Η Κεραμέως τους ένωσε όλους: Αύριο, Πέμπτη, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ενώσεις Γονέων, ΟΛΜΕ, Σύλλογοι δασκάλων και μαθητές καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, κόντρα στην ακινησία και στη συμβιβαστική γραμμή των «συμβολικών κινητοποιήσεων».
Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ σημειώνει ότι καλεί τους καθηγητές σε εβδομάδα πολύμορφης δράσης και κινητοποιήσεων με επίκεντρο το συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Πέμπτη 21/1 στις 12 το μεσημέρι με δασκάλους, φοιτητές, γονείς και μαθητικές πρωτοβουλίες.
Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, οι εκπαιδευτικοί φορείς που αναφέρονται και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες, δηλώνουν την αντίθεσή τους στα μέτρα του ΥΠΑΙΘ και επιχειρούν να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους σε κοινό αγωνιστικό και παρατεταμένο βηματισμό με μαζικές διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, με πρώτο σταθμό το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.
«Βράζουν» φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές
Βεβαίως η κίνηση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Μήνες τώρα «βράζει» το καζάνι της εκπαίδευσης, καθώς η Νίκη Κεραμέως και η κυβέρνηση δεν έχουν σταματήσει να ρίχνουν ξύλα στη φωτιά.
Μήνες τώρα, όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και το ζωντανό τους στοιχείο, από την πρώτη τη μικρή του νηπιαγωγείου έως τα ΑΕΙ, από τους δασκάλους έως τους φοιτητές και από τους μαθητές και τους γονείς έως τους καθηγητές, δέχονται ομοβροντία αντιδραστικών νομοθετημάτων που αλλάζουν δραματικά το εκπαιδευτικό τοπίο, καθώς το μπολιάζουν με το στοιχείο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης.
Εν μέσω πανδημίας, συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της κατεδάφισης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, βάζοντας στο στόχαστρο τώρα τα ΑΕΙ και το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, φέρνοντας για ψήφιση νέο πακέτο μέτρων. Αφού πρώτα νομοθέτησε την κατάργηση του ασύλου, νομιμοποιώντας τον αυταρχισμό και την καταστολή στον χώρο των πανεπιστημίων, καθώς και το χουντονόμο για τις διαδηλώσεις, τώρα προχωρά ένα βήμα παραπέρα θεσπίζοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία. Είναι ακόμα ένα αντιδημοκρατικό μέτρο που στόχο έχει να χτυπήσει βάναυσα τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Αποτελεί προέκταση των ευρύτερων κυβερνητικών σχεδιασμών για το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος, την χειραγώγηση των συνδικάτων, τον ενταφιασμό των δικαιωμάτων στη διαδήλωση και την απεργία.
Στο ίδιο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση της Ν.Δ., επαναφέρει για πολλοστή φορά, τις διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών, ένα ακόμα ταξικό μέτρο που οδηγεί στην πειθάρχηση, στην παραπέρα εντατικοποίηση των σπουδών, με τελικό και διακηρυγμένο στόχο να σπουδάζουν ολοένα και λιγότεροι. Πολλές φορές οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. προσπάθησαν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο για να οδηγήσουν τους φοιτητές των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων που υποχρεώνονται να εργάζονται, στην πρόωρη εγκατάλειψη των σπουδών τους. Η μαζική αντίσταση του φοιτητικού κινήματος απέκρουσε αγωνιστικά τα μέτρα αυτά και τα κατέστησε ανεφάρμοστα, υπερασπίζοντας το δικαίωμα όλων στις σπουδές.
Στα μισά μιας κουτσουρεμένης σχολικής χρονιάς, την ώρα που τα Γυμνάσια και Λύκεια παραμένουν κλειστά εδώ και τρεις μήνες, με βαρύτατες συνέπειες για τους μαθητές και ενώ δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι προετοιμάζονται για να δώσουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες τη μάχη των πανελληνίων, το ΥΠΑΙΘ προκλητικά και αδιαφορώντας πλήρως για τις αγωνίες των νέων, αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση θεσπίζει ένα νέο ακόμα πιο ταξικό σύστημα πρόσβασης, εγκαινιάζοντας την «ελάχιστη βάση εισαγωγής», η οποία θα καθορίζεται από τις σχολές μαζί με το περίφημο «διπλό μηχανογραφικό». Το μέτρο αυτό έρχεται να προσθέσει νέους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να αποκλείσει πολλές χιλιάδες φοιτητών. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη δραστική μείωση των εισακτέων, η τριτοβάθμια εκπαίδευση οδηγείται σε σημαντική συρρίκνωση, σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο δόγμα της κυβέρνησης της Ν.Δ. πως «οι σπουδές δεν είναι για όλους». Βέβαια, την ίδια στιγμή προσφέρει απλόχερα δώρα στους σχολάρχες των κολεγίων, εξισώνοντας σε μια νύχτα τους τίτλους που προσφέρουν με τα πτυχία των ΑΕΙ, κουρελιάζοντας στην πράξη το Σύνταγμα και το άρθρο 16.
Την ίδια ώρα, το ΥΠΑΙΘ εξακολουθεί να μην λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αγνοώντας επιδεικτικά της προτάσεις ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, των γονιών και των μαθητών. Το σχέδιο της κυβέρνησης στην όλη διαχείριση της πανδημίας είναι η μετατόπιση της ευθύνης στην κοινωνία και αντίστοιχα την ευθύνη λειτουργίας των σχολείων στους ίδιους τους συλλόγους διδασκόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου