Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Νίκος Μελής: Σεισμοί από 7R και πάνω, είναι από τα πολύ σημαντικά μεγέθη και από πλευράς μελέτης και έρευνας γενικότερα

Σεισμός στη Σάμο: Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην περιοχή -Σχεδόν 60  καταγράφηκαν μετά τα 6,7 Ρίχτερ | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.grΣτην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Νίκος Μελής, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Υπάρχει επικοινωνία με το νησί, από πλευράς σεισμογραφικών καταγραφών, έχουμε έναν από τους κεντρικούς σταθμούς του Αιγαίου στους Κουμαραδαίους και έχουμε συνήθη επαφή με το νησί.

Μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου πλέον το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ειδικά για τη Σάμο, αλλά το ενδιαφέρον μας είναι και επιστημονικό και ερευνητικό αναφορικά με τον συγκεκριμένο σεισμό. Ο σεισμός αποτελεί ένα μάθημα για εμάς από πολλές πλευρές και από πλευρά καθαρά σεισμολογική και σεισμοτεκτονική, είναι ένας σεισμός που μέχρι στιγμής δεν μας έχει δώσει έναν μεγάλο μετασεισμικό γεγονός. Στατιστικά και από την εμπειρία αναμέναμε ένα γεγονός κοντά στα 6R, αυτό δεν μας το έχει δώσει ακόμα και θα θέλαμε τελικά αν δεν μας το δώσει να βρούμε την απάντηση γιατί δεν μας το έδωσε.

Είναι ένα πολύ μεγάλο μάθημα για έναν τέτοιο σεισμό που ήταν κοντά στο μέγεθος 7. Από την εμπειρία μας στον Ελληνικό χώρο, θα έπρεπε ήδη να μας είχε δώσει τον σεισμό, πάντως εφόσον έχουμε οποιοδήποτε σεισμό κάτω από το μέγεθος 7 στον ίδιο σεισμογόνο χώρο, που είναι περίπου 10χλμ βόρεια της Σάμου και ξεκινά από το ανατολικό άκρο του νησιού και να ευρύνεται περίπου μέχρι βορείως της Ικαρίας. Μιλάμε για περίπου 40-45χλμ ρήγμα, το οποίο μας έδωσε αυτόν τον μεγάλο σεισμό. Για τα Ελληνικά δεδομένα είναι από τους μεγαλύτερους σεισμούς, αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα είναι ένα από τα μεγάλα μεγέθη. Από τα 7R και πάνω είναι από τα μεγέθη από τα πολύ σημαντικά και από πλευράς μελέτης και έρευνας γενικότερα.

Το δεύτερο είναι το τσουνάμι που δημιουργήθηκε και στην προκειμένη περίπτωση για αυτό είμαστε εδώ αυτές τις ημέρες. Το μάθημα που προσπαθούμε να εκπαιδευτούμε εμείς και ερευνητικά και επιστημονικά από τον συγκεκριμένο σεισμό και μας ενδιαφέρει και πλέον θα επισκεπτόμαστε πολύ τακτικά το νησί.

Για το τσουνάμι προσπαθούμε να πάρουμε περισσότερες μετρήσεις, ο σεισμός, είναι το ρήγμα, ο τύπος του ρήγματος που δημιούργησε το συγκεκριμένο σεισμικό γεγονός και το σεισμικό γεγονός καθ’ αυτό που δημιούργησε το τσουνάμι. Αυτά όλα μαθηματικά και μοντελιστικά μπορούν να μοντελοποιηθούν και να αντικατοπτρίσουμε στην πραγματικότητα τι συνέβη».

Το τρίο μέρος του κομματιού που θα εξετάσουν οι ειδικοί έχει να κάνει με τις επιταχύνσεις που παρατηρήθηκαν, γιατί υπήρχαν μεγάλες βλάβες στην Σμύρνη.

Υπάρχει αρμονική συνεργασία με τους δύο Δήμους, την πολιτική Προστασία, ενώ χρειάζεται συντήρηση ο παλιρροιογράφος στο Βαθύ, ώστε να εκσυγχρονιστεί. Αυτό που ευελπιστούν οι ειδικοί, είναι η αντίδραση του πληθυσμού στην περιοχή με τις μέγιστες επιπτώσεις, την αντιμετώπιση των φαινομένων, να υπάρχει προετοιμασία πριν το γεγονός ώστε οι επιπτώσεις να μειωθούν σε ανάλογες καταστάσεις.

Το τελικό στάδιο, αφορά τη συλλογή στοιχείων από τον πληθυσμό. Το επιχειρησιακό αναφορικά με την αντίδραση του δήμου και της κοινωνίας στα σχολεία, είναι μάθημα και αναμένουν απαντήσεις για τυχόν βελτιώσεις.

Τα καινούργια κτήρια δεν έπαθαν μεγάλες ζημιές, λόγω και του αντισεισμικού νόμου, ενώ πλέον δημιουργείται και το ερώτημα για τα επικίνδυνα κτήρια αν είναι διατηρητέα ή όχι.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: