Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Σαρηγιάννης: Πρόβλεψη-σοκ για έως και 16.000 νεκρούς μέχρι τον Απρίλιο αν δεν ληφθούν μέτρα

Πρόβλεψη-σοκ για έως και 16.000 νεκρούς μέχρι τον Απρίλιο αν δεν ληφθούν μέτρα έκανε ο καθηγητής υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή των Νίκου Μπογιόπουλου και Μανώλη Κοττάκη στον Realfm 97,8.

Περιγράφοντας τα μέτρα ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι χρειάζεται:

  • Αύξηση των τεστ ανίχνευσης κρουσμάτων στις 150.000 την ημέρα σε όλη την Ελλάδα, από 35.000 που γίνονται σήμερα, με αντιπροσωπευτικό σύστημα δειγματοληψίας
  • Σημαντική αύξηση των εμβολιασμών πάνω από τις 200.000 εμβόλια τον μήνα που υπολογίζουμε οτι γίνονται σήμερα
  • Μείωση των ενεργών επαφών με αύξηση της τηλεργασίας και στοχευμένα μέτρα σε επιβαρυμένες περιοχές

«Το χειρότερο σενάριο είναι η περίοδος τέλος του Μάρτη και αρχές Απριλίου», είπε ο καθηγητής.

«Από το Πάσχα κι έπειτα θα υπάρχει η... Ανάσταση. Τα κρούσματα θα πέφτουν ραγδαία. Αλλά μέχρι τότε θα είναι δύσκολα. Πρέπει να πάρουμε προληπτικά μέτρα για να κάνουμε Πάσχα», τόνισε.

Ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε οτι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων λόγω των εορτών και την χαλάρωση των μέτρων αλλά από την Παρασκευή θα αρχίσει να κάμπτεται. «Θα είχαμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων αν δεν είχε ληφθεί απόφαση για lockdown, που θα φαίνονταν από αύριο, την Τετάρτη και την Πέμπτη».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι διαφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου. «Εγώ θα έλεγα στις 25 Ιανουαρίου» είπε.

Χαρακτήρισε «Σολωμόντια λύση» το άνοιγμα μόνο δημοτικών και νηπιαγωγείων, επισημαίνοντας ότι θεωρεί ότι «ο λόγος που ανοίγουν είναι οικονομικός και όχι εκπαιδευτικός».

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

04-01-2021 ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΟΤΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: