.Σ.,κατά περίπτωση. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ανανέωσης της θητείας των προϊσταμένων ΠΕΙ.Σ. είναι ότι έχει ανανεωθεί ομοίως η θητεία τους ως εκπαιδευτικών των οικείων ΠΕΙ.Σ. σύμφωνα με την παράγραφο… του άρθρου….του ν. ….Εάν ο εναπομένων χρόνος θητείας των υποψηφίων ως εκπαιδευτικών στα οικεία Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. υπολείπεται της θητείας στη θέση προϊσταμένου, η θητεία στη θέση προϊσταμένου μειώνεται αντιστοίχως.
2. Οι διευθυντές και προϊστάμενοι, ο μέσος όρος βαθμολογίας των εκθέσεων αξιολόγησης των οποίων είναι μικρότερος του πενήντα (50) δε δικαιούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα για την επιλογή σε θέση διευθυντή ή προϊσταμένου Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ.κατά τη διαδικασία κατάρτισης πινάκων επιλογής και επιλογής στελεχών, που έπεται της αξιολόγησης.
3.Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι υποδιευθυντές των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., ο μέσος όρος βαθμολογίας των εκθέσεων αξιολόγησης των οποίων είναι τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75), δύνανται να υποβάλουν αίτηση αυτόματης ανανέωσης της θητείας τους για μία φορά στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.για λόγους που σχετίζονται ιδίως με την ολοκλήρωση της υλοποίησης και την αποτίμηση ερευνητικών προγραμμάτων ή πειραματικών δράσεων και τον πειραματισμό σε τρόπους λειτουργίας και διοίκησης της σχολικής μονάδας.Η αίτηση του προηγούμενου εδαφίου υποβάλλεται στα οικεία ΕΠ.Ε.Σ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ημερώναπό την επομένη της λήψης γνώσης της έκθεσης αξιολόγησης. Μετά την υποβολή των αιτήσεων τα ΕΠ.Ε.Σ. αξιολογούν τις αιτήσεις καιυποβάλλουν στους οικείους Διευθυντές Εκπαίδευσης πίνακες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους υποδιευθυντές των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.οι αιτήσεις των οποίων αξιολογήθηκαν θετικά. Σε περίπτωση άσκησης ένστασης η αίτηση του πρώτου εδαφίου υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην οικεία Π.Ε.Π.Π.Σ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ημερών από την επομένη της λήψης γνώσης της απόφασης αποδοχής της ένστασης. Οι Π.Ε.Π.Π.Σ.αξιολογούν τις αιτήσεις και υποβάλλουν στους οικείους Διευθυντές Εκπαίδευσης συγκεντρωτικούς πίνακες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους υποδιευθυντές των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.οι αιτήσεις των οποίων αξιολογήθηκαν θετικά. Η ανανέωση της θητείας των υποδιευθυντών γίνεται με απόφαση των οικείων Διευθυντών Εκπαίδευσης, που εκδίδεται μετά από πρόταση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. ή της Π.ΠΕ.Π.Π.Σ..Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ανανέωσης της θητείας των υποδιευθυντών είναι ότι έχει ανανεωθεί ομοίως η θητεία τους ως εκπαιδευτικών των οικείων Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. σύμφωνα με την παράγραφο… του άρθρου….του ν. ….Εάν ο εναπομένων χρόνος θητείας των υποψηφίων ως εκπαιδευτικών στα οικεία Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. υπολείπεται της θητείας τους στη θέση υποδιευθυντή, η θητεία στη θέση υποδιευθυντή μειώνεται αντιστοίχως.
4. Οι υποδιευθυντές, ο μέσος όρος βαθμολογίας των εκθέσεων αξιολόγησης των οποίων είναι μικρότερος του πενήντα (50), δε δικαιούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα για την επιλογήσε θέση διευθυντή, προϊσταμένου ή υποδιευθυντήΠ.Σ. ή ΠΕΙ.Σ.κατά τη διαδικασία επιλογής στελεχών, που έπεται της αξιολόγησης.
Άρθρο… Κατάργηση των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και των θέσεων Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου
1. Τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)και οι θέσεις Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, των άρθρων 4 και 5 του ν. 4547/2018 αντίστοιχα, όπως ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται.
2.Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρονται α) τα ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ή ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. νοείται ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης, β) η Ολομέλεια του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. νοείται το ΠΕ.Σ.ΕΠ. και γ) Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου ή Σχολικός Σύμβουλος νοείται Σύμβουλος Εκπαίδευσης.
Άρθρο…Καταργούμενες Διατάξεις
Καταργούνται:
α) το άρθρο 19 του ν. 4547/2018,
β) η υπ’ αριθμ. Φ.351.1/3/100766/Ε3 (Β’ 2316/19.06.2018) Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
γ) η υπ’ αριθμ. Φ158733/ΓΔ4 (Β’ 4299/27.09.2018)Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
δ) η υπ’ αριθμ. Φ.353.1/ 24/ 183985/Ε3 (Β’ 4940/05.11.2018) Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
ε) η υπ’ αριθμ. Φ.353.1/6/50177/Ε3 (Β’ 1096/02.04.2019) Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, (πρέπει να καταργηθούν όλες οι κανονιστικές: για διευθυντές σχολείων, ΚΕΣΥ κλπ.)
στ) η υπ’ αριθμ. Φ.353.1 / 3 / 41552 / Ε318 – 3 – 2019 (ΩΖΖΙ4653ΠΣ-ΖΓ0) Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης),
ζ) η υπ’ αριθμ. Φ.353.1 / 8 / 51919 / Ε303 – 04 – 2019 (99624653ΠΣ-2ΔΤ)Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων(Τροποποίηση της Προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης),
η)η υπ’ αριθμ.Φ.353.1 / 2 / 41541 / Ε318 – 3 – 2019 (6ΔΝΜ4653ΠΣ-ΧΩ9) Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και
θ) η υπ’ αριθμ. Φ.353.1 / 9 / 51927 / Ε303 -04 – 201 (Ψ83Δ4653ΠΣ-8ΒΜ) Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων(Τροποποίηση της Προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)
Άρθρο… Μεταβατικές Διατάξεις
1. ΤαΠΕ.Κ.Ε.Σ. και οι ΣυντονιστέςΕκπαιδευτικού Έργου, που καταργούνται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου …, συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, έως την επιλογή και τοποθέτηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
2.Από την επιλογή και τοποθέτηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, λήγουν αζημίως για το Δημόσιοοι θητείες των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου. Για την παύση της λειτουργίαςτων ΠΕ.Κ.Ε.Σ. εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Όπουστιςδιατάξεις που διέπουν τις διαδικασίες εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπεται η συμμετοχή Συντονιστή Εκπαιδευτικού ΈργουήΣχολικού Συμβούλου, από τη λήξη της θητείας των τελευταίων νοείται η συμμετοχή Συμβούλου Εκπαίδευσης.
4. Όπου στις διατάξεις του π.δ. 1/2003 προβλέπεται η συμμετοχή σε υπηρεσιακό συμβούλιο:
α) Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής,
β) Σχολικού Συμβούλου
αα) προσχολικής αγωγής ή
ββ) δημοτικής εκπαίδευσης και
γ) Σχολικού Συμβούλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νοείται η συμμετοχή:
α) Συμβούλου Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
β) Συμβούλου Εκπαίδευσης των κλάδων αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60) ή ββ) Δασκάλων (ΠΕ70) και
γ) Συμβούλου Εκπαίδευσης των κλάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα.
Όπου στις ίδιες διατάξεις προβλέπεται η συμμετοχή σε υπηρεσιακό συμβούλιο Προϊσταμένου Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, νοείται η συμμετοχή Επόπτη Ποιότητας της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, κατά περίπτωση.
5.Η ισχύς του άρθρου 18Α του ν. 4547/2018 αρχίζει από την επιλογή και τοποθέτησή Συμβούλων Εκπαίδευσης, Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα άρθρα 21 έως 36 του ν. 4547/2018. Έως τη λήξη της θητείας τους, σύμφωνα με την παράγραφο2, οι Οργανωτικοί Συντονιστές των ΠΕ.ΚΕ.Σ. και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου λαμβάνουν το επίδομα θέσης ευθύνης που προβλέπεται στις υποπεριπτώσεις γγ) και δδ) της περίπτωσης β) της παραγράφου1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015.
6. Η ισχύς τηςπερίπτωσης α) του άρθρου … (καταργούμενες διατάξεις) αρχίζει από τη λήξη της θητείας τωνΣυντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, σύμφωνα με την παράγραφο 2.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου